Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 07 Haziran 2021
 • Son Güncellenme: 28 Aralık 2023
Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Türkiye, zengin tarihi dokusu ve etkileyici doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir ülke. Bu doğal güzellikler arasında kaya tırmanışı tutkunları için adeta bir cennet olan sayısız rota da var. Türkiye'nin coğrafi çeşitliliği, her türden ve her seviyeden sporcuyu cezbeden benzersiz tırmanış deneyimleri sunuyor. Gerek Akdeniz'in sıcak sahillerinden Ege'nin serin sularına, gerekse İç Anadolu'nun kayalık tepelerinden Karadeniz'in yeşil yamaçlarına kadar Türkiye kaya tırmanışı için ideal bir konumda. 

{ad:0}

Bu blog yazımızda Türkiye'nin en popüler kaya tırmanış rotalarını, her birinin özgün özelliklerini ve tırmanışçılara sunduğu benzersiz deneyimleri keşfedeceğiz. İster deneyimli bir dağcı olun ister bu sporla yeni tanışan birisi, Türkiye'nin birbirinden heyecanlı kaya tırmanışı rotaları sizi bekliyor. Türkiye'deki en popüler kaya tırmanışı bölgeleri arasında Geyikbayırı, Çitdibi, Olimpos, Ballıkayalar, Aladağlar, Kaynaklar, Geyve, Bafa Gölü, Datça ve Kartepe yer alıyor. Hadi, gelin Türkiye'deki kaya tırmanışı rotalarını birlikte keşfedelim.

Geyikbayırı – Antalya

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Antalya’nın deniz-güneş-kum üçlüsünün vazgeçilmez adresi olduğunu bilmeyen yok. Ama bir de Geyikbayırı adında bir köyü var ki, dünyadaki birçok kaya tırmanışçısı bu köyü büyük bir hürmetle anıp mutlaka rotasına ekliyor. Hatta burası Türkiye’de kaya tırmanışının başkenti olarak da anılıyor. Köy, Konyaaltı ilçesi sınırlarında ve buradaki Geyiksivrisi Dağı eteğinde de sayamayacağınız kadar tırmanış rotası var. Bu noktayı diğer parkurlardan ayrı kılan özelliklerin en başında kışın da tırmanılabilir olması geliyor. Bu yüzden en çok da Avrupalı tırmanışçılardan yoğun ilgi görüyor. Hatta bu sporcuların birçoğu gelip bir daha dönmemek üzere buraya yerleşiyor. Pandemi öncesi senelerce düzenlenen 'Turkish Highline Carnival' ile ününe ün katan Geyikbayırı’nda seviyeniz ne olursa olsun tırmanabiliyor, hatta gelmişken kamp yapabiliyor, Trebenna Antik Kenti’ni keşfedip uzun yürüyüşlere çıkabiliyorsunuz. 

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Çitdibi – Antalya

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Geyikbayırı’nın her seviyede dağcıyı buyur eden parkurunun aksine Çitdibi oldukça zorlu bir parkur. ‘Zoru başarırım, imkansız zaman alır’ diyen kaya tırmanışçılarının tercih ettiği bu bahçe Geyikbayırı’nın yanı başında konumlanıyor. Çitdibi sırtını kayalara dayamış bir köy ve ismini de uzaktan bakıldığında çite benzeyen siluetinden alıyor. Burada kayalar 150-200 metreye kadar yükseliyor. En yükseğinden bakıldığında ise Antalya ışıkları ve kıyıların görüntüsü göz kamaştırıyor.

{search:konyaalti-otelleri,Konyaaltı Otelleri}

Olimpos – Antalya

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Mitolojinin bağrından kopup gelmiş bu cennet diyar Kumluca ilçesi sınırlarında ve en çok da Antik Likya izleriyle dolup taşan kıyılarıyla büyülüyor sizi. Kaya tırmanışı için her seviyede 400 civarı rota seçeneği sunan Olimpos’ta ilk kez tırmanacaklara önerilen yer Dershane Sektörü. Ayrıca sadece spor tırmanışı değil, geleneksel tırmanışlar için uygun parkurlar da içeriyor. Doğasının, Yanartaş’ının ve Likya Yolu’nun nasıl da güzel olduğunu söylememize de gerek yok. Gitmişken bizim için de gezin!

{search:olimpos-otelleri,Olimpos Otelleri}

Ballıkayalar – Kocaeli

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

İstanbul’a 1,5 saat mesafedeki Ballıkayalar, Gebze ilçesinin Tavşanlı Köyü yakınında. Burası hem 1. derece sit alanı hem de tabiat parkı olarak korunan bir bölge. 1,5 km uzunluğu ve maksimum 80 metreyi bulan genişliğiyle derin kazılmış bir kanyonu andıran bölgenin tırmanış parkuru amatörler ve orta seviyedeki tırmanışçılar için oldukça uygun. Hatta ilk kez deneyecekseniz burayı okul olarak değerlendirebilir, biraz daha tecrübeliyseniz yüzün üzerindeki rotadan birini seçebilirsiniz. Ballıkayalar’ın en ballı yönlerinden biri de doğa yürüyüşleri ile kamp aktiviteleri için fırsatlar sunması.

{search:gebze-otelleri,Gebze Otelleri}

Aladağlar – Niğde / Adana / Kayseri

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Aladağlar en çok geleneksel rotalarla tanınıp bilinse de spor tırmanışı yapılan bölgeleri de var. Niğde Çamardı ilçe sınırındaki Kazıklı Ali Kanyonu kaya tırmanışı için 150’nin üzerinde rotaya sahip ve yazın en kavurucu günlerinde bile güneşe siperli alanlar sunduğu için ideal. Buradaki rotaların daha fazla olması diğer bir tırmanış noktası olan Cımbar’ı unuttursa da Cımbar Kanyonu’na da aynı köyden giriliyor ve Kazıklı Ali Kanyonu’nun konglomera kaya yapısından farklı olarak kireç taşından rotalar içeriyor. Aladağlar’daki rotalar her seviye tırmanışçılar için uygun olup kış tırmanışları pek önerilmiyor. Aladağlar uzun patikalarıyla da en güzel doğa yürüyüşü adreslerinden. 

{search:nigde-otelleri,Niğde Otelleri}

Kaynaklar – İzmir

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Köyle aynı ismi taşıyan Kaynaklar Tırmanış Bahçesi, İzmir’in Buca ilçesinde. Yaklaşık 20 yıldır her seviyeden kaya tırmanışçısı ağırlayan bu noktada 22 sektör, 200’ün üzerinde de farklı rota var. Her mevsim tırmanılabilen rotaların uzunluğu ise 10-30 metre arasında değişkenlik gösteriyor. Kaynaklar'da nisan ayı diğer zamanlardan daha kalabalık oluyor. Doğanın uyanışı ve tırmanış şenlikleri bu aya denk geldiğinden köye yürüme mesafesindeki kamp alanı dolup taşıyor. 

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Geyve – Sakarya

Diğer tırmanış alanlarından daha geç keşfedilen Geyve, özellikle İstanbullu tırmanış tutkunları için yakın komşu bir bölge. Sakarya’nın Ceceler Köyü’de konumlanan kayalıklar 9 sektör ve diğerlerine kıyasla daha uzun olan 100 üzerinde rotayla en yeni gözdelerden. Kayaların yüksekliği 100 metreyi aşıyor ve yaklaşık 20-25 metrelik kısmı da spor tırmanışlar için kullanılıyor. Geyve’de kayaların kalitesi oldukça iyi, aşınımlı kireç taşından oluşuyor. Her seviyede tırmanışçılar için seçenek olan bu bölgede tırmanmadan önce rotayı açanlara danışmakta fayda var. Çünkü henüz yeni bir alan olduğu için zeminde çürükler olabiliyor. Tırmanış dışında bölgenin en güzel aktivitesi ise kayaları çevreleyen tarlalardan gün doğumu izlemek! Kamp yapmak isterseniz civardaki alanların çoğunun özel mülk olduğunu ve izin gerektirdiğini de hatırlatmış olalım. 

{search:sakarya-otelleri,Sakarya Otelleri}

Bafa Gölü (Kapıkırı) – Muğla

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Milas ilçesine bağlı Kapıkırı Köyü’nü çevreleyen Bafa Gölü ülkemizin kısa kaya tırmanışları (bouldering) için en elverişli bölgesi. Avrupa’dan ve hatta daha uzaklardan gelen birçok tırmanışçının ‘Bafantastik’ adını taktığı bu noktadaki kaya blokları gnays ve granitten oluşuyor. Deneyimli tırmanışçıların bile zor ve acımasız olarak nitelendirdiği bölgenin kayaları o kadar küçük çıkıntılı ki, tutunmayı bazen mümkün kılmayabiliyor. Sıklıkla düşebileceğiniz bu noktada kayalar da kısa olduğu için, ip yerine tırmanış minderine (crash pad) ve güvenli düşmenizi sağlayacak bir partnere mutlaka ihtiyaç oluyor. Bafa Gölü, Heraklia Antik Kenti kalıntıları ve Beşparmak Dağları’nın manzarasıyla da etkileyici bir bölge. Sporcu tırmanışçılarla birlikte gezgin ruhlara da iyi geliyor.

{search:milas-otelleri,Milas Otelleri}

Datça - Muğla

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Datça, Muğla'nın büyüleyici güzellikteki yarımadası, kaya tırmanışı tutkunları için adeta bir doğa harikası. Ege Denizi'nin kristal sularıyla çevrili bu eşsiz bölge granit kayalıklarıyla ünlü ve özellikle kış aylarında tırmanmak için ideal. Datça'nın yemyeşil doğası ve maviliklere açılan manzaraları tırmanışı da bir doğa serüvenine dönüştürüyor. Tırmanış rotalarının zenginliği sebebiyle Muğla her seviyeden tırmanışçıya uygun alternatifler sunuyor.

{search:mugla-otelleri,Muğla Otelleri}

Kartepe - Bursa 

Türkiye’nin En Popüler Kaya Tırmanış Rotaları

Kartepe, Bursa'nın doğa tutkunları ve macera arayanları için sunduğu gizli hazinelerden biri. Kaya tırmanışı için mükemmel bir destinasyon olan Kartepe'ye, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerden kolay erişim sağlanırken, burası doğaya kaçış rotası olarak da yoğun talep görüyor. Buradaki tırmanış rotaları, çeşitli zorluk derecelerine sahip olup, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli tırmanıcılar için ideal. Kartepe'nin yeşil ormanları ve muhteşem manzaraları eşliğinde tırmanış yapmak, doğaseverler için unutulmaz bir deneyim. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, bölgenin serin ve temiz havası ile tırmanış daha da keyifli hale geliyor. 

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Kaya tırmanışı ile ilgileniyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Dağ Tırmanışı Nedir? Dağcılık Hakkında Her Şey başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.