Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 24 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Şanlıurfa Gezi Rehberi

Köklü tarihi ve zengin kültürü ile göz kamaştıran bir şehir Şanlıurfa. Eski mimarinin izlerini taşıyan ve mistik bir görünüm sunan Şanlıurfa, her yıl binlerce ziyaretçinin uğrak noktası oluyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken şehirde her zevke hitap eden güzellikler bulmak mümkün. Tarihi yapılardan doğal güzelliklere, mutfağından mimarisine kadar birçok seçenek ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Anadolu’nun eski yerleşim yerleri arasında bulunan Şanlıurfa’ya yolunuz düştüğünde buradan ayrılmak istemeyebilirsiniz.

{ad:0}

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Şehir merkezinde yer alan Urfa Kalesi görkemli yapısı ile göz kamaştırıyor. Tahminen 812 yılında şehir surları yenilenirken inşa edilen bu kale, günümüzde ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken noktalardan birisi. Şehir merkezinde Sarp kayalıklar üzerine kurulu olan Urfa Kalesi, Bizans dönemine ait kaya mezarları üzerine yapılmış. Çeşitli kitabelerin ve yazıtların bulunduğu Urfa Kalesi aynı zamanda Balıklı Göl’ü gören en güzel manzaraya sahip.

Balıklı Göl

Şanlıurfa'nın simgelerinden olan Balıklı Göl, şehirde mutlaka görmeniz gereken noktalardan biri. Büyük bir havuz şeklinde olan Balıklı Göl binlerce balığın bulunduğu ve kutsal olduğu düşünülen bir yer. Hz. İbrahim'in efsanesinde önemli bir yere sahip olan Balıklı Göl’deki balıklar yenilmemesiyle ünlü. Şanlıurfa’nın simgesi olan Balıklıgöl, Aynzeliha ve Halil-ür Rahman göllerinden oluşuyor. Yolu Şanlıurfa’ya düşen pek çok ziyareti şehrin simgesi olan bu gölde kısa bir mola veriyor.

Göbeklitepe

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Tarihi ve arkeolojik açıdan önemli bir alan olan Göbeklitepe aslında bir örenyeri. Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe’ye yılın farklı zamanlarında kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Dünya tarihinin en eski tapınağı olan Göbeklitepe'de kazı çalışmaları hala devam ediyor. Bir adı da Dua Tepe olan örenyeri şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alıyor. Göbeklitepe hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Keşif Rehberi’mizdeki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kızlar Sarayı

Şanlıurfa, Viranşehir yolu üzerinde bulunan Kızlar Sarayı tarihi yapısı ve görkemli görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Yapı olarak kayalardan oluşan bir tepe üzerinde kurulu olan Kızlar Sarayı yerli ve yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği alanlardan biri. Kızlar Sarayı iki bölümden oluşan ve yeraltı çarşısı ile dikkatleri üzerine çeken bir yer. Sarayın en önemli iki bölümü yeraltı çarşısı ve kalıntıların kuzeyinde yer alan mağaralardan oluşuyor.

Harran Kümbet Evleri

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Şanlıurfa Merkeze yaklaşık olarak 48 km uzaklıkta bulunan Harran ilçesi, yaklaşık 200 yıl önce inşa edilen prizmatik bir temel üzerine bindirme tekniği ile oluşturulan tuğla evleriyle meşhur. Evlerin inşaat harcında kullanılan gül yağı, saman, pişmiş toprak, yumurta akı gibi malzemeler kullanılarak yapılan evler, yazları serin, kışları ise sıcak tutma özelliğine sahip. Günümüzde hala kullanılan bu evlerin bir kısmı turistik amaçlı olarak hizmette bulunmaktadır.

Halfeti

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Halfeti, Şanlıurfa merkeze yaklaşık 112 km uzaklıkta bulunan, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, günümüzde Şanlıurfa’nın en turistik şehri olarak bilinmektedir. Birecik Barajı yapımı nedeniyle Halfeti’de var olan köylerin sular altında kalması ile turizm cazibe merkezi haline dönüşen Halfeti, ziyaretçileri için çok farklı etkinlikler sunmaktadır. Fırat Nehri üzerinde teknelerle tur yaparak sular altında kalan köyleri gezebilir, Dünyada sadece Halfeti’de yetişen Karagül bitkisin burada görebilir, tarihin tozlu sayfalarına doğru yolculuk yapabilirsiniz. Son olarak Halfeti, Dünyada 208 şehrin dahil olduğu, Türkiye’den de 11 şehrin yer aldığı Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanını almıştır. Keşif Rehberi'mizde bulunan Halfeti Gezi Rehberi'ni inceleyerek bölge ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da Ne Yenir?

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Şanlıurfa coğrafi konumu ve zengin tarihi geçmişi ile ziyaretçilerine görsel şölen sunan şehirlerden biri. Aynı zamanda Şanlıurfa ülkemizin en zengin yemek kültürüne sahip kentlerinden biri olarak karşınıza çıkıyor. Şehrin geleneksel yemekleri çoğunlukla et ağırlıklı. Kebabıyla ünlü Şanlıurfa’da gastronomi adına bir şölene şahit olabilirsiniz. Tam anlamıyla bir kebap kenti olan Şanlıurfa’da keme kebabı, ciğer kebabı, patlıcan kebabı, Urfa kebap ve haşhaşlı kebap başı çekenler arasında.

Şanlıurfa’nın en büyük özelliklerinden biri güne ciğerle başlayan bir kent olması. Sabah 05.00’ten 10.00’a kadar kentin farklı yerlerinde ciğer kebap bulabilirsiniz. Şehir dışından gelen ziyaretçiler Şanlıurfa’nın özel lezzetlerini denemek için sabah saatlerinde kebapçıların yolunu tutuyor. Ülkemizde sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan Şabut balığını en lezzetli haliyle yemek için Urfa’daki balıkçıları ziyaret etmeyi unutmayın. Balığında yanında Şanlıurfa’nın meşhur salatası bostanayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehrin öne çıkan lezzetlerinden olan lebeni, kuzu eti, kemik suyu, lavaş, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan tiritin yanı sıra kadayıf, şıllık ve billuriye tatlılarını tadabilirsiniz.

Şanlıurfa restoranlarını da keşfedin!

Şanlıurfa’dan Ne Alınır?

Şanlıurfa, geleneksel çarşılarıyla dikkat çeken ve Anadolu’nun rengarenk atmosferini yansıtan nostaljik şehirlerden biri. Otantik mekanlara ve dükkanlara sahip olan Şanlıurfa’da farklı alışveriş seçeneklerini bir arada görebilirsiniz. Geleneksel alışveriş alanlarının yanı sıra son yıllarda hızla gelişen kentte alışveriş merkezi seçenekleri de mevcut. Şanlıurfa’nın tarihi dokusunu hissetmek için Bedesten (Kazzaz Pazarı), Sipahi Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kunduracılar Pazarı ve Gümrük Hanı gibi tarihi yapılara doğru yola çıkabilirsiniz.

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Şanlıurfa’ya büyük şehirlerden Şanlıurfa GAP havalimanını kullanarak havayolu ile gelebilirsiniz.Otobüs ile de çevresindeki bir çok şehirden kolaylıkla gelinebileceği gibi, kendi aracınızla da Şanlıurfa’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gaziantep’e 145 km, Diyarbakır’a 180 km ve Mardin’e 190 km uzaklıkta bulunan kente bir çok şehir üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Peygamberler Şehri Şanlıurfa’da görülecek çok fazla kültürel ve tarihi miras bulunmaktadır. Şanlıurfa seyahatinizi planlarken Şanlıurfa Merkez’de kalabilir veya Halfeti bölgesinde bulunan butik otellerde de konaklama yapabilirsiniz. Neredekal.com üzerinde bulunan Şanlıurfa Otelleri’ni inceleyebilir, bütçenize ve zevkinize uygun oteller arasından seçim yapabilirsiniz.

{search:sanliurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}

Benzer Yazılar