Haymana Gezi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 15 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 01 Şubat 2024
Haymana Gezi Rehberi

Ankara’nın ilçelerinden biri olan Haymana, daha çok çorak arazileriyle biliniyor. Kaplıcaları ile ön plana çıkan ilçe, turizm açısından farklı seçenekler sunan yerlerden biri. Turizm ile sağlık hizmetlerini bir araya getiren Haymana, pek çok özelliğiyle yoğun ziyaretçi alan bölgelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

{ad:0}

Haymana nerede bulunuyor diye soranlara; Ankara şehir merkezine yaklaşık 77 km uzaklıkta yer alıyor. İlçenin köylerinde bulunan pek çok mezar taşında kitabelerden bazı bilgiler yer almaktadır. İlçe halkı çoğunlukla Haymanalılardan oluşuyor. Bölgenin belediye olması için uzun yıllar çaba sarf edildiği biliniyor. Kaymakam Mehmet Sadık Bey ilçenin belediye olması için alt yapı çalışmalarını tamamlamış ve 1885 yılında belediye olmaya hak kazanmış, Rum asıllı Topal Petro ilk Belediye Başkanı olarak tarihteki yerini almıştır.

Gezilecek yerler açısından Ankara ve çevresi oldukça popüler noktalar barındırıyor. Neredekal.com'un derlediği Keşif Rehberi'nde yer alan Ankara’ya yakın 9 Muhteşem Tatil Rotası adlı yazımıza göz gezdirebilir, planlarınıza bu bölgelerden bir kaç rota da ekleyebilirsiniz. Gelelim bu yazımızda Haymana’nın tarihi ve doğal güzellikleri hakkında sizleri bilgilendirmeye. Ankara Haymana Gezilecek yerleri bu yazımızda sizler için derledik.

Haymana Gezilecek Yerler

Gavur Kalesi

Haymana Gezi Rehberi

M.Ö. 16. yüzyıllarda yapıldığı sanılan Gavur Kalesi seyyahlar tarafından ilk olarak 19. yüzyılda keşfedilmiş. Ardından bilim dünyasına tanıtılarak tarihteki yerini almış. Gavur Kalesi’nde yapılan ilk ciddi çalışma, Atatürk’ün isteği ile 1930 yılında gerçekleştirilmiş. Yapılan çalışmalar neticesinde önceleri sadece Hititlerin ibadet yeri olarak bilinirken, aslında Frig yerleşimlerinden olduğu da anlaşılmış. Bu keşfin üzerine Gavur Kalesi aynı yıl Atatürk tarafından tekrar ziyaret edilmiş.

Haymana’nın ilçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Gavur Kalesi, Dereköy mahalle sınırları içinde yer alıyor. İlçenin simgesi olarak adlandırılan bu kale Hititlerden kalma tarihi bir yapı niteliğinde.Kale içerisinde en çok dikkat çeken nokta, bir kaya üzerine oyularak yapılan iki insan figürü. Gavur Kalesi, tarihi yerler bakımından ilçenin en önemli noktalarından biri. Konumu ile göz kamaştıran kale ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Gavur Kalesi’ne yıl boyunca ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz.

Haymana Kaplıcaları

Haymana Gezi Rehberi

Sağlık turizmi kapsamında son dönemlerde sıklıkla ziyaret edilen Haymana Kaplıcaları adeta bölgenin simgesi olarak anılıyor. Tescillenmiş bir kaplıca olan Haymana’da pek çok rahatsızlığın tedavisi için suyun tadını çıkarabilirsiniz. Genel olarak kaplıcaların yer aldığı alanda soyunma kabini, duş, termal havuz ve dinlenme lobisi bulunuyor. Haymana Kaplıcaları yakınında yer alan çok sayıda konaklama seçeneği sayesinde kusursuz ve sağlıklı bir tatili geride bırakabilirsiniz.

Cimcime Sultan Türbesi

Haymana Gezi Rehberi

Cimcime Sultan Türbesi ile Haymana Kaplıcaları’nın keşfi birbirini takip eden gelişmeler arasında yer alır. Trajik öyküsü ile dikkatleri üzerine çeken bu türbeyi yıl boyunca ziyaret edebilir ve hikayesini öğrenebilirsiniz. Anlatılana göre Cimcime Sultan Türbesinin hikayesi şöyle;

Çocuğu olmayan bir aile Cimcime’yi olarak almış. Zamanla büyüyen Cimcime'yi sahiğlenen ailenin günün birinde bir kız çocukları oluvermiş. Bu iki kız çocuğu kardeş gibi bir arada büyümüş, büyümesine ama zaman geçtikçe bu ailenin öz kızları Cimcime’yi istememeye başlamış. Bu yüzdende aile Cimcime'yi uzaklaştırmak için bir çözüm bulmuş. Bir gece babası evden çıkarak Cimcime’yi uyurken sıcak su kaynağının olduğu kaplıca bölgesine getirmiş. Korku içinde uyanan Cimcime’yi üzüntüden sivilceler kaplamış, yüzündeki izler kabuklu yaralara dönüşmüş. Vücudunda oluşan sivilce ve yaraların ağrılarına dayanamayan Cimcime kahrolmuş iyice. Günlerden bir gün ise blgedeki bu sıcak sularda yıkanmaya karar vermiş. sonra da ne görsün yaraları iyileşiyormuş. Bu olaydan sonra Cimcime suyun yararına ve şifasına inanarak suyu sahiplenmiş. Suyu etrafa tavsiye ederek birçok hastalığın şifa bulmasına vesile olmuş. Bir süre sonra bıraktığı yere gelerek Cimcime’yi gören babası hayretler içinde kalmış. Durumu anlatan Cimcime, babasına "öldüğümde beni buraya gömün ve adımı da Cimcime Sultan koyun" diyerek istekte bulunmuş. O gün bugündür burası "Cimcime Sultan Türbesi" olarak anılmaya devam etmiş.

Haymana Göletleri

Haymana Gezi Rehberi

Doğa turizmi ve kaplıcaları ile adından söz ettiren Haymana, aynı zamanda göletleri ile ön plana çıkıyor. Haymana’da yer alan göletler birbirinden uzak konumlarda. Bu nedenle göletleri gezmek için günün büyük bir bölümünü ayırmanız gerekebilir. Burada görebileceğiniz başlıca göletler Soğulca Göleti, Haymana Göleti ve Dikilitaş Göleti. Bu göletlerde kürek kanosu, bisiklet turları ve piknik gibi aktiviteleri büyük bir keyifle yapabilirsiniz.

Taburoğlu Kalesi

Haymana Gezi Rehberi

Stratejik konumu ön planda olduğu için bu kale bir tepe üzerine inşa edilmiş. Günümüzde sadece temelleri bulunan Taburoğlu Kalesi bölgedeki en iyi manzara noktalarının başında geliyor. Trekking ve tırmanış sporuna ilgiliyseniz rotanızı bu kaleye çevirebilirsiniz. Kalenin alt kısmındaki kayalık yamaçlarda küçük yapıdaki mağaraları görebilirsiniz. Taburoğlu Kalesi’ne istediğiniz zaman ücretsiz bir şekilde girmeniz mümkün.

Haymana'ya Nasıl Gidilir?

Haymana Gezi Rehberi

Kolay bir ulaşım seçeneği sunan Haymana’ya farklı yollardan ulaşmanız mümkün. Ankara şehir merkezine 77 km uzaklıkta yer alan Haymana'ya özel araç ya da toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Ankara üzerinden Haymana’ya geçmek istiyorsanız AŞTİ’deki 11 nolu perondaki otobüsler için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bölgede bulunan Termal Otellere de yine bu yöntemle kolayca ulaşabilirsiniz.

Haymana'da Nerede Kalınır?

Haymana Gezi Rehberi

Ankara'nın en iyi otellerini öğrenmek içinse Neredekal.com'un listelediği En İyi Ankara Otelleri sayfasına bakabilirsiniz. {product:21828}{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

Benzer Yazılar