Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Pasaport Yenileme, Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? (2023)

Pasaport Yenileme, Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? (2023)

Paylaş
Gizem Ağma  
Eklenme: 02 Ekim 2023
 • Son Güncellenme: 20 Ekim 2023
Pasaport Yenileme, Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? (2023)

Yeni yerler keşfetmek, farklı kültürleri deneyimlemek ve unutulmaz anılar biriktirmek... Ne kadar bu isteklerle dolu olsak bile sınırlar bazı gereklilikleri getirebiliyor. Keşfetme arzumuzu yurtdışında da deneyimlemek için pasaport önümüze çıkan gerekliliklerden biri. Pasaport alıp keşfetmeye devam etseniz bile unutmayın ki bu pasaportun belirli bir süresi var. Yolunuza devam edebilmek için pasaport yenileme tarihinizi kaçırmamanızı öneririz. “Dünyanın daha gezilecek çok yeri var.” diyorsanız sizi aşağıda anlattığımız pasaport yenileme sürecini incelemeye davet ediyoruz.

{ad:0}

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

2023 Pasaport Yenileme Süreci Nasıl Gerçekleştirilir?

Pasaport yoldaki sınırları kaldıran ilk adım! Yurt dışına çıkma sebebinize, unvanınıza göre farklı pasaport türleri içinden size uygun olan pasaporta sahip olabilirsiniz. Kolayca pasaport sahibi olmak için Pasaport Çıkartmak İçin Gerekli Belgeler ve Bilmeniz Gereken Her Şey yazımıza göz atabilirsiniz. Halk arasında pasaport denilince özellikle yeşil pasaport konuşulur. Farklı ayrıcalıklara sahip yeşil pasaport avantajlarını ve sahip olma kriterlerini öğrenmek için de Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz. Geldik pasaportu olup yenilemek isteyenlere! Daha önceden kullanılan pasaportlar yenilenebiliyordu. Fakat artık çipli pasaportlara geçildiği için yenisi için başvurmanız gerekiyor. Pasaportunuzu yenilemek için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almanız gerekiyor. İsterseniz bu işlemi online veya ALO 199’u arayarak da çözebilirsiniz. Şimdi gelin adımlarına bakalım.

Öncelikle https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden web sitesine giriş yapın ve buradan pasaport sayfasını seçin.

  • Pasaportunuzun türünü seçin. Gerekli bilgileri girdikten sonra devam edebilirsiniz.
  • Bağlı olduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü seçtikten sonra işlemi yapılacak olan kişiyi seçerek ilerleyin. 
  • Uygun olduğunuz tarih ve saate göre randevu oluşturarak ilerleyin. 
  • İşte bu kadar! Randevunuzu oluşturmuş oldunuz. Randevunu oluşturduğunuz tarih ve saat ile ilgili planlarınız değişirse randevunuzu iptal etmeyi unutmayın. Peki ödemeniz gerek ücret ne kadar?

2023 Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar? 

2023 yılı itibariyle tabii ki pasaport yenileme ücretleri de önceki yıllara göre belirli bir oranda güncellendi. Ücretler, pasaportun türüne ve geçerlilik süresine göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak standart bir yetişkin pasaportun yenilenmesi için ödemeniz gereken ücret şöyle;

  Harç  Defter  Toplam Bedel 
6 Aylık  689,70 TL  501,00 TL 1190,70 TL 
1 Yıl  1008,30 TL 501,00 TL 1509,30 TL
2 Yıl  1646,10 TL 501,00 TL 2147,10 TL
3 Yıl  2338,50 TL 501,00 TL 2839,50 TL
4-10 Yıl  3295,50 TL 501,00 TL 3796,50 TL

Öğrenciler, 18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük olanlar için pasaport yenileme işlemi yapmak istiyorsanız ödemeniz gereken ücretler standarttan farklı olabilir. Ücretlerini öğrenmek için resmi kurumların duyurularını takip etmenizi öneririz.

Pasaport Harcı Nasıl ve Nereye Ödenir?

Her yıl değişen yenileme ücretini ister PTT şubelerine isterseniz de anlaşmalı bankalara ödeyebilirsiniz. Günümüz teknolojisiyle ödeme bilgileri sistem üzerinden göründüğü için ayrıca makbuz veya dekont talep edilmediğini de belirtmek isteriz.

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

2023 Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Pasaport yenileme işlemi için bazı gerekli evraklar bulunuyor. Randevu oluşturduktan sonra gerekli evrakları tamamlamanız önemli. Gerekli evrakları önceden hazırlamak, işlemlerin hızlı ve düzgün bir şekilde ilerlemesine yardımcı olacaktır. İşte pasaport başvurusu için talep edilen evraklar;

1. Kimlik Belgesi

Pasaport yenilemek için kesinlikle kimliğiniz yanınızda olmalı. Eğer kimliğiniz yoksa kimliğinizi doğrulayan resmi belgeleri de sunabilirsiniz. Bu belgeler şunlar olabilir;

  • Geçici kimlik belgesi
  • T.C. kimlik kartı
  • Nüfus cüzdanı

2. Biyometrik Fotoğraflar

Son altı ay içerisinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf yeterlidir. Bu fotoğraf, başvuru sahibinin yüzünün net bir şekilde görüldüğünden emin olacak şekilde olmalıdır. 

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

3. Harç ve Defter Ücreti Dekontu

Yukarıda belirttiğimiz gibi yeni sistemde ödenen ücret direkt sistem üzerinden görünüyor. Ama ne olur ne olmaz diye harç ve defter ücreti dekontunu yanınıza alabilirsiniz.

4. Eski Pasaport (Mevcut İse)

Daha önce alınmış ve iptal işlemi yapılmamış eski pasaportunuzun da başvuru sırasında sunulması gerekiuor

5. Muvafakatname (Gerekli Durumlarda)

Eğer başvuru sahibi yasal temsilcileri ile başvuru merkezine gelemiyorsa ve kısıtlı ya da reşit olmayanlar için muvafakatname gerekebilir. Bu belge, başvuru sahibinin yasal temsilcisinin başvuruyu onayladığını gösterir.

6. Harçsız Pasaport Başvurusu İçin Öğrenci Belgesi (Gerektiğinde)

Harçsız pasaport başvurusu yapacak öğrenciler, güncel tarihli öğrenci belgesini sunmalıdır. Randevunuzu alıp, harç bedelini ödeyip üzerine bir de belgeleri eksiksiz hazırlayarak pasaport yenileme işlemenizi kolaylıkla bitirebilirsiniz. Pasaportunuz yenilendiğinde yollar tekrar sizi bekliyor olacak!

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}