İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 18 Ocak 2018
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Birçoğumuz için yurt dışına çıkmak, hayatımızın önemli bir parçası ve heyecan verici bir deneyim. Ancak ilk defa pasaportunuza bir vize damgası alacak olanlar için bu süreç, heyecan kadar bir o kadar da stresli ve belirsizliklerle dolu olabiliyor. Yabancı dil; yeni insanlar, bilinmeyen sokaklar ve tabii ki uygulanması gereken yepyeni kurallar... İşte ilk defa yurt dışına çıkacak olan seyahat tutkunları için bu makale, sizin bilinmez sularda yüzmenize yardımcı olacak bir pusula olmayı hedefliyor. Hazırlıklar; çıkış öncesi yapılması gerekenler, vardığınızda atmanız gereken adımlar ve daha fazlası... Bu başlık altında ilk defa yurt dışına çıkacaklar için dikkat edilmesi gereken noktaları konu alıyoruz. 

{ad:0}

Pasaport Nasıl Alınır?

Dünyadaki tüm ülkeler arasında 3 ülke hariç (2018 için) pasaportsuz giriş yapamazsınız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Ukrayna'ya sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızla giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında kalan tüm ülkelere giriş için pasaport edinmeniz gerekli. Daha detaylı bilgi için Pasaport İçin Gerekli Belgeler yazımızı inceleyebilirsiniz. Önemli Bilgi: Seyahat edeceğiniz tüm ülkeler, güncel pasaportunuzun seyahat edeceğiniz tarihlerden sonra bile en az 6 ay daha geçerliliğinin olmasını şart koşuyor ve pasaportunuzun en az 2 boş sayfası olması gerekiyor.

İlk Yurt Kez Yurt Dışına Çıkacaklar Nereye Gitmeli?

İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Vizesiz ülkelerin dışında, schengen vizesi isteyen ülkeler ve kendi vizelerini isteyen ülkelerden hangisine karar verdiyseniz hazırlıkları da ona göre yapmalısınız. Her schengen ülkesi farlı farklı belgeler isteyebiliyor. Bu belgeler için her ülkenin konsolosluk sayfasına bakabilirsiniz. Bazen vizesiz ülkeler de birkaç evrak isteyebiliyor. Bu yüzden hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka konsolosluk sayfasından detaylı bilgi edinin. Schengen vizesi nasıl alınır? Sorusunun ayrıntılı cevabı için Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar yazımızı inceleyebilirsiniz. Önemli Not: Vizeli ya da vizesiz hangi ülke olursa olsun kendiniz için seyahat tarihlerinizi kapsayan 'Yurt dışı sağlık sigortası' mutlaka yaptırın. Sigortam.net’ten online olarak yurt dışı seyahat sigortası için teklif alabilirsiniz. Vizesiz ülkeler için Güncel Vizesiz Ülkeler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ucuz Yurt Dışı Uçak Bileti Nasıl Alınır?

ucak bileti

İşin bol araştırmalı kısımlarından biri de bu madde. Bu soruyu 100 kişiye sorarsanız alacağınız cevap kişiden kişiye değişebilir ama çoğunluk hep sivil havacılık firmalarının kampanyalarını incelemelisin der. Bu bir seçenek tabi. Diğer bir seçenek de; uçak bileti arama ve karşılaştırma imkanı sunan Cheaptickets, Skyscanner, Kiwi, Ucuzabilet, Turna, Enuygun… gibi internet sitelerinden fiyatları karşılaştırıp en ucuz uçak biletini satın alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Uçak Bileti Nasıl Alınır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ucuz Yurt Dışı Otelleri

Konaklama konusu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik bütçeyle de ilgili bir konu tabi. Yurt dışında konaklama için genellikle aranan özellikler; otelin şehir merkezine yakın olması, ekonomik olması ve biraz da konforlu olması. Tıpkı uçak bileti gibi yurt dışında hizmet veren otelleri inceleyebileceğiniz ve tesisleri karşılaştırabileceğiniz internet siteleri mevcuttur. Otel değil de ev konforu arıyorsanız Airbnb gibi internet siteleri tam size göre. Neredekal.com'da otelleri inceleyebileceğinizi ve beğendiğiniz tesisten rezervasyon yaptırabileceğinizi de şuraya bir not olarak düşelim.

 Yurt Dışı İçin Döviz İşlemleri

 

döviz

Bu madde çok önemli. Hangi ülkeye gidecekseniz gidin ama döviz işlemlerinizi mutlaka Türkiye'de halledin. Çünkü yurt dışında Türk Lirası'nı bozdurmak inanılmaz bir ıstıraba dönüşebiliyor. Gideceğiniz ülkenin parasını bulamıyorsanız da Euro ya da Dolar alın ve gittiğiniz yerde Dolar ya da Euro'nuzu o ülkenin para birimine çevirin. Euro bölgesi dışında bir yere gidiyorsanız da tavsiyemiz Dolar satın almanız. Sebebiyse Dolar'ın dünya genelinde daha geçerli bir para birimi olması. Ayrıca havaalanında lazım olabileceğini düşünerek yanınızda Türk parası da bulundurun. Kredi kartı kullanıyorsanız yurt dışı harcamalarına açtırın. Dünyanın bin bir türlü hali var, ekstra paraya ihtiyacınız olabilir. Not: Küba'ya gidiyorsanız sakın Dolar almayın. Çünkü Amerika ile politik gerilim yaşayan Küba'da Dolar bozdurmak sıkıntılı o yüzden yanınıza Euro alın. Bu konuda bir diğer önemli hatırlatma da; ülkeye giriş yaptığınızda ilk ulaştığınız havalimanı veya tren garları gibi yerlerde döviz büroları bulunur. Bu tip yerlerdeki döviz büroları yüksek komisyonla para bozma işlemi yapıyorlar. Bu sebeple sizi şehir merkezine götürecek kadar bir meblayı ülke parasına çevirtip, gerisini şehir merkezinde düşük komisyonlarla çevirebilirsiniz.

Havayoluyla Gidecekseniz Mutlaka Online Check-In Yapın

 

online check-in

Bu da nereden çıktı şimdi, ben bagaj vereceğim gerek yok demeyin, siz siz olun mutlaka online check-in'inizi yapın. Çünkü sivil hava yolları bazı durumlarda mevcut uçaktaki koltuk sayısından fazla bilet satışı yapabiliyor. Bu da online check-in’ini yapmayan ya da geç yapanların uçağa binemeyeceği anlamına geliyor. Özellikle bayram zamanlarında, yaz tatili ya da uzun resmi tatil günlerindeki uçuşlarda sıkça karşılaşılan bir durum. Bu yüzden özellikle de ilk yurt dışı deneyiminizde böyle bir durumla karşılaşmanızı istemeyiz. Not: Yoğunluğu da göz önünde bulundurarak en az 3 saat öncesi havaalanında bulunmaya gayret edin.

*Tüm hazırlıkları eksiksiz bitirdiniz ve havaalanına ulaştınız biletinizi elinize aldınız, pasaport kontrolü için gümrük polisinin önüne geldiniz ve size dünyanın en manasız şeyini sordu; 'Harç pulu aldınız mı?' O pulu satın almadan ülkemizden çıkış yapamıyoruz da, o yüzden biz size şimdiden söyleyelim dedik. Sonra harç pulu almak için sıradan çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Havaalanında kime sorsanız harç pulunu alacağınız yeri gösterir size. Harç pulu 15TL o yüzden yanınızda mutlaka Türk Lirası bulundurun. Bu işlemi havaalanına gittiğinizde pasaport kontrol noktasına gelmeden önce yapmanız gerekiyor.

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Faydalı Bilgiler 

hava durumu

Her ülke ve her şehrin en ideal gezilecek zamanı ve mevsimi vardır. Ancak sizin seyahat tarihleriniz ve bütçeniz bu ideal zaman aralığına denk gelmiyorsa gideceğiniz ülkedeki hava durumunu mutlaka önceden kontrol edin ve yanınıza alacağınız eşyaları buna göre seçin. Gideceğiniz ülkenin ve şehrin hava sıcaklığı Türkiye'de alışkın olduğumuz sıcaklık değeriyle farklılık gösterebilir. Bu durumu da göz önüne alarak valizinizi hazırlayın. Örneğin Kuzey Avrupa'nın Ağustos'u İstanbul'un Ağustos'una benzemez. Türkiye'de tişört ve kısa şortlarla gezerken orada bir anda hırka veya monta ihtiyaç duyabiliyorsunuz.

Valiz Ağırlığı Kontrolü

 

valiz

Her hava yolunun kendine göre valiz taşıma ağırlık sınırı vardır. Bu sınırı aşmamaya özen gösterin yoksa çok az bir ağırlık farkı için yüklüce bir para ödemeniz gerekebilir. Bir de valizin boş ağırlığının olabildiğince az olmasına dikkat edin.

Elektrik Bağlantısı - Priz Uyumluluğu

 

elektrik

Seyahat edeceğiniz ülkede kullanılan voltaj gücü Türkiye'de kullandığımızdan farklı olabilir. Bunun için cihazlarınızdan farklı bir voltaj tipine sahip olup olmadığını önceden araştırın. Aksi takdirde elektronik cihazlarınız ciddi bir şekilde hasar alabilir. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinde farklı voltajlı priz girişleri bulunuyor. Eğer farklı bir priz tipi kullanan ülkeye gidiyorsanız yanınıza adaptör/ dönüştürücü almayı unutmayın.

Haritalar

harita

Telefonunuza çevrimdışı da çalışabilen bir harita uygulaması indirin ya da harita edinin. Kaldığınız yeri haritada işaretleyin, adresini bir yerlere not edin. Otel ya da otelinizin yakınındaki toplu taşıma durak isimleri unutulabiliyor. Bu yüzden otelinizin bir kartını da almak sizin için kurtarıcı olabilir. Kimseye soramayacak bir durumda kalırsanız en azından taksiye kartı gösterip beni buraya götürün diyebilirsiniz.

Sim Kartınızı Yurt Dışı Kullanıma Açtırmanız

 

sim kart

Acil durumlar için tavsiyemiz hattınızı yurt dışı kullanımlarına açtırmanız. Eğer, hattınızı yurt dışı kullanımına açtırmazsanız arama yapamaz ve aranamazsanız, mesaj atamazsınız. Ama Wi - Fi bulduğunuz yerde Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden iletişim kurabilirsiniz. Unutmadan hattınızı açtırdınız diye de telefonda bolca konuşmaya başlamayın yoksa faturanız normalden çok daha kabarık gelir. Bunu engellemek için de operatörünüzün yurt dışı paketlerinden size en uygun olanını satın alabilirsiniz.

Önemli Evrakların Yedeklenmesi

 

önemli

Pasaport yurt dışında en önemli belgeniz, bunu sakın unutmayın ve gözünüz gibi bakın. Dünyanın bin bir hali var. Pasaportunuzu ve eşyalarınızı kaybedebilir veya çaldırabilirsiniz. Bu yüzden pasaportunuzda bulunan kimlik bilgilerinizin olduğu sayfanın ve vizenizin olduğu sayfanın fotoğraflarını ve fotokopilerini çekin, yanınızdan ayırmayın. Hatta elektronik kopyalar çıkararak güvenli bir yerde saklayın, garantiye almak için çektiğiniz fotoğrafları kendinize mail atın. Sonuçta telefonunuz da çalınabilir veya kaybolabilir. Bu tarz durumlarda polise veya ilgili kişilere kendinizi ve derdinizi daha net anlatabilir, ihtiyacınız olduğunda hemen pasaport ve vize bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Not: Acil durumlar için gittiğiniz ülkede bir elçiliğimiz varsa, daha gitmeden önce tüm iletişim bilgilerini bir yerlere not edin.

Tax Free Nedir, Nasıl Alınır?

 

tax free

Yurda dönmeden vergi iadenizi havaalanından almayı sakın unutmayın! Gittiğiniz ülkenin vatandaşı olmadığınız için o ülkeye KDV ödemek zorunda değilsiniz. Fakat unutulmaması gereken şey etiket fiyatları her zaman KDV eklenmiş tutardır. Bu yüzden satın alma işleminde ürünün KDV’sini de öderiz. Ancak ülkeden ayrılmadan bu tutarı geri almak için ürünü satın alırken kasaya Tax Free istiyorum demeniz gerekli. Ülkeden ülkeye uygulama değişmekle birlikte; genelde mağaza size faturanızla birlikte bir Tax Free formu düzenliyor. Daha sonra, pasaport kontrol noktasına gitmeden havalimanında bulunan Tax Free ofisine mağazanın size verdiği bu formu, ürünün kendisi ve ürünün faturasını ibraz etmeniz gerekiyor. Ürünlerin kutusunun açılmamış, etiketli kesilmemiş ve kullanılmamış olması gerekiyor. Tax Free ofisi size vergi iadesini nakit, kredi kartınıza transfer ya da çek olarak yapabiliyor.

Bu arada çok fazla harcama yapmadan gezmek isteyenler, Ucuza Seyahat Etmenin Yolları başlıklı blog yazısına göz atabilirler.

Yorumlar

HÜSEYİN GÜLTEKİN 
20.01.2018
Bilgileriniz için teşekkür ederim. Çok iyi ve yardımcı oldu. Daha önce yurt dışına çıktım ama çoğunu bilmiyordum, en azından vergi iadesi. Teşekkürler.