Sonbaharın Gelişini Müjdeleyen Bağ Bozumu Rotaları ve Bağ Bozumu Şenlikleri

Sonbaharın Gelişini Müjdeleyen Bağ Bozumu Rotaları ve Bağ Bozumu Şenlikleri

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 03 Eylül 2015
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024
Sonbaharın Gelişini Müjdeleyen Bağ Bozumu Rotaları ve Bağ Bozumu Şenlikleri

Her yılın Eylül ayında, ülkemizin dört bir yanında bağ bozumu şenlikleri düzenleniyor. Nedendir bilinmez ama yapılan hiçbir eylem, bağ bozumu kadar coşku uyandıramıyor insanın yüreğinde, sizce de öyle değil mi? O an öyle bir sinerji meydana geliyor ki, bu ruh iklimi arasında sarhoş oluyoruz adeta.

{ad:0}

Üzümlerin olgunlaştığı bu dönemde, birbirinden eğlenceli festivallere ev sahipliği yapan ve sonbaharın gelişini müjdeleyen 8 bağ bozumu rotasını sizler için araştırdık. Bakalım sizin favoriniz hangisi olacak!

Bağ Bozumu Nedir ve Ne Zaman Kutlanır?

Üzüm bağlarındaki olgunlaşan üzümlerin gerekli kontroller yapıldıktan sonra bağ makası ya da bıçağıyla toplanması anlamına gelen bağ bozumu, ülkemizde festival tadında kutlanıyor. Türkiye’de her sene Ağustos ayının ortalarından Ekim ayının sonlarına kadar gerçekleşen bağ bozumu, üzüm çeşitleri ve bölgeye göre farklılık gösteriyor.Bağlardaki tüm üzümlerin toplanmasıyla üzümsüz kalan bağları tanımlamak amacıyla kullanılan bağ bozumu terimi, Türkiye’de sonbahar dönemin denk geldiği için bağ rotaları da sonbahar rotasına dönüşüyor. Trakya’dan Elazığ'a kadar ülkemizin pek çok bölgesinde yetişen üzümlerin izlerini sürmeye hazır olun!

Bağ Bozumu Festivalleri Hakkında Bilgiler

Toplanan üzümlerin şarap ya da sirke yapımı için kasalarda bekletilip akabinde fabrikalara gönderilmesinden önceki ve sonraki zamanlarda kutlanan bağ bozumu festivali, birbirinden eğlenceli anlara şahitlik etmenizi sağlıyor. Bağ bozumu festivalinde işçiler, görevliler, ziyaretçiler hep birlikte kamyon arkalarında ya da traktörlerde şarkılar söyleyerek, darbuka çalarak üzüm bağlarına doğru gidiyor. Bağlarda hep birlikte üzümleri büyük bir özenle toplayıp, kasalara ya da sepetlere yerleştiriyor. Üzüm bağlarından dönerken o bölgenin merkezinde dans gösterileri, konserler, atölyeler ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bayram neşesi içinde geçen bu festivallerde hem üretici hemde tüketici çok ama çok eğleniyor.

Müzik, dans, kahkaha ve dayanışmanın ön planda olduğu, çiftçiye yardım ellerinin uzandığı, yerli üreticinin desteklendiği bağ bozumu festivalleri, bu eğlenceye katılan herkesi mutlu etmeye yetiyor. Yediden yetmişe her yaştan kişinin büyük bir zevkle katıldığı bu festivaller, sonbaharı coşkuyla karşılamamızı sağlıyor.

Türkiye'nin Öne çıkan Bağ Bozumu Rotaları

Mürefte

mürefte bağları

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı olan Mürefte, en önemli bağ bozumu duraklarından biri olarak kabul ediliyor. Trakya topraklarında çok özel bir yere sahip olan Mürefte bağları, bölgenin en önemli değerleri arasında gösteriliyor. Butik şaraphaneleri, Türkiye'nin ilk ve tek bağcılık müzesine ev sahipliği yapıyor oluşu ve kendine has üzüm kimliği ile Mürefte, özellikle bağ bozumunda mutlaka gezi listenizde yer alması gereken bir rota.

{search:murefte-otelleri,Mürefte Otelleri}

Elazığ

elazığ bağları

Anadolu'nun bağ bozumuna hiç denk geldiniz mi bilemiyoruz, ama özellikle Elazığ bu anlamda bayrağı önde taşıyor. Öküzgözü dediğimiz üzümlerin ana vatanı olan Elazığ, her yıl Eylül sonuna doğru düzenlenen bağ bozumu şenlikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. O dönem mor dağların eteklerine sinen üzüm kokusu, doğanın ve insan emeğinin karşılığını aldığını gösteriyor bizlere. Elazığ'ın Aydıncık Köyü'nde Türkiye'nin en özel üzüm bağlarından biri yer alıyor. Buradaki şarap üretim tesisi ise, ülkemizin en doğusunda bulunması özelliği ile ilgi çekiyor.

{search:elazig-otelleri,Elazığ Otelleri}

Kapadokya

kapadokya bağları

Bağ bozumunun büyüleyici atmosferinin, Kapadokya'nın otantik ve eşsiz dokusuyla birleştiğini hayal edin. Ortaya çıkan görsel şölen bir yana, içimizde kıpırdanan o coşku ve sevincin tarifini mümkün değil yapamayız. Bağ bozumu heyecanını Kapadokya'nın benzersiz coğrafyasında deneyimlemek, tarih, doğa ve muhteşem gün doğumlarının güzelliğinde anı yaşamak bu bölgede kesinlikle çok başka bir tat veriyor. Bölgeye özgü şarapların tadı ise çoktan ülke sınırlarını aşmış durumda.

{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

Kırklareli

kırklareli bağları

Kırklareli'nde bağ bozumu genelde Eylül ayının 3. haftası gerçekleşiyor. Bunun nedeni ise üzümlerin önce yemeklik için toplanıyor oluşu. Ancak yine de ritüel bozulmuyor ve bu güzel coğrafyada her sene bağ bozumu yapılıyor. Trakya bağlar denilince akla ilk gelen rotalardan olan Kırklareli, sahip olduğu üzüm bağları ve muhteşem doğasıyla bölgede dikkat çekiyor.

{search:kirklareli-otelleri,Kırklareli Otelleri}

Gelibolu

gelibolu bağları

Ege toprakları bağ bozumunun has toprakları gibi geliyor çoğu insana. Mavi ve yeşilin uyumunun nefes kesici güzelliği üzümlerin tadına da işliyor. Saroz Körfezi’nin en popüler 12 keşif noktasından biri olan Gelibolu, özellikle Kocatepe ve Eceabat bölgesinde yer alan üzüm bağlarındaki o ağız sulandıran salkımlarıyla Ege'de olduğumuzu hissettiriyor bizlere. Saroz Körfezi’nin bakir topraklarında yetişen üzümlerin enfes tadıyla üretilen şaraplar ise Gelibolu’yu daha da çok sevmemizi sağlıyor.

{search:gelibolu-otelleri,Gelibolu Otelleri}

Urla

urla bağları

Yemyeşil üzüm köklerinin yeşerdiği bir başka yer de Urla olarak karşımıza çıkıyor. Kendine has doğası, sıcacık samimi insanları, rengarenk sokakları ve muhteşem koylarıyla unutulmaz bir tatil keyfi sunan Urla’da uçsuz bucaksız üzüm bağları da herkesi kendine hayran bırakıyor. Buraya gelmişken lezzet şöleni yaşatan Urla Gastronomi Rotası’nı da es geçmeyin deriz.

{search:urla-otelleri,Urla Otelleri}

Bozcaada

bozcaada bağları

Bozcaada, olmazsa olmaz bir bağ bozumu rotası kuşkusuz. Ülkemizin üzüm ve şarap cenneti olan Bozcaada'nın her köşesinde bir şarap fabrikası, her köşesinde bir üzüm bağı bulunması tesadüf değil elbette. Üzüm bağlarıyla kaplı bir alanda yer alan bağ evleri ise esşiz bir konaklama zevki tattırıyor. Adanın leziz şarapları da gün batımında güneşi ve adanın doğal güzelliklerini sevgiyle selamlıyor.

{search:bozcaada-otelleri,Bozcaada Otelleri}

Tekirdağ

Mürefte bağlarıyla öne çıkan Tekirdağ’da birbirinden güzel üzüm bağları ve şarap evleri yer alıyor. Marmara Ereğlisi, Hoşköy, Yazır bölgesi, Karaevli Köyü gibi şehrin farklı bölgelerinde yer alan üzüm bağları ve bağ evleri, Tekirdağ’a başka bir değer katıyor. 

{search:tekirdag-otelleri,Tekirdağ Otelleri}

Diğer Bağ Bozumu Rotaları

Sonbaharın Gelişini Müjdeleyen Bağ Bozumu Rotaları ve Bağ Bozumu Şenlikleri

  • Denizli: Özellikle Çalkarası üzümüyle öne çıkan Denizli, Çal ilçesinde yetişen bu üzüm çeşidiyle nefis şaraplar üretiyor.
  • Manisa: Daha çok kurutmalık üzümlerin üretildiği Manisa’da sofra üzümü de üretiliyor. Özellikle Sultani çekirdeksiz üzümle bilinen Manisa üzüm üretiminde önemli bir yere sahip.
  • Antalya: Özellikle Kaş ilçesinde yetiştirilen Margaz üzümü, Antalya’nın en önemli değerleri arasında gösteriliyor. Likyalılardan günümüze kadar gelen bu üzüm, tadıyla lezzet şöleni yaşatıyor.
  • Isparta: Lavanta diyarı Isparta, üzüm yetiştiriciliğinde de önde gelen şehirlerimizden. Üzüm bağlarıyla kaplı Isparta tarlalarında hasat zamanı şenlikli geçiyor.
  • İzmir/Karaburun: Geçmişte zeytin bahçeleri ve üzüm bağlarıyla kaplı olan Karaburun, günümüzde bu alanda artık daha az etkili olsa da, bölgede Sultaniye cinsi üzüm tekrar üretiliyor.
  • Mardin: Mezrone cinsi üzümüyle bilinen mistik şehir Mardin, bu alanda da adından sıkça söz ettiriyor. Şeker gibi lezzetli olan bu üzüm çeşidi, aromasıyla damakları şenlendiriyor.

Sonbaharı günün ilk ışıklarından güneşin batışına dek uçsuz bucaksız üzüm bağlarında gezinerek geçirmek, doğayla ve üzümlerle iç içe olmak kesinlikle dinlendirici bir gün geçirmenizi sağlıyor. Öyleyse bu sonbaharda rota belli, ne dersiniz?

Yorumlar

Mustafa Sarıkaya 
06.09.2021
Ege'nin incisi manisa'nın muhteşem sultan üzümleri nerede? Türkiye'de üzüm en çok manisa'da yetişir ama manisa'yı göremedik.
Erdinç Özdemir 
06.09.2018
Bağ bozumu dediğiniz olay tamamen ticari bir olay durumuna gelmiş. Elinize bir sepet, bir önlük, bir de makas veriyorlar, bir müddet üzüm topluyorsunuz. O topladığınız üzümlerden bir avuç bile yiyemiyorsunuz. Şehir insanı üstüne para vererek yaptığı bu faaliyetten ne anlıyor, sadece sosyal medya için birkaç kare fotoğraf, başka bir anlam ifade etmiyor. Dün Bozcaada’da bir üreticiyle yaptığım sohbette şöyle bir ifadeyle karşılaştım, "Bu sene tüm üzümü toptan fabrikaya verdiğim için bağlarımızda bağbozumu yaptıramadık. Maddi olarak kaybımız epey fazla oldu". Şu cümle bile anlatmak istediğim konuyu açıklamaya yetiyor.
Ömür ortaovalı 
07.09.2015
Geçtiğimiz haft asonu Mürefte'deydim. Özellikle Gamay üzümünden yapılan şaraplar enfes! Cabernet Sauvignon & Merlot karışımlarını sevenler için geniş seçenekler var. Sevilen'de meşe fıçılarda dinlendirilen seriyi özellikle isteyin, oldukça dolgun ve sert yapılı şarapları var. Kutman, yıllandırılmış şarap sevenler için ideal bir üretici. Yaşıtım olan şaraplara ulaştım. 1888 yılından kalma binada aynı zamanda şarap müzesi de var. Gezdiğim şarapevlerinden, mahzenlerden, müzelerden en çok Aker'in tesisini beğendim. Doğrudan sahibi karşıladı beni ve uzun uzadıya süreçleri, şarapçılığa nasıl başladıklarını, şarap üreticiliğinin zorluklarını, devlet nezdinde yaşanan sıkıntıları anlattı. Bir de üzerine imalatı gezdirdi. Hayatımda ilk defa bu kadar taze şarap içtim! Kesinlikle gidilmeli, görülmeli, tadılmalı!
tokay ceritoğlu 
04.09.2015
Bozccaada'da üzüm bağlarının söküleceği gibi bir haber okudum, ne yazık ki üzümden yapılan şarabı ihraç ederek ülke tanıtımı ve elde edilecek geliri görmezden geliyoruz, Türkiye bu konuda Fransızlarla yarışabilir, gençlik yıllarımda Fransa'da Dijon bölgesinde bağbozumunda çalışarak fikir sahibi olmuştum, ülkemiz üzümlerine sahip çıkalım, Fransızlar işgal sırasında ilk iş olarak Alaşehir - İzmir tren yolunu yapmışlar, elde edilen üzümleri taşımak ve Fransa'da onlardan şarap yaparak dış ülkelere ihracat için...
Diley Kuru 
03.09.2015
Merhaba Galip, festival tarihleri her sene ve bölgeye göre değişiyor. Bu nedenle yazı içerisinde belirtemedik.
Daha fazla yorum gör