Ekonomik Bir Kamp Rehberi: Bütçe Dostu Kampçılık

Ekonomik Bir Kamp Rehberi: Bütçe Dostu Kampçılık

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 20 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 01 Şubat 2024
Ekonomik Bir Kamp Rehberi: Bütçe Dostu Kampçılık

Kampçılık, hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok ilgi gören bir doğa aktivitesidir. Kamp yapmak çeşitli durumlara göre hem pahalı hem de uğraştırıcı bir aktivite olarak değerlendiriyor. Bu yazımızda kamp yapmak hakkında maddi tereddütleri olan ve rahat edemeyeceğini düşünen doğa severlerin aklındaki birtakım soruları yanıtlamaya çalışacağız. Ekonomik kamp rehberimiz sizlerle!

{ad:0}

Bütçenizi Belirleyin

bütçenizi belirleyin

Kamp yapmak için bütçenize uygun bir kısmı önceden biriktirmeye başlayabilirsiniz. Bazı araç gereçlerden tasarruf edebileceğiniz gibi bazılarının da kaliteli olanlarını tercih etmenizde fayda var. Çünkü doğa şartları, bazı ekipmanlardan taviz vermemenizi de gerektiriyor. Doğada ne zaman yağmur yağacağı, ne zaman rüzgar eseceği ve ne zaman karşınıza neyin çıkacağı, ne kadar öncesinden tedbir alsanız da tam olarak tahmin edilemeyebilir. Ve bu tür durumlar acil kurtarma pozisyonuna düşmenizi sağlayabilecekleri gibi, kamp zevkinizin de aksamasına sebep olabilir. Bu yüzden doğru alanlara doğru yatırımları yapmakta fayda var. Tüm ihtiyaçlarınız karşılandığında, önünüzde uzun yıllar kullanabileceğiniz malzemeler ve yaşanmayı bekleyen birbirinden güzel kamp anılarınız olacak.

Not: Şunu da belirtelim ki yazımız boyunca tasarruf edebileceğiniz fikirlerden bahsederken verimlilikten de söz edeceğiz. Şöyle düşünülebilir; doğa ile iç içe bir tatil yapmak istediğinizde konaklama ve beraberinde gelen pek çok beklenmedik masraf, düşündüğünüzden daha fazla harcama yapmanıza sebep olabilir. Fakat bir kere kaliteli kamp malzemelerine yatırım yaptığınızda tüm gezilerinizi uzun vadeli olarak düşünüp tasarruf etmenizi sağlayacak fikirler sunmak, yazımızın asıl amacı. Kendi ihtiyaçlarınıza yönelik ek fikirlerinizi de tespit ederek kaliteli ve ekonomik kamplar gerçekleştirebilirsiniz.

Uygun Çadırı Seçin


İlk olarak doğadaki eviniz sayılabilecek kamp çadırınızdan bahsedelim. İdeal bir çadır nasıl olmalı sorusuna verilebilecek en kısa yanıt yeterli olmasıdır. Kamp malzemeleri içerisindeki en büyük çelişki de burada başlıyor. Gördüğünüz pek çok mağazada satılan ürünler, ekstrem sporlarla yakından ilgilenen üst düzey kampçılar için tasarlanmış oluyor. Eğer sizin böyle bir amacınız yoksa daha bütçe dostu seçeneklere yönelebilirsiniz. Çadır seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:

Temiz hava sirkülasyonunu sağlamalı: Öncelikle çadırınızın havalandırması her zaman iyi olmalı. Soğuk kış mevsimlerinde kamp yapacaksanız bile çadırınızın iyi hava alması son derece elzem. İçerideki oksijen dengesinin sağlıklı olarak korunmaması durumunda çadırınız sizin için durulmaz bir yer haline gelebilir. Boğucu bir hal alan hava, dışarı çıkmanıza ve vücut ısınızın dengesinin bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde yaz aylarında da esen en ufak rüzgardan bile yararlanmak için bu madde önemli. İyi havalandırmalı ve kaliteli bir çadıra sahip olursanız, dört mevsim boyunca çoğu şart altında kullanabilirsiniz.

Geniş bagaj alanlarına sahip olamalı: Bir diğer önemli maddeyse bagaj alanı. Çadırınızın içerisindeki cepler, tavan fener asacağı, sırt çantanız ve ayakkabılarınız için ek bir bagaj bölümü sizi oldukça rahat ettirebilir. Böylelikle uyku tulumu, yemek tabakları ve mataralar gibi malzemelere daha fazla yer kalır ve konforunuz artar. Ayrıca kamp noktasına yerleşip çadırınızı kurduğunuzda yakın mesafelere yürüyüşler gerçekleştirirken de ihtiyacınız olan malzemeleri çadırınızdan alıp gerisini içerde bırakabilirsiniz.

Sağlam bir dış tente seçilmeli: Dış tentenizin de sağlam olması size bütçe olarak katkı sağlayabilir. İnce tenteli bir yaz çadırına ve dayanıklı, su geçirmez tenteye sahip bir kış çadırına ayrı ayrı yatırım yapmaktansa bir tane sağlam almak, daha kurtarıcı ve uzun ömürlü olabilir. Hem böylelikle sürekli doğada kullanacağınız evinizi tanır, onunla bütünleşmiş de olursunuz. Çadırın yerden su almaması, tentenin çatı kısmında su birikmeyecek şekilde dizayn edilmiş olması ve giriş çıkışlarında sineklik olması oldukça iyi olur. Zaten günümüzde çoğu çadır bu özelliklere sahip bir şekilde üretiliyor fakat yine de dikkat etmekte fayda var. Kazıklarının dayanaklık kazandıracak yerlerde gerdirme noktaları olmasına da dikkat edebilirsiniz. Bunların haricinde tercihinize göre ışık geçirmeyen çadırlar da piyasada mevcut. Geriye kalan fazla kişilik ve ağır olmaması için alüminyum pollerden üretilen çadırlar genellikle ekstrem dağ sporlarıyla ilgilenen kişilere hitap ediyor.

Öneri Ürün: High Peak Kira Kamp Çadırı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ekonomik bir kamp hedeflense de çadır, az da olsa yatırım yapılması gereken temel bir ihtiyaç. Eğer öyle olmasaydı kamp denilince akla gelen ilk şey de olmazdı. Ekstrem şartlara uygun, yağmur, kar ve çamur gibi hava olaylarında ve coğrafi koşullarda sizi yarı yolda bırakmayacak mükemmel havalandırmaya sahip bir çadır da olmak zorunda değil elbette. Sadece yeterli olurken kamp deneyiminizi baltalamaması kafi olacaktır. Aksi taktirde kamp aktivitesi bir kabusa dönüşebilir, ayırdığınız değerli vaktinizse boşa gidebilir. Çadır konusunda Amazon.com üzerinden satın akabileceğiniz seçeneklere bir göz attık ve en idealini sizler için seçtik. Dilerseniz bu ürüne biraz daha yakından göz atalım.

High Peak Kira Kamp Çadırı, üç kişilik kapasiteye sahip tam bir fiyat performans ürünü. Güçlendirilmiş materyalleri ve kullanım kolaylığıyla doğadaki yeni eviniz olmaya aday. Özellikle ekonomik bir çözüm isteniliyorsa kesinlikle düşünebilirsiniz. Çadırın öne çıkan özelliklerine biraz daha yakından bakalım.

High Peak Kira Kamp Çadırı Neden Tercih Edilmeli?

Pratiklik: Çadırın kurulumu, gerdirmesi ve toplaması son derece basit. Tek kişiyseniz elbette biraz vakit alacaktır fakat iki kişi yorulmadan her şeyi yapabilirsiniz. Taşıma çantasında saklayıp dilediğiniz yere götürebilirsiniz. Çadır kapalıyken toplamda 3,8 kg ağırlığında ve 57 cm uzunluğunda.

Performans: Çadır hafif yağmurlu havalarda su geçirmeyen kaliteli bir dış tenteye sahip. Ayrıca ıslak topraklar üzerine kurmak isterseniz yerden de su almıyor. Ön tarafında bulunan geniş alanı dilerseniz bagaj, dilerseniz de ocak yeri yapabilirsiniz. 3 mevsim kullanıma uygun olduğundan çetin kış koşulları haricinde tüm ihtiyacınızı görecektir.

Konfor: Çadırın tenteleri katmanlı olduğu için yaz aylarında yalnızca iç tenteyi kurarak sıcak havalarda ferahlık elde edebilirsiniz. Bu çadırınızın içini biraz görülür bir hale getirse de tam anlamıyla havalandırma sağlıyor. Kapılarda bulunan sineklikler sayesinde kalın tenteyi örtmeden rahatlıkla çadırınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca dış tentesini kullandığınız zamanlarda da çok başarılı bir havalandırması olduğunu söyleyebiliriz.

Doğru Uyku Tulumunu Belirleyin

Uyku tulumu seçiminizde bütçe-ihtiyaç oranında bir tercih yapabilirsiniz. Fakat biz, bir ince bir de kalın olmak şartıyla iki adet uyku tulumuna sahip olmanızı tavsiye ederiz. Yazın zaten gerek olmaz, kış kamplarında da üstüme yorgan örterim, battaniye götürürüm diyorsanız bu son derece zor ve zahmetli olabilir. Arabanızla gidiyor olsanız bile çadırların içi, yorgan konulabilecek kadar geniş olmayabiliyor. Ayrıca yerden gelen soğuğu kesmekte başka bir yorgan kullanmak da bazı hava şartlarında yeterli olmayabilir. Bunun yerine bütçe dostu uyku tulumları tercih ettiğinizde hem çadır içi kullanımı sayesinde rahat edersiniz hem de ısı yalıtımı özellikleri sayesinde konforlu bir uyku uyuyabilirsiniz. İdeal bir uyku tulumu için en dikkat edilmesi gereken nokta üstlerinde bulunan sıcaklık sembolleri. Kamp yapacağınız alanda sizi rahat ettirdikten ve konforunuzu sağladıktan sonra kendi tercihinize göre rengini, yastıklı olup olmamasını seçebilirsiniz. Ayrıca çadırdan neredeyse hiç çıkarmayacağınız, sürekli korunaklı alanlarda kullanacağınızdan yıpranma ve bozulma gibi riskler de taşımıyor. Bu yüzden sürdürülebilirlik açısından kar getirebilir ve diğer malzemeleri taşıma zahmetinden sizi kurtarabilir.

Öneri Ürün: High Peak Easy Travel Uyku Tulumu

Uyku tulumları gerçekten çoğu zaman önemsenmeyen bir malzeme olabiliyor. Fakat bir kere kullandığınızda kamp deneyiminizin ve konforunuzun arttığını görebilirsiniz. Uyku tulumları sadece vücut sıcaklığınızı korumakla kalmaz aynı zamanda çadır altındaki toprakta yer alan taşların ve çukurların verdiği rahatsızlığı da engeller. Altına bir de güzel mat sererseniz günün geç saatlerine kadar uyku keyfi yapmak isteyebilirsiniz. Ortalama havalarda kullanabileceğiniz, pratik ve ekonomik uyku tulumu önerimizse şöyle;

High Peak Easy Travel Uyku Tulumu, muhteşem bir kalite içinde tüm ihtiyaçlarınızı görmese de arada bir yapacağınız kamplarda sizi mutlu edecektir.

High Peak Easy Travel Uyku Tulumu Neden Tercih Edilmeli?

Rahatlık: Öncelikle uyku tulumu yumuşacık ve kaliteli bir naylon bileşenden yapılıyor; bu yüzden gerçekten de rahat. Çadırınızın zeminindeki taşları pek engellemese de ortalama bir matla konfor elde edebilirsiniz. Mumya pozisyonu için tasarlanan uyku tulumunda hafif polar dokulu rahat bir yastık kısmı da bulunuyor. 0 derecenin üstündeki hava şartlarında, özellikle de yaz mevsimindeki yayla kamplarında, çok iyi bir performans sergilediğini söyleyebiliriz.

Pratiklik: Yumuşak naylon maddesi sayesinde uyku tulumu kolayca katlanabiliyor ve kılıfına sığabiliyor. Siz de bu sayede çok az yer kullanarak pratik bir şekilde kampınıza götürebiliyorsunuz.

Matara, Tabak ve Diğer Araç Gereçleri Sağlayın

Kamp alanında yapacağınız yemekler ve içecekler hem önemli hem de sizin için değerli bir yere sahipler. Piyasada bulunan yüksek bütçeli araçlar daha çok lüks ve dayanıklılık odaklı olabiliyor. Sizse tercihinize göre tek kullanımlık araçlara da yönelebilirsiniz. Kamp alanınızı temiz bıraktıktan sonra hiçbir zararları bulunmuyor. Eğer haftalar boyunca kalacağınız ve kilometrelerce yürüyüşler gerçekleştireceğiniz bir kampa gitmiyorsanız, mataranızın haftalarca ısı muhafaza eden özel materyallerden yapılmış olmasına da gerek yok. Aynı şekilde cep alanı sağlayan bel çantalarının işlevini sırt çantanız da görebiliyorsa tercih etmeyebilirsiniz. Sadece kamp alanında yapacağınız aktivitelere yönelik ihtiyaçlarınızı karşılayan malzemeler işinizi görebilir. Ayrıca yiyeceğiniz kadar yemeği planlayıp yanınıza almanız da hem sizi masraftan kurtarır hem de ziyan olmasını engeller. Bunun dışında katlanır sandalyeler ve masa gibi ihtiyaçlarınızı doğadan da giderebilirsiniz. Ek bir bilgi olarak kendi malzemelerinizi yapmak isterseniz, kolay bir şekilde sadece ham maddeyi karşılayarak da tasarruf edebilirsiniz, hem de sürdürülebilirlik sağlamış olursunuz.

Öneri Ürün: FreeCamp Alüminyum Sporcu Matarası

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kamp aktivitesinden keyif almak için ihtiyaçlarınızın üstünde, pahalı ve pek sık kullanmayacağınız şeyler satın almaya gerek yok. Doğada ihtiyacınız olan çoğu şeyi elinizde hali hazırda bulunan araç gereçlerle de sağlayabilirsiniz. Fakat insanın bir matarası olması kampta o kadar kolaylık ve konfor sağlıyor ki bir noktadan sonra çantanıza ilk koyduğunuz nesneye dönüşebiliyor. İçeceğinizi muhafaza edebilmek ve sürekli yanınızda taşıyabilmek kampta sizi motive edecektir. Ayrıca pet şişelerin aksine doğaya zarar da vermiyorlar. Dilerseniz sizin için seçtiğimiz klasik bir termosa göz atalım.

FreeCamp Alüminyum Sporcu Matarası seyrek kamp yapan maceracılar için ekonomik eşyalar üreten tanındık bir marka. 700ml ise gündelik ihtiyaçlarınız için yeterli bir kapasite. Bu matarayı aslında güzel bir şişe olarak da düşünebilirsiniz. Eğer içeceklerinizin sıcaklığını ve tadını biraz daha uzun tutmak isterseniz tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaz kamplarında kaçınılmaz olarak çabuk ısınan ve içilmeyecek kıvama gelen suları saklamak için de iyi bir seçim olacaktır.

Outdoor Giyime Özen Gösterin

Tüm kamp ihtiyaçlarınız arasında giyim kuşam da önemli bir yer kaplıyor. Fakat bu konuda ekonomik olmak, temel ihtiyaçlarınızı hallettikten sonra daha kolay sayılır. Outdoor giyimde başlıca dikkat edilmesi gerekenlerse;

Mont Seçimi: Montların, polarların, eldivenlerin, ve atkı-berelerin fiyatları, malzemelerine göre fazlasıyla değişiklik gösterebiliyor. Montların diken ve esneklik özellikleri, avlanmaya gitmiyorsanız işinize yaramayabilir. Daha çok soğuk geçirmemesine ve dayanıklı olmasına ağırlık verebilirsiniz. Dayanıklılığın derecesiyse özellikle taşıyacağınız sırt çantasından dolayı yıpranmaması olarak belirlenebilir. Sadece kamp ve yürüyüş yapacaksanız bir kayak veya dağcı montu sadece ihtiyacınız olmayan özelliklere sahip olurlar. Bu giysiler tercihinize göre elbette değişiklik gösterebilir çünkü gündelik hayatınızda giymek için de uygun görebilirsiniz. Fakat sadece kampta kullanacağınız bir montun en büyük ihtiyacını soğuk geçirmezliği ve ısıyı muhafaza edebilmesi olarak özetleyebiliriz. Mont içerisine dolabınızdan sıcak tutan bir kazak ve polar da giyebilirsiniz.

Pantolon seçimi: Pantolon için de aynı şeyler geçerli. Eğer içten polarlı pantolonlarla rahat edemezseniz, esnek kumaşa sahip bir pantolona yönelip içlik giyebilirsiniz. Eğer hali hazırda böyle bir giysiniz bulunuyorsa fakat ceplerinin eksik olduğunu düşünüyorsanız da ucuz fiyatlara temin edebileceğiniz bel veya diz çantalarıyla ceplerinizin sayısını arttırabilirsiniz.

Ayakkabı seçimi: Giyim konusunda en fazla kaliteyi hak eden parça kesinlikle ayakkabılar. Özellikle su geçirmez olması yaz kamplarında da isteyeceğiniz bir özellik. Nefes alabilmesi ve ayağınızı rahat ettirebilmesi son derece önemli. Eğer kamp süresince ayaklarınız yaralanırsa dönüşünüzü bile etkileyen bir konforsuzluk yaşayabilirsiniz. Yaz kamplarında kullanmak için içi kürklü, kalın malzemeli botlardan tercih etmek yerine boğazlı rahat bir bot alıp kış kamplarınızda kalın çoraplar giyerek de tasarruf edebilirsiniz. Fakat dış giyiminize de uyan, kaliteli iki çift ayakkabıyı tavsiye ederiz. Uzun yıllar kullanabileceğiniz ve bedeninizin tüm yükünü taşıyacakları için bütçeyi buraya harcamakta fayda olabileceğini düşünüyoruz.

Kamp Yerlerini Keşfedin

Son olarak ekonomik kamp adımlarından birisi de ücretsiz olan kamp yerlerini araştırarak yola çıkmak olacaktır. Türkiye’nin birçok yerinde ücretsiz kamp yapabileceğiniz doğal alanlar mevcut. Tabii su, elektrik, tuvalet gibi ihtiyaçlarınıza cevap arayacağınız yerler olmayacaktır. Türkiye’deki birçok kamp yeri bu hizmetler için ödeme talep ediyor, ihtiyacınıza göre kamp yerini belirleyerek, bu konuda ekonomik yollara başvurabilirsiniz.