Faydalı Bilgiler Seyhan Ahen
Pasaport, bir hükümet tarafından vatandaşlarına verilen ve vatandaşının kimliğini içeren resmi bir seyahat belgesidir. Pasaport sahibinin yabancı ülkelere seyahat etmesini ve yurtdışındayken konsolosluk yardımına erişmesini sağlar. Yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan bu belge, sahibinin kişisel kimliğini ve uyruğunu onaylar.
Ülkeler arası anlaşmalar ile son yıllarda neredeyse tüm dünya ülkelerinde kullanılan biyometrik kimliklerle de seyahat mümkündür. Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kalktığı ülkeler olsa da pasaport uygulaması devam etmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Gürcistan Moldova ve Ukrayna gibi komşu ülkelere karşılıklı diplomatik anlaşmalar sonucu Türkiye Cumhuriyeti biyometrik kimlik belgesi ile giriş çıkış yapılabilmektedir. Yakın bir zamanda Sırbistan'da T.C. biyometrik kimliği ile seyahat edilen ülkeler arasına girecektir. Ama diğer dünya ülkelerine giriş çıkış yaparken pasaport zorunluluğu bulunmaktadır.
ICAO mevzuatı uyarınca en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle üye ülkelerin makinede okunabilir pasaport vermeye başlamış olmaları ile birlikte bizde de bu uygulama hayata geçirildi. Bu pasaportlar 'çipli pasaport', 'biyometrik pasaport' ya da 'elektronik pasaport' olarak da bilinen e-pasaportlardır. Yeni sistem e-pasaportlar hem ileri düzeyde güvenlikli hem de sınır kapılarında geçiş işlemlerinin daha hızlı yapılmasına olanak sağlamaktadır.
E-pasaportlar müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmamış kişilere en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl geçerli olmak üzere düzenlenmektedir. Şu an ülkemizde tüm dünya genelinde geçerliliği olan ve kabul gören 4 adet e-pasaport türü vardır.
1 Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport: Umuma mahsus pasaport olarak adlandırdığımız pasaport eskinin lacivert pasaportudur. Dış kapak rengi bordo olduğundan bu ismi almıştır. Yurt dışına seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları yatkili makamlardan talep edebilir.
2- Yeşil (Hususi Damgalı) Pasaport: Dış kapak rengi yeşildir. Kısaca yurt dışına seyahat etmek isteyen devlet memurlarına verilir. Umuma mahsus pasaporttan daha geniş bir dolaşım özgürlüğü sağlar.
3- Gri (Hizmet) Pasaport: Anlayacağınız üzere dış kapak renginden dolayı bu ismi almıştır. Görev için yurtdışına gitmesi gereken devlet memurlarına görev süresince verilir. Yine umuma mahsus pasaporttan daha geniş bir dolaşım imkanı sağlar.
4- Siyah (Diplomatik) Pasaport: diplomatik pasaport, eskiden kırmızı pasaport olarak bilinen pasaport türüdür. Adında da anlaşılacağı üzere milletvekili bakan gibi üst düzey devlet görevlilerine görev sürelerince verilir. Bu pasaportu taşıyan vatandaşlarımız diplomatik anlaşmalar gereği pek çok ülkeye vizesiz giriş yapabilir.
Umuma mahsus yani bordo pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık, 4 yıllık, ve 10 yıllık olarak çıkartılmaktadır ve harç bedelleri bu sürelere göre farklılaşmaktadır. Güncel harç bedellerini ve hangi bankalara bu bedelleri yatırabileceğinizi yine; https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/odeme bu adresten öğrenebilirsiniz. Not: Alınacak dekontlarda veya Elektronik dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız önemli bir noktadır.
E-pasaportunuz PTT Kargo aracılığıyla doğrudan müracaatta bildirmiş olduğunuz adrese gönderilmektedir. E-pasaport başvuru sahibine veya başvuru sırasında teslim alabilmesi için daha önceden ismini belirttiğiniz kişiye teslim edilmektedir.
Belirtilen adreste ilgili kişiye veya size 2 defa ulaşılamaması durumunda e-pasaportunuz 7 gün süre ile teslim alınmak üzere posta merkezinde bekletilmektedir. 7 gün içerisinde posta merkezinden teslim alınmayan pasaport gönderileri, sizin tarafınızdan alınana kadar muhafaza edilmek üzere müracaat ettiğiniz pasaport birimine gönderilmektedir.
Pasaportunuzu aldıktan sonra; Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar yazımıza da göz atabilirsiniz.
Ayrıca seyahat planlarınızı yaparken seyahat sigortası hakkında da bilgi sahibi olmanızda fayda var. Seyahat sağlık sigortası, tatildeyken aniden oluşabilecek hastalık durumlarında ya da istenmeyen kazalarda sağlık hizmeti almanızı sağlar. Sigortam.net'ten Seyahat sigortası teklifi alarak teminatlar ve fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya'nın en büyülü yerlerinden biri olan Mustafapaşa Ürgüp'e 6, Nevşehir'in merkezine 25...
Sağlığı öncülediğimiz, pandeminin gölgesinde geçen yıllar yepyeni oluşumları da beraberinde getirdi. 2022'yi pek çok farklı...
Bir şehrin tarihi hakkında bilgi almak için gidebileceğimiz en güzel yerlerin o şehrin müzeleri olduğunu...
İstanbul'un zengin kültürel ve doğal mirası, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turisti cezbediyor....
Yeni yılın ilk ayının ardından Şubat'ta da ülke genelinde dolu dolu bir etkinlik takvimi var....
Konaklamanın nabzını tutan ve “'lüksün Oscar'ı”' olarak nitelendirilen Seven Stars Luxury, Hospitality and Lifestyle Awards,...
Kendimizi kaynak sularının rahatlatıcı sıcaklığına teslim edebildiğimiz mevsim sonunda geldi. Yerin derinliklerinden çekilen termal suların...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başlkanlığı'nın hazırladığı tebliğe istinaden oteller, tatil köyleri, butik oteller,...
Kış kendini hissettirmeye başladı. Bizler de içinizi ısıtacak birbirinden sıcak fikirlerle geldik sizlerin karşısına. Soğuk...
Eskişehir 1600'lü yılların sonunda Şair Nabi'nin satırlarına bile konuk olan, geçmişi oldukça köklü hamamlara sahip...
Kış mevsimi herkes için farklı anlamlara gelir… Kimisi kar yağışı altında yürümekten keyif alır, kimisi...
Aileler ve öğrencilerin heyecanla beklediği o günler iyice yaklaştı. Her sömester tatilinde çocukların içini heyecan...
vedat özmen - 6 Şubat 2016, Cumartesi 11:18
Harika, çok güzel bilgiler, teşekkürler.
tokay ceritoğlu - 6 Şubat 2016, Cumartesi 13:03
Bu yazıyı ve açıklamaları oldukça faydalı bulduğumu ifade etmek istiyorum, elbette geziye çıkmak güzel ama işin bazen bürokratik bazen de ülkeler temelinde değişen kısımları olunca gezgin sıkıntı yaşayabiliyor, örneğin ilaçlarını kaybediyorsa, reçetesi yoksa gibi, bunları da zaman zaman hatırlatmak çok faydalı.
Varlık - 18 Temmuz 2018, Çarsamba 00:24
Çok mükemmel, tek kelimeyle açıklayıcı ve aydınlatıcı, teşekkürler, herkesin anlayacağı bir içerik olmuş.
Ahmet - 17 Eylül 2018, Pazartesi 12:10
Çok çok teşekkürler, hiç bilgim olmadan verdiğiniz bilgilerle kolaylıkla pasaport işimi hallettim.
Yahya nahirci - 26 Eylül 2018, Çarsamba 12:10
Eski pasaport kaybolmuşsa ne yapmamız gerekiyor?
Abdulkadir Balcı - 2 Ekim 2018, Salı 00:23
Ben pasaport başvurusu yaptım; fakat aklıma bir şey takıldı. Randevu aldım randevuya gitmeden mi yatıracağız pasaport bedellerini? Bir de randevuya gitmeden yatıracak isek eğer bankada nasıl bir yol izleyeceğiz?
Hasan YILDIZ - 22 Ekim 2018, Pazartesi 20:22
Vatandaşlık başvurusunda bulundum ve kabul edilmiş. Bundan sonra konsolosluğa gittiğimde yanımda götürmem gereken evraklar nelerdir? İş nedeniyle izin alamıyorum sürekli o nedenle aynı gün halledebilmek istiyorum. Teşekkürler
Yilmaz Kartal - 22 Ekim 2018, Pazartesi 21:35
Merhaba arkadaşlar ilk defa pasaport çıkartacağım, randevu aldım; fakat ücretler nereye, ne zaman yatırılacağına dair bir açıklama göremedim. Randevuya gitmeden nasıl bir yol çizebilirim? Yardımlarınız Ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Yilmaz Kartal - 22 Ekim 2018, Pazartesi 21:36
Ücret, toplam fiyat ne kadar, bir bilginiz var mı acaba?
Nazire Deşteki - 3 Aralık 2018, Pazartesi 16:07
Merhaba ben Almanya'dan kesin dönüş yaptım. 19 yıl oldu yani eski pasaportum öldü. Şimdi Almanya'ya gidip gelmek istiyorum çünkü oğlum Almanya'da. 4 hafta sonra emekli olacağım Türkiye'den. Pasaport çıkartmak istiyorum önce hangi işlemlerle başlamam lazım? Nereye başvurmam lazım, nereye gitmem lazım? Bana tam detaylı bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca Antalya'dan yazıyorum ve 10 yıllık istiyorum ücreti ne kadardır ve Almanya'dan oğlum evrak göndermek zorunda mıdır? Çünkü oğlumun evinde birkaç ay kalacağım. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.