Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 24 Ekim 2023
 • Son Güncellenme: 31 Ekim 2023
Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli arabalar, araçlarının çevre dostu olması ve son teknoloji tasarım isteyen sürücüler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bu günlerde alıcılar, benzin istasyonlarından uzak dururken maliyetten tasarruf etmek istedikleri için elektrikli araçlara yöneliyor. Alışveriş merkezlerinde, ofis binalarında ve diğer halka açık yerlerde şarj istasyonlarının çoğalması sayesinde elektrikli araçların satın alınması daha bütçe dostu hale gelirken bakımı da giderek kolaylaşıyor. Ancak elektrikli araba şarjı söz konusu olduğunda belirli bölgelerde şarj istasyonlarının bulunmaması ve birçok durumda şarj sürelerinin yavaş olması sebepleri, bu popülerliğe engel olabilir. Sıfırın altındaki sıcaklıklar veya yüksek sıcaklıklar gibi aşırı hava koşulları bile sürücülerin elektrikli araçlarını şarj etme olanaklarına zarar verebilir. Elbette araba üreticileri bu sorunların fazlasıyla farkında ve bu durumların engel teşkil etmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Siz de bir elektrikli araç satın almayı ya da kiralamayı planlıyorsanız, elektrikli arabalar kaç saatte şarj olur diye merak ediyor olabilirsiniz. Peki bir elektrikli aracın şarj süresini etkileyen faktörler neler ve bir elektrikli araba kaç saatte şarj oluyor? İlk etapta bu soruları ele alarak kafanızda soru işaretlerini gidermeye çalışalım.

{ad:0}

Elektrikli Araba Şarj Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Elektrikli bir araç için şarjı evde doldurmak veya halka açık bulunan yerlerdeki şarj istasyonundan şarj edebilmek mümkündür. Zaman tasarrufu sağlar. Elektrikle çalışan bir aracın tamamen şarj edilmesi sadece 30 dakikada yapılabileceği gibi yarım gün kadar da sürebilir. Pilinizin büyüklüğü veya şarj noktanızın hızı, elektrikli araçların şarj süresini değiştirebilir. Elektrikli araba şarj etmenin hızını ve etkisini belirleyen 5 mevcut faktör bulunur.

  • Pil Boyutu: Daha büyük pil kapasitesinin şarj edilmesi daha uzun sürer.
  • Pil Durumu (Boş ya da Dolu): Bir aracı boştan şarj etmek, yarı doludan şarj etmekten doğal olarak daha uzun sürecektir.
  • Aracın Maksimum Şarj Hızı: Şarj hızı, aracın maksimum şarj hızıyla sınırlıdır, dolayısıyla daha yüksek şarj hızına sahip bir şarj noktasında bile daha hızlı şarj edemeyebilirsiniz. Bu şarj hızını öğrenmek için aracınızın kullanım kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
  • Şarj Noktasında bulunan cihazın Maksimum Şarj Hızı: Şarj etmedeki hız ve şarj noktasının maksimum şarj kalibresini etkileyecek kadar da sınırlıdır. Aracınızın şarj hızından daha düşük bir şarj noktasında şarj edilmesi özellikle batarya için kesinlikle önerilmez.
  • Hava Durumu: Özellikle hızlı şarj cihazı kullanıldığında daha düşük sıcaklıkta elektrikli araç şarj süreleri daha uzun sürme eğilimindedir. Ayrıca arabanız daha düşük sıcaklıklarda daha az verimli olur; dolayısıyla şarj süresi başına seyahat mesafesine de fazla bir şey eklenmez.

Bir Elektrikli Araba Ne Kadarda Şarj Olur?

Elektrikli bir arabanın şarj edilmesi için gereken süre 30 dakika kadar kısa veya 12 saatten fazla olabilir; Başka bir şekilde söylemek gerekirse elektrikli arabalar kaç saatte şarj olur diye baktığımızda geniş bir süre skalası ile karşılaştığımız aşikardır. Bu durum, pilin boyutuna ve şarj noktasının hızına bağlı olmakla birlikte ek olarak elbette kullandığınız elektrikli aracın markasına ve modeline göre de farklılık gösterecektir. Tipik bir 60kWh bataryaya sahip elektrikli otomobilin ortalama 7kW şarj noktasıyla boştan doluya kadar şarj edilmesi 8 saat gibi bir süre alır. Çoğu sürücü, akülerinin boştan doluya kadar şarj olmasını beklemek yerine şarj azaldıkça şarjı tamamlamayı tercih eder. Birçok elektrikli otomobile 50kW'lık hızlı şarj cihazıyla ortalama 35 dakikada 100 kilometreye kadar menzil eklemek mümkündür. Arabanızın aküsü ne kadar büyükse ve şarj noktası ne kadar yavaşsa, boştan tam doluya şarj olması da o kadar uzun sürecektir. Unutmamak gerekir ki elektrikli araçların aküleri sürekli olarak gelişmekte ve yeni teknolojilerle bezenmektedir. Bu yüzden de en iyi şarj süresini bulmak, kendi aracınızın modeli ve teknik özelliklerine bağlıdır. Başka bir deyişle aracınız 6 akülü ise 6 akülü elektrikli motor kaç saatte şarj olur diye özel olarak araştırabilir ya da doğrudan araba üreticinizle iletişime geçebilirsiniz. Ek olarak hızlı şarj noktaları, elektrikli aracınızı şarj etmenin en hızlı yoludur ve 20-30 dakikada 100 ila 300 kilometre arası menzil sağlar.