Sharm El Sheikh Gezi Rehberi

Sharm El Sheikh Gezi Rehberi

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 29 Ağustos 2023
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Sharm El Sheikh Gezi Rehberi

Yeni rotalar keşfetmek isteyenlere seçenek çok. Siz de güzergâhınızı biraz daha genişletmek ve farklı ufuklara doğru ilerlemek istiyorsanız inanılmaz gece hayatı ve muhteşem sualtı dünyası ile Sharm El Sheikh tam size göre! Peki bu benzersiz destinasyon için sahip olmanız gereken bilgilere nasıl ulaşabilirsiniz?

{ad:0}

Hazırsanız, Sharm El Sheikh rehberimizi sizinle paylaşıyoruz…

Sharm El Sheikh Nerede?

“Kızıl Deniz’in İncisi” olarak da nitelendirilen Sharm El Sheikh; Mısır ülkesinde, Sina Yarımadası’nın güneyine bulunuyor. Çölün tam ortasında yer alan bu eski liman kenti, müthiş doğası ve deniz canlısı çeşitliliğiyle doğa severlerin yüksek ilgisini çektiği kadar golf alanları ile renkli gece hayatıyla da turizm cenneti olarak kabul edilir. UNESCO’nun barış ve güzellik açısından “Dünyanın En İyi Şehri” ilan ettiği Sharm El Sheikh; 1980’li yılların başından bu yana Mısır’ın en önemli turizm merkezleri arasında gösteriliyor.

180 kilometrekarelik bir alanda bulunan şehrin ortalama sıcaklığı 23.1 derece olup; Alametifarikası bozkır – kaktüs bitki örtüsü ve çöl iklimidir. Farklı şirketlerin hazırladığı paketler ile Sharm El Sheikh tatilinizi bir tur ile tercih edebilir ya da münferit olarak çeşitli uçak firmalarının dönemsel indirimlerinden faydalanarak bölgeye gidiş dönüş uçak bileti alabilirsiniz. Sharm El Sheikh’te yer alan otelleri inceleyerek, gezmek istediğiniz bölgelere en yakın tesisleri tercih etmenizi öneririz. Gelelim, bölgeye dair bilmeniz gereken detaylara…

Sharm El Sheikh Hangi Mevsimde Güzel?

Eğlenceli partiler ve enfes gösterilerle yılın her dönemi cazibesini koruyan Sharm El Sheikh; Yaz ve sonbahar aylarında çeşitli kültürel etkinliklere ev sahibi yapar. Ilık ve kuru olan kış döneminde dahi turistlerin tercihi arasında yer alan şehrin yılın her döneminde girilebilen denizi bu ilginin en önemli nedeni olarak nitelendirilebilir. Ancak en keyifli gezi dönemleri ise sonbaharın sonu ile ilkbaharın başına karşılık gelen dönem olarak kabul edilir. Zira bu dönemde sıcaklık seviyesi oldukça idealdir. Fakat tüplü dalış yapanlar için nisan ayı ile ekim ayı arası dönem en elverişli periyottur.

Sharm El Sheikh'in İklimi Nasıl?

Çöl ikliminin hâkim olduğu Sharm El Sheikh’te kışlar kurak, yazlar ise oldukça kavurucu geçmektedir. Yılın büyük bir bölümünde nem aralığı %25 ilâ %40 arasında seyrederken, sadece 10 günlük bir sürede yağmur görülür. Kış mevsimi ortalama sıcaklığı 17 derece olup ilkbahar ve yaz mevsimi ise ortalama 25 derece ile seyretmektedir. Ortalama beş ayın serin, yedi ayın ise sıcak geçtiği Sharm El Sheikh’te deniz suyu sıcaklığı yılın her döneminde yüzülebilecek durumdadır.

Sharm El Sheikh Resmî Tatil Dönemleri Ne Zaman?

Sizin için yabancı bir ülkeyi ziyaret edeceğiniz zaman o ülkenin resmî tatillerini ve millî bayramlarını öğrenmeniz, seyahatiniz için önem taşıyan detaylar arasındadır. Zira resmî tatillerde pek çok işletme hizmet sunmayabilir. Böylece seyahatinizde öngöremediğiniz aksaklıklar yaşayabilirsiniz.

Sharm El Sheikh’te kutlanan bayramlar ve resmî tatiller ise şu şekildedir:

Hristiyanlar, her yıl 7 Ocak gününde Doğu Ortodoks Noel’ini kutlar. Hicri takvime göre İslami Yılbaşı, Ramazan ve Kurban Bayramları da şehir genelinde tatil yapılan dönemlerdir.

Bu günlerin yanı sıra resmî tatil günleri şu şekilde listelenebilir:

  • 25 Ocak – Ulusal Polis Günü
  • 29 Nisan – Sina Kurtuluş Günü
  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı
  • 30 Haziran – Mısır’da Ayaklanma Günü
  • 23 Temmuz – Devrim Günü
  • 6 Ekim – Silahlı Kuvvetler Günü

Aynı zamanda 3 Mayıs ise baharın başlangıcını simgelemekte olup; “Sharm el Nessim Günü” olarak kabul edilmiş ve büyük bir coşkuyla, bayram havasında geçmektedir.

Sharm El Sheikh’te Ne Yapılır?

Nefes kesici sualtı dünyasını tecrübe edin!

Bölgenin en belirgin özelliği, harika sualtı dünyasıdır. Dolayısıyla Sharm El Sheikh seyahatinizde mutlaka bir sualtı tecrübesi edinin. Palyaço balıklarından envai çeşit vatoza kadar pek çok farklı türü ev sahipliği yapan müthiş deniz ekosistemini yerinde görmeniz gerekir.

Gece hayatına bir bakış atın!

Bölgedeki gece hayatı ve çılgın partiler dillere destandır. Siz de bu seyahatinizde mutlaka gece hayatına bir bakış atmayı ihmal etmeyin.

Güneşi çölde batırın!

Enfes çöl manzarası, özellikle muhteşem gün batımıyla buluştuğunda daha da unutulmaz hâle geliyor. Siz siz olun, güneşin batışını çölde seyredin.

Ras Muhammed Milli Parkı’nı ziyaret edin!

220’den fazla mercan türüne ev sahipliği yapan Shark ve Yolanda kayalıklarını barındıran Ras Muhammed Milli Parkı’nın yanı sıra Terrazina, El Fanar, Akabe, Ras um Sid ile Naama Körfezi gibi bölgenin en güzel plajlarını da mutlaka ziyaret edin.

Sharm El Sheikh'te Ne Yenir?

Sharm El Sheikh, Mısır mutfağına özgü pek çok lezzet sunar. Genel olarak pek çok yemekte çok yoğun bir baharat oranı var. Baharat tüketimi ve çeşitleri ülkede zaten bir hayli çok. Pide ve lavaş ise ekmek olarak çok yaygın.

Bunun yanı sıra Sharm El Sheikh'te tahin tüketimi de epey fazla. Kebap, köfte çeşitleri, meyve suyu ve salatalara da bölgede yüksek bir rağbet var.

Ek olarak kentte deniz mahsulleri de oldukça sevilmekte. Kalamar, karides, ıspanak yatağında kızarmış levrek, kızarmış yengeç bunlar arasında öne çıkıyor. Et yemekleri içerisinde ise Afrika köftesi, Afrika bifteği, soslu biftek sık tercih ediliyor.

Yan lezzetler içerisinde ise humus, acılı ezme, falafel, yaprak dolması, Makdoos (patlıcan turşusuna benzer) vardır.

Mısır Vizesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sharm El Sheikh’te tatil yapabilmek için Mısır vizesine sahip olmanız gerekir. Mısır vizesi için dikkat edilmesi gereken detaylar ise şu şekildedir:

  • Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahipleri 90 güne kadar olan turistik seyahatleri için vizeden muaftır.
  • Umumi pasaport sahipleri ise 20 yaşından küçük ve 45 yaşından büyük ise sınır kapısında bir ay oturumlu giriş vizesi alabilmektedir.

Sharm El Sheikh Havalimanı’na giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Akabe Körfezi, St. Catherine Bölgesi, Dahab Nuewiba, Sharm El Sheikh ve Taba şehirlerinde bulunmaya izin verilen 15 günlük turizm vizesi sunulmaktadır. Ancak bu vize için gidiş dönüş uçak biletiniz, onaylanmış otel rezervasyonunuz ve 2000 ABD dolarından az olmayan yeterli nakit ya da kredi kartı taşımanız gerekir.

Siz de Mısır hakkında ve vize süreçleri hakkında bilgi edinmek isterseniz, Mısır Vizesi hakkında yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.