Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 06 Eylül 2021
 • Son Güncellenme: 02 Şubat 2024
Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Mevsimlerden bahar veya yaz ise, hep hayalini kurduğunuz çadır hayatına kavuşmanıza hiçbir engel kalmamış demektir. Tabi bu söylediğimiz kamp hayatını benimsemiş kişiler için geçerli. Eğer daha önce hiç kamp yapmadıysanız, ancak bunun için yanıp tutuşuyor ve bir türlü cesaret edemiyorsanız, size sunduğumuz bu tavsiyelerle kamp hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

{ad:0}

Çadır nasıl seçilir? Uyku tulumu nasıl seçilir? Tüm sorularınıza cevaplar bu yazıda! Alışverişe çıkmadan önce sizler için derlediğimiz Kamp Malzemeleri Listesi mutlaka gözden geçirmenizi öneririz. Kamp denilince ilk akla gelen çadır, uyku tulumu ve matınız ne kadar konforlu olursa, kamptan alacağınız keyif de o kadar büyük olur. İddia ediyoruz, bir kere kamp hayatına alıştınız mı, bir daha otellere asla para vermeyeceksiniz. Şimdi bize kulak verin. Zira bu bilgilerin hepsi yaşanılan tecrübeler üzerine yazıldı.

Önce işe temel kamp malzemelerinden başlayalım. Nedir bu temel kamp malzemeleri kısaca listeleyelim;

Temel Kamp Malzemeleri

1- Çadır

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp yapmak isteyenler için en önemli ve korunaklı malzemelerin başında kamp çadırı geliyor. Doğada evinin yerine geçecek çadırı seçerken kaliteli ve dayanıklı malzemelere yönelmek oldukça önemli. Kamp çadırını nerede ve hangi mevsimde kullanacağına göre ürün seçimi yapabilirsin. Dört mevsim kamp yapmayı planlıyorsan dört mevsimlik bir çadır alabilirsin. Sana tavsiyemiz mümkün mertebe tek katlı çadırlardan kaçınman. Sineklikli iç çadır ve dış çadır brandasından oluşan çift kat çadırlarda ısı farkından dolayı yoğunlaşma oluşmaz. Böylece sen de nemli ıslak bir uyku tulumuyla uyanmazsın.

2- Uyku Tulumu

Kamp için çok güzel bir bölge seçtin. İhtiyaç listene göre çantanı hazırladın ve seçtiğin bölgeye vardın. Çadırını da çok güzel bir alana kurdun. Yemek işi de tamam. Hava karardı. Şimdi güzel bir uyku zamanı değil mi? Ama sen titremekten uyuyamıyorsun. Kampın hedefi alıştığımız konfor alanından çıkıp doğayla bütünleşmek ama iyi beslenmek ve iyi bir uykudan da feragat etmemeliyiz. Sana tavsiyemiz mevsimine göre kaliteli bir uyku tulumuna yatırım yapman. Uyku tulumları sentetik ve kuş tüyü dolgu malzemelerden üretilir. Dış kumaşı yırtılmayan bazı modellerde ise su geçirmeyen kumaştan dikilir. Uyku tulumu alırken mutlaka konfor derecesine dikkat etmelisin. Konfor derecesi adı üzerinde kaç dereceye kadar sana konforlu bir uyku uyuyacağını müjdeler. Yaz mevsimi için yüksek yaylalara gitmeyi planlamıyorsan konfor derecesi 5C veya 0C bir uyku tulumu yeterlidir.

3- Mat

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp yapmaya başlayacak olan pek çok kişinin aklında mat gerçekten gerekli mi sorusu yer alıyor. Mat uyku tulumunun altına serilen genelde hafif köpük bir malzemedir. Mat, yapısı gereği hem zemindeki engebelerin hissedilmesini azaltıyor hem de soğuk havalarda ısı kaybını engelliyor. Mat alırken kamp için yapılmış ürünler olmadığı için daha kalın yapıdaki süngerleri alman, çok daha konforlu bir deneyim elde etmeni sağlayabilir. Bütçeni zorlamaz ise akordeon şeklinde katlanan ve yalıtımlı olan mat modelleri başlangıç için iyi bir seçim olabilir. Daha sonra kamp yapmayı sevdiğine karar verirsen şişme mat alabilirsin.

4- İlk Yardım Kiti

Doğada olduğun süre boyunca güvenlik ve sağlık her zaman ayrı bir önem taşıyor. Özellikle kampa yeni başlayanlar ilk yardım çantasına daha fazla ihtiyaç duyabiliyor. Olası kazalara hızlıca müdahale etmek için mutlaka bir ilk yardım çantasında olması gereken malzemeleri alın.

5- Pusula

Günümüzde herkes akıllı telefon kullandığı için pusula ihtiyacını teknoloji ile gideriyor. Cep telefonunun kampta şarjı bittiğinde ise yön bulmak bir hayli zorlaşıyor. Bu tarz olası durumlar için daima yanınızda bir pusula bulundurmanızda fayda var.

6- Mini Su Arıtma ve ya Su Arıtmalı Matara

Suyun bitti ve temiz su kaynağı da bulamıyorsun. Tüm macera bir işkenceye dönmeye mi başladı? Eğer yanında mini bir su arıtma veya su arıtmalı bir mataran olsaydı bu etabı da tamamlayabilirdin. Mini arıtma cihazlarını ve arıtmalı mataraları outdoor malzemeler satan dükkanlarda veya çevrimiçi mağazalarda bulabilirsin.

7- Kafa Feneri ve El Feneri

Akşam olunca çadırın içini aydınlatmak ve dışarıda yolunuzu bulmak için en iyi kurtarıcı ellerinizin serbest kalmasını sağlayan ve adı üstünde kafanıza taktığınız kafa fenerleridir. Kafa fenerine ek olarak bir de çadırın içine asılan kamp lambası varsa, sinekliği kapatmayı ihmal etmeyin. Kafa feneri ve kamp lambası seçerken USB ile şarj edilebilir olmalarına dikkat etmenizi öneririz. Böylece pil taşımaz ve atık üretmezsiniz.

8- Çakı veya Bıçak

Kamp boyunca yemekten ateş yakmaya kadar tüm süreçler için pek çok malzemeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Doğada birçok işi çözmek için bıçak ve çakılardan yardım alabilirsiniz. Daha fonksiyonel bir kullanım için kampa özel çakılardan satın almanız da mümkün.

9- Sırt Çantası

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Piyasada baktığında ucuzundan pahalısına pek çok kamp çantası seçeceği görürsün. Kampın yanı sıra hiking/trekking gibi doğa yürüyüşü de yapacak mısın? Kendine sorman gereken en önemli soru bu. Eğer işin içinde sırt çantalı ve uzun yürüyüş parkurlu bir aktivite varsa o zaman vücut yapına uygun beli destekli ve uzun yürüyüşler için dizayn edilmiş bir kamp/sırt çantası almanı tavsiye ederiz. Kampa özel sırt çantası seçerken ihtiyaçlarınızı iyi bilmeniz son derece önemli. Özellikle çok bölmeli sırt çantaları kamp yapanlar için ideal özellikleri sunuyor. Aynı zamanda yükünüzü dengeli taşımak açısından da sırt çantaları önemli bir görev üstleniyor. Böylece yukarıda kısaca listelediğimiz tüm malzemeleri kamp çantası ile kamp alanına taşıman kolay olur.

10- Yemek Gereçleri

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp esnasında yemek yapmak, işin hem keyifli hem de zahmetli kısmı. Bu işi daha kolay hale getirmek için kamp alanına uygun araç gereçler seçebilirsin. Kamp ateşinde yemek pişirmek istiyorsan, buna özel olarak hazırlanan eşyaları ya da döküm malzemeleri tercih edebilirsin. Bunun yanı sıra kamptaki yemekleri uzun süre saklamak için de sıcak ve soğuk tutan ürünlerden yardım alabilirsin.

11- Termos

Eğer yanınıza ocak alacaksanız kaçınılmaz olarak işin içine termos da girer. Sabahları mis gibi bir çaya veya kamp alanında buz gibi bir suya kimse hayır demez. En temel malzemelerden listesine en son sırada giren termoslar içeceklerin sıcak ve soğuk korunmasını sağlayarak kamp hayatını kolaylaştırır. Termos alırken boyut, sıcak ve soğuk tutma süresi gibi detaylara ayrı dikkat etmeniz gerekiyor. İhtiyacınıza uygun ölçüde bir termos daha iyi bir deneyim için oldukça önemli.

Temel ihtiyaçların için bütçe ayırdın. Şimdi sırada planlama aşaması var. İlk kamp deneyimimi hatırlıyorum da sırt çantam gereğinden fazla doluydu yine de bir şeyler eksik ve zaman zaman zordu. Çok normal çünkü bilmemiz gereken pek çok şey vardı. Endişeye gerek yok! Mutlu bir kampçı olmak zor değil. Hepimiz bir zamanlar acemiydik. Tüm bunları daha sonra, ateş başı muhabbetlerinde gülerek anlatacaksın. Nihayetinde her kamp deneyimde her zaman yeni şeyler öğreniyoruz.

Yine de senin ilk deneyimini kolaylaştırmak istiyorum. Bunun için birtakım öneriler hazırladım. Evet, sen deneyimli olan! Kendi önerilerini ilk defa kamp yapacaklar için yorum kutusuna yazmayı unutma.

Kamp Nerede Yapılır?

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Nereye gideceksin? Deniz kenarı mı? Dağ mı? Orman mı? İçinde ortak mutfağı ve banyosu olan bir kamping mi yoksa pek kimselerin olmadığı doğada inzivaya çekileceğin bir yer mi? Nerede kamp yapılır? Bize soracak olursan ilk kamp deneyiminde ufak bir köye, kasabaya yakın kurulu düzenli bir kamping tercih etmen. İstanbul’a yakın kamp alanlarını inceleyebilirsin. Araçla veya toplu ulaşım ile ulaşımın da kolay olduğu bu alanlarda diğer kampçılarla da tanışabilir fikir alışverişinde bulunabilirsin. Herhangi bir yerde ilk kamp deneyimini yaşayabilirsin ama pişman olmamak için akıllıca bir tercih yap. Ayrıca bir anda ormanın içinde tek başına çadır kurman senin için zorlu olabilir.

En Önemli Kural: Kamp Yapacağın Yeri Araştır!

Kamp alanı seçimini yaparken mutlaka bölgeyi araştır. Mesela bir milli parkta çadır kurmayı düşünüyorsan flora ve faunası nedir, hangi hayvanların yaşam alanıdır gibi detayları incele. Çok uzaklara gitmeden Ankara’ya yakın kamp yapabileceğiniz doğa harikası yerler bahsettiğimiz bu doğal hayatı gözlemlemek için bulunmaz fırsat.Yeni şeyler öğrenmek için harika bir yol. Aynı zamanda bu bilgiler pek çok şeye hazırlıklı olmanı da sağlayacak. Eğer yangın için hassas bir bölge ise bu gibi detaylara da ulaşabilirsin. Belki de çadır kurmak istediğin yer bir su kaynağına yakın. Bu sayede su taşımak zorunda da kalmazsın.

Kamp Arkadaşı Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Bu tavsiyeden ziyade ilk kuralımız. Kaç kişiyle gideceğiniz hiç önemli değil, eğer içinizde bir kişi bile daha önce kamp yapmamışsa bir hayli zorluk yaşarsınız. Doğayla iç içe olmak, kuş sesleri ile uyanmak, ateş etrafında toplanmak güzel de, doğayla mücadele etmekten uzaksanız, hatta ateş yakmayı bile bilmiyorsanız bu tatil size zehir olarak geri döner. Kamp tecrübesi olan biriyle giderseniz eğer, çadırınızı nereye, nasıl kuracağınız, ne şekilde ateş yakacağınız, nasıl yemek pişireceğiniz, yanınıza ne almanız gerektiği ve daha pek çok şeyle ilgili sorunlarınız ortadan kalkacak demektir.

Kamp Ne Zaman Yapılır?

Daha önce kamp tecrüben yoksa öncelikle yaz kampıyla başlamanı tavsiye ederiz. Kamp tecrüben ve kamp malzemelerine aşinalığın arttıkça sonbahar ve kış aylarında da kampa gitmeye başlarsın. Elbette yaz mevsiminde kamp planı yapsak bile mutlaka gideceğiniz bölgenin hava durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Planlarını mümkünse yağışlı olmayan günlere denk getir ancak arada sürpriz yağmura da hazırlıklı olmayı unutma. Bazı bölgelerin hava şartları bir hayli değişken olabiliyor. Yani sadece yola çıkmadan kontrol etmek yetmeyebilir, sürekli olarak elinizin altında olmalı. Günde 3-4 defa hava durumuna bakmanızda fayda var.

Alınacaklar Listesi ve Alışveriş

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Telefonuna veya bir not defterine kampa giderken yanına alman gerekenleri maddeler halinde not al. Eğer kamp alanında, önemli bir şeyi almayı unuttuğunu fark etmek istemiyorsan, sakın üşenme ve mutlaka bir liste yap. Eşyalarını çantana yerleştirdikten sonra listede işaretleyebilir, aklına yeni gelenleri not edebilirsin. Hepsi bu kadar kolay! Peki bu olmazsa olmaz kamp malzemeleri nelerdir diye soracak olursan kısa bir liste yapalım.

  • Mevsime ve kişi sayısına uygun çadır
  • Şişme veya akordeon mat
  • Mevsime uygun uyku tulumu
  • İlkyardım kiti
  • Yedek kıyafet
  • Yağmurluk/Mont
  • Kafa Feneri ve pilleri
  • Powerbank ve şarj kabloları
  • Basit bir çakı
  • Su filtresi veya filtreli matara
  • El havlusu
  • Buff ve siperlikli şapka
  • Sinek kovucu, güneş kremi ve kişisel bakım malzemeleri
  • Kamp çantası

Elbette bu listeyi kendi kişisel ihtiyaclarına göre şekillendirebilirsin.

Kamp Yemeği Planlaması

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Gelelim en sevdiğim bölüme kamp yemeği. Planlarında kampta yemek pişirmek de var ise ilk sırada eklenecekler;

  • Kamp ocağı
  • Kamp ocak yakıtı (gaz kartuşu, alkol vb.)
  • Kamp yemek seti
  • Termos
  • Bardak

Kampta yemek pişireceksen mutlaka önceden öğünlerini planla. Mesela kamp kaç gün, yakında yiyecek alabileceğin yerler var mı? Sadece konserve veya hazır yemek mi tüketeceksin? Bu sorulara en doğru yanıtları verecek kişi sensin. Markete gitmeden önce mutlaka bir liste yap böylece bütçeni de ayarlayabilirsin. Bu arada yanına sevdiğin enerji yiyeceklerinden, hızlı atıştırmalıklardan almayı da unutma! Ben en çok kuru üzüm ve yer fıstığını karıştırıp canım tatlı istediğinde atıştırmayı seviyorum.

Ürün Önerisi

Çadır, mat, uyku tulumu ve en sevdiğiniz kıyafetler, kamp deneyiminizi oluşturan en güzel detaylar olacaktır. Bu yüzden kaliteli malzemeler kullanmakta fayda var. Eğer ahşap işleriyle uğraşmayı seviyorsanız yanınıza oyma setinizi ve en sevdiğiniz bıçağınızı alabilirsiniz mesela. Veya resim yapmayı seviyorsanız küçük bir tuval üzerine kampınızı çizebilirsiniz, güzel bir anı olacaktır. Temel kamp malzemelerinden ayrı olarak Amazon.com üzerinden satın alabileceğiniz, kamp deneyiminizi daha özel ve keyifli kılacak şirin birkaç önerimizi sizler için derledik. Dilerseniz gelin bunlara biraz daha yakından bakalım.

1- Wildo Explorer Kit Dış Mekan Yemek Takımı

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kampa giderken kendinize ait güzel bir yemek takımınızın olması büyük kolaylık sağlayacaktır. İsviçre kökenli Wildo markasının üretmiş olduğu 6 parçalık Wildo Explorer Kit Dış Mekan Yemek Takımı bu ihtiyacınızı sonuna kadar karşılıyor. Leke tutmayan ve en önemlisi bakteri üremesini engelleyen bileşenlerden oluşan yemek takımlarında kamp tariflerinizi keyifli bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda çok hafif olduklarından çantanızda yokmuş gibi hissettiriyor.

2- FreeCamp Calcus Kamp Lambası

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kampın keyfi gece ayrı bir güzel oluyor. Gün boyunca farklı yerleri gezdikten, doğa manzaraları izlemekten başınız döndükten ve yorulduktan sonra oturup hoş sohbet etmek ve günü değerlendirmek gibisi yok. Bu noktada ortamda kimseyi rahatsız etmeyecek seste çalan güzel bir müzik ve loş ışık gibisi yoktur. Tam bu anda devreye FreeCamp markasının FreeCamp Calcus Kamp Lambası modeli giriyor ve tüm kamplarınız için ışık ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor. Patlamayan sağlam ampulleri sayesinde sadece loş ışık için değil ciddi aydınlatmalar için de kullanabilirsiniz. Ayrıca kitap okumayı veya masa oyunları oynamayı seviyorsanız bu aktiviteler için tasarlanmış, göz yormayan bir modu da var. Gaz lambası şeklindeki tasarımı nostaljik ve doğa konseptine uygun hissettirirken taşıma ve çadırınızın askısına asma kolaylıkları da sağlıyor. Kısacası bu lambayı satın aldığınızda her türlü aydınlatma ihtiyacınızı gidermiş oluyorsunuz. Ürünün 3 adet AAA pil ile çalıştığını ve az güç tükettiğini de belirtelim.

3- Flintronic Bel Çantası

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kabul edelim ki kamp yaparken dağınıklığın önüne geçmek biraz zor olabiliyor. Büyük sırt çantaları, yemek takımları, yedek kıyafetler, yedek ayakkabılar vesaire derken aradığımız toka, dudak kremi, çakı ve kulaklık gibi küçük şeyleri pek bulamayabiliyoruz. Bu durumlarda Flintronic Bel Çantası gibi pratik bir çantanız olursa çok rahat edersiniz. Özellikle çadırınızdan çok uzaklaşmadığınız senaryolarda bel çantanızı takıp rahatlıkla işinizi görebilirsiniz. Çıt çıtlı takma yerleri olsun, su geçirmez ve darbelere dayanıklı kumaşı olsun son derece pratik ve kullanışlı bir ürün. Fiyatının hakkından fazlasını verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İçine çok rahat bir şekilde küçük bir el feneri, çakı, telefon, cüzdan ve powerbank gibi ürünleri bir arada sığdırabilirsiniz. Kaliteli fermuarları sayesinde takılma gibi sorunlar da çıkarmıyor. Kampınızdaki her türlü senaryoda size güzel bir yoldaş olacaktır.

Bonus: Monopoly Düello Zamanı

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp yaparken arkadaşlarınızla zevkli aktiviteler yapmak harika bir keyif. Bunun en güzel çözümlerinden biriyse herkesin sevdiği, eğlenceli bir kutu oyunu olabilir. Gruplar için hali hazırda pek çok kutu oyunu zaten var, kart oyunlarıysa iki kişi gayet keyifli oynanabiliyor. Biz ise bir klasik olan Monopoly Düello Zamanı versiyonunu öneriyoruz. Bilindiği gibi Monopoly, saatlerce hatta bazı durumlarda günlerce uzayabilen bir oyun. Düello Zamanı versiyonu ise bunun önüne geçiyor fakat keyfinden hiç taviz vermiyor. Oyun formatını iki kişiye göre ayarladığından baş başa yapılan kamplar için biçilmiş kaftan. Diğer kutu oyunlarına kıyasla en büyük özelliğiyse küçük ve taşınabilir olması. Kolaylıkla çantanıza atabilir ağırlık bile hissetmeden kampınıza götürebilirsiniz. Katlanabilir dizayna sahip bir oyun platformuna da sahip olduğundan tıpkı tavladaki gibi taşları içinde muhafaza edebiliyorsunuz. Eğer oyunu da severseniz kamp deneyiminizin vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir.

Kampa Ulaşım ve Araç Bakımı

Kampa şahsi araçla gideceksen mutlaka yola çıkmadan servisini/bakımını ihmal etme. Yoksa bizim gibi yolda kalırsınız. Ben arabadan çok anlamam ama anlayan kişilerin bile çaresiz kaldığına şahit olduğum için bu konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Gideceğiniz mesafe kısa olabilir, ancak sonuçta o arabaya bir hayli yük binecek, yeri gelecek toprak yoldan gitmek durumunda kalacaksınız. Bizimki 4 saatlik bir yolculuktu, motora bir haller oldu ve bu kısa yolculuğumuz 12 saatlik bir işkenceye dönüştü. Benden söylemesi.

Kamp Ekipmanlarını Deneyimle

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp deneyiminden önce kamp ekipmanlarını denemen çok önemli. Eğer bahçen yoksa evde bile çadırını kurmayı deneyebilirsiniz. Pratik yapmak size hız kazandıracak. Fenerlerin, ocağın ve diğer malzemelerin sorunsuz çalıştığını kontrol et. Kamp alanına geldikten sonra sorunlarla karşılaşmak istemezsiniz.

Kamp ve Yürüyüşe Uygun Kıyafet Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Henüz kıyafet için bütçe ayırmadıysan sorun yok. Eski spor kıyafetlerinle kampa gidebilirsin. Böylece çimen ve topraktan lekelenince üzülmezsin. Ancak kampçılığı ve doğa yürüyüşlerini sevdiysen kıyafet için de en kısa zamanda bütçe ayırmanı tavsiye ederiz. Outdoor spor malzemeleri satan dükkanlardan edinebileceğin sentetik teri dışarı atan kıyafetler, esnek pantolonlar, yürüyüş çorapları ve buff (boyunluk) kamp deneyimini senin için kolaylaştıracaktır. Ayrıca yanında sıcaktan ve güneş ışınlarından korunmak için mutlaka güneş gözlüğü ve geniş siperlikli şapka da bulundurmalısın. Havanın aniden soğuması, irtifa farkından dolayı serinlemesi, ani yağışlar için kat kat giyinmelisin. Bunun için de çantana bir polar ve bir de yağmurluk atmayı unutma.

Çevrimdışı Harita İndir

Kamp alanını içeren haritanın çevrimdışı versiyonunu da indir akıllı telefonuna. İnterneti kullanamadığın noktalarda da bir haritaya ihtiyacın olabilir. Bunun için birçok harika uygulama mevcut. Kamp için yola çıkmadan yapmamız gerekenleri listeledik. Malzemelerimize ve gideceğimiz bölgeye de karar verdik. Öyleyse bizi kim tutar! Biraz da kamp alanlarında dikkat etmemiz gereken noktaların üzerinden geçelim.

Hava Durumunu Kontrol Edin

Kamp yapacağın yerin hava durumunu kontrol et ki yağmur ve çamurda çadır kurmak zorunda kalma. Daha ilk deneyiminden pişmanlık yaşatma kendine. Çıkmayı planladığın gün hava yeni bozmuşsa evden çıkışını sonraki günlere ertele.

Kamp Alanına Erken Varın

Günün erken saatlerinde yerleşebilir, geri kalan saatlerde etrafı keşfedebilirsin. Zaten öğlen sıcağında çadır kurmak tam bir işkenceye dönüşebilir. Eğer bir kamp alanında kalacaksan erken giderek güzel bir çadır yeri de kapabilirsin.

Çadır Kurarken Dikkat Edilecek Noktalar

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

  • Çadırını bulabildiğin en gölge yere kurmayı da unutma. Güneş döndüğünde çadırın içinde durmak gerçekten imkansız olacak. Ne kadar iyi bir gölge yer bulursun o kadar daha iyi uyku çekersin.
  • Yemek pişirdiğin alan ile çadırını kurduğun alan arasında biraz mesafe olsun. Kamp ateşinin dumanı çadırının içine girebilir veya közü çadırını yakabilir.
  • Yer buldun. Ne yapacaksın? Hemen çadırı açıp mı kuracaksın? Hayır, önce o alanı taştan ve engebeden temizle. Bunları yapmak daha rahat uyku çekmeni sağlayacak. Ayrıca çadırın altına bir muşamba da yerleştirebilirsin. Soğuğu bir kat daha kesebilir.
  • Farz edelim düzgün yer bulamadın ve çadırını biraz eğimli yere koymak zorunda kaldın. Uyku tulumunun başını yokuş yukarı bakacak şekilde hizala. Yoksa ertesi gün bir baş ağrısı ile uyanabilirsin.

Çadır Sinekliğini ve Kapısını Açık Bırakma

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Çadırına girip ışığını yaktıktan sonra beklemediğin bir misafirle karşılaşmak istemezsin. Bu yüzden sinekliğini açık unutmamaya özen göster. Ayrıca sadece seni ısırabilecek böceklerden değil uykunu kaçırabilecek sineklerden de koruyacak.

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp ateşi güvenliği çok önemli. Ateş yakarken çok dikkatli olmalısın. Ayrıca her kamp bölgesinde ateş yakılmayabilir. Bazı yerler daha yüksek yangın tehlikesine sahip olabilirler. Böyle bir durumda riske girmeyin ve ateş yakmayın. Her şeyden önce ateş yakacağınız bölgeyi ve etrafındaki genişçe bir alanı yanabilecek yaprak ve dallardan temizleyin. Mümkünse taşlardan etrafını çevirdiğiniz altı toprak bir alan yaratın. Minik ve kuru dalları aralarında hava alabilecekleri boşluklar olacak şekilde taşlarla çevrili alanda küme haline getirip en alttan başka kuru bir dalla tutuşturun. Elinizin altında çeşitli boylarda kuru dallar olsun. İlk yaktığınız ateş kuvvetlendikçe kuru dallar ve odun parçalarıyla besleyin.

Yemekleri Açıkta Bırakma

Yemek yedikten sonra açıkta bir şey bırakma. Aksi takdirde yemeğin kokusunu böcekler ve hayvanlar alacaktır. Yemeklerin bulunduğu poşetin ağzını iyice kapat ve çadırın biraz uzağındaki ağacın dalına yani yükseğe bir ip yardımıyla as. Eğer aracın varsa, arabanın içine koy.

Kampta Bulaşık Sorunu

Bulaşıkları nasıl yıkacağız? Eğer bir su alanına yakınsan bulaşıklarını burada sudan geçirebilirsin, lakin bir deterjan ile bu suya zarar verme. Eğer temizlik konusunda titizsen kamp ateşi kömürünü kap kaçakları temizlemek için kullanabilirsin. Kömüre sigara izmariti gibi hiçbir şey atmamaya özen göster. Eğer bir su alanı yoksa, bir köşeyi, taşıdığın su ile temizleyeceğin bulaşık alanı yapabilirsin.

Kampta Tuvalet Sorunu

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

İlk numara ile birçok yerde baş edebiliyoruz ama iki numara bizi strese sokabilir. Kamp alanları zaten ortak kullanımlı bir tuvalete sahiptir. Peki ya ormandaysak ne yapacağız? Tenha ve sudan uzak bir yer bulun, küçük bir çukur kazın ve işinizi bitirdikten sonra üzerini iyice örtün. Kullanılmış tuvalet kağıdını/ıslak mendilleri de mümkünse kilitli bir torbada biriktirip dönüşte çöp konteynırına atabilirsiniz. Bu arada çömelmeden önce zehirli sarmaşıklara, böceklere ve hayvan yuvalarına da dikkat etmeyi unutma.

Kampta Kişisel Hijyen ve Regl

Eğer çok kanaman ve ağrın yoksa ve elbette kendini iyi hissediyorsan regl döneminde kampını erteleme. Reglin başladığında zaten bir kamp alanındaysan ve yanında ped/tampon gibi ürünler varsa ortak tuvaletleri kullanabilirsin. Doğada da mümkün mertebe su, alkolsuz ıslak mendil, antibakteriyel jel ile hijyeni ihmal etme. Daha önce regl kabı kullanmadıysan öncelikle evde kullanmanı tavsiye ederim. Malum bir kaç aylık alışma süresini atlattıktan sonra memnun kalırsan eminim başka bir ürün kullanmak istemezsin.

Kuru Çoraplar Mutlu Ayaklar

Yükün ile birlikte uzun bir yol alırken çoraplarının daima temiz ve kuru olduğuna emin ol. Bu sayede enfeksiyon riskini azaltırsın. Yanında mutlaka bir kaç çift yedek çorap bulunsun. Ayakların mutlu olursa sen de mutlu olursun.

Diğer Kampçılara Saygılı Ol

Çadırların sesi çok kolay geçirdiğini unutma. Bu yüzden yakındaki çadırları konuşma sesi veya müzikle rahatsız etme. Herkes senin gibi sabahlamayabilir. Onlara saygı duy ve rahatsız etme.

Sosyal Medya Detoksu

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Kamp yapmanın faydaları ilki stresten uzaklaşmanız. Bunun için daha iyi bir zaman olabilir mi? Şehirden, üzücü ve sıkıcı haberlerden, insanlardan kaçmak için kendini doğaya attın ve karşındaki harika manzara yerine hala telefonuna mı bakıyorsun? Sosyal medyadan biraz uzaklaş ve şarjın da önemli durumlar için kalsın. Bu arada yeri gelmişken bütçene uygun güneş enerji paneli edinebilirsin. Acil bir durumun ne zaman insanın başına geleceği belli olmaz.

Arkanda Çöp ve Atık Bırakma

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Lütfen kamp yaptığın alanı tertemiz bırak. Kendi atığını, pisliğini arkanda bırakma. Hatta elinden geldiğince atık çıkarmamaya çalış. Sıfır atık deneyimi için kamptan daha güzel bir yer neresi olabilir ki? Çıkan atıkları bir poşette biriktir ve en yakın atık konteynırlarına kadar yanında taşı.

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Tüm bunları okuduktan sonra kendini güvende ve ilk kamp deneyimine çıkmaya hazır hissediyor musun? Süper! O zaman hazırlanmaya başla. Şunu da aklından çıkarma, kamp yaptıkça bazı şeyler daha kolay olacak. Bir gecede kimse kamp uzmanı olmaz.

Yorumlar

SİLAHTAROÐLU 
07.09.2021
Bu değerli ve yerinde bilgiler için teşekkürler, gerçekten hiçbir detayı atlamamışsınız. Tebrikler
Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024