Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Milli Park

Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Milli Park

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 13 Eylül 2019
 • Son Güncellenme: 14 Nisan 2024
Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Milli Park

Hem yerli hem de dünyanın dört bir yanından gelen pek çok gezgin ve turiste ev sahipliği yapan ülkemizde, görülmesi gereken yerlerin sayısı bir hayli fazla. Tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ülkemizin, böylesine eşsiz olan doğasının korunması ise çeşitli önlemler alınarak sağlanıyor. Milli parklar işte bu önlemlerden biri. Kanunlar çerçevesinde, her yönden koruma altına alınan birer doğa parçası olan bu parklar, bizlere adeta huzur bahşediyor. İçlerinden seçim yapmak oldukça zor olsa da biz favoriniz olmaya aday 10 milli parkı sizin için belirledik. Fotoğraf: Karagöl-Sahara Milli Parkı

{ad:0}

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

boğazköy milli parkı

Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan Alacahöyük Tarihi Milli Parkı, Hittit başkenti Hattuşa ve Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2 bin 634 hektarlık alanıyla bölgenin öne çıkan turistik duraklarından biri. Milli park, surlar, tabletler, anıtsal kapılar ve saray kalıntılarıyla, özellikle tarih meraklılarını heyecanlandırmayı başarıyor. Dolayısıyla yapabileceğiniz en özel aktiviteler arasında buraları gezebilmek ve bol bol fotoğraf çekebilmek oluyor.

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Şahsi aracınızla ulaşım için Ankara-Çorum karayolunu takip edebilirsiniz. Toplu taşıma olarak ise Yozgat, Tokat ve Çorum merkezden kalkan servislerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Parkın 1989’dan beri UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer aldığını da ekleyelim.

{search:corum-otelleri,Çorum Otelleri}

Göreme Milli Parkı

göreme milli parkı

Hem milli park ilan edilerek koruma altına alınan hem de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Göreme Milli Parkı, bünyesinde Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar ve Göreme gibi destinasyonları barındırıyor. Nevşehir’de yer alan milli park, Anadolu Bölgesi’nin Hasan Dağı-Erciyes Dağı arasındaki volkanik bölgede bulunuyor ve dört mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor. Ülkemizden ve dünyanın dört bir yanından gelen pek çok turiste ev sahipliği yapan, adeta cennetten bir parçayı andıran alanda peribacaları, platolar gibi doğal oluşumların yanı sıra tarihi zenginlikler de bolca yer alıyor. Bölgede yapılabilecek aktivitelerden bahsedecek olursak, jeep-safari, binicilik, fotoğrafçılık ve kampçılık için oldukça ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Göreme Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?: Ulaşım için karayolunu tercih etmeniz gerekiyor. Bazen özel firmalar servisle sefer düzenleyebiliyor fakat bu durum değişkenlik gösterdiğinden sabit bir bilgi veremiyoruz. Aracınız varsa Nevşehir-Üçhisar istikametini kullanabilirsiniz. Manzaraları o kadar güzel ki yola değdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Nevşehir’e 10km uzaklıkta yer aldığından kısa bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.

{search:nevsehir-otelleri,Nevşehir Otelleri}

Kuş Cenneti Milli Parkı

kuş cenneti milli parkı

Balıkesir– Bandırma'da yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı, Asya, Avrupa ve Afrika arasındaki göç yollarının üzerinde konumlanmasının etkisiyle çok sayıda farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Milli park sınırları içerisinde yer alan göl ve çevresi doğal SİT alanı statüsüne sahip ve parkta en yaygın görülen kuş türü ise karabatak. Milli parkın sunduğu en özel aktiviteyi, kuş gözlemciliğini yapmak isteyen ziyaretçiler gözlem kulesini ziyaret edebiliyor ve tekne kiralayarak gölün belirli bir kısmını gezme şansı bulabiliyorlar.

Kuş Cenneti Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Ulaşım için eğer İstanbul, Bursa veya Kocaeli, İzmit istikametinden geliyorsanız Balıkesir kavşağından Bandırma istikametine doğru devam edebilirsiniz. Devamında Karacabey tabelalarını takip ederek ilçeye ulaşabilir, ilçeyi geçtikten sonraki köprülü yoldan Manyas istikametine sapabilirsiniz. Bu yoldan sonra Kuş Cenneti tabelalarını görebilirsiniz.

{search:bandirma-otelleri,Bandırma Otelleri}

Nemrut Dağı Milli Parkı

nemrut dağı milli parkı

Ülkemizin mutlaka görülmesi gereken değerlerinin başında geliyor Nemrut Dağı Milli Parkı. Adıyaman il sınırlarının içerisinde yer alan bu parkta Nemrut Dağı'nın 2100 metrelik zirvesinde, Kommagene Krallığı tarafından yaptırılan dev heykellere, mezara ve eşsiz bir manzaraya rastlanıyor. Aktivite olarak bu tarihi eserleri kesinlikle görmenizi öneririz. Milli parkın ziyaretinin olmazsa olmazlarından bir diğeri ise hiç şüphesiz tepenin batı terasında gün batımını ve doğu terasında ise gün doğumunu izlemek geliyor.

Nemrut Dağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Ulaşım için en hızlı çözüm uçak seyahati olabilir. Kış haricinde direkt uçuşlar düzenleniyor. Adıyaman Havaalanı’na ulaştıktan sonra hemen havaalanından kalkan otobüslerle Nemrut’a ulaşabilirsiniz. 

{search:adiyaman-otelleri,Adıyaman Otelleri}

Köprülü Kanyon Milli Parkı

köprülü kanyon milli parkı

Antalya'nın Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Köprülü Kanyon, 1973 yılında milli park ilan edilmiş ve ormanlık alanlarının zenginliği ile ön plana çıkıyor. Tabi milli parkın sahip olduğu tek güzellik yeşil alanla sınırlı kalmıyor. Burada köprüler ve Selge Antik Kenti gibi tarihi kalıntıları da yer alıyor. Kanyonun en çok turist çeken bölümü ise hiç şüphesiz rafting sporu için oldukça ideal olan Köprüçay ırmağı oluyor. Aktivite olarak bol bol botanik gözlemciliği, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık yapabilirsiniz. Antik kentleri gezdikten sonra, merakınız da varsa, dünyanın raftinge en elverişli yerleri arasında bulunan Köprüçay’da su sporunun tadını çıkarabilirsiniz.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?: ulaşım için ilçe dolmuşlarından yararlanabilirsiniz. Öncelikle Antalya-Manavgat ulaşım araçlarını kullanarak Beşkonak sapağında inebilir, sonrasında Beşkonak Köyü’ne giden araçlara binerek kanyona ulaşabilirsiniz. 

{search:manavgat-otelleri,Manavgat Otelleri}

Kazdağı Milli Parkı

 

türkiyenin milli parkları

Gelelim ülkemizin en büyük nefes alanlarından biri olan Kazdağı Milli Parkı'na. Mitolojik hikayeleri ve yemyeşil ormanları ile eşsiz bir seyahat rotası olan Kazdağı'nın 21 bin 450 hektarlık alanı 1993 yılında milli park ilan edilmiş. Milli parkı ziyaretçiler trekking, hiking, kamp, piknik ya da günübirlik aktiviteler için sıklıkla tercih edebiliyor. Fauna ve flora çeşitliliğiyle de oldukça dikkat çeken milli park sınırları içerisinde meraklılarını huzur dolu bir seyahat bekliyor.

Kazdağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Balıkesir’in Edremit İlçesinin sınırlarında, Erdemit Körfezi’nin yakınında bulunan Kazdağı Milli Parkı’na ulaşım için Balıkesir’den 230, Çanakkale’den ise 24 nolu karayolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. Zaten tabelalar eksiksiz bir şekilde yönlendiriyor. 

{search:kazdagi-otelleri,Kazdağı Otelleri}

Karagöl-Sahara Milli Parkı

karagöl sahara milli parkı

Karagöl ve Sahara olmak üzere iki bölümden oluşan Karagöl Sahara Milli Parkı, Şavşat ilçesinde yer alıyor. Milli park ilan edilmesiyle 1994 yılından beri koruma altında olan bu doğa harikasının her iki bölümü de bugün ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Şavşat'a 24 km uzaklıkta yer alan Karagöl, ormanlık bir alan içinde konumlanan bir heyelan gölü ve hem manzarası hem de doğal yaşamı görenleri büyülemeyi başarıyor. Aktivite olarak sevdiklerinizle kamp yapabilir, doğa yürüyüşünde yeni maceralara atılabilir ve bol bol profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Karagöl Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Aracınızla Artvin il merkezine ulaştıktan sonra Şavşat tabelalarını takip ederek yola çıkabilirsiniz. 70km’lik yol gayet iyi başlıyor fakat bir süre sonra asfalt kalitesizleşiyor ve yollar daralıyor. Yolun 55.km’sinde Karagöl tabelalarını görmeye başlayacaksınız. Tabelanın yönlendirdiği sapaktan döndükten sonra yaklaşık 3 dakikada milli parka ulaşabilirsiniz.

{search:savsat-otelleri,Şavşat Otelleri}

Soğuksu Milli Parkı 

soğuksu milli parkı

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan Soğuksu Milli Parkı, Ankaralılar için keyifli bir hafta sonu rotasıyken doğa tutkunları için de özel keşif duraklarından biri. Park bünyesinde sarıçam, karaçam ve köknar gibi çeşitli ağaç türlerinin yanı sıra sayısı yaklaşık 35'i bulan kuş türünü de barındırıyor ve her mevsim güzel kalmayı başarıyor. Volkanik yapısının etkisiyle sıcak su kaynakları bulunan parkta bu kaynaklar kaplıca olarak değerlendirilirken, bu şifalı sular yıl boyunca pek çok hastalığa iyi geliyor. Soğuksu Milli Parkı’nda pek çok cilt problemine şifa olan kaplıcalara girebilirsiniz. Alternatif aktivite olarak ise İç Anadolu’nun benzersiz doğal güzelliklerini keşfedebilir, unutulmaz fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca içerisinde konaklama tesisleri de bulunan milli parkta kamp da yapılabildiğini ekleyelim.

Soğuksu Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Ulaşım için öncelikle Ankara’ya 80km mesafedeki Kızılcahamam ilçesine gitmeniz gerekli. Bunun için 527 numaralı Kızılcahamam-Ulus EGO otobüslerini kullanabilirsiniz. Şahsi aracınızla ulaşım sağlayacaksanız da Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinden Ankara-Bolu yolunu takip edebilirsiniz. Zaten bir süre sonra Kızılcahamam tabelalarını görebilirsiniz. Kızılcahamam’a ulaştıktan sonra da milli parka giden tabelalar sizleri karşılıyor.

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

Beydağları (Olimpos) Sahil Milli Parkı 

beydağları olimpos milli parkı

Beydağları Sahil Milli Parkı Antalya'nın Kemer ve Kumluca ilçe sınırlarında, 100 km boyunca uzanan sahil şeridini kapsıyor. Adrasan Plajı, Olimpos, İdyros gibi antik kentler, Antik Likya Yolu ve Yanartaş gibi turistik açıdan önemli çok sayıda destinasyonu bünyesinde barındıran milli park, her yıl sayısız ziyaretçinin de seyahat planında yer almayı başarıyor. Bitki türü çeşitliliği, muhteşem sahilleri, tarihi değerleri ile parkta, birbirinden farklı türde konaklama seçenekleri de mevcut. Aktivite olarak bölgeye özel antik kentleri gezmenizi tavsiye ederiz. Tesisler de bol olduğundan içeceklerinizi yudumlarken manzaranın tadını dilediğiniz gibi çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda egzotik plajlarda denize de girebilirsiniz.

Olimpos Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?:Antalya’nın Kumluca ve Kemer ilçesine bağlı geniş bir alanı kaplayan milli parka ulaşım için Kemer otobüslerinden yararlanabilirsiniz. Bu otobüsler Antalya Havalimanı’ndan hareket ediyor. Yani Antalya dışından geliyorsanız havalimanında indikten sonra otobüslerden faydalanabilirsiniz. Antalya’ya 50km mesafede yer alan milli parka Antalya merkezden de dolmuşlar kalkıyor. Eğer kara yoluyla farklı bir şehirden gelecekseniz de şehirlerarası otobüslerle direkt olarak Kumluca’ya ulaşabilirsiniz.

{search:kemer-otelleri,Kemer Otelleri}

Saklıkent Milli Parkı

 

saklıkent milli parkı

Fethiye ile Kaş arasında kalan ve 18 kilometre boyunca uzanan Saklıkent Kanyonu'nun bulunduğu alan 1996 yılında milli park ilan edilmiş. Asıl ziyaretçisini yaz aylarında ağırlayan kanyonun duvar kenarında yer alan tahta köprüsü, ziyaretçilere kanyonun belirli bir yerine kadar ulaşmalarına olanak sağlıyor. Fakat kanyonun buz gibi sularında serinlemek isteyenler köprünün ardından iniş yaparak yoluna devam edebiliyor. Kafeterya ve dinlenme alanı da bulunan milli parkta, ziyaretçiler rafting yapma şansı da bulabiliyor.

Saklıkent Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?: Fethiye’ye 40km uzaklıkta bulunan Kayadibi Köyü yakınındaki Saklıkent bölgesi, dünyada eşi benzerine az rastlanan bir doğa harikası. Ulaşım için Fethiye otogarından kalkan Saklıkent dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat sonra Saklıkent’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

{search:kas-otelleri,Kaş Otelleri}

Yorumlar

Özkan Hacıoğlu 
17.09.2019
Güzel bir içerik, elinize sağlık. Sonraki yazılar için Gölcük Milli Parkı'nı da tavsiye ederim.
Mustafa Duyar 
17.09.2019
Gerçekten ülkemiz cennet bahçesi gibi gezilip görülmeye değer nice yerler var. Bu görülmesi gereken yerleri çok kısıtlı imkânlarla gezebiliyoruz. Çok fazla paraya ihtiyacımız yok. Yeter ki zahmet edip vira Bismillah diyelim. Herkese gezilmesi gereken yeri gezmesini tavsiye ediyorum her bölgede.
yonca 
16.09.2019
Bilmediğimiz, keşfetmediğimiz o kadar yer var ki cennet ülkemizde.
Hasan Çil 
16.09.2019
Ülkemizin inanılmaz güzellikleri var. Bunlardan birkaçını gördüm. Görmek istediklerim de var nasip bakalım. :))
Selma Çapa 
16.09.2019
Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı saydıklarınızın hepsinden daha güzel...
Daha fazla yorum gör