Safranbolu'nun İncisi: Yörük Köyü Hakkında Bilinmeyenler

Safranbolu'nun İncisi: Yörük Köyü Hakkında Bilinmeyenler

Paylaş
Merve Aygün Engin  
Eklenme: 13 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 29 Kasım 2023
Safranbolu'nun İncisi: Yörük Köyü Hakkında Bilinmeyenler

Yıllara meydan okuyan yüzlerce yıllık konakları, hamamları hanları, birbirinden değerli el sanatları ve geleneksel bir kültürle harmanlanmış yaşam şekliyle Safranbolu, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken eşsiz bir yer. Biz de bu blog yazımızda Safranbolu'nun incisi olan Yörük Köyü hakkındaki bilinmeyenlere yakından bakıyoruz.

{ad:0}

Özellikle bahar aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Safranbolu’da cumbalı konaklar arasında yürümek, Cinci Han’da safranlı kahve içmek, Hıdırlık Tepesi’nden şehri seyretmek, Yemeniciler Çarşısı’nda el sanatları dükkanlarından alışveriş yapmak, Tabakhane Müzesi’nde geçmişin izlerini aramak bu bölgeyi daha da çok sevmenizi sağlayacak.

Safranbolu merkez haricinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir başka yer de Yörük Köyü. Tıpkı Safranbolu gibi tarihle iç içe yaşayan bu şirin köyde hem sakin hem de huzur dolu keşifler yapabilirsiniz. Hadi gelin, köy sokaklarında birlikte kaybolalım!

Safranbolu Yörük Köyü Hakkında Bilgiler

Yörük Köyü, Safranbolu'ya yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta, zamanda bir yolculuk sunan nadide bir yerleşim. 17. yüzyılda kurulan köy, adını, geçmişte bu bölgeye yerleşen Yörük Türkmenleri'nden alıyor. Köyün en dikkat çekici özelliklerinden biri, tarihi taş evleri. Bu evler, Osmanlı dönemine ait mimari özellikleri koruyarak günümüze kadar ulaşmış durumda. Köyün sokaklarında yürürken, tarih öncesi bir döneme adım atmış gibi hissetmek mümkün.

Köyde 90 yıllık konaktan tutun da, 450 yıllık konağa kadar yüzyıllık bir geçmişin izlerini görmeniz mümkün. Köyün meydanında kökleri bu köye dayanan ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer’in bir büstü ve Cemil İpekçi adını taşıyan bir de sokak bulunuyor.

Kısacası, Safranbolu'nun İncisi Yörük Köyü, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmayı vaat ediyor. Bu köy, gizli kalmış tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, Safranbolu ziyaretinizin en değerli duraklarından biri olacak. Yörük Köyü'ne yaptığınız bir gezi, sizi zamanda bir yolculuğa çıkaracak ve unutulmaz anılar bırakacak."

Yörük Köyü Gezilecek Yerler

Yörük Köyü’nde yapılacak en güzel şey köy sokaklarında kaybolmak! Daracık sokaklarda yürümek ve karşınıza çıkan ağaçların bıraktığı güzel kokuları içinize çekmek kendinizi bir film platosunda hissetmenizi sağlayacak. 

Sipahioğlu ve Kasım Sipahioğlu Konakları

Yörük Köyü’nde turizm amaçlı ziyaret edilebilen birkaç konak bulunuyor. Bu konaklardan biri olan Sipahioğlu Konağı, yaklaşık 300 yaşında bir konak. Bektaşi inancındaki on iki imam tasvirleri konağın ahşap ve tavan işlemelerinde kendini gösteriyor. Hemen yanı başında yer alan Kasım Sipahioğlu Konağı ise köyün meşhur rehberi Filiz Teyze’nin konağı. Eğlenceli dili ve samimi havasıyla hem eğlendirip hem de bilgiler veren Filiz Teyze, konağın muhteşem dokusunu da çok güzel aktarıyor. Kasım Sipahioğlu Konağı’nı gezdikten sonra konağın dibindeki mekandan köyün meşhur gözlemesini ve yayık ayranını tatmayı da ihmal etmeyin.

Tarihi Çamaşırhane

Köyde yer alan tarihi çamaşırhane yaklaşık 300 yıldır varlığını koruyor. Bektaşi inancındaki 12 imamı simgeleyen göbek taşı 12 dilime ayrılmış ve kadınların fiziksel özelliklerine göre inşa edilmiş. Taşın yüksekliği uzun boylu kadının da, kısa boylu kadının da eğilip bükülmeden çamaşır yıkamasını sağlıyormuş. Çamaşır yıkarken dar oluklardan akan kirli su ortadaki gidere dökülüyor ve böylece kimsenin kirli suyu kimsenin çamaşırına değmiyormuş. Mühendislik harikası bu çamaşırhaneyi rehber eşliğinde ziyaret edebilir, köyün tarihi dokusuna tekrar tekrar hayran kalabilirsiniz.

Yörük Sofrası

Yörük Köyü’nün en ünlü mekanı olan Yörük Sofrası, Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada ödül alan ev baklavasıyla adeta bir lezzet şöleni sunuyor. Baklavası kadar gözlemesiyle de dillere destan olan mekanda soluklanabilir, leziz bir mola verebilirsiniz.

Yörük Köyü Camii

Köyün merkezinde yer alan bu cami, Osmanlı dönemine ait mimarisiyle dikkat çekiyor. Caminin sade ve zarif yapısı, ziyaretçilere huzurlu bir atmosfer sunuyor.

Yörük Köyü Etnografya Müzesi

Köyün kültürel mirasını yakından tanımak isteyenler için ideal bir durak. Bu müzede, köyün tarihine ışık tutan eserler ve geleneksel el sanatları örnekleri sergileniyor.

Safranbolu'da Nerede Kalınır?

Sonbahar mevsimine girdiğimiz bu dönemde rota arayanlar için harika bir seçenek sunan Safranbolu ve Yörük Köyü, her yaştan insana hitap eden çok değerli bir bölge. Yazın bunaltıcı havaların yerini serin günlere bıraktığı sonbaharda doya doya gezmek ve konak otellerde otantik bir tatil için Yörük Köyü sizleri bekliyor.

{search:safranbolu-otelleri,Safranbolu Otelleri}

Ek olarak Safranbolu Gezilecek Yerler: Tarihi Mekanlar sayfasına da bakmanızda yarar var.