Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 24 Kasım 2021
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Karavanda yaşamak, 30 yıl konut kredisi ödemeye çalışmaktan daha ekonomik olabilir mi? Yine de çoğu kişinin düşündüğü gibi stressiz ve kusursuz bir hayat değil. Karavanla seyahat ederken veya yaşarken daha savunmasız olduğumuz da bir gerçek. Özellikle tehlikeli mahallelerde veya tanıdık olmayan bölgelerde açık bir hedef haline gelebiliyoruz.

{ad:0}

Öncelikle panik yapmayın! Kendimizi daha güvende hissetmek için önlemler alabiliriz. Bu tür bir yaşam alanında can güvenliğimizi, çoğunlukla kendimizi savunmasız durumlara düşürmeyerek sağlayabiliriz. İşte bu yazımda, karavanda yaşayarak kendimizi nasıl güvende tutabileceğimiz hakkında ipuçları vermeye çalışacağım.

Karavanda Yaşarken Hangi Güvenlik Önlemlerini Alabilirsin?

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Yapabileceğin ilk şey her zaman dikkatli olmak ve bazı davranışlardan uzak durmak. Burada vereceğim örnekler senin için her zaman geçerli olmayabilir fakat deneyimli karavancılar tarafından denenen ve önem gösterilen önerilerdir. Kendi deneyimin farklı olabilir ama paylaşacaklarım da bir gün işine yarayabilir.

1 - İçgüdülerine Güven

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Gerçek güvenlik, kamera ve kilit gibi bir takım aletlerden çok daha önce başlar. Yani, eğer kendini rahat hissetmiyorsan büyük ihtimalle tehlikedesin ve böyle hissettiğin bir yerde kalmamalısın. Şansa bak evinin tekerlekleri var ve istediğin zaman hareket edebiliyor. Bu yüzden içgüdülerine güven ve rahat hissedeceğin bir yere doğru yol al. Daha sonra pişman olmaktansa güvenli hareket etmek çok daha mantıklı bir seçim.

Yanlış yerlerde konaklamamak için yolculuğa çıkmadan önce rotan hakkında biraz araştırma yap. Tabii partnerin ya da arkadaşların ile seyahat ediyorsan onların da içgüdülerine önem ver. Bazen yok yere de panik yapabiliyoruz ama en kötü durumu yaşamamak için bunu karşılıklı konuşarak ve analiz ederek çözümleyebilirsiniz.

2 - Etrafının Farkında Ol

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Kamp Alanları: İster yalnız ister bir arkadaşınla ya da partnerinle ol, her hâlükârda çevrene dikkat etmelisin. Kalacağın kamplarını önceden araştırıp seç. Bu yerlerde ailelerin ya da çiftlerin seni görebileceği yerlerde konaklamak daha güvende hissettirebilir.

Kentsel Alanlar: Modern şehirlerde, iyi aydınlatılmış otoparklarda ve yerleşim yerlerinin güzel sokaklarında geceyi geçirmeyi planlayabilirsin. Eğer aracında tek başınaysan karanlık alanlardan kaçın ve bunun yerine ışıklı veya güvenlik kameralı yerler bulmaya çalış.

Şehirlerde mümkün olduğunca gece için nereye park edeceğini önceden planla. Yeni bir şehre gelmeden önce, biraz araştırma yap. İyi ve kötü mahallelerin nerede olduğu hakkında bir fikrin olsun. Kalacağın yer güven vermiyorsa hiç zaman kaybetmeden oradan uzaklaş. Bir süre sonra neyin iyi neyin kötü olduğunu anladığın duyguların geliştiğini göreceksin.

3 - Kapılarınızı Kilitleyin ve Pencereler İçin Koyu Renk Perdeler Kullanın

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Açık hava alanda ya da kasabada konakladığın zamanlar kapılarını kilitli tutmalısın. Özellikle uyumadan her yeri kilitlemeyi alışkanlık haline getir. Bunun yanı sıra karavanda değilken ya da akşam olmaya başladığında perdeleri kapamak, birçok meraklı gözün seni rahatsız etmesine engel olur.

4 - Zor Durumlar İçin Bir Kaçış Planın Olsun

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Aniden ayrılma ihtimaline karşı sürücü koltuğunu boş ve anahtarı da el altında tut. Motoru kapatır kapatmaz anahtarları koyacağın bir yer belirle ve karavandaki herkesin onları nerede bulacağını bildiğinden emin ol. Ayrıca karvanı kolay hareket edebileceğin bir yere koymak da önemli bir detay.

5 - Kendini Korumak İçin Bir Savunma Aracı Edin

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Bazı insanlar için çeşitli savunma araçlarına sahip olduklarını bilmek kendilerini daha güvende hissettirebilir. Evet, karavan can güvenliği için bu iyi bir strateji olabilir, ancak genel amacımız bir savunma silahının gerekli olduğunu düşündüğümüz durumlardan kaçınmak olmalı.

6 - Genel Güvenlik Önlemleri

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Aşağıdaki alt başlıklar mutlaka uygulanması gereken güvenlik önlemleri veya araçları değil, kötü durumları önlemek için alabileceğin basit önlemler;

Karanlık Olmadan Park Edin: Her zaman hava kararmadan önce park edecek güvenli bir yer bulmaya çalış. Kalacağın yere gün ışığında varmak çevreni değerlenmek için sana kolaylık sağlar. Peki, bu neden önemli? Karanlıkta vardığında çevrendeki atmosferi fark edemeyebilir ve ertesi gün ilginç bir ortama da uyanabilirsin. Tabii ki her zaman bunu başaramazsan böyle durumlarda ilk olarak söylediğim gibi içgüdülerine güvenmek durumundasın.

Kolay Hareket Edebilecek Bir Şekilde Park Edin: Karavanı park ettiğinde, anında çıkabilmene izin verecek şekilde park et. Eğer kötü bir durum olur da korkarsan ya da acele edersen, park yerinden çıkmak için manevralar yapmakla uğraşmak istemezsin. Bu taktik, büyük otoparkları olan birçok şirket için temel bir güvenlik önlemidir ve karavan sürücüleri olarak bizler neden kullanmayalım? Ayrıca yatmadan önce ortalığı düzenlemek ve dolapları kapalı tutmak aniden hareket etmek durumunda kaldığında sana kolaylık sağlar.

Anahtarlarınızı Hep Aynı Yere Koyun: "Eyvah, anahtarlarımı bulamıyorum! Oysa bir an önce uzaklaşmam gerek." Böyle bir diyaloğu yaşamamak için anahtarını her seferinde aynı yere koy ve yerini karavanda kalan herkes bilsin.

Sürücü Koltuğuna Kolay Erişebilecek Yerde Olun: Karavan alırken ya da tasarlarken sürücü koltuğuna içeriden de erişimin olması önemli kriterlerden biridir. Çünkü yağmur yağarken ya da zor bir durumda kaldığında karavandan çıkmadan direksiyona geçip oradan uzaklaşabilirsin. Aradaki bu geçişi bir perdeyle kapatarak ev sıcaklığında, rahat bir ortam sağlanabilir.

Sürücü Koltuğuna Eşya Koymayın: Önceki üç önerinin devamı niteliğinde sürücü koltuğunu boş tutmanı tavsiye ederim. Küçük bir karavanın varsa, park ettiğinde eşyaları öne fırlatmanın çok cazip olduğunu biliyorum fakat yola çıkmadan önce tüm bu dağınıklığı toplamak bazen sorun olabiliyor. Ayrıca öndeki koltuklarının dönme özelliği varsa kolayca döndürebildiğinden emin ol ve güvenmediğin yerlerde döndürmemeye gayret göster.

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Değerli Eşyalarınızı Gizleyin: Görülecek bir şey yoksa, çalınacak bir şey de yokmuş gibi görünür. Pencereleriniz sen yokken kapalı ve perdeler çekik olsun. Perde yoksa değerli eşyaları pencereden görünmeyecek şekilde bırak. Ayrıca seyahat sigortasını da kontrol et. Değerli eşyalar kapalı bir yerde değil, örneğin dışarıdan görülebilen bir çantanda saklandıysa sigorta geçerli olmayabilir. Bu yüzden dizüstü bilgisayarımı her zaman yatak dolabında saklarım.

Kompakt Bir Kasaya Sahip Olun: Kompakt bir kasa; pasaportunu, araba belgelerini ve acil nakit paranı saklamak için mükemmel bir yer. Hırsızların kasayı öylece alıp götürmemesi için kasanı karavandaki bir tahta veya çeliğe taktırabilirsin. Bu şekilde hem gizli hem de kullanışlı bir kasanız olur.

Arkanızı Temiz Tutun: Eğer bir kamping alanında kalmıyorsan, her şeyi içeri aldığından emin ol. Bu, insanların yanı sıra hayvanları da caydırmak için etkili bir yol. Eğer yeterince temiz olmazsan yaban hayvanların ve böceklerin saldırısı kaçınılmaz olacaktır.

Telefonunuzun Şarjı Her Zaman Yeterli Olsun: Kendini güvende hissetmediğinde farklı bir yer bulmak isteyebilirsin. Eğer bu durumda telefonun yeterli şarjı yoksa yeni rotaya doğru hareket etmek zor olabilir. Bilinmezliğe doğru yol almak istemeyebilirsin. Eğer karavanında inverter varsa telefonunu her zaman sürüş sırasında ve gün içine şarj et.

Yaygın Seyahat Dolandırıcılıklarından Haberdar Olun: En deneyimli gezginler bile arada sırada dolandırıldıklarını kabul edeceklerdir. Tabii ki bunun eğlenceli olduğunu kimse söylemez. Yerel seyahat dolandırıcılıkları hakkında fikir sahibi olmak can sıkıcı durumlardan kaçınmana yardımcı olabilir. Örneğin; Fransa/İspanya sınırında, arabalar bir sorun olduğunu belirtmek için ışıklarını yakıp söndürürler. Durup onlarla konuştuğunda, arabanın önünde bulundurduğun değerli eşyaları çalabilirler! Bu özellikle karavanların başına çok sık geliyor...

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Karavan Güvenlik Araçları Satın Alın: Bazı güvenlik önlemlerine yatırım yapmak da bir alternatif olabilir. Bu araçlar karavan deneyimini daha güvenli hale getirirler. Park durumunda römorkun kaplinini tamamlamak ve bazı hırsızlıkları önlemek için koruma önlemleri alabilirsin. Bu tarz aletleri internet üzerinden kolayca bulup, satın alabilirsin.

Kendinizi Savunmayı Öğrenin: Herhangi bir savunma eğitimi almaya ne dersin? Böylelikle yalnız gezerken kendini daha güvende hissedebilirsin. Savunma eğitimi veren bir merkeze ya da online bir kursa kayıt yaptırabilirsin. Bunun için bütçen yoksa ücretsiz derslere de başvurabilir veya bir arkadaşından birkaç ders vermesini rica edebilirsin.

Cep Alarmını Deneyin: Cebinize sığan veya anahtarlığa takılabilen cep alarmı ya da kişisel alarm çıkardığınızda tetiklenen küçük bir cihazdır. Ortaya çıkardığı yüksek ses en azından bir süreliğine birilerini korkutacak ve yardım bulmanı da kolaylaştıracak. Uyarı; kazayla anahtarı çıkarırsan duyacağın ses pek de eğlenceli olmayabilir. Bu cihazı da internet üzerinde kolayca bulabilirsin.

Yakınlarınıza Nerede Olduğunuzu Bildirin: Kötü bir durum olması durumunda insanların nerede tatil yaptığını bilmesi faydalı olabilir. WhatsApp veya benzeri bir uygulama üzerinden bir konum paylaşmak işini büyük oranda kolaylaştırır. Aynı zamanda Facebook check-in’leri de nerede olduğun hakkında bilgi verebilir ama herkese açık bir şekilde her bilgiyi paylaşmak istenmeyen kişilerin de sizi takip etmesine neden olabilir.

Daha pasif bir yol olan "iPhone’umu bul" veya benzer bir uygulamayı aktif etmek de işinizi görebilir. Örneğin, ailenin evinde bir cihazda oturum açtıysan, seni her zaman bulabilirler. Bunun gibi bazı araçlar var, daha detaylı araştırma yapabilirsin.

Uydu Habercilerini Kullanın: Uydu mesajlaşma sistemi ile en uzak noktalardan bile sinyal iletebilirsin. Acil servislere "TAMAM", "YARDIM" mesajları ve hatta özelleştirilmiş acil mesajlar gönderebilirsin. Yani kurtarma hizmetleri için sözleşme/sigorta yaptırabilirsin.

Araçta Yangın Söndürücüsü Bulundurun: Bazı farklı tür ve boylarda bulunabilen yangın aletleri her karavanda olması gereken ekipmanlardan biri.

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Araba Alarmı Kullanın: Kötü niyetli insanları karavandan uzak tutmanın en iyi yollarından biri fakat yeterince dikkatli olmazsan bu ekipman bile seni korumaya yeterli olmayacaktır. Suçlular araçlara girmek için artık uzaktan sinyal bozucu kullanıyorlar. Ayrıca sigorta şirketleri, duruma göre hasarını karşılamayabilirler. Araçta ya da kapıda herhangi bir hasarın yoksa hırsızlığa uğradığını açıklamak zor olabilir.

Ekstra Güvenlik Kilitleri Kullanın: Aracının kilidi sana yeterli gelmiyorsa ekstra güvenlik kilidi takabilirsin. İçeriden veya dışarıdan kullanılabilen bu kilitler birçok şekil ve boyutta olabilirler. Fiyatları da 100 ila 3 bin TL arasında değişebiliyor. Çok fazla bütçen yoksa basit kilitler takabilirsin. İlham almak için internete bir göz atın derim.

Bearlock Kullanın: Bir hırsızlık önleme aracı olan bearlock’lar Hollanda’daki karavancılar tarafından sıkça kullanılıyor. Bearlock, dişli kutusuna tam entegre bir mekanik kilittir. Anahtar çevrilene kadar geri vitesi veya otomatik arabalar için vitesi kilitler. Arabadaki diğer elektrik sistemlerine bağlı değildir. Ancak araca uygun şekilde hasar verilerek anahtar kırılabilir. Aslında bunu yapmak neredeyse imkânsız ama yine de kırılmasına karşı tedbirli olmakta fayda var!

Güvenlik Kamerası Kullanın: Eğer yüksek riskli bölgelere seyahat ediyorsan veya pahalı bir karavanın varsa, akıllı telefonundan izleyebileceğin bir güvenlik kamerası takmayı düşünebilirsin. Dışarıda ne olduğu hakkında bir fikir edinmek için RV güvenlik kameraları hakkında araştırma yapabilirsin.

Hareket Sensörü Işıkları Kullanın: Özellikle gece işine yarayabilecek hareket sensörleri istenmeyen insanlar yaklaştığında sana ışık vererek uyarıda bulunur.

GPS İzleyiciyi Gizleyin: Yukarıdaki tüm önlemler, zorla girme ve hırsızlığı önlemek için. Bunların yanında gizli bir GPS, karavan çalındığında yardımcı olabilir.

7 - Bu Öneriler de Belki İşine Yarabilir

Karavanda Yaşamak Güvenli Mi?

Bu kısımda karavanın yoldayken (veya evde park halindeyken) güvende tutmak için farklı yollardan bahsedeceğim.

Bir Köpek Evlat Edin: Bazı karavancıların yol maceralarına bir köpek eşlik edebiliyor. Köpekler size yoldaşlık ettiği gibi güvenlik konusunda da destek olabilir. Elbette büyük köpekler hırsızları daha kolay caydırabilir ama herhangi bir köpeğin havlama sesi bile insanları kovalamak için yeterli olabilir. Ayrıca içi dolu büyük bir köpek kasesi bile yalnız olmadığın izlenimi yaratabilir. Lütfen dikkat, sadece güvenlik için bir köpek almanı kesinlikle önermiyorum. Onların da bizler gibi bir canlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir köpeğe bakmak büyük bir sorumluluktur.

Kapının Dışına "Erkeksi" Bir Şey Koyun: Bu öneriyi ilk okuduğumda biraz sinir bozucu gelmişti ama tek başına seyahat eden kadınlar için iş botları gibi "erkeksi" bir şeyi minibüsün dışına koymak istenmeyen ziyaretçilerin cesaretini kırabilir.

Her Şeyden İki Tane Bulundurun: Eğer yalnız seyahat ediyorsan bazen karavanın dışına iki sandalye koymak kendini güvende hissetmene yardımcı olabilir. Kamp masasının etrafındaki iki sandalye yalnız olmadığın izlenimi yaratabilir.

Çıkartma Kullanın: Güvenlik sistemi, köpek ve "korkutucu" kulüp çıkartmaları gibi her türlü çıkartma, insanları karavana girmeye çalışmaktan caydırabilir.

Ayrıca yeni başlayanlar için hayat kurtaran karavancılık ipuçları için Karavancılık 101: Ben Yaptım Siz Yapmayın içeriğimize de mutlaka bir göz atın!

Benzer Yazılar