Subasar ormanlarını longoz ormanları olarak da ifade ediyoruz. Bunu anlamak için biraz daha detayına inelim. Longoz, Türkçe bir kelime değil. Bulgarların, bizdeki subasar ormanları gibi dere kenarı ormanlarını tanımlamak için longoz kelimesini kullandıklarını, araştırmacılar ifade ediyor. Bu yüzden bu kelimenin Bulgarca olduğunu ekliyorlar. Ayrıca longoz kelimesi ilk defa Türkiye'de sadece İğneada Subasar Ormanları için kullanılmış. Bu yüzden subasar ormanlara longoz ormanları da diyoruz.
Bir başka önemli nokta daha var. Yukarıda da anlattığım gibi longozlar aslında ortamda oluşan ekosisteme verilen isim. Oluşum sürecini bilmeyenler, longozların bir ağaç türü olabileceğini düşünebiliyorlar. Longozlar birbirinden farklı karaktere sahip ormanları içerir. En çok da kızılağaç, dişbudak, gürgen, saplı meşe gibi ormanların longozlara dahil olduğunu görüyoruz.
Longoz Ormanları Yok Mu Oluyor?
Longoz ormanları artık nadir rastlanan ekosistemler arasında yer alıyor, çünkü dünyadaki birçok longoz ormanı insan faaliyetlerinin sonucu olarak olumsuz etkilendi. Taban suyu, longoz ekosistemlerinin hayatta kalması için çok önemli. Suyun getirdiği organik maddeler sayesinde beslenebiliyorlar. Bu açıdan siyasi aktörlerin tartıştığı su politikaları longoz ormanları için kritik bir noktayı oluşturuyor. Longozları besleyen su alanlarına baraj yapılması, longozların su kaynağının azalmasına sebep olabilir.
Diğer ciddi bir konu da alüvyon bakımından zengin olan bu toprakların tarım için her dönem kullanılması. Biliyorsunuz zehirli birçok tarım ilacı yaşamlarımızı sarmış durumda. Longoz arazisinde tarım yapan köylüler de ekosistem için tehlikeli olabilecek tarım ilaçları kullanabiliyorlar.
Ülkemizde de hatırı sayılır sayıda longoz ormanı bulunuyor ve bunları korumak için elimizden geleni yapmamız lazım.
Acarlar Longoz Ormanı – Sakarya
Longozlar denince akla hemen İğneada Longoz Ormanı gelse de Acarlar Longoz Ormanı’nın, ülkemizin ikinci büyük longozları olduğunu hatırlatırım. Hatta Türkiye’nin tek parça şeklindeki en büyük longozudur. Aynı zamanda burası 1. derece doğal sit alanıdır.
Acarlar Longozu göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunuyor. Kuş gözlemciliği için güzel bir keşif noktası olabilir. Bunun yanında Türkiye'deki endemik bitki türlerinden biri olan su menekşesi de burada yetişiyor. Çocuk felci tedavisinde kullanılan göl soğanı su bitkisi ve bataklık eğreltisi de bu alanda yetişiyor. 2300 bitki türüne burada denk gelebiliyorsunuz. Ayrıca burası sülün, yaban ördeği, turna, sazan, çulluk gibi birçok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Dişbudak, kızılağaç, karaağaç ve kayın ağaç türleri Acarlar Longozu’nda yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Anlayacağınız çok önemli özel değerlere sahip.
Yaz aylarında kuruyan Acarlar Longozu'nda kışın ise su birikintisi oluşuyor. Su 1,5 metreye kadar derinleşebiliyor. Yazın suları çekildiğinde köylüler, tarım arazisi olarak ortaya çıkan toprağı kullanıyor.
Ortalama 7,5 kilometrelik bir alana sahip olan Acarlar Longozu’nun sadece 750 metre gibi bir mesafesini, tahta platformlar üzerinde gezebiliyoruz. Longoz ormanın korunması için önlem amaçlı olarak böyle bir kısıtlama getirilmiş. Anlayacağınız ortama 20-30 dakika gibi bir süre burayı görmek için size yetebilir.
Daha önceki yıllarda su bisikleti veya sandal kiralayıp gezebiliyordunuz ama 2014 yılı ile birlikte bu aktiviteler de longozu korumak için yasaklandı.
Acarlar Longozu'na Ne zaman Gidilir?
Hangi dönem gelirseniz gelin Acarlar Longozu'nu gezmek çok keyifli olacaktır. İlkbahar ve yazları yeşilliklere dolu bir longoz sizi karşılarken; ekim ve kasım aylarında, mevsimin değişimine burada tanık olmak insanı büyülüyor. Yemyeşillik yerini kırmızı ve sarı yapraklara bırakıyor. Nilüferler pembeleşiyor. Eğer nilüferlerin çiçeklerini açık bir şekilde görmek istiyorsanız burayı saat 09:00 ile 15:00 arasında ziyaret etmeye çalışın. Acarlar Longozu'na Nasıl Gidilir?
Kaynarca ve Karasu ilçeleri arasında konumlanan Acarlar Longozu Sakarya il merkezine ortalama 50 kilometre, İstanbul'a ise 190 kilometre uzaklıkta. İstanbul'dan Acarlar Longozu'na ulaşım özel araç ile toplamda 2,5 saat sürüyor. Toplu taşıma ile buraya gelmeyi planlıyorsanız Karasu ilçesinden 108 numaralı özel halk otobüsüne binerek Acarlar Longozu'na ulaşabilirsiniz. Yani önce Karasu ilçesine varmanız lazım. Acarlar Longozu'nda Neler Yapılır?
Longozu yürüyüş yolu ile gezebilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Yanınızda kendi yiyeceklerinizi getirebilir piknik yapabilirsiniz ama mangalcılara maruz kalma ihtimaliniz olabilir. Ayrıca kuş gözlemciliği ile ilgileniyorsanız, göç zamanı kuş gözlemlemeye gelebilirsiniz.
Sadece longoz ekosistemini görmek için buraya gelmek istiyorsanız, daha geniş kapsamlı bir gezi planı yapabilirsiniz. Günün yarım saatini burayı ayırıp, farklı yerleri de gezi planınıza dahil edebilirsiniz. Etrafında ziyaret edebileceğiniz birçok başka güzel yer daha var. Kerpe, Narköy, Maden Deresi, Yenimahalle yakın mesafelerde görmek isteyebileceğiniz lokasyonlardan bazıları.