Tarihi ve arkeolojik açıdan önemli bir alan olan Göbeklitepe aslında bir örenyeri. Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe’ye yılın farklı zamanlarında kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Dünya tarihinin en eski tapınağı olan Göbeklitepe'de kazı çalışmaları hala devam ediyor. Bir adı da Dua Tepe olan örenyeri şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alıyor. Göbeklitepe hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Keşif Rehberi’mizdeki yazıdan ulaşabilirsiniz.
Şanlıurfa Merkeze yaklaşık olarak 48 km uzaklıkta bulunan Harran ilçesi, yaklaşık 200 yıl önce inşa edilen prizmatik bir temel üzerine bindirme tekniği ile oluşturulan tuğla evleriyle meşhur. Evlerin inşaat harcında kullanılan gül yağı, saman, pişmiş toprak, yumurta akı gibi malzemeler kullanılarak yapılan evler, yazları serin, kışları ise sıcak tutma özelliğine sahip. Günümüzde hala kullanılan bu evlerin bir kısmı turistik amaçlı olarak hizmette bulunmaktadır.
Halfeti, Şanlıurfa merkeze yaklaşık 112 km uzaklıkta bulunan, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, günümüzde Şanlıurfa’nın en turistik şehri olarak bilinmektedir. Birecik Barajı yapımı nedeniyle Halfeti’de var olan köylerin sular altında kalması ile turizm cazibe merkezi haline dönüşen Halfeti, ziyaretçileri için çok farklı etkinlikler sunmaktadır. Fırat Nehri üzerinde teknelerle tur yaparak sular altında kalan köyleri gezebilir, Dünyada sadece Halfeti’de yetişen Karagül bitkisin burada görebilir, tarihin tozlu sayfalarına doğru yolculuk yapabilirsiniz. Son olarak Halfeti, Dünyada 208 şehrin dahil olduğu, Türkiye’den de 11 şehrin yer aldığı Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanını almıştır. Keşif Rehberi'mizde bulunan Halfeti Gezi Rehberi'ni inceleyerek bölge ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Şanlıurfa coğrafi konumu ve zengin tarihi geçmişi ile ziyaretçilerine görsel şölen sunan şehirlerden biri. Aynı zamanda Şanlıurfa ülkemizin en zengin yemek kültürüne sahip kentlerinden biri olarak karşınıza çıkıyor. Şehrin geleneksel yemekleri çoğunlukla et ağırlıklı. Kebabıyla ünlü Şanlıurfa’da gastronomi adına bir şölene şahit olabilirsiniz. Tam anlamıyla bir kebap kenti olan Şanlıurfa’da keme kebabı, ciğer kebabı, patlıcan kebabı, Urfa kebap ve haşhaşlı kebap başı çekenler arasında.
Şanlıurfa’nın en büyük özelliklerinden biri güne ciğerle başlayan bir kent olması. Sabah 05.00’ten 10.00’a kadar kentin farklı yerlerinde ciğer kebap bulabilirsiniz. Şehir dışından gelen ziyaretçiler Şanlıurfa’nın özel lezzetlerini denemek için sabah saatlerinde kebapçıların yolunu tutuyor. Ülkemizde sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan Şabut balığını en lezzetli haliyle yemek için Urfa’daki balıkçıları ziyaret etmeyi unutmayın. Balığında yanında Şanlıurfa’nın meşhur salatası bostanayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehrin öne çıkan lezzetlerinden olan lebeni, kuzu eti, kemik suyu, lavaş, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan tiritin yanı sıra kadayıf, şıllık ve billuriye tatlılarını tadabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Şanlıurfa’ya büyük şehirlerden Şanlıurfa GAP havalimanını kullanarak havayolu ile gelebilirsiniz.Otobüs ile de çevresindeki bir çok şehirden kolaylıkla gelinebileceği gibi, kendi aracınızla da Şanlıurfa’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gaziantep’e 145 km, Diyarbakır’a 180 km ve Mardin’e 190 km uzaklıkta bulunan kente bir çok şehir üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Peygamberler Şehri Şanlıurfa’da görülecek çok fazla kültürel ve tarihi miras bulunmaktadır. Şanlıurfa seyahatinizi planlarken Şanlıurfa Merkez’de kalabilir veya Halfeti bölgesinde bulunan butik otellerde de konaklama yapabilirsiniz. Neredekal.com üzerinde bulunan Şanlıurfa Otelleri’ni inceleyebilir, bütçenize ve zevkinize uygun oteller arasından seçim yapabilirsiniz.