Görkemli Mimarileriyle Hayranlık Uyandıran Antik Yapılar

Görkemli Mimarileriyle Hayranlık Uyandıran Antik Yapılar

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 16 Ekim 2017
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Görkemli Mimarileriyle Hayranlık Uyandıran Antik Yapılar
Her biri birbirinden güzel, birbirinden heybetli. Tarihe de damgasını vuran bu devasa yapılar günümüzde bile insanların görmek için can attığı yerler. Hatta günümüzde birçok eski uygarlığın dünya üzerindeki bu yapıları nasıl inşa ettiklerinin gizemi tam olarak çözülmüş de değil. Görkemli bu tarihi yapılar, modern mühendislerin sahip olduğu hiçbir makine ve malzeme olmaksızın inşa edildi. Böylesine güzel, sınır tanımayan ve devrim niteliğindeki yapılara dair gizemler günümüz mimarlarının ve mühendislerinin halen hayal güçlerini zorlamakta ve takdirlerini kazanmakta.
1 - Machu Picchu / Peru Machu Picchu

{ad:0} İnka uygarlığı, tekerleği veya yazıyı bulamadı. Ama 1450 yılları civarında Machu Picchu gibi mühendislik harikası bir şehri inşa etti. Halen 3 boyutlu röntgenlerin çekildiği şehrin nasıl ve neden inşa edildiği sorusunun cevapları aranıyor. Şehrin duvarları, ağırlığı 100 tonu bulan taşlarla herhangi bir harç malzemesi kullanılmadan inşa edilmiş. Mükemmel bir hesaplama ve işçilikle şekillendirilerek birleştirilen bu taşlar İnkaların yaşadığı dönemde matematik ve mühendislikte geldiği noktayı bize gösteriyor.
2 - Angkor Wat / Kamboçya Angkor Wat

Günümüze kadar dimdik ayakta kamayı başaran bu esrarengiz kentin kuruluşu 12 yy. başlarına dayanır. Burası tapınak ve başkent olarak inşa edilmiştir. Tapınak, yapıldığında önce Hinduların, sonra da Budistlerin dini merkezi oldu. Klasik Khmer mimarisinin en somut örneği olan tapınak Kamboçya'nın da sembolü olmuştur. Hatta dünya üzerinde herhangi bir ülke bayrağında yer alan tek yapıdır.
3 - Petra / Ürdün Petra

Petra, dünyanın gizem dolu antik kentlerinden biri, Arap çöllerindeki kayıp bir mücevher. Ürdün'ün saklı bir kanyonunda 2200 yıllık Petra kentinin girişinde kale gibi yükselen bir mühendislik harikası var: El Hazne. Yaklaşık 100 kilometrelik bir alana sahip antik kentte tüm heybetiyle ayakta kalan en büyük ve en görkemli yapı. Bu antik şehirdeki hiçbir yapıda El Hazne'deki mükemmellik yok. Çok yönlü bir mühendislik harikası olarak nitelendirilen El Hazne, 12 katlı bir binanın yüksekliğine sahip. Uzmanlar neredeyse 200 yıldır ardındaki mühendislik dehasını ve neden yapıldığını anlamak için çabalıyor. Ortaya atılan teoriler ise sürekli çürütülüyor ve değişiyor. Çorak bir çölde neden böylesine görkemli bir yapı inşa edilmişti? Cevaplar bu yazımızda; Kayıp Kent Petra'nın Bilinmeyen Arka Yüzü
4 - Piramitler / Mısır Piramitler

'İnsan zamandan korkar, zamansa piramitlerden.' Dünyanın en zengin arkeolojik kaynaklarına ev sahipliği yapan bir yer, Mısır. Ancak buranın tarihi şaşırtmaktan çok ötesine taşıyor. Piramitler ise, çok büyük boyutlara ulaşan bir endüstrinin yaratıcısı. Binlerce arkeolog her sene yeni keşifler yapabilmek için Mısır’ın gizemli topraklarının derinliklerine iniyor, milyonlarca turist ise dünyanın dört bir yanında ikonik piramitleri, devasa mezarları görmeye geliyor. Bilinen en eski piramit 3. hanedan döneminde inşa edilen Basamaklı Piramit. Ayrıca bu yapılar dünyanın en eski taşlarından inşa edilmiş. Gize Piramitleri'nin en büyüğü olan Keops Piramidi şu ana kadar en az hasar alarak ayakta duran, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri.
5 - Çin Seddi / Çin Cin Seddi

Çin İmparatoru Vudi'nin, Moğolistan'dan gelen yıkıcı akınları durdurmak ve tarihin en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu'nun emniyetini sağlamak için inşa ettirdiği işin bilinen gerçeği. Uzaydan bile görülebilen, adeta koca bir ejderha gibi sınırlar boyunca uzanan bu mega duvar hakkındaki tüm tarihi, arkeolojik ve teknik gerçekler hala gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
6 - Tac Mahal / Hindistan Tac Mahal

Mimari bir hazine, Hindistan'ın sembolü, taşa kazınmış bir aşk şiiri, büyük bir tutkunun anıtı ve dünyanın en mükemmel yapılarından biri, Tac Mahal. 17. yüzyılda Şah Cihan'ın büyük tutkusu ve aşkı Mümtaz Mahal'ın anısına hayat bulan yapı. Anlatılan hikayeye Mümtaz Mahal ölmeden önce kendi adına eşi benzeri görülmemiş bir anıt mezar yapılmasını talep etmiş. Yapımında usta zanaatkarlar dahil 20.000'den fazla işçi çalışarak, kusursuz beyaz mermerin altına döşenen milyonlarca tuğlayı inşaat alanında pişirdi ve Angra'daki Yamuna Irmağı'nın kıyısına bu mükemmel yapıyı inşa etti.
7 - Kolezyum / İtalya Kolezyum

Eski dünyanın en güçlü imparatorluklarından birine ait, klasik dünyadaki en büyük amfi tiyatro. Romalıların mühendislik dehasının bir abidesi olarak halen ayakta. Dünyanın desteksiz ayakta duran en büyük amfi tiyatrosu olan Kolezyum'un inşasında kullanılan mühendislik, devrim niteliğinde. Büyük ölçeklerde Roma kemerlerinin dehasıyla yapıldı. Ancak Kolezyum bilinenden çok daha fazlası var. Halkın denetlenmesi açısından önemli bir araç ve Roma'nın dünyaya hükmetme arzusunu açığa vurduğu bir sahne, dünyanın en büyük arenası. İmparatorluğa yükselen bir generalin fikri olan bu mega yapının yaradılış hikayesi en az içinde yapılan etkinlikler kadar kanlı ve vahşi.
8 - Ayasofya / Türkiye Ayasofya

Bir zamanların kadim Konstantinopol şehrinin tam ortasında ayaklanmalar ve alevler arasından doymuş mega bir katedral var. Ayasofya, Roma'nın ihtişamını yeniden canlandırmak için inşa edildi. O kadar büyük bir yapıydı ki çökmelere, savaşlara ve depremlere dayandı. Bizans İmparatorluğu tarihinin en görkemli ve büyük kilisesi olması için tasarlandı ve başlangıç noktası şiddet.

Yorumlar

61836183 
25.10.2019
En çok görmek istediğim Machu Picchu / Peru... Bildiğim kadarıyla yüksekte olduğunu için oksijen sorunu var. Hele astımlılar için sıkıntılı olur diye düşünüyorum.