Adalar Rehberi: Cunda Adası

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 10 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Adalar Rehberi: Cunda Adası
Tatilinizi nasıl tercih edersiniz? Doğa ile iç içe, tarihi yapıların arasında yürüyebileceğiniz sokakların denize çıktığı, müzelerinden otantik çarşılara kadar her detayını keşfetmekle bitiremeyeceğiniz sevimli bir köyde tatil yapmak kulağınıza güzel geliyor mu? Eğer cevabınız ''Evet'' ise eski bir Rum köyü olan Cunda Adası, tam size göre!

Aslında Alibey Adası’nın bir parçası olan, bu adadan köprü ile de ulaşılabilen Cunda Adası o köprü ile birlikte tarihi açıdan ayrı bir öneme sahip. Çünkü bilindiği kadarıyla ilk boğaz köprüsü Cunda – Alibey Adası arasında inşa ediliyor… Eskiden, göçmenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı bir köy olan Cunda Adası; Rumların bölgeden ayrılmasına mukabil Balkanlar’da yaşayan Türklerin göç ettiği bir yerleşim yeri halini aldı. Eski taş sokaklar ve taş evlerden oluşan Cunda kalınacak yerler bakımından da bu yapıların dönüştürüldüğü butik otellerin ağırlıklı olduğu bir tatil bölgesi.

{ad:0}

Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda denildiğinde, hiç şüphe yok ki akla önce müzeye dönüştürülmüş eski Rum evleri geliyor. Bununla birlikte Cunda Adası’nda gezilecek yerler şu şekilde listeleyebiliriz;

1- Tarihi Taş Binalar

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Cunda Adası otelleri başta olmak üzere bölgedeki hemen hemen bütün yapılar, tarihi taş binalardan oluşuyor. Dolayısıyla Cunda’da gezerken keşfedeceğiniz öncelikli yerler de bu tarihi taş yapılar…

2- Cunda Sahili

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Yaz aylarında kıyıdaki teknelerin sayısının göz alabildiğine arttığı, akşam serinliğinde kıyısında yürüyüş yapmanın inanılmaz keyif verdiği, güneşin doğuşunu ve batışını izlemenin tatilinize unutulmayacak bir anı katacağı Cunda sahili, adada keşfetmeniz gereken öncelikli noktalar arasında.

3- Hamidiye Camii

Cunda Adası’nın merkezinde yer alan Hamidiye Camii, sade ve güzel mimarisiyle bölgenin en önemli tarihi eserlerinden biri olmasının yanı sıra adadaki tek camii. {product:12023}

4- Taş Kahve

Cunda’da tadına bakmanız gereken yiyecek – içecekler listesinde ilk sıralarda gelen dibek taşında dövülen Türk kahvesi için adresiniz burası olmalı. Girit’ten getirilen dibek taşında saatlerce dövülen kahvenin lezzeti bir başka… {product:26083}

4- Cunda Çarşısı

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Her gittiği yerden gerek koleksiyon amaçlı gerekse sevdiklerine hediyelik eşya olarak bir şeyler almayı sevenler için rengarenk Cunda çarşısı ideal bir destinasyon. Uzadıkça uzayan dar sokakların, ara sokaklarla desteklendiği çarşıda el işi ürünler ve Cunda Adası’na dair hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

5- Sevim & Nejdet Kent Kitaplığı

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Cunda Adası’ndaki en güzel yerlerden birisine kurulmuş, özel yapım bu kitaplık aslında eski bir kilise. Sevim & Nejdet Kent Kitaplığı’nın yanında eskiden işler durumda olan bir yel değirmeni de bulunuyor. Aşıklar Tepesi’nde yer alan bu kütüphanenin önünde yer alan kafede manzaranın keyfini çıkararak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

6- Ortunç Koyu

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Ortunç Koyu; Cunda Adası’nın güzel olduğu kadar sakin de olan bir noktası. Cunda koyları arasında en çok rağbet gören yerlerinden birisi olan Ortunç Koyu, mavi bayraklı bir plaj. Doğal güzelliğinin yanı sıra çevresinde bulunan 35 dalış noktası ve dalış eğitimi veren okullarıyla ayrı bir öneme de sahip. Sakinliği, dalış imkânı ve enfes doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen bir vaha… {product:4370}

Cunda’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Dibek taşında dövülen Türk kahvesinden bahsetmiştik. Ancak günün bütün öğünlerini kapsayacak bir gastro-rehber için kısa bir yönlendirme yapabiliriz.
  • Kahvaltı: Bölgede yer alan serpme kahvaltı mekanları tercih edilebilir. Cunda pansiyonları ve butik oteller kendi kahvaltılarını veriyor, bazı otellerde konaklamasınız bile ücreti mukabilinde kahvaltısından faydalanabiliyorsunuz.
  • Öğlen Yemeği: Bölgenin olmazsa olmazlarından, "Cunda’nın neyi meşhur?" diye sorduğunuzda Ayvalık’tan kaynaklı bir cevap olarak Ayvalık tostu öğlen yemeği için vazgeçilmez seçenekler arasında gelir. Ayrıca Cunda restoranlarında Kalamar, Karides, Meze, Salata gibi hafif seçeneklerle öğle yemeğinizi keyifle yiyebilirsiniz.
  • Ara Öğünler & İçecekler: Başta Sevim & Necdet Kent Kütüphanesi’nin kafeteryası, Vino Şarap Evi ve Taş Kahve olmak üzere pek çok farklı mekanı tercih edebilir, açık havada kahvenizi veya soğuk içeceğinizi yudumlarken Cunda’nın atmosferine kendinizi bırakabilirsiniz.
  • Akşam Yemeği: Cunda Boncuk Restaurant, Lal Girit Mutfağı ve Son Vapur Restaurant gibi farklı mekanlar alkollü ya da alkolsüz seçeneklerle hizmet vermektedir. Gözünüze çarpan ilk restoranı tercih ederek akşamınıza lezzet katabilirsiniz.
{product:28936}

Cunda’ya Nasıl Gidilir?

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Cunda Adası’na nasıl gidilir, diye soracak olursanız alternatif bazı seçenekler sizi bekliyor.

Karayolu: Özel aracınızla feribot yolunu kullanmak suretiyle önce Balıkesir’e, ardından da Ayvalık güzergâhına ilerleyerek Cunda Adası’na ulaşabilirsiniz.Otobüs ile ulaşmak isteyenler, Türkiye’nin farklı şehirlerinden doğrudan sefer yapan otobüsler ile Ayvalık otogarına ulaşabilir, Ayvalık otogarından ise minibüslerle adaya geçebilirsiniz.

Hava yolu: Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’na ulaştıktan sonra servisler veya minibüslerle yarım saatlik bir yolu kat ederek Cunda Adası’na varabilirsiniz.

Cunda’da Nerede Kalınır?

Adalar Rehberi: Cunda Adası

Konaklama konusunda tercihlerinize ve arayışınıza bağlı olarak pek çok farklı Cunda Adası otelleri ve pansiyonları arasında yer almaktadır. Siz de Cunda seyahatinizi planlama konusunda otel seçeneklerinizi inceleyerek ilk adımı atmak için Cunda otelleri listemizi ziyaret edebilirsiniz. {search:cunda-otelleri,Cunda Otelleri}