Yaz Kampı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaz Kampı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 20 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Yaz Kampı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaz aylarının maceracılara sunduğu olanaklardan biri hiç şüphesiz yaz kampları. Bir sahil kasabasında, plajda veya milli parklarda kamp için ayrılmış alanlarda doğanın keyfini sürmek kadar, sağlığımız ve iyi vakit geçirebilmemiz de önemli. Tüm bunları bir arada yapmak ve yaz kampı tecrübenizi bir kademe üste taşımak için tüm bilmeniz gerekenler burada! Yaz mevsimi, doğanın en çok hareketlendiği zaman aralığını içeren bir mevsim. Bu yüzden arılar, sinekler ve çeşitli böcekler diğer mevsimlere kıyasla daha bir aktif oluyorlar. Doğa için bel kemiği sayılabilecek bu hayvanlar ve böcekler, kamp severler için rahatsız edici olabilirler. Fakat hiç merak etmeyin çünkü doğaya gittiğinizde hali hazırda orada yaşayan ev sahipleriyle barış içinde geçinebilmenizin yolları var. Kamp yapacağınızda gerekli olan ekipmanları derlediğimiz Kamp Malzemeleri Listesi yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

{ad:0}

Hadi gelin Yaz Kampına çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bu yazımızda bilgilenelim.

Çadır Seçimi

çadır seçimi

  • Yaz aylarında kullanacağınız çadırın kesinlikle hava akımı açısından kaliteli olması gerek. Aksi taktirde çadırınızdan dışarı çıktığınızda kış mevsimi yaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Hava alması açısından kaliteli olan çadırları, içerisinde bulunan ve sinekliğe sahip havalandırma pencerelerinden kolaylıkla anlayabilirsiniz.
  • Sineklik demişken, çadırın giriş kapısında bir sineklik olması ciddi derecede önemli. Sinekliğe sahip olmayan çadırlar sadece yazın değil, hiçbir mevsimde tercih edilmemeli. Eğer çadırınızın iki kapısı varsa ve ikisinde de sineklik varsa içerisi tam kapasitede hava alır.
  • İkinci bir kapı yerine bagaj alanına sahipse bu da iyi çünkü ayakkabılarınızı, kıyafetlerinizi ve çantanızı koyabileceğiniz güvenli bir yer oluşturuyor ve çadırın iç alanını işgal etmiyor.
  • Bagaj alanı ve kapı yerine sadece havalandırma penceresi varsa da pencerenin tam açılmasını sağlamanız gerekiyor. Bunun için çadırınızda bir aparat bulunmuyorsa, doğada bulduğunuz küçük dal parçalarını yatay olarak çadır ve pencere arasına sıkıştırabilirsiniz. Fakat dalın bir ucunun sivri olmamasına dikkat edin, aksi taktirde çadırınıza zarar verebilirsiniz.
  • Küçük bir tavsiye daha; eğer çadırınızın üst tentesinin, yani yağmura ve rüzgara karşı koruma sağlayan bölümün, altında tamamen sineklikten oluşan bir alt tente varsa, sadece alt tenteyi kullanarak çadırınızın her yerden hava almasını sağlayabilirsiniz. Bu, çadırınızın içini görülür kılacak ve dayanıklılığını azaltacaktır fakat kuş, köpek, kirpi vs gibi hayvanların olmadığı bir bölgede kampa gidiyorsanız ve hava gerçekten çok sıcaksa bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Yaz Kampı için Gerekli Malzemeler

Not: Fakat ne tür önlemler alınırsa alınsın eğer çadırınızı uygun yere kurmazsanız, hiçbir avantajından faydalanamazsınız. Ya da Amazon.com üzerinden satın alabileceğiniz pratik bir ekipmanla istediğiniz yeri uygun yer yapabilirsiniz. Bu ürün elbette yaz kamplarında hayat kurtaran en iyi dostumuz; LangRay Su Geçirmez Tente.

LangRay Su Geçirmez Tente’yi Neden Tercih Edilmeli?

Eğer kavurucu sıcakların altında kampa gidiyorsanız, etraftaki çadırlardan daha uzağa kurulmak istiyorsanız fakat güneşten dolayı nasıl olacak acaba diye düşünüyorsanız merak etmeyin; LangRay su geçirmez tente tam anlamıyla yardımınıza koşuyor. Dilerseniz gelin, ürünün cezbedici taraflarına biraz daha yakından bakalım.

Kampa gidecek kişilerin gözünde tente konusu biraz büyüyebiliyor. Kurmanın ve toplamanın uzun sürmesi, uygun bir yer bulamama kaygısı ve elinize ağırlık olacağının düşüncesi biraz göz korkutuyor olabilir. Fakat Langray tente, direkt olarak birinde tentenin kendisi diğerindeyse kurulum aparatları olmak üzere iki tane çantada rahatça taşınabiliyor. Çantanıza atıp güneşli havalardan korunabilirsiniz. Ayrıca son derece de hafif olduğunu ekleyelim.

Malzeme kalitesinin en öne çıkan özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Su geçirmez özelliği sayesinde yağmurlu havalarda da yanınızda bulundurabilirsiniz. UV ışınlarına dayanıklı olduğundan herhangi bir renk atması da yaşamıyorsunuz.

Kıyafet ve Ekipman Seçimi

Kıyafet ve Ekipman Seçimi

Yaz kamplarında kıyafet ve ekipman her ne kadar önemsenmese de aslında son derece önemli bir konumda. Uyku tulumu kullanmanız bahar ve kış aylarında olduğu kadar yaz aylarında da önemli. İnce ve hava alabilen kumaşlardan yapılmış uyku tulumları, yaz kampları için ideal. Ayrıca yayla bölgelerinde sıcaklık, gündüz vaktine kıyasla beklenmedik bir şekilde düşebilir. Bunun için yanınızdan uzun kollu tişört veya ince bir ceket, yelek gibi giysileri eksik etmemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca üstünüzdeki kıyafetlerinizin bir yedeğinin olması, konfor açısından önemli. Araziye uygun hava alan ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Eğer uzun bir yürüyüş yapmayacaksanız da önemsemediğiniz ayakkabılarınızı kullanabilirsiniz. Sık dalların ve yoğun dikenlerin olduğu yerlerde bulunacaksanız şort yerine pantolon giymeniz, yaralanma riskinizi önemli derecede azaltır. Çeşitli yerlerden edinebileceğiniz fermuarlı pantolon/şort seçeneklerinin mevcut olduğunu da hatırlatalım. Tişört yerine de hava alabilen ve dikenlere dayanıklı gömlekler ve yelekler bulunuyor. Bu tür giysiler yaz kampları için tasarlandığından, son derece avantaj sağlamakta.

Çanakkale'deki Kamp Alanlarını keşfedin!

Kamp Yeri Seçimi

kamp yeri seçimi

  • Kamp kuracağınız alanın, doğu ve batı cephelerini önceden belirlemiş olmanız son derece önemli. Rahat bir uyku çekmek ve dinlenebilmek için sabah vakti gölgede kalan bir bölgeye çadırınızı konumlandırmanız gerekiyor. Bunun için doğu cephesine karşı duran bir ağacın veya ağaçların arkasını kullanabilirsiniz. Ağacı veya bir girintiyi doğu cephesine karşı siper olarak kullanmak, sabah güneşinden çadırınızı korur ve uyku konforu sağlar.
  • Bir diğer dikkat edilmesi gereken noktaysa gün içinde seyrek de olsa esen rüzgarlardan faydalanmak. Bunun için çadırınızın kapı kısmını rüzgarın estiği cepheye çevirip akımın arka bölümden dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer çadırınızın arka bölümü aktif bir şekilde hava alıyorsa, rüzgara paralel bir şekilde istediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz. Sadece esen rüzgarın çadırınızın sağ ve sol cephesine denk gelmemesine dikkat edin.
  • Eğer Karadeniz kıyılarındaki kumsallar gibi çok yoğun rüzgar alan bir bölgede kamp yapacaksanız da çadırınızı iyi sabitlemeniz gerekiyor. Kazıkları iyice gerdirip sabitlemek ve çadırın iç kısmından taşlarla desteklemek, en kolay çözümlerden biri.
  • Eğer bir hamak kampı yapacaksanız veya gece hamakta uyuyacaksanız, önlem almanız gereken en önemli şey nem. Bulunduğunuz bölgede nem olmadığından eminseniz bir sorunla karşılaşmazsınız fakat şüpheleriniz varsa, hamağın üzerine tarp tente kurarak ıslanmayı engelleyebilirsiniz.
  • Ormanlık bir bölgede nehir, akarsu gibi kaynakların yanına kamp kurmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu bölgeler aynı zamanda hayvanların da en çok uğradıkları yerlerdir ve basık olmalarından dolayı düz bir zemin bulamayabilirsiniz. Doğal su kaynağına yeterli derecede bir yürüme mesafesi, kamp alanınız için ideal olabilir.

Marmaris'te Kamp Yapılacak Yerleri inceleyin!

Ulaşım ve Erzak

ulaşım ve erzak

Kamp bölgesine aracınızla gidecekseniz bakımlarının tam olduğundan emin olun. Sıcak havada arabanın hararet yapması, yolda kalmanıza sebep olabilir. Eğer yürüyerek ulaşacaksanız konforlu ve araziye uygun ayakkabılar tercih edebilirsiniz. Her kampta ayakkabılar son derece önemli bir yere sahip. Ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yanınıza mutlaka iki katını alın. Doğada beklenmedik şekilde her şey olabilir ve tüketiminiz artabilir. Ormandaysanız bir doğal su kaynağına yakın alanda kampınızı kurabilirsiniz. Tesislerdeyse zaten su ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz işletme, çeşme gibi kaynaklar bulunuyor. Yemek olarak et ve tavuk tercih etmenizi önermiyoruz. Yaz aylarında et ve tavuk, normalden çok daha hızlı bakteri ürettiğinden beklenmedik bir şekilde bozulabilir. Yine de planınız içerisinde varsa kesinlikle bir gecede tüketin. Soğuk havayı korumak için tasarlanmış çantalar kısmen de olsa görevini yerine getirebilir fakat sağlığınızı riske atmamanızda fayda var. Eğer aracınızda rahat taşıyabildiğiniz bir buzdolabınız varsa da ne zaman isterseniz tüketebilirsiniz.

Kamp İçin Önemli Bilgiler

kamp için önemli bilgiler

  • Yaz aylarında yemek yapmak veya ısınmak için ateş yaktığınızda, odunların daha hızlı yandığını unutmayın. Aynı şekilde gece beklenmedik şekilde çıkan rüzgarlar, ateşin kuru ağaçlara veya çadırınıza sıçramasına sebep olabilir. Bu yüzden ateş yakarken korunaklı bir şekilde yakmaya dikkat edin. Kamp alanını terk ederken ve uyumadan önce ateşin tam olarak söndüğünden emin olun.
  • Çadıra girerken ve çıkarken hızlı davranın. Sinekliğinizi her zaman kapalı tutun.
  • Kıyafetlerinizi ve ayakkabılarınızı bagaj bölmesine bırakmış bile olsanız giymeden önce iyice kontrol edin. Örümcek, yılan ve böcekler gözünüzden kaçmış olabilir.
  • Uyumadan önce el fenerinizle çadırınızın içini iyice kontrol edin.
  • Dal ve odun toplarken yığınların altında bulunan canlılara dikkat edin.
  • Arı, sinek gibi canlıları çekmemek için parfüm, deodorant gibi kozmetik ürünleri kullanmayın.
  • Yemeğinizi pişirirken başından ayrılmayın ve korunaklı bir şekilde tüketin.
  • Çadırın içinde yemek yapmaktansa açık alanları tercih edin.
  • Yanınızda yara bandı, krem, bandaj gibi ilk yardım malzemeleri bulundurun.
  • Su tüketiminizi iyi takip edin. Doldurmak için hepsinin bitmesini beklemeyin.
  • Nemden ve sıcaklıktan korunmak için çadırınızın iç havalandırmalarını gece vakti de açık tutun.
  • Çadırınızın iç aydınlatması ve çevre aydınlatması, etraftaki canlıların bölgenize gelmesini engeller. Uyurken parlak ışıklardan hoşlanmıyorsanız gece lambası içeren aydınlatma araçlarını tercih edebilirsiniz. Tamamen karanlıkta kalırsanız ormanda koşan hayvanların çadırınıza çarpma riski olabilir.
  • Bagaj bölmeniz yoksa bile ayakkabılarınızı ve eşyalarınızı her zaman çadırın içinde tutun.

Yazın Kamp Yapılacak Yerler

yazın kamp yapılacak yerler

Türkiye'deki birçok kamp alanı farklı mevsimlerde kamp yapmak için ideal. Bununla beraber yaz mevsiminde öne çıkan destinasyonlar da var. Bunlardan bazılarını sizin için listeledik. Kamp rotanızı belirlemek için aşağıdaki listemizden yararlanabilirsiniz!

Akdeniz Kamping — Cemil'in Yeri (Muğla)

Muğla Sultaniye Köyü’nde, Köyceğiz Gölü kenarında yerli kesim tarafından işletilen Akdeniz Kamping aslında bir restoran. Bahçesini ise bir kamp alanı olarak işletiyor. 

Tel: 0535 397 86 77

Hızır Kamp (Kazdağları, Çanakkale — Balıkesir)

Kazdağları'nın Kirişlik Vadisi eteğindeki Hızır Kamp birkaç farklı konaklama sunuyor: Ahşap ve taş evlerde, ağaç evlerde veya kendi çadırınız ile bölgede konaklayabilirsiniz. Kampta cep telefonları zor çekiyor. Bu nedenle kredi kartı kullanılmıyor. Tesise gidecekseniz yanınızda nakit bulundurmayı unutmayın. Konaklama fiyatlarına kahvaltı ve akşam yemeği dahil.

Tel: 0554 438 98 33

Babakamp Fethiye (Antalya)

Yazın kamp yapabileceğiniz bir tesis arıyorsanız rotanızı Antalya'ya çevirmeniz de pek muhtemel. Fethiye’nin Karaağaç mevkiinde bir platoya kurulu olan Babakamp, taş veya bungalov evlerde, glampinglerde ya da kendi çadırınız ile konaklayabileceğiniz bir işletme. Ayrıca karavanınız ile gelerek de burada kamp yapabilirsiniz. Pek çok etkinlik ve aktivite ile misafirlerine zengin olanakar sunan Babakamp'ta kafe, havuz, kütüphane gibi ortak kullanım alanları da var.

Tel: 0531 911 97 09

Ada Camping (Ayvalık)

Ada Camping, Milli Park’ın içinde, tüm Cunda’da denizin en temiz olduğu yerlerden birinde konumlanıyor. Cunda Adası'nın Midilli'ye bakan kısmında olan Ada Camping, Cunda merkeze 3 km uzaklıkta. Burada karavan ya da çadır kampı yapabilirsiniz.

Tel: 0266 327 12 11

Balık Gölü (Artvin)

Karadeniz'in eşsiz doğası içerisinde bir yaz kampı yapmak istiyorsanız Artvin Şavşat'taki Balık Gölü doğru seçim olabilir. Kamp yapacaksanız mutlaka mutfak alışveriş işlerinizi Şavşat’ta halledin. Karagöl gibi popüler olmadığı için Balık Gölü biraz daha sakin bir kamp yapmak isteyenler için ideal.

Türkiye'nin En İyi Kamp Yerlerini de keşfedin!