Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 06 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 30 Mart 2024
Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Pamphlia Bölgesi’nin en önemli liman kenti olarak dikkat çeken Side, günümüze kadar ulaşan heybetli kalıntılarıyla seyir zevki yüksek, güçlü tarihi atmosfere sahip bir seyahat vaat ediyor. Side Gezilecek Yerler bakımından oldukça zengin olması yanında geçmişten günümüze gelen kalıntılarla da ziyaretçilerini bekleyen bir belde.

{ad:0}

Side Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Manavgat Irmağı tam ortasından geçerken kuzeyinde göz alabildiğine ormanlarla kaplı Toros Dağları ve kıyı şeridinde yer aldığı dünyaca ünlü turizm merkezimiz Antalya ile birlikte şehrin görülmeye değer antik yapıları arasında bulunan Side’yi ziyaret ediyorsanız, bazı yerleri mutlaka görmeniz gerekir.

Side Antik Kenti Kent Surları

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Milattan Sonra 3. Yüzyıl’a dek Pamphlia’ya bağlı bir antik şehir olan Side, kavimler tarafından taciz edilmeye başladıktan sonra kuzeydoğu bölgesine büyük surlar yapmaktan başka çare bulamadı. Günümüze kadar ulaşabilen kent surlarının şehrin yapısında büyük kayıplara neden olduğunu belirtmekte fayda var.

Side Antik Kenti Büyük Kent Kapısı

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

İki kule tarafından koruma altına alındığı, gardiyanlık sisteminin yürütüldüğü dönemlerde Side’nin ana kapısını oluşturan Büyük Kent Yapısı; sonradan başka sütunlarla da destekleniyor. Bu kapıdan girdiğiniz zaman bir avlu ve bir oda ile karşılaşacaksınız. Kapının yanında, daha önce hamam olarak kullanılan bir anıt ve Side Müzesi de sizi bekliyor olacak…

Side Müzesi

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Side Antik Kenti’nin efsanevi yapılarından Agora’nın tam karşısında yer alan hamamın içine konuşlanmış Side Müzesi, 60’lı yıllardan bu yana hiç durmadan hizmet vermektedir. Şehirde hükümdarlık sürdürmüş olan Bizans ve Roma uygarlıklarından kalma eserleri inceleyebileceğiniz, bölgede yapılan kazıların akıbetini gözlemleyebileceğiniz müzeye giriş ise ücretli.

Agora

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Çevresinde hâlâ çarşıdan izler taşıyan, kare şeklindeki Agora, dört taraftan girişe sahip. Bir köşesinde, günümüze kadar korunmayı başaran halk tuvaleti Latrina’nın bulunduğu Agora’da dikkat çeken bir diğer yapı ise Tykhe Tapınağı. Güneyde uzanan cadde boyunca ilerlemeniz hâlinde Devlet Agorası karşınıza çıkacak.

Devlet Agorası: Bölgede yapılan ilk incelemeler, Devlet Agorası olarak adlandırılan yapının bir imparatorluk sarayı olduğuna işaret ediyordu. Burayı ziyaret ettiğinizde dikkatinizi çekecek olan yüksekçe konuşlandırılmış podyumda dönemin köle satışlarının yapıldığı düşünülmektedir…

Anıtsal Kütüphane

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Side Antik Kenti, mermer kütüphanesi ile tipik Roma işçiliğinin kuvvetli bir örneğini sunmaktadır. Anıtsal Kütüphane, o denli özenli bir iştir ki; nem ve böceklerden kaynaklı aksiliklerden kitapları korumak için belirli teknikler geliştirilmiştir. Bununla birlikte özel bölgelerden getirilmiş, oldukça güzel kokulu bitkiler de kitapları korumak için kullanılmıştır…

Side Antik Kenti Karşılama Merkezi

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Side Antik Kenti Ziyaretçi Karşılama Merkezi’nin açılışı yapıldı ve arkeolojik çalışmalara hız verildi. 'Türk Arkeoloji Tarihinin Altın Çağı-Geleceğe Miras' projesi kapsamında yılda 720 arkeolojik çalışma yapılıyor, projenin dört yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Side Antik Kenti Karşılama Merkezi’nin 785 metrekare kapalı alan, otopark alanı, seyir terasları, yürüyüş rotaları ve 17 bin metrekare peyzaj alanından oluşuyor. 2028 yılı sonuna kadar Antalya'daki arkeolojik alanlardaki kazılar, restorasyon ve çevre düzenlemeleri için 5,5 milyar lira ödenek ayrıldı.

Side Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Antik kentte yer alan Side Müzesi ve Antik Tiyatro dışındaki bütün bölümlerin ziyaretleri ücretsiz gerçekleştirilmektedir. Bu iki bölüm ise Nisan – Ekim ayları arasında 8.30 – 19.30, Ekim – Nisan döneminde ise 8.30 – 17.30 saatleri arasında açıktır.

Side Antik Kenti Nerede?

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Side Antik Kenti, Antalya şehri sınırları içinde yer almaktadır. Şehir merkezinin 80 kilometre doğusunda, Manavgat’ın ise 7 kilometre güneybatısında ve Antalya Havalimanı’nın 60 kilometre uzağında yer alan, 350-400 metre genişliğinde bir yarımada üstüne kurulmuştur. Side Antik Kentine Ulaşım için Antalya şehir merkezinden hareket eden Side otobüsleri tercih edilebilir.

Side’de Nerede Kalınır?

Side Antik Kenti Hakkında Her Şey

Siz de Side Antik Kenti ve bölgedeki diğer antik şehirleri ziyaret etmek için Antalya’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız Side Otelleri listemizi inceleyebilir ya da Antalya Otelleri listemizden konaklama tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz!

{search:side-otelleri,Side Otelleri}