Pasaport Yenileme, Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? (2024)

Pasaport Yenileme, Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? (2024)

Paylaş
Gizem Ağma  
Eklenme: 02 Ekim 2023
 • Son Güncellenme: 12 Ocak 2024
Pasaport Yenileme, Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? (2024)

Yeni yerler keşfetmek, farklı kültürleri deneyimlemek ve unutulmaz anılar biriktirmek... Ne kadar bu isteklerle dolu olsak bile sınırlar bazı gereklilikleri getirebiliyor. Keşfetme arzumuzu yurtdışında da deneyimlemek için pasaport önümüze çıkan gerekliliklerden biri. Pasaport alıp keşfetmeye devam etseniz bile unutmayın ki bu pasaportun belirli bir süresi var. Yolunuza devam edebilmek için pasaport yenileme tarihinizi kaçırmamanızı öneririz. “Dünyanın daha gezilecek çok yeri var.” diyorsanız sizi aşağıda anlattığımız pasaport yenileme sürecini incelemeye davet ediyoruz.

{ad:0}

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

2024 Pasaport Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Geldik pasaportu olup yenilemek isteyenlere! Daha önceden kullanılan pasaportlar pasaport süresi uzatma başvurusu yapmak mümkündü fakat artık çipli pasaportlara geçildiği için pasaport süresini uzatmak mümkün değil dolasıyıla yeni pasaport almak için başvuru yapmanız gerekiyor. Pasaportunuzu yenilemek için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almanız gerekiyor. İsterseniz bu işlemi online olarak veya ALO 199’u arayarak da çözebilirsiniz. Şimdi gelin tek tek pasaport yenileme başvurusu yapmak için yapılması gereken işlemlere göz atalım. 

  1. Öncelikle online olarak pasaport yenileme başvurusu yapmak için Nüfüs ve Vatandaşık İşleri Genel Müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden web sitesine giriş yapın ve buradan pasaport sayfasını seçin.
  2. Pasaportunuzun türünü seçin. Gerekli bilgileri girdikten sonra devam edebilirsiniz.
  3. Bağlı olduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü sein.
  4. Uygun olduğunuz tarih ve saate göre randevu oluşturarak ilerleyin. 

İşte bu kadar! Randevunuzu oluşturmuş oldunuz. Randevu alırken belirtilmesi gereke başvuru merkezi pasaport türüne göre değişkenlik gösterir. Hususi ve hizmet dagalı pasaport yenileme işlemleri için İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; umuma mahsus pasaport yenileme için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuru yapmalısın. Yurt dışında bulunursanız pasaport yenileme için konsolosluk ile büyükelçilik gibi dış temsilciliklere başvuru yapmanız gerekecektir. Randevunu oluşturduğunuz tarih ve saat ile ilgili planlarınız değişirse randevunuzu iptal etmeyi unutmayın. 

Kolayca pasaport sahibi olmak için Pasaport İçin Gerekli Belgeler yazımıza göz atabilirsiniz. Halk arasında pasaport denilince özellikle yeşil pasaport konuşulur. Farklı ayrıcalıklara sahip yeşil pasaport avantajlarını ve sahip olma kriterlerini öğrenmek için de Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz. 

2024 Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar? 

Harç bedeli ve defter bedelinde oluşan pasaport yenileme ücreti, her sene Hazine ve Maliye Bakanlığınca güncellenir. 2024 yılı itibariyle tabii ki pasaport yenileme ücretleri de önceki yıllara göre belirli bir oranda güncellenmiştir. Bu ücretler, elbette pasaportun türüne ve geçerlilik süresine göre değişkenlik göstermekte. Eğer hizmet damgalı veya hususi pasaport yenileme için başvuruda bulunacaksınız sizden yalnızca defter bedeli talep edilecektir. 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri resmî sitesine göre 2024 yılı pasaport yenileme işlemi için talep edilen ücretler şöyledir:

  Harç Bedeli Defter Bedeli  Toplam Bedel 
6 Aylık  1.639,30 TL  790,00 TL 2.429,30 TL 
1 Yıl  2.396,60 TL 790,00 TL 3.186,60 TL
2 Yıl  3.912,60 TL 790,00 TL 4.702,60 TL
3 Yıl  5.558,30 TL 790,00 TL 6.348,30 TL
4-10 Yıl  7.833,00 TL 790,00 TL 8.623,00 TL

Öğrenciler, 18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük olanlar için pasaport yenileme işlemi yapmak istiyorsanız ödemeniz gereken ücretler standarttan farklı olabilir. Ücretlerini öğrenmek için resmi kurumların duyurularını takip etmenizi öneririz.

Pasaport Yenileme Ücreti Nereye Ödenir?

Her yıl değişen yenileme ücretini (harç ve defter bedeli) Vergi Dairesi Müdürlüklerine, PTT şubelerine veya anlaşmalı bankalara ödeyebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr adresine girerek online olarak da pasaport yenileme ücretini ödeyebilirsiniz. Peki pasaport yenileme kaç gün sürer? Yeni pasaportunuz en kısa sürede basılır  Basıldıktan sonra PTT aracılığıyla dağıtımı yapılır. Dağıtım süresi 56 il merkezi çin 1 iş günü, ilçe merkezleri için ise en geç 4 iş günü olarak belirlenmiştir. Günümüz teknolojisiyle ödeme bilgileri sistem üzerinden göründüğü için ayrıca makbuz veya dekont talep edilmediğini de belirtmek isteriz.

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

2024 Pasaport Yenileme Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Pasaport yenilemek için gerekli evraklar başvuru yapılacak olan pasaport türüne göre değişkenlik gösteriyor olsa da bütün pasaport türleri için ortak olan evraklar da mevcuttur. Ayrıca pasaport yenileme başvurusu esnasında sizden parmak izi isteneceği için bizzat randevuya gelmeniz gerekecektir. 

  • Kimlik belgesi: Geçici Kimlik Belgesi, T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı olabilir.
  • Biyometrik fotoğraf: 
  • Son altı ay içerisinde çektirilmiş, yüzün net bir şekilde görüldüğü 1 adet. 
  • Eski Pasaport (Mevcut ise)
  • Parmak izi
  • Harç ve defter ücreti (Dekont, sistemden görülebildiği için ödemeye dair sizden makbuz ya da dekont talep edilmeyecektir.) 
  • Muvakfakatname: Pasaportunu yenileyecek kişi kısıtlıysa veya reşit değilse. Bu belge, başvuru sahibinin yasal temsilcisinin başvuruyu onayladığını gösterir.
  • Öğrenci belgesi  

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Benzer Yazılar