Melikler Yaylası’nı anlatırken bahsettiğimiz gibi gökyüzü fotoğrafçılığında tatmin edici sonuçlara ulaşmak için ışık kirliliğine, rakıma ve nem oranına dikkat etmek gerekiyor. Dolayısıyla deniz kıyısındaki alanlar, genelde ikinci plana atılıyor. Antalya’nın doğal güzelliği ve tarihi zenginliği ile ünlü bölgesi Olimpos ise bu açıdan bakıldığında en önemli istisna olarak göze çarpıyor. Olimpos Gezilecek Yerler’i keşfettikten sonra geceleri birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için hazır mısınız? Gündüz deniz keyfi yapıp akşam gökyüzü gözlemine odaklanabileceğiniz Olimpos’u sizlere önermemizdeki en önemli neden, aslında her yıl gerçekleştirilen bir etkinliğe sahne olması. Eğer Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin gerçekleştirildiği tarihlerde Olimpos’ta bulunmayı tercih ederseniz, astrofotoğrafçılık ve alakalı daha birçok konu hakkında paha biçilemez bilgiler edinebilirsiniz. 29 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’ni astrofotoğraf meraklıları kaçırmasın.
Türkiye’de astrofotoğrafçılık için ideal noktalar arasında Frig Vadisi de bulunuyor. Vadi; Eskişehir, Afyon ve Kütahya illerine yayılmış çok büyük bir alanı kaplıyor. Haliyle bölgeye giden astrofotoğrafçılık tutkunları, burada hiçbir şekilde rahatsız edilmeden ve ışık kirliliğinden etkilenmeden istedikleri pozları yakalayabiliyor. Aslında Frig Vadisi’nde çekim yapmak için illa havanın kararmasını beklemek gerekmiyor. Dilerseniz gün boyunca vadide dolaşıp kadim medeniyetten günümüze ulaşmış kalıntıları fotoğraflayabilirsiniz. Böylece kişisel arşivinize derinlik katabilirsiniz. Frig Vadisi Gezilecek Yerler rehberimizi sitemizdeki yazıdan okuyabilir, kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.
Ziyaretçilerine çekim yapabilecekleri farklı noktalar sunan bir diğer yer ise Mersin sınırları içerisindeki Cehennem Deresi Milli Parkı. Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Cehennem Deresi’nin çevresi, koruma altında olduğundan, halen daha bakir durumda. Işık kirliliği yaratabilecek herhangi bir yerleşim olmadığı için de gökyüzü fotoğrafçılığının tüm keyifli yönlerini hissetmek mümkün hale geliyor. Üstelik Cehennem Deresi Milli Parkı’nda istediğiniz şartları yakalayamazsanız da hiç üzülmeyin. Zira bir parçası olduğu Bolkar Dağları’nda biraz araştırma yaparak milli parkın sağladığı şartların eşdeğerini sunan birçok noktayı keşfedebilirsiniz.
Konya’nın Halkapınar ilçesine bağlı İvriz, Anadolu’da M.Ö. 3000 ila 2000 yılları arasında kurulmuş Tuvana Krallığı’na ait kalıntıları bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla birçok gezgin, bu Ön Hitit devletinin izlerini sürmek için Konya’ya akın ediyor. Tabii İvriz ve Delimahmutlu derelerinin zenginlik kattığı doğal güzellikleri de unutmamak gerekiyor. Sahip olduğu değerler, İvriz’de yapılaşmanın hız kazanmasını önemli ölçüde engelliyor. Bu durum sayesinde astrofotoğrafçılık meraklıları, gökyüzünü çok daha net biçimde gözlemleyip diledikleri gibi çekim yapabiliyor. Eğer tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler eşliğinde çekim yapma fikri size cazip geldiyse, hiç düşünmeden İvriz’e gidebilirsiniz.
Türkiye’de astrofotoğrafçılık için ideal rotalar listesinin son sırasını, Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri olan Gito’ya ayırdık. Yayla, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları dahilindeki Çat vadisinde bulunuyor. 2070 rakımlı bu cennetten çıkma yer, en yoğun nüfusa yaz aylarında kampçılar ve hayvan otlatmak için bölgeye göç eden yerel halk sayesinde ulaşıyor. Ancak yılın bu zamanında bile ışık kirliliği minimum seviyelerde seyrediyor. Yaylada, tüm günü çevreyi tanımaya çalışarak geçirebilirsiniz. Güneş battıktan sonra ise tertemiz gökyüzüne odaklanıp çekim yapabilirsiniz.