Türkiye'de Astrofotoğrafçılık İçin En İdeal Rotalar

Türkiye'de Astrofotoğrafçılık İçin En İdeal Rotalar

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 10 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024
Türkiye'de Astrofotoğrafçılık İçin En İdeal Rotalar

Astrofotoğrafçılık, ülkemizde son yıllarda en çok rağbet gören dış mekan aktiviteleri arasında yer alıyor. Bir uzaylı keşfetmenin peşine düşen her meraklı, bir dürbün vasıtasıyla bu aktiviteye başlıyor. Yeterince sabredip deneyim kazandıktan sonraki süreçte ise yeni ekipmanlar edinerek harika çekimler yapabileceği yerler arıyor. Eğer siz de bu sürecin son aşamasına gelip en iyi çekimleri yapabileceğiniz yerlerin arayışına girdiyseniz, sizler için hazırladığımız Türkiye’de astrofotoğrafçılık için ideal rotalar listesine göz atabilirsiniz.

{ad:0}

Melikler Yaylası, Isparta

Yaylalar, gerek ışık açısından, ışık kirliliğine gerekse atmosfer etkisinin az olması nedeniyle tüm dünyada astrofotoğrafçıların en çok tercih ettikleri yerlerin başında geliyor. Siz de benzer avantajlardan yararlanarak arşivinize değer katacak görüntüler elde etmek isterseniz bu yaylalardan biri olan Isparta’nın Yenişarbademli ilçesindeki Melikler Yaylası’na gidebilirsiniz. Doğal güzelliğinin yanı sıra yaylasının fotoğrafçılar için görsel şölen sunduğu yerde eşsiz çekimler yapabilirsiniz. Kızıldağ Milli Parkı’nda en çok rağbet gören notalardan biri olan yayla, 1735 metrelik rakıma sahip. Etrafı çam ormanları ile çevrili alanda ışık kirliliği minimum düzeyde. Bu nedenle popülaritesi her geçen gün artıyor. Hatta Perseid meteor yağmuru döneminde bir şenliğe ev sahipliği yapıyor.

{search:ısparta-otelleri,Isparta Otelleri}

Olimpos, Antalya

Melikler Yaylası’nı anlatırken bahsettiğimiz gibi gökyüzü fotoğrafçılığında tatmin edici sonuçlara ulaşmak için ışık kirliliğine, rakıma ve nem oranına dikkat etmek gerekiyor. Dolayısıyla deniz kıyısındaki alanlar, genelde ikinci plana atılıyor. Antalya’nın doğal güzelliği ve tarihi zenginliğiyle ünlü bölgesi Olimpos ise bu açıdan bakıldığında en önemli istisna olarak göze çarpıyor. Olimpos Gezilecek Yerler’i keşfettikten sonra geceleri birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için hazır mısınız? Gündüz deniz keyfi yapıp akşam gökyüzü gözlemine odaklanabileceğiniz Olimpos’u sizlere önermemizdeki en önemli etken, aslında her yıl gerçekleştirilen bir etkinliğe sahne olması. Eğer Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin gerçekleştirildiği tarihlerde Olimpos’ta bulunmayı tercih ederseniz, astrofotoğrafçılık ile alakalı daha birçok konu hakkında paha biçilemez bilgiler edinebilirsiniz. 

{search:olimpos-otelleri,Olimpos Otelleri}

Frig Vadisi, Eskşehir, Afyon, Kütahya

Türkiye’de astrofotoğrafçılık için ideal noktalar arasında Frig Vadisi de bulunuyor. Vadi; Eskişehir, Afyon ve Kütahya illerine yayılmış çok büyük bir alanı kaplıyor. Haliyle bölgeye giden astrofotoğrafçılık tutkunları, burada hiçbir şekilde rahatsız edilmeden ve ışık kirliliğinden etkilenmeden istedikleri pozları yakalayabiliyor. Aslında Frig Vadisi’nde çekim yapmak için illa havanın kararmasını beklemek gerekmiyor. Dilerseniz gün boyunca vadide dolaşıp kadim medeniyetten günümüze ulaşmış kalıntıları fotoğraflayabilirsiniz. Böylece kişisel arşivinize yeni bir soluk getirebilir, derinlik katabilirsiniz. Frig Vadisi Gezilecek Yerler rehberimizi sitemizdeki yazıdan okuyabilir, kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.

{search:eskişehir-otelleri,Eskişehir Otelleri}

Cehennem Deresi Milli Parkı, Mersin

Ziyaretçilerine çekim yapabilecekleri farklı noktalar sunan bir diğer yer ise Mersin sınırları içerisindeki Cehennem Deresi Milli Parkı. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Cehennem Deresi’nin çevresi, koruma altında olduğundan, halen daha bakir durumdadır. Cehennem Deresi Milli Parkı’nda istediğiniz şartları yakalamak zor olabilir, yakalayamazsanız da hiç üzülmeyin. Zira bir parçası olduğu Bolkar Dağları’nda biraz araştırma yaparak milli parkın sağladığı şartların eşdeğerini sunan birçok noktayı keşfedebilirsiniz.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Gito Yaylası, Rize

Türkiye’de astrofotoğrafçılık için ideal rotalar listesinin son sırasını, Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri olan Gito’ya ayırdık. Yayla, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları dahilindeki Çat vadisinde bulunuyor. 2070 rakımlı bu cennetten çıkma yer, en yoğun nüfusa yaz aylarında kampçılar ve hayvan otlatmak için bölgeye göç eden yerel halk sayesinde ulaşıyor. Ancak yılın bu zamanında bile ışık kirliliği minimum seviyelerde seyrediyor. Yaylada, tüm günü çevreyi tanımaya çalışarak geçirebilirsiniz. Güneş battıktan sonra ise tertemiz gökyüzüne odaklanıp çekim yapabilirsiniz.

{search:rize-otelleri,Rize Otelleri}

İvriz, Konya

Konya’nın Halkapınar ilçesine bağlı İvriz, Anadolu’da M.Ö. 3000 ila 2000 yılları arasında kurulmuş Tuvana Krallığı’na ait kalıntıları bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla birçok gezgin, bu Hitit devletinin izlerini sürmek için Konya’ya akın ediyor. Tabii İvriz ve Delimahmutlu derelerinin zenginlik kattığı doğal güzellikleri de unutmamak gerekiyor. Sahip olduğu değerler, İvriz’de yapılaşmanın hız kazanmasını önemli ölçüde engelliyor. Bu durum sayesinde astrofotoğrafçılık meraklıları, gökyüzünü çok daha net biçimde gözlemleyip diledikleri gibi çekim yapabiliyor. Eğer tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler eşliğinde çekim yapma fikri size cazip geldiyse, hiç düşünmeden İvriz’e gidebilirsiniz.

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}