Seyahat Fotoğrafçılığı Nedir, Nasıl Yapılır? Seyahat Fotoğrafçılığı Hakkında Her Şey

Seyahat Fotoğrafçılığı Nedir, Nasıl Yapılır? Seyahat Fotoğrafçılığı Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 05 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 28 Kasım 2023
Seyahat Fotoğrafçılığı Nedir, Nasıl Yapılır? Seyahat Fotoğrafçılığı Hakkında Her Şey

Günümüzde bir yere seyahat etme planları yaparken gideceğiniz yere karar vermedeki en büyük etken özellikle araştırma yaparken o yere ait fotoğraflarla karşılaşmak ile başlıyor... Hayalini kurduğunuz seyahatinizi planlarken, gideceğiniz yerlere karar verirken görsel hafızamız devreye giriyor ve gitmek istediğiniz yere bir fotoğraf sayesinde karar verebiliyorsunuz. 

{ad:0}

Teknoloji çağını yaşarken artık eskisi gibi ağır ve devasa fotoğraf makinelerine, çeşit çeşit lenslere, fotoğrafları daha da güzelleştirecek olan çeşitli filtrelere çok da gerek yok. Elimizdeki son teknoloji cep telefonları ile bile harika fotoğraflar çekebileceğinizi biliyor muydunuz? İster fotoğraf çekmeye yeni başlayın, isterseniz oldukça profesyonel bir makineyle seyahatinize gidin veya dilerseniz bir cep telefonu ile...Güzel seyahat fotoğrafı çekebilmek için bunlar sadece bir araçtır...

Güzel seyahat fotoğrafı çekebilme yeteneğinizi biraz da bu yazımızda değineceğimiz teknik becerilerle geliştirebilir, elinizdeki materyal ne olursa olsun her zaman güzel bir fotoğraf elde etmek için geçerli olacak tüyoları bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Seyahat Fotoğrafçılığı Nedir? 

Yeni yerler keşfetmek, farklı kültürleri tanımak ve gezegenimizin benzersiz güzelliklerini görmek... Tüm bunlar seyahat etmenin belki de en güzel yanları arasında.  Tabii üstüne bir de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız yaşadığınız tüm bu özel anları kayıt altına da alabilirsiniz. Seyahat fotoğrafçılığı; gezdiğimiz yerlerin hikayelerini, anılarını ve duygularını ölümsüzleştirmenin eşsiz bir yolu. Seyahat fotoğrafçılığı ile yalnızca bir karede, bir şehrin ritmini, bir doğal güzelliğin etkileyiciliğini ya da bir topluluğun kültürünü yakalayabilirsiniz. Gelin, bu büyülü dünyaya birlikte adım atalım ve seyahat fotoğrafçılığının inceliklerini, ipuçlarını ve duygu dolu anlarını birlikte keşfedelim.

Seyahat Fotoğrafçılığı Yapacaklara Öneriler

Seyahat fotoğrafçılığı, dünyayı keşfederken yaşadığınız anları ölümsüzleştirmenin büyüleyici bir yoludur. Bu sanat formu aslında sadece gördüğünüz yerleri değil, aynı zamanda o yerlerin ruhunu ve hikayesini de yakalamanıza olanak tanır. Ancak dikkat edilmesi gereken çok fazla şey var elbette. Bunları tek tek listeleyip açıklamalara yer veriyoruz.

Doğru Açıyı Bulun

Çoğu insan sosyal medyada gördüğü fotoğrafların oldukça kaliteli, çok pahalı sanki 'seyahatler için özel üretilen' makineler yardımıyla çekildiğini düşünüyor. Halbuki son yıllarda özel kamera geliştirmeleriyle birbiri ile yarışan cep telefonu markalarının yanı sıra, daha kompakt "at çantaya çık şeklinde" olan fotoğraf makinesi modelleri ile de harikalar yaratabilirsiniz. Önemli olan bazı fotoğraf kurallarını bilmek, renk ve ışık yanında kompozisyon çalışmak. Ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in çok meşhur olan bir sözünü buraya iliştirelim; ''Fotoğrafı makine çekmez, fotoğrafı çeken kişi çeker, verin bana dikiş makinesini onunla bile fotoğraf çekerim.''

Teknik Terimleri Öğrenin

Fotoğrafçılığa başlamak, en azından basit kuralları öğrenmek daha iyi seyahat fotoğrafları çekebilmenize yardımcı olacaktır. Fotoğraf dünyasını anlamak adına enstantene ve diyafram uyum değerlerini, ISO ayarlarının hangi şartlarda yapıldığını, gün ışığına veya akşam karanlığında çekilecek fotoğrafların hangi değerlerde olması gerektiğine siz karar vermek istemez misiniz? Kullandığımız cep telefonları ya da makineler bu değerleri sizin için otomatik olarak ayarlıyor fakat bu değerlerin çalışma mantığını öğrendiğinizde manuel olarak ayarları kullanabileceksiniz ve çekmek istediğiniz fotoğraflarda sonuç daha da başarılı olacaktır.

Işıktan Yararlanın

Güzel fotoğraf çekebilmenin en önemli kurallarından biri doğru oranda bir ışıkla fotoğraf çekebilmek. Doğal bir ışık özellikle ortamı güzel bir fotoğraf karesine dönüştürebilir. Bu nedenle özellikle gün ışığına dikkat edin, gün ortasında güneşin tepede cayır cayır yandığı zamanları değil daha çok gün doğumu sonrası veya öğleden sonra özellikle gün batımı ışığı saati yani ''golden hour'' denilen saatleri yakalayarak güzel seyahat fotoğrafları elde edebilirsiniz. Örneğin o mükemmel Kapadokya pozlarının özellikle gün doğumu sırasında veya gün batımı öncesinde çekildiğini biliyor muydunuz? 

Fotoğraf tekniklerinden olan ''Ters Işık'' kavramını da kullanarak güneşi karşınıza alarak güzel kompozisyonlar da oluşturabilirsiniz.

Kompozisyonu Belirleyin

Bir yere gitmeden önce o yere ait seyahat fotoğraflarına bakıp, ''kim nasıl fotoğraflar çekmiş, hangi açı ile fotoğraflar daha güzel çıkmış?'' gibi konuları merak edebilirsiniz. Bizce hiç çekinmeyin, bir yere gitmeden önce ilham almak için bol bol daha önceden çekilmiş fotoğrafların açılarına bakın, kompozisyonlarını inceleyin. Yarım bacak, yarım kol gibi fotoğraf hatalarına düşmeyin, arka plan çok karmaşıksa daha basitleştirin, renk zıtlıklarını yakalamaya çalışın. Unutmayın bol bol fotoğraf izlemek sizi geliştirecek, daha iyi seyahat fotoğrafları çekmenizi sağlayacaktır.

Ekipman Bulundurun

Tek geziyor olabilirsiniz ya da uzun pozlama, yıldız pozlama, hareketli cisim çekme gibi fotoğraf tekniklerini deneyecek olabilirsiniz. Monopod veya tripod gibi fotoğraf aksesuarları hayat kurtarıcı olabiliyor. Bunların yanında eliniz titriyor da olabilir. Bu fotoğraf aksesuarları ile kimseye ihtiyaç duymadan, daha net ve daha güzel seyahat fotoğraf kareleri elde edebilirsiniz. 

Ufuk Çizgisine Dikkat Edin

Fotoğraf çekerken kompozisyona, ışığa önem veriyoruz fakat fotoğrafın düzgün bir kadrajda olması, manzara fotoğraflarındaki ''ufuk çizgisi'' konusu oldukça hassas. Daha etkili manzara fotoğrafları için ufuk çizgisini tam ortaya değil de daha alt taraflara doğru kaydırabilirseniz, manzara temalı seyahat fotoğraflarınızda daha güzel bir kadraj oluşacaktır.

Mobil Uygulamalardan Yararlanın

Özellikle akıllı telefonlarla seyahat edip, fotoğraf çekiyorsanız birbirinden yaratıcı filtrelere, basit düzenleme araçlarına sahip olan oldukça kullanışlı fotoğraf uygulamaları mevcut. Photoshop lightroom, camera +, visco, snapseed gibi uygulamaları inceleyerek çektiğiniz seyahat fotoğraflarını istediğiniz gibi düzenleyebilir, daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. {product:20028}

Fotoğrafları Düzenleyin

Fotoğraf makineleri, iyi fotoğraf elde etmede bir yere kadar teknik anlamda sizlere yardımcı oluyor. Karanlık bir bölümü aydınlatmak, fotoğraftaki keskinliği arttırmak, daha soft veya daha güçlü renklerle fotoğrafa hava katmak, çektiğiniz fotoğrafları derinleştirmek ya da siyah beyaza dönüştürmek istiyorsanız biraz daha profesyonel yardım alarak, seyahat fotoğraflarınızı gördüğünüz veya incelediğiniz diğer fotoğraflar kadar iyi hale dönüştürebilirsiniz.

Ekipmanlarınızı Tanıyın

Cep telefonu veya fotoğraf makineleri ile fotoğraf çekiyorsanız, aracınız ne olursa olsun ürüne ait fotoğraf teknik özelliklerini iyi öğrenin. Cep telefonlarında birbirinden farklı modlar, daha kısa yollar, daha iyi çekim sahneleri yer alıyor. Boş zamanınızda bu özellikleri karıştırarak ve bol bol deneme çekimi yaparak en iyi fotoğraf sahnelerini yakalayabilirsiniz.

Gözlem Yeteneğinizi Geliştirin

Bir yere seyahat ettiğinizde meraklı gözlerle her yere girip çıkmak istiyor insan. Nereden, nasıl bir fotoğraf karesi ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. O nedenle her zaman etrafa bakınmalı, algıları açmalı, çevrenizde olup bitenlere kayıtsız kalmamalı, her daim ''güzel bir kare'' yakalamak için hazırlıklı olmalısınız. Unutmayın sadece göz hizasında değil, gökyüzünde, bir çatıda, bir bodrumda, bir evin penceresinde veya aniden arkanızı döndüğünüzde harika bir seyahat fotoğrafı karesi ile karşılaşmanız pek mümkün. {product:38946}

Seyahat Fotoğrafı Çekmeye Nereye Gidilir?

Tarihi ve doğal güzellikleriyle ülkemizin nefes kesen manzaraları seyahat fotoğrafçılığın için size birçok opsiyon sunuyor. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine gezip görebileceğiniz rotalarını Neredekal.com Keşif Rehberi editörleri sizin için derledi; Manzarasına Hayran Kalacağınız Göl Kenarı Yürüyüş Rotaları, Ülkemizin Manzarasıyla Büyüleyen 8 Kanyonu ve Sizi Hayran Bırakacak Kar Rotaları adlı yazılarımıza bakabilir, çektiğiniz karelerle seyahat fotoğrafçılığınızı geliştirebilirsiniz. Gideceğiniz yerde konaklamak için en çok oteli en iyi fiyattan Neredekal.com üzerinden fiyat ve kategori filtreleme özelliğiyle kolayca bulabileceğinizi hatırlatalım.

{search:indirimli-oteller,İndirimli Oteller}

Bu arada ekstra olarak kış fotoğrafçılığıyla ilgilenenler Kar Fotoğrafları İçin En Güzel Yerler ve Kış Fotoğrafçılığı Hakkında Her Şey başlıklı blog yazısına göz atabilirler.