Siz de adrenalini sevenlerden ve yüksekleri görünce zirvesini merak edenlerdenseniz haydi gelin memleketin en sarp rotalarına gidelim. Bin bir emek, sonsuz sabır ve pür dikkat isteyen kaya tırmanışı ülkemizde nerelerde yapılıyor, tırmanışçılar bu noktaları hangi özellikleri için tercih ediyor şöyle bir inceleyelim. Hazır mısınız dünyanın en yaman tırmanışçıları olan kertenkelelerin izini sürmeye?
Antalya’nın deniz-güneş-kum üçlüsünün vazgeçilmez adresi olduğunu bilmeyen yok. Ama bir de Geyikbayırı adında bir köyü var ki, dünyadaki birçok kaya tırmanışçısı bu köyü büyük bir hürmetle anıp mutlaka rotasına ekliyor. Hatta burası Türkiye’de kaya tırmanışının başkenti olarak da anılıyor. Köy, Konyaaltı ilçesi sınırlarında ve buradaki Geyiksivrisi Dağı eteğinde sayısı bini geçen tırmanış rotası var. Bu noktayı diğer parkurlardan ayrı kılan özelliklerin en başında kışın da tırmanılabilir olması geliyor ki bu yüzden en çok da Avrupalı tırmanışçılardan yoğun ilgi alıyor. Hatta bu sporcuların birçoğu da gelip bir daha dönmemek üzere buraya yerleşiyor. Pandemi öncesi senelerce düzenlenen Turkish Highline Carnival ile ününe ün katan Geyikbayırı’nda seviyeniz ne olursa olsun tırmanabiliyor hatta gelmişken kamp yapabiliyor, Trebenna Antik Kenti’ni keşfedip, uzun yürüyüşlere çıkabiliyorsunuz.
Geyikbayırı’nın her seviyede dağcıyı buyur eden parkurunun aksine Çitdibi oldukça zorlu bir parkur. ‘Zoru başarırım, imkansız zaman alır’ diyen kaya tırmanışçılarının tercih ettiği bu bahçe Geyikbayırı’nın yanı başında konumlanıyor. Çitdibi sırtını kayalara dayamış bir köy ve ismini de uzaktan bakıldığında çite benzeyen siluetinden alıyor. Burada kayalar 150-200 metreye kadar yükseliyor. En yükseğinden bakıldığında ise Antalya ışıkları ve kıyıların görüntüsü göz kamaştırıyor.
Bölgeye yakın uygun fiyatlı Konyaaltı Otellerini öğrenmek için aşağıya bakabilirsiniz;
Mitolojinin bağrından kopup gelmiş bu cennet diyar Kumluca ilçesi sınırlarında ve en çok da Antik Likya izleriyle dolup taşan kıyılarıyla büyülüyor sizi. Kaya tırmanışı için her seviyede 400 civarı rota seçeneği sunan Olimpos’ta ilk kez tırmanacaklara önerilen yer Dershane Sektörü. Ayrıca sadece spor tırmanışı değil, geleneksel tırmanışlar için uygun parkurlar da içeriyor. Doğasının, Yanartaş’ının ve Likya Yolu’nun nasıl da güzel olduğunu söylememize de gerek yok. Gitmişken bizim için de gezin!
Birbirinden güzel Olimpos Otellerini öğrenmek için aşağıya bakabilirsiniz;
İstanbul’a 1,5 saat mesafedeki Ballıkayalar, Gebze ilçesinin Tavşanlı Köyü yakınında. Burası hem 1. derece sit alanı hem de tabiat parkı olarak korunan bir bölge. 1,5 km uzunluğu ve maksimum 80 metreyi bulan genişliğiyle derin kazılmış bir kanyonu andıran bölgenin tırmanış parkuru amatörler ve orta seviyedeki tırmanışçılar için oldukça uygun. Hatta ilk kez deneyecekseniz burayı okul olarak değerlendirebilir, biraz daha tecrübeliyseniz yüzün üzerindeki rotadan birini seçebilirsiniz. Ballıkayalar’ın en ballı yönlerinden biri de doğa yürüyüşleri ile kamp aktiviteleri için fırsatlar sunması.
Bölgeye yakın uygun fiyatlı konaklama önerileri için aşağıya bakabilirsiniz;
Aladağlar en çok geleneksel rotalarla tanınıp bilinse de spor tırmanışı yapılan bölgeleri de var. Niğde Çamardı ilçe sınırındaki Kazıklı Ali Kanyonu kaya tırmanışı için 150’nin üzerinde rotaya sahip ve yazın en kavurucu günlerinde bile güneşe siperli alanlar sunduğu için ideal. Buradaki rotaların daha fazla olması diğer bir tırmanış noktası olan Cımbar’ı unuttursa da Cımbar Kanyonu’na da aynı köyden giriliyor ve Kazıklı Ali Kanyonu’nun konglomera kaya yapısından farklı olarak kireç taşından rotalar içeriyor. Aladağlar’daki rotalar her seviye tırmanışçılar için uygun olup kışın tırmanışlar pek önerilmiyor. Aladağlar dağ manzaralı birbirinden güzel birçok patikayla da en güzel doğa yürüyüşü adreslerinden.
Köyle aynı ismi taşıyan Kaynaklar Tırmanış Bahçesi, İzmir’in Buca ilçesinde. Yaklaşık 20 yıldır her seviyede kaya tırmanışçısı ağırlayan bu noktada 22 sektör, 200’ün üzerinde de farklı rota var. Her mevsim tırmanılabilen rotaların uzunluğu ise 10-30 metre arasında değişkenlik gösteriyor. Kaynaklar, nisan ayı diğer zamanlardan daha kalabalık oluyor. Doğanın uyanışı ve tırmanış şenlikleri bu aya denk geldiğinden köye yürüme mesafesindeki kamp alanı dolup taşıyor. Tabii bahsettiğimiz nisanlar pandemi öncesinin -mişli geçmiş zamanları. Dileriz gündüz tırmanışların, gece de konserlerin temposuyla keyifli anlar yaşatan festivallere tekrar kavuşmak yakındır!
Diğer tırmanış alanlarından daha geç keşfedilen Geyve, özellikle İstanbullu tırmanış tutkunları için yakın komşu bir bölge. Sakarya’nın Ceceler Köyü’de konumlanan kayalıklar 9 sektör ve diğerlerine kıyasla daha uzun olan 100 üzerinde rotayla en yeni gözdelerden. Kayaların yüksekliği 100 metreyi aşıyor ve yaklaşık 20-25 metrelik kısmı da spor tırmanışlar için kullanılıyor. Geyve’de kayaların kalitesi oldukça iyi, aşınımlı kireç taşından oluşuyor. Her seviyede tırmanışçılar için seçenek olan bu bölgede tırmanmadan önce rotayı açanlara danışmakta fayda var. Çünkü henüz yeni bir alan olduğu için zeminde çürükler olabiliyor. Tırmanış dışında bölgenin en güzel aktivitesi ise kayaları çevreleyen tarlalardan gün doğumu izlemek! Kamp yapmak isterseniz civardaki alanların çoğunun özel mülk olduğunu ve izin gerektirdiğini de hatırlatmış olalım.
Milas ilçesinde, Kapıkırı Köyü’nü çevreleyen Bafa Gölü ülkemizin kısa kaya tırmanışları (bouldering) için en elverişli bölgesi. Avrupa’dan ve hatta daha uzaklardan gelen birçok tırmanışçının ‘Bafantastik’ adını taktığı bu noktadaki kaya blokları gnays ve granitten oluşuyor. Deneyimli tırmanışçıların bile zor ve acımasız olarak nitelendirdiği bölgenin kayaları o kadar küçük çıkıntılı ki tutunmayı bazen mümkün kılmayabiliyor. Sıklıkla düşebileceğiniz bu noktada kayalar da kısa olduğu için, ip yerine tırmanış minderine (crash pad) ve güvenli düşmenizi sağlayacak bir partnere mutlaka ihtiyaç oluyor. Bafa Gölü, Heraklia Antik Kenti kalıntıları ve Beşparmak Dağları’nın manzarasıyla da etkileyici bir bölge. Sporcu yanınızla birlikte gezgin ruhlara da iyi geliyor.
Bölgeye yakın uygun fiyatlı konaklama önerileri için aşağıya bakabilirsiniz;