Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 24 Ağustos 2022
 • Son Güncellenme: 16 Nisan 2024
Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ege ile Akdeniz’in birbirine kavuştuğu noktada, birçok tatil beldesine çok yakın bir kavşak konumunda Dalaman. Onu en çok da yoğun yaz yolcusu taşıyan uluslararası havalimanıyla tanıyıp biliyor, ama deniz – güneş – kum üçlüsünden de ayrı gayrı tutmuyoruz. Dingin atmosferi ve kod adı huzur olan mavi-yeşil kardeşliğiyle tam kafa dinlemelik Dalaman’ı sadece yaza değil, bahar rotalarına da eklemenizi özellikle öneriyoruz. Renkli doğasında uzun yürüyüşlere doyamayacağınız, denizin sesiyle ruhunuza terapi yapacağınız minik ilçe Dalaman hakkında bilmeniz gerekenler ise öyle birkaç paragrafla anlatılacak kadar minicik değil. Dalaman nasıl bir yer, Dalaman’da gezilecek yerler nerelerden başlayıp Dalaman koylarına, Dalaman aktivitelerine ve Dalaman otellerine doğru kısa bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz? Biz anlatırken siz de fonda kuş ve dalga sesleri hayal edebilirsiniz.

{ad:0}

Dalaman Nerede?

Dalaman Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biri olup, Muğla’nın Ortaca, Köyceğiz ve Fethiye ilçeleriyle Denizli’nin Çameli ilçesi arasında yer alıyor. İlçenin kendine has güzelliklerinin tadını çıkarırken rotanıza çok yakınındaki Dalyan ve Göcek gibi farklı renkleri de ekleyebilirsiniz. Dalaman mavi yolculukların popüler rotası Göcek’e 16, Ortaca’ya 12, Dalyan’a 24, Marmaris’e 88 km mesafede. Fethiye ise araçla en fazla 1 saatte ulaşabileceğiniz kadar yakın uzaklıkta ve sadece 46 km.

Dalaman’a Nasıl Gidilir?

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dalaman Muğla’nın iki uluslararası havalimanından birine sahip ve ilçenin merkeziyle havalimanı arasındaki mesafede de yaklaşık 6 km. Ankara ve İstanbul’dan direkt seferlerle uçabileceğiz Dalaman havalimanına dünyanın birçok yerinden de uçak iniyor. Gelirken havayolunu kullanacaksanız HAVAŞ servisleriyle Fethiye ve Marmaris’e de ulaşabiliyor, dilerseniz aynı merkezlere gitmek için belediye otobüslerine de binebiliyorsunuz. Dalaman’a özel aracınızla gelecekseniz burasının Fethiye - Muğla – İzmir arasında bir kavşak konumunda olduğunu bir kez daha hatırlatalım ve geniş asfalt yollarla çok rahat gelebileceğinizi de belirtmiş olalım. Otobüsle gelmek isterseniz birçok ilden Dalaman’a düzenli seferler düzenleniyor. İzmir’den hareket ediyorsanız ortalama 4 saatte, İstanbul’dan hareket ediyorsanız yaklaşık 13, Ankara’dan geliyorsanız 10 saatte ilçeye inebiliyorsunuz.

{search:dalaman-otelleri,Dalaman Otelleri}

Dalaman Gezilecek Yerler

1- En Güzel Dalaman Plajları ve Koyları

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Sarıgerme Plajı 

    Sarıgerme Dalaman’ın en uzun plajı ve merkeze de çok yakın. Denizinin sığ olması nedeniyle çocuklu aileler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir. Sarıgerme Plajı’na Dalaman’dan minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Ekincik Koyu 

    Göcek sularında gezinen yatların uğrak noktası olan Ekincik Koyu’nda suyun rengi turkuaz. Upuzun sakin kumsalın tadını çıkarabileceğiniz bu koy Köyceğiz’in Ekincik Köyü’nde bulunuyor. ‘Az bilinen koy, çam ağaçlarıyla gölgeleniyor, plajı da kalabalık değil’ derken nazardan korkuyor olsak da, işte size en güzel deniz rotalarından biri ve mavilik tüm güzelliğiyle sizi bekliyor. Koya giriş ücretsiz!
  • Sarsala Koyu 

    Dalaman koyları arasında Göcek teknelerinin uğradığı bir diğer cennet de Sarsala Koyu. Sadece tekneyle değil araçla da gidebiliyorsunuz. Burası uzun doğa yürüyüşleri yapmak için de harika.
  • Kayacık Plajı 

    Dalgalı ve serin deniz sevenlerdenseniz Dalaman’ın merkezine 10 dakika uzaklıktaki Kayacık Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Plaja giriş ücretsiz. Plajın en güzel yönlerinden biri de 7 km mesafedeki Dalaman Havalimanı’na inen uçakların 100 – 200 metre üzerinizden geçmesi ve tatlı bir serinlik yaratması.
  • Kille Koyu 

    Gizli saklı, ücretsiz ve işletmesiz bir plaj Kille Koyu. Kıyısı toprak olduğu için ilk girdiğinizde bulanık gibi görünse de biraz ilerleyince berraklığıyla mest ediyor. Bu koya Ortaca ya da Fethiye’den kalkan teknelerle de gelebiliyorsunuz. Ama araçla gideceğim derseniz Dalaman’dan Göcek Tüneli’ni kullanarak kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz hazırlıklı gelip burada piknik de yapabilirsiniz.
  • Kleopatra Hamam Koyu 

    Dalaman’ın çok yakınında, Göcek’te konumlanan Kleopatra Hamam Koyu adını içindeki antik hamamdan ve bu hamamda yıkanmaya gelen Kraliçe Kleopatra’dan alıyor. İçinde sıcak su kaynağı da bulunan bu hamam bir rivayete göre kraliçeye hediye olarak yapılmış. Ve Kleopatra da her ne kadar kendisini görmesek fikir yürütemesek de cildinin ve vücudunun güzelliğini bu hamama borçluymuş. Girişi ücretsiz olan bu koya gidebilmek için Göcek ya da Fethiye’den teknelere binmeniz gerekiyor.
  • Gökgemile Koyu 

    Hamam Koyu’ndan çıkıp doğa içinde 20 dakika yürüdüğünüzde karşınıza çıkan cennetin adı Gökgemile Koyu. Bu bakir koya giriş ücretsiz ve Dalaman kamp alanları içinde en tercih edilen yerlerden biri de burası.

Dalaman ve çevresindeki koylar bu kadarla sınırlı değil. Bedri Rahmi Koyu’nun maviliğinde ya da İztuzu Plajı’nın Caretta Caretta’larıyla da yüzebilir, Günlüklü Koyu’na çadır kurup kamp da yapabilirsiniz.

2- Hippokome Antik Kenti

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Antik kentlere taş yığını gözüyle bakmıyor ve içinde yürürken koca bir tarihin peşinden gidiyormuş gibi hissediyorsanız Dalaman’a 30 km mesafedeki Hippokome Antik Kenti size çok şey ifade edecek. Roma ve Bizans’tan yadigar 6 kaya mezarı göreceğiniz Hippokome ‘At Şehri’ anlamına geliyor. Şehrin ihtişamı ise Likya dönemine kadar devam etmiş.

3- Dalaman Tren Garı

Dalaman Tren Garı’nın ilginç bir özelliği var. Tarihi 1893 yılına kadar uzanan ve Sarsala Koyu’na bir görüşte aşık olup burayı komşu kapısı yapmayı amaçlayan Mısır Valisi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan gara bir kere bile tren uğramamış. Buraya gelmesi gereken inşaat malzemelerinin başka bir yere gitmesiyle yarım kalan gar şu an Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor. Gar ilçenin merkezine sadece 2 km mesafede ve görmek isterseniz yürüyerek gidebilirsiniz.

4- Antik Demirciler Çarşısı

Dalaman’ın merkezinden Gürköy yolunu takip ederek yürüdüğünüzde yarım saatte ulaşabiliyorsunuz Antik Demirciler Çarşısı’na. 13. Yüzyıldan itibaren çekiç ve örs sesleriyle yankılanan bu çarşıyı Rumlar kurmuş. Amaç ise burada işledikleri keresteleri deniz aşırı ülkelere satıp ticaret yapmakmış. Zanaat eskimiş olsa da bu çarşının hala bir albenisi var. Bol fotoğraf çekebilir, eşe dosta hediye alabilirsiniz.

Dalaman’da Ne Yapılır?

1- Dalaman Çayı’nda Rafting

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uçsuz bucaksız denizden sonra şimdi gelelim ilçenin en büyük nimetlerinden biri olan Dalaman Çayı’na. Hem rafting yapmak hem de adrenalinli yüzmek için ideal olan Dalaman Çayı aynı zamanda Ortaca ile Dalaman arasındaki sınır çizgisi. 

2- Gizli Vadi’de Kano

Gizli Vadi’nin bir adı da Akkaya Vadisi. Zeytinlikleri ve çam ormanlarıyla yeşilin her tonunu sergileyen bu vadide doğa yürüyüşü yapabilir, yeşilin gölgesinin düştüğü turkuaz sularda kanoyla gezebilirsiniz. Burada yemek yiyebileceğiniz bir restoran da mevcut.

3- Kapıkargın’da Kaplıca Keyfi

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sarıgerme Plajı’na çok yakın olan bu kaplıcadan 28 derecede kükürtlü su çıkıyor. Şifalı olduğu özellikle de cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen bu suyun içinde de 17 farklı mineral bulunuyor. Dilerseniz çevresindeki Dalaman otellerinden birinde de konaklayabilirsiniz.

4- Kille ve Gökgemile Koyu’nda Kamp

Doğayı ve doğallığı sevenler için bir terapi yöntemi kamp yapmak. Dalaman’ın muhteşem koyları ise çadır kurmak ve kuş – dalga sesleriyle uyuyup uyanmak için bire bir. Dalaman kamp alanları bakir olduğu ve çevresinde herhangi bir işletme olmadığı için alışverişinizi yapıp hazırlıklı gitmenizde de fayda var.

Dalaman’da Ne Yenir?

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dalaman’ın bitki örtüsü sadece göze hitap etmiyor; hem şifalı hem de lezzetli otlarıyla sofraları da şenlendiriyor. Bölgede yöresel lezzetler tatmak isterseniz bu otlardan yapılan bir meze olan sılcan yoğurtlamasını tadabilirsiniz. Eğer balıklı bir sofrada oturmak isterseniz balık tercihinizi bölgede koca kafa olarak da bilinen mavru kefali ya da yayın balığından yana kullanabilir, yanına da bir deniz börülcesi sipariş edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Dalaman’da Nerede Kalınır?

Mavi ve Yeşil El Ele: Dalaman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1- Thermemaris Spa & Thermal Hotel

Dalaman Havalimanı’na yakın konumda ve doğanın da tam içinde konumlanan Thermemaris Spa & Thermal Hotel SPA’sı, yapay nehri, kaplıcalarıyla fark yaratıyor. Üstelik hem çocuklarınız için çok uygun hem de hayvanlar dost!

{product:1347}

2- Robinson Club Sarıgerme Park Dalaman

Dalaman’a çok yakın, Ortaca’da konumlanan Robinson Club Sarıgerme Park Dalaman hem özel plaja sahip olması, hem de çocuklu ailelerin gönül rahatlığı ile girebilecekleri dığ bir denize sahip olması, bulunduğu konum ve birbirinden güzel lezzetleri ile her şey dahil bir otelde tam da aradığınız her şeyin olduğu bir yer!

3- Kapukargın Apart Villa

Dalaman’ın kaplıcalarında şifalanmak ve plajlara da yakın olmak istiyorsanız hem ekonomik hem de doğanın tam kalbinde muhteşem bir konaklama sunan Kapukargın Apart Villa‘yı çok seveceksiniz.