Antalya’nın Sonuna Yolculuk: Side Antik Kenti

Antalya’nın Sonuna Yolculuk: Side Antik Kenti

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 10 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 30 Ekim 2023
Antalya’nın Sonuna Yolculuk: Side Antik Kenti

Sezonluk en fazla turist ağırlayan şehirlerimizden Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side, hem tarihi ruhuyla hem de doğa manzaralarıyla öne çıkan küçük bir tatil beldesi. Her yıl yerli turistler tarafından olduğu kadar yabancı turistler tarafından da ilgi gören bölge milyonlarca ziyaretçinin ilgisini çekmeyi her yıl sürdürüyor. Antalya ve Ege bölgesindeki kentlerimiz gibi Side de oldukça derin ve köklü bir tarihe sahip.

{ad:0}

{search:side-otelleri,Side Otelleri}

Antik dönemde Pamfilya olarak adlandırılan bölgenin en önemli liman kenti olan Side yarımada özelliğini taşıyor. MÖ 7. yy’dan öncesine kadar dayanan tarihinde ilk olarak Lidyalıların, daha sonra ise Perslerin hakimiyetinde yer almış. Sonrasında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiş, önemli ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmüş. M.Ö. 78 yılında Roma İmparatorluğu hakimiyetine giren Side, en fazla bu süreçte değer kazanmış. Dünya genelinde tanınan Side, zamanla hem ticari önemini korumuş hem de önemli bir bilim ve kültür merkezine dönüşmüş. Side’nin Roma döneminde yaşadığı altın çağı dönemdeki bazı savaşlar, depremler ve Arap akınları sonucunda sona ermiş ve yavaş yavaş önem kaybetmeye başlamış. 12. yy ortalarında ise tamamen terk edilmiş ve bir hayalet şehre dönüşmüş. Devamında farklı uygarlıkların hakimiyetine girse de pek yerleşim yapılmadığını söyleyebiliriz. 15. yy ortalarında Türk hakimiyetine geçen Side, 1895 yılında Yunan isyanları sonucunda Giritli Müslümanların yerleşim alanına dönüşmüş. Öncelikle küçük bir köy olarak tekrardan doğan bölge, zamanla belediyeler tarafından yönetilmiş, günümüzde ise önemli turistik beldelerimiz arasında yer alıyor.

{search:side-pansiyonlari, Side Pansiyonları}

Side’nin Tarihi

Antik dönemde Pamfilya olarak adlandırılan bölgenin en önemli liman kenti olan Side aslında bir yarımada. MÖ 7. yy’dan öncesine kadar dayanan tarihinde ilk olarak Lidyalıların, daha sonra ise Perslerin hakimiyetine geçmiş. Sonrasında efsanevi Büyük İskender tarafından ele geçirilmiş, önemli ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmüş. M.Ö. 78 yılında Roma İmparatorluğu hakimiyetine giren Side, en fazla bu süreçte değer kazanmış. Dünya genelinde tanınmaya başlayan Side, zamanla hem ticari önemini korumuş hem de önemli bir bilim ve kültür merkezine dönüşmüş. Side’nin Roma döneminde yaşadığı altın çağ zamanı bazı savaşlar, depremler ve Arap akınları sonucunda sona ermiş ve yavaş yavaş değer kaybetmeye başlamış. 12. yy ortalarında ise tamamen terk edilmiş ve bir hayalet şehre dönüşmüş. Devamında farklı uygarlıkların hakimiyetine girse de pek yerleşim yapılmadığını söyleyebiliriz. 15. yy ortalarında Türk hakimiyetine geçen Side, 1895 yılında Yunan isyanları sonucunda Giritli Müslümanların yerleşim alanına dönüşmüş. Öncelikle küçük bir köy olarak tekrardan doğan bölge, zamanla belediyeler tarafından yönetilmiş, günümüzde ise doğal güzellikleriyle ve manzaralarıyla büyüleyen popüler bir turizm bölgesi olarak tanınıyor.

Side Hakkında Genel Bilgiler

Side aslında yaz tatilleri için ideal gibi dursa da yılın her vakti ziyaret edilebilir. Akdeniz iklimine sahip bölgede kış zamanında ılık güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle doya doya çevreyi gezmek, doğal güzellikleri keşfetmek ve tarihi alanları ziyaret etmek istiyorsanız fakat kalabalıktan da pek hoşlanmıyorsanız kış/bahar dönemini tercih edebilirsiniz. Yaz aylarındaysa elbette keyfi bir başka oluyor. Sezon içinde Side ve Manavgat sınırlarında gerçekleştirilen pek çok etkinlik, festival ve gezilecek alanlar mevcut. Temmuzun ilk haftası gerçekleştirilen Barış Suyu Festivali’nde ünlü sanatçıların gösterileri ve konserlerine katılabilir, Side Antik Tiyatro’da düzenlenen klasik müzik ve dans gösterilerini tarihi bir atmosfer içerisinde izleyebilirsiniz. Eğer bir motosiklet tutkunuysanız haziran ayının sonuna doğru düzenlenen Manavgat Motosiklet Festivali de ilginizi çekebilir.

Side’de Ne Yenir?

Tüm bu aktiviteleri gerçekleştirirken Side’nin neyi meşhurdur diye soranlara; Side’ye özel sac kavurma, arabaşı çorbası, sebzeli kebaplar, hibeş ve reçel türleri gibi yöresel lezzetleri önerebiliriz. Elbette sadece doğal güzelliklerini ve Side Antik Kenti gibi tarihi değerlerini görmek için değil eşsiz lezzetlerini tatmak için bile Side’yi ziyaret edebilirsiniz. Sahip olduğu tüm değerlerle Side, ülkemizin turizm ve kültür bakımından en zengin bölgeleri arasında yer alırken ziyaretçilerine de eğlence dolu keyifli vakitler sunmayı ihmal etmiyor. 

{search:side-apart-otelleri, Side Apart Otelleri}

Side Gece Hayatı

Eğer gece hayatından hoşlanan biriyseniz Side’nin bu yönüyle Antalya’nın en öne çıkan yerleri arasında olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle turistlerin tercih ettiği bir bölge olduğundan fiyatlar ortalamanın biraz üstü ama bu tarihi atmosferin eşliğinde eğlenmek de benzersiz bir deneyim. Zaten küçük bir yer olduğundan Side içerisindeki barları, meyhaneleri ve alkol servisi olan restoranları kolaylıkla bulabilirsiniz. En popüler mekanlar arasında Seaside Beach Lounge, Kiss Bar ve Karma Club Side yer alıyor. Fakat belirttiğimiz gibi, kendinize uygun bir mekan bulmak için yapabileceğiniz en iyi şey Side içerisinde yürüyüp gözünüze bir yer kestirmek. 

{search:side-bungalov-evleri, Side Bungalov Evleri}

Side’de Alışveriş

Antalya coğrafi konumu sebebiyle son derece verimli bir bölgede yer alıyor. Zaten tatilinizde kahvaltıcılara giderseniz bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Her cumartesi Side’nin sokaklarında kurulan yerel pazarda birbirinden lezzetli organik ürünleri bulabilirsiniz. Reçel, köy ekmeği, salça, peynir, yumurta, yoğurt ve aklınıza kahvaltılık ne geliyorsa pazardan alabilirsiniz. Meyve ve sebze olarak da taze ürünler bulunuyor. Tatilinizden dönerken evinize götürmek veya arkadaşlarınıza hediye almak için tercih edebilirsiniz. Organik besinler satan esnaflara ek olarak pek çok hediyelik, aksesuar ve giyim dükkanları da bulunuyor. Dükkanların yapısı küçük olsa da genel olarak tüm ürünler satıcıların el emeği oluyor, dolayısıyla da başka bir yerde bulunmuyor. Eğer Side’de alışveriş yapmak isterseniz kendinizi merkezin içine doğru bırakabilirsiniz. 

Side’de Gezilecek Yerler

Side Antik Kenti

Side’de Gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Side Antik Kent tarihi kısaca, M.Ö. 7. yy başlarına kadar uzanan, Lidyalılar, Persler, Yunanlılar ve Romalılar gibi pek çok uygarlığın izlerini taşıyan, büyük ölçüde korunmayı başarmış tarihi eserler içeren bir Antik kent. Bunlar arasında 15 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip Roma Tiyatrosu, Apollon Tapınağı ve agora hamamları yer almakta. Beldenin kıyı kesiminde yer alan antik kentin yolları doğal güzelliklerle çevrili olduğundan ulaşımı keyifli bir hale getiriyor. {product:5582}

Side Antik Kenti geniş bir yüzölçümüne sahip olduğundan hakkını vererek gezmek için bir gününüzü ayırabilirsiniz. Araç kapasitesi bakımından sorun çıkarmayan geniş ve ücretsiz bir otoparkı da bulunuyor. Hatta kenti gezmenin de ücretsiz olduğunu yeri gelmişken ekleyelim. Yalnızca tiyatro ve karşısındaki müze için ücret talep ediliyor ve müze kartı geçerli. İkisini de gezmenizi tavsiye ederiz; Özellikle mitoloji meraklıları için müzede önemli eserler ve doyurucu açıklamalar bulunuyor. Devasa tiyatroda da birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir, Roma mimarisinin önemli eserlerine tanıklık edebilirsiniz. Side Antik Kenti’nde ayrıca denize girebileceğinizi de ekleyelim. Çarşının sonunda şezlonglar ve şemsiyeler yer alıyor. Fakat kendi istediğiniz bir yerden de girebilirsiniz. Bölgenin ruhunu tam anlamıyla yansıtan Side Antik Kenti keyifli vakitler geçirebileceğiniz, tarihi kalıntıları görebileceğiniz ve doya doya yürüyüşler yapabileceğiniz ülkemizin önemli antik kentleri arasında yer alıyor.

Apollon Tapınağı

Side Antik Kenti içerisinde bulunan tarihi tapınağa ayrı bir parantez açmak gerek. Pax Romana olarak adlandırılan dönemde inşa edilen bu kutsal yapı, adından da anlaşılabileceği gibi ışık ve sanat tanrısı Apollon’a adanmış. M.S. Hristiyanlığa geçen Romalılar tarafından bazilikaya dönüştürülmek için bazı parçaları sökülmüş. 1990’lı yıllarda restore edilen tapınağın bazı sütunları onarılarak yerine konulmuş. Deniz kenarında yer alan yapı nefes kesici manzaralara da ev sahipliği yapıyor. Gün batımı saatlerinde kartpostal niteliğinde fotoğraflar çekebilir, tapınak içerisinde huzurlu yürüyüşler yapabilirsiniz. Burada fotoğraf çekmek o kadar popüler ki tapınağın önünde fotoğraf sırası oluştuğuna bile şahit olabilirsiniz. Apollon Tapınağı'nı gören kafe ve çay bahçesi gibi işletmelerde oturup manzaraya karşı bir şeyler de içebilirsiniz.

{product:843}

Side Müzesi

Antik Tiyatro’nun hemen karşısında yer alan müzede çeşitli uygarlıklara ait heykeller, sikkeler ve lahitler sergileniyor. Küçük bir müze sayılabilir fakat içerdiği eserler bakımından her karışı ayrı bir değere sahip. Müzenin içerisinde oturulabilecek kafe ve ayrıca lavabo da yer alıyor. Müze kartı geçtiğini de ekleyelim, eğer kartınız yoksa bu müzeden de temin edebilirsiniz.

Side'de Nerede Kalınır

Side’nin doğal güzelliklerinin tadını çıkarıp tarihi alanlarını gezerken Side’nin birbirinden güzel otellerinde konaklayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Neredekal.com’un derlediği Keşif Rehberi'nden Side Otelleri sayfasına bakıp fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Hazır yaz tatili sezonuna daha varken Side Otellerinde erken rezervasyon fırsatlarını kaçırmayın deriz!

{product:37959}

{search:side-otelleri,Side Otelleri}