Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 12 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Sonbahar kampı, doğanın renk cümbüşü içinde, serin havaların ve sıcak kamp ateşlerinin eşlik ettiği benzersiz bir deneyim sunuyor. Bu yazıda, sonbahar kampının büyüsünü yakalamak için ihtiyacınız olan her şeyi ve Türkiye'nin en gözde beş sonbahar kamp rotasını keşfedeceğiz. Kamp yapmanın en güzel yanlarından biri, doğanın her mevsimde sunduğu farklı güzellikleri yaşayabilmek. Sonbahar ise, doğanın renk değişimini en dramatik şekilde sergilediği, huzurlu ve görsel bir şölen sunduğu bir mevsim.

{ad:0}

Sonbahar kampının kendine has özellikleri vardır: serin hava, azalan kalabalıklar ve doğanın sarı, kırmızı ve turuncu tonları ile bezeli manzaralar. Bu rehberde, sonbahar kampına çıkmadan önce bilmeniz gerekenler, en uygun ekipman seçimleri ve hava koşullarına uygun giyim önerileri gibi pratik bilgileri bulacaksınız. Ayrıca, Türkiye'nin dört bir yanından seçtiğimiz en iyi beş sonbahar kamp rotası ile bu mevsimi en güzel şekilde deneyimlemeniz için ipuçları ve öneriler sunacağız. Bu rotalar, doğanın sonbahar renklerini en güzel şekilde yansıtan, huzurlu ve keyifli kamp deneyimleri için ideal yerler arasında seçildi.

Sonbahar Kampı

Dağcılık ve kamp faaliyetleri için oldukça güzel rotalara sahip olan ülkemizde, kış mevsimi bastırmadan önce gerekli ekipmanlarla doğanın envai çeşit renge büründüğü dönemin keyfini çıkarmak isteyenler için sonbahar kampı ideal bir tercih olur. Elbette öncelikle güzergahı doğru belirlemek gerek. Deniz kenarında, orman içinde veya dağlık bir alanda mı kamp yapmayı tercih edersiniz? Sonbahar kamp yerleri seçimini yaparken hem yaşadığınız veya seyahat edeceğiniz bölgenin şartlarını hem de kendi malzemelerinizin bölgeye ve gideceğiniz yere uygun olması en önemli kriterler arasında.

Sonbahar Kampı İçin En Uygun Zaman

Şimdi, tam da bu yazıyı okurken! Şaka bir yana, eylül ayının ortalarından itibaren kasım ayının sonuna kadar geçen vakit sonbahar kamp alanları için doğru zaman olarak nitelendirilebilir.

Sonbahar Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Sonbahar kampı için gerekli malzemeler, her zamanki kamp malzemelerine göre bazı ufak farklılıklar gösterir.

  • Çadır
  • Uyku Tulumu
  • Mat
  • Sırt Çantası
  • Kamp Ocağı
  • Yedek Kıyafet

Bu malzemeler arasında (çadırdan sonra) unutmamanız gereken en önemli malzemelerden birisi uyku tulumu, diğeri ise kamp ocağı. Sadece yemek için değil, ani bastırabilen gece soğuklarına karşı da ufak bir önlem olarak düşünebilirsiniz. Tabii, soğuk havalara karşı önlem amaçlı termal içlikler, sentetik gömlekler, polar gibi kıyafet seçeneklerini de göz ardı etmemeniz gerek. Sonbahar ve kış kampları için gereken temel malzemeler hakkında daha önce yazdığımız detaylı yazımızda bütün önemli noktalara değinmiştik… Ayrıca kampa yeni başlıyorsanız Kamp Malzemeleri Listesi adlı yazımız tam bir rehber niteliğinde!

Sonbahar Kampı Malzemeleri

İhtiyaçlarınıza ve kişisel isteklerinize göre değişen kamp malzemeleri elbette önemli fakat bunlardan daha öncelikli bütçe ayırmanız gereken, olmazsa olmaz 3 tane malzemeden bahsetmek istiyoruz. Bu malzemeler önemli olduğu kadar kamp keyfinizi de temelden etkileyen özelliklere sahip. Amazon.com üzerinden güvenle satın alabileceğiniz en iyi çadır, uyku tulumu ve kamp çantası önerilerimizi keşfetmek için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

Husky Beast 3 Kişilik Çadır

Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Kamp yaparken en önemli şey hiç şüphesiz doğadaki eviniz; çadırınız olacaktır. Her türlü ihtiyacınızı karşılaması ve sizi uzun yıllar taşıması için yatırım yapmakta fayda var. Husky Beast 3 Kişilik Çadır zaten çoğu kişi için bir numara ve en çok tercih edilenlerden. Çadırın kalitesi, kumaşının dayanıklılığı ve hafifliği adeta mükemmel. Ayrıca 4 mevsim olmasıyla da bir çadırdan istenebilecek her şeyi veriyor diyebiliriz.

Husky Beast 3 Kişilik Çadırı Neden Satın Alınmalı?

  • Marka Güvenilirliği: Husky, doğa sporları arasından en çok kampa önem veren ve bu yolda malzemeler üreten kendini kanıtlamış ve kaliteli bir marka. Bilindiği gibi doğa sporları keyifli olduğu kadar tehlikeli de. Sonuçta doğada her an beklenmedik şeyler olabilir. Bu yüzden ana ekipmanlarınızı güvenilir üreticilerden seçmek sizi bu durumlarda koruyacağı gibi kamp keyfinizi de arttıracaktır.
  • Malzeme Kalitesi: Çadırın tentesi rüzgarlarda sarsılmayan ve kolay yıkılmayan bir yapıya sahip. Aynı zamanda olası bir yangın durumunda yavaş yanma özelliği de olduğundan size vakit kazandıracaktır. Sonuçta doğayla baş başa kalmadan önce her tedbiri almak gerekiyor. Poller ise tamamen alüminyumdan üretildiği için çok hafifler. Çantanızda rahatlıkla taşıyabilir, kurulumunu ve toplamasını yapabilirsiniz.
  • Havalandırmalar: Çadırın içindeki konforunuz için havalandırma son derece önemli. Bazı çadırların havalandırması fazla eğimli veya küçük olduğundan içinde oturmak konforsuz olabiliyor. Fakat Husky Beast 3’ün çatı kısmında yer alan çift taraflı havalandırması mükemmel bir hava akımı yaratıyor. Havalandırma gözlerini açıp kapatırken de bükülmeyen, sağlam bir malzemeden yapılmış tutacağı kullanabiliyorsunuz. Bu aynı zamanda çok rüzgarlı havalarda gözlerin kapanmasını da önlüyor.
  • Kullanım Kolaylığı: Çadırın 3 kişilik bir kapasitesi var. Fakat tek başınıza veya çift olarak kampa giden biriyseniz bile fazla kapasiteli bir çadır tercih etmenizi öneririz. Yanınıza bir kişi daha katılacağında, çadırınızın içinde uzun vakit geçirmeniz gereken kamplara gideceğinizde veya malzemelerinizin çok fazla olacağı zamanlarda başka bir çadır kullanmanız gerekmez. Tek bir çadırla bütün bu ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca dışarı doğru uzanan kuş gagası şeklindeki bagaj bölümü de ayakkabı, çanta ve kıyafet gibi malzemelerinizi muhafaza etmek için çok iyi düşünülmüş. Kampçılık marketinde en pratik bagaj mimarisine sahip çadırın rahatlıkla Husky’e ait olduğunu söyleyebiliriz.
  • 4 Mevsim 1 Çadır: Ve elbette ürünün belki de en cezbedici özelliği 4 mevsim kullanılabilir olması. Fakat bunu derken çadırın su geçirmezliğinden bahsetmiyoruz aslında; ona yaz aylarında bile ihtiyacınız olacaktır. 4 mevsim çadırlar, malzeme kalitesi olarak her şartta kullanabileceğiniz esnek çadırlardır. Soğuk kış aylarında bile sadece uyku tulumunuzu kalınlaştırıp bu çadır içerisinde rahatlıkla kamp yapabilirsiniz.

Husky Monti New -11C Uyku Tulumu

Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Mevsim her ne olursa olsun çadır içinde uyurken uyku tulumu kullanmalısınız. Hem konfor hem de ısı açısından bu oldukça önemli. Biz seçmesi biraz daha zor olduğunu düşündüğümüz extrem kış şartlarına uygun olmayan fakat çok da sıcak havalarda kullanılmayacak; daha orta düzeyde bir uyku tulumunu öneriyoruz. Husky Monti New -11C Uyku Tulumu modeli, bu ihtiyacınızı tam olarak karşılayacaktır.

Husky Monti New -11C Uyku Tulumunu Neden Satın Alınmalı?

  • Rahatlık: Uyku tulumları normalde pek rahat olmazlar fakat Husky bu modelinde konforu oldukça önemsemiş. Sadece fotoğrafına bakarak bile bu rahatlığı hissedebilirsiniz.
  • Uyku Pozisyonu: Uyku tulumu mumya şeklinde tasarlanmış. Bu tasarım sırtüstü uyumayı konforlu hale getirip sağa sola dönmeyi biraz kısıtlasa da orta kararlı havalar için çok ideal. Çünkü sırt kısmındaki güçlendirilmiş yastık dokuları ve vücudu saran yapısıyla ısı kaybını çok iyi önlüyor.
  • Fermuarlar: Uyku tulumunun çok kaliteli fermuarları var. Özellikle yeni bir güne başlarken uyku tulumundan çıkmak istediğinizde fermuarların iç dokuya takılması bir hali can sıkıcı olabiliyor. Husky uyku tulumunun kolay açılabilen ve takılma yapmayan çift taraflı fermuarları bu durumu adeta unutturmayı başarıyor.
  • Malzeme Kalitesi: Ürünün malzeme kalitesi de son derece başarılı; hem yumuşak hem de dayanıklı. Özellikle çadırınızın altındaki küçük çukurları, taşları ve dal parçalarını hissetmemeniz için tasarlanmış. Normalde bunu önlemek için uyku tulumunun altına kalın bir mat konulur fakat Husky uyku tulumunu tercih ederseniz, daha ince matlar kullanabilir taşıma esnasında rahat edebilirsiniz.

QSWL 60L Su Geçirmez Yürüyüş Sırt Çantası

Sonbahar Kampı Hakkında Her Şey ve 5 Sonbahar Kamp Rotası

Kamp maceranızda iyi bir sırt çantası en az çadırınız kadar önemli. İçerisinde tüm eşyalarınızın sığması, hepsini istediğiniz anda bulabilmeniz ve dayanıklı olması gerekli. Uzun süreler boyunca sırtınızda taşıyacağınız için rahat olması da göz ardı edilmemeli. Kendinize bir sırt çantası almak istiyorsanız büyüklüğüne ve genişliğine ihtiyaçlarınıza göre elbette siz karar verebilirsiniz. Eğer arabayla kampa gidiyorsanız daha küçük modeller tercih edebilir, bisiklet kullanıyorsanız da sele pozisyonunda sırtınızı rahatsız etmeyecek seçeneklere yönelebilirsiniz. Bizim çanta önerimize bakacak olursak daha çok doğa yürüyüşü ve kampı birleştirenler için uygun diyebiliriz. Genellikle bir kere evden çıkıp uzun süre dönmediğiniz kamplarda bu çantayı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dilerseniz gelin QSWL 60L Su Geçirmez Yürüyüş Sırt Çantasına biraz daha yakından bakalım.

QSWL 60L Su Geçirmez Yürüyüş Sırt Çantası Neden Satın Alınmalı?

  • Kapasite: Bir kamp çantasında en değişken ve en önemli şeylerden biri kapasitesidir. QSWL sırt çantası, kullanıcılara 60L hacminde bir genişlik sunuyor ve bu kamp için oldukça ideal. İçine rahatlıkla giysilerinizi, ayakkabılarınızı ve kamp ekipmanlarınızı sığdırabilirsiniz. Çadır taşımak içinse üstündeki veya yanlardaki kemerleri kullanabilirsiniz.
  • Rahatlık: Çantanın sırt kısımları ve omuz kayışları nefes alabilen delikli malzemeden üretiliyor. Bu yüzden tam vücudunuza göre ayarlayıp çantanızı sıksanız da terleme yapmıyor. Ayrıca omurga boyunca uzanan yastıksı yapısı sayesinde dik duruyor ve vücudunuzu geriye doğru çekmiyor. Eğer bel kemerinizi de bağlarsanız çanta belinizi de sıkıca kavrıyor ve olabilecek en üst rahatlığı sunuyor.
  • Pratik Cepler: Çantanın üzerinde sık kullandığınız eşyalara kolayca erişebilmeniz için pratik cepler de eklenmiş. Bunlardan en dikkat çekeni belinize takabildiğiniz kuşak bölümünün yan taraflarındaki cepler. Bu sayede cüzdan, telefon veya kulaklık gibi önemli eşyalarınıza çantayı sırtınızdan bile çıkarmadan erişebiliyorsunuz.
  • Su Geçirmezlik: Özellikle kamp için kullanacağınız bir sırt çantasının su geçirmez olması ilk şart olmalı. Sadece yağmurlar için değil kaza sonucu sıvı dökülmeleri veya doğa yürüyüşü esnasında şelale, nehir gibi yerlerde kullanım olanağı sunması açısından da çok önemli. Eğer çantanız su alırsa ve içindeki ayakkabılarınız, çoraplarınız ve belki de hatta elektronik eşyalarınız ıslanırsa kamp zevkiniz ciddi derecede baltalanabilir. İşi riske atmadan kaliteli bir su geçirmez çanta tercih etmek en iyi çözüm olacaktır.
  • Malzeme Kalitesi: Su geçirmezliğe ek olarak çanta dayanıklı bir malzemeye de sahip. Yani dar alanlarda, sıkışık ormanlarda yürürken dallara istemeden çarpıp sürttüğünüzde çantanız kolay kolay hasar almıyor. İsterseniz kayanın veya sivri taşların üstüne koyun, isterseniz pütürlü yüzeylere sürtün çanta kendini korumayı başarıyor. Elbette uzun yıllar kullanımı sürdürmek için elden geldiği kadar dikkat etmek en iyisi fakat beklenmedik durumlarda iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.

Sonbahar Kampı İçin Gidebileceğiniz Yerler

Çubuk Gölü, Bolu

Karavan veya çadırlarla kamp yapma olanağının bulunduğu Çubuk Gölü, çam ağaçlarıyla kaplı bir bölge. Dolayısıyla tam anlamıyla bir oksijen deposu! Bakir bir doğanın tam ortasında, kuş sesleri arasında kamp yapmak isterseniz ilk tercihiniz burası olmalı. Gölden yaylalara doğru devam eden trekking rotaları, bisiklet güzergahları ve balıkçılık olanakları da kampa farklı bir tat katmayı düşünenler için birebir. 

Küre Dağları, Kastamonu

Yeşilin binbir tonuna, mavinin uçsuz bucaksız derinliği eklenir de güzel bir ambiyans olmaz mı hiç? Sonbaharda kamp yapılacak yerler listesinde ilk sıralarda olması gereken bir destinasyon: Kastamonu’daki Küre Dağları! Küre Dağları Milli Parkı sayesinde fazla ıssız bir alan olmaktan kurtulan bölge, tam anlamıyla bir plato karakteri taşıyor. Farklı bitki ve kuş türlerine ev sahipliği yapan Küre Dağları, ülkemizin en sıcak dokuz yerinden birisi olma özelliğine de sahip. Dolayısıyla sonbaharda kampa çıkarken en az kalın kıyafet alınması gereken noktalardan birisi de burası. Kastamonu Yürüyüş Rotaları yazımızı da okuyarak hem kamp hem doğada yapacağınız aktiviteleri bir arada harmanlayarak sonbaharın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Akyaka, Muğla

Hani ağaçların hâlâ yeşile çaldığı ama yer yer turunculukların baş gösterdiği yazdan sonbahara geçiş dönemleri vardır ya… İşte Muğla’nın Akyaka ilçesi, sonbaharı tam anlamıyla o dönemi sevenler için özel kılıyor. Kasım ayının sonuna kadar, yeşilliğini büyük ölçüde koruyan doğası ve yaz mevsimini aratmayan havasıyla sonbahar kampında yaz tadı almak isteyenlere dönük adeta biçilmiş kaftan. Üstelik bölgedeki mavi bayraklı Akyaka Plajı da oldukça serin bir kamp dönemi vaat ediyor.

Bilgelik Vadisi, Antalya

Yükseklik korkusu olmayan, tam tersine yamaç paraşütünden planöre kadar hava sporlarının her birini deneyebilecek adrenalin tutkunu kişiler için ''Sonbahar kampı nerede yapılır?'' sorusunun tek bir cevabı var: Antalya’daki Bilgelik Vadisi! Akdeniz’e dökülen Köprüçay’ın 160 kilometrelik güzergahı boyunca oluşturduğu Bilgelik Vadisi, Dedegöl Dağı’nın eteklerine kadar uzanıyor.

Erikli Yaylası, Yalova

Bir tarafta hiç durmayacakmış gibi akan bir şelale, bir tarafta sonbaharın turuncu renklerini bütün ışıltısıyla yansıtan bir doğa… Yalova’daki Erikli Yaylası için daha iyi bir tanım yapılamaz. Doğaseverlerin yaz kış uğrak yeri olan Erikli Yaylası, peşi sıra Delmece Yaylası’nı da barındırıyor. Denizden 600 metre yükseklikteki Erikli Yaylası’nda karaağaç, ıhlamur, kestane ve elma ağaçları arasında yürüyüş yaparken pek çok farklı şelaleyi keşfedebilirsiniz. Zaten yeni bir şeyler keşfetmeyecek, doğanın içinde kendimizi adeta kaybolmuş gibi hissetmeyeceksek kampa çıkmaya ne gerek var?

Ekipmanlarınızı gözden geçirip Sonbahar aylarında Türkiye’nin birbirinden güzel yerlerinde kamp yapmak, serin havanın avantajlarını doyasıya yaşamak için Sonbahar kamp planlarınızı şimdiden yapmanızı tavsiye ederiz. İyi kamplar!

Benzer Yazılar