Duty Free Alışverişi Nedir?

Duty Free Alışverişi Nedir?

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 08 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 20 Kasım 2023
Duty Free Alışverişi Nedir?

Yurt dışına çıkarken veya yurt dışından dönerken vergisiz alışveriş yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Duty Free olarak bilinen "vergiden muaf alışveriş" kavramı sayesinde havalimanındaki mağazalardan ünlü markalara ait ürünleri çok daha uygun fiyata satın alabilirsiniz. Duty Free shop ya da mağaza adıyla bilinen bu alanlardan alacağınız eşyalar, vergiye tabi olmadığı için daha uygun fiyatlı alışveriş yapmanız mümkün. Duty Free alışveriş kavramı ile ilgili merak edilen detayları bu yazımızda sizler için derledik.

{ad:0}

Duty Free Nedir?

Duty Free, "gümrüksüz satış mağazası" olarak Türkçeye geçiyor. Yani bazı vergi ve harçların ödenmesinden muaf satış mağazaları olan Duty Free, genelde uluslararası havalimanlarının dış hatlarında konumlanıyor. Vergiye tabi olmaması bu mağazalardan alışveriş yapmayı cazip kılıyor.

Duty Free Alışveriş Nasıl Yapılır?

Duty Free Alışverişi Nedir?

Duty Free alışveriş yapabileceğiniz mağazalar havalimanlarının dış terminal hatlarında bulunuyor. Dış hatlar terminaline girdikten sonra gösterilen tabelaları takip ederek Duty Free mağazalarını kolayca bulabilirsiniz. Birçok eşyayı vergisiz ve daha uygun fiyata almanızı sağlayan Duty Free sayesinde keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz. Duty Free mağazalarından alışveriş yapmak için pasaport veya yurt dışına çıkışınızı gösteren çıkış evrağınızı yanınızda bulundurmanız önemli. Türkiye’den yurt dışına seyahat ediyorsanız havalimanında pasaport kontrolü yaptırdıktan sonra mağazada pasaportunuzu beyan ederek alışveriş yapmanız mümkün. Her ne kadar Duty Free mağazalarından birçok şeyi bulabilseniz de satın alabileceğiniz ürünler yasalar dahilinde limitlerle belirleniyor. Satın aldığınız her ürünün pasaportunuza işlendiğini unutmayın.

Duty Free Alışveriş Kuralları

Duty Free Alışverişi Nedir?

Dünyaca ünlü markaların ürünlerinin satıldığı Duty Free mağazalarından alışveriş yapmadan dönmek zor. Her ne kadar alışveriş tutkunuz ön plana çıksa da Duty Free için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle alışveriş limitleri Duty Free için dikkat edeceğiniz detayların başında geliyor.

  • Yurt dışına çıkarken uçak içinde yanınıza alabileceğiniz her şeyin sınırlı olduğunu biliyorsunuz. Aynı durum uçuş tamamlandıktan sonra da geçerli. Bu nedenle Duty Free mağazalarından alışveriş yaparken uçakta yanınıza alacaklarınızın sınırlı olduğunu bilerek harekete geçin.
  • Duty Free mağazalarından alkollü içecekler satın alacaksanız, uçağa binmeniz için ürünleri kilitli bir poşete koymanız gerekiyor. Aynı zamanda aldığınız alkollü içeceğe ait faturayı da kilitli poşetin içerisine koymayı unutmayın. Bu poşetler mağazalar tarafından satınalma işleminden sonra sizlere veriliyor.
  • Duty Free mağazalarından yapılan alışverişlerde belli bir kısıtlama mevcut. Ürün sayısı sınırlı olduğu için yolcuların alabileceği eşya sayısı da buna göre kısıtlanıyor. Aynı zamanda uçuş için gideceğiniz ülkeye ya da bölgeye bağlı olarak alışveriş kuralları ve kısıtlamaları değişiklik gösterebilir. Burada gideceğiniz ülkeye ait gümrük mevzuatları belirleyici bir rol oynuyor.
  • Duty Free alışverişte dikkat etmeniz gereken kurallardan biri de para birimi faktörü. Havaalanlarındaki Duty Free mağazaları genelde yabancı para birimleri alışverişe imkan tanıyor. Bu nedenle alışverişten önce döviz kurlarına bakmayı ve kasadan önce hesaplama yapmayı unutmayın.

Duty Free Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Duty Free Alışverişi Nedir?

Duty Free alışveriş yaparken dikkat edeceğiniz unsurları önceden bilmek, büyük ölçüde işinizi kolaylaştıracaktır. Alışveriş esnasında en çok karşılaşılan sorunlardan biri ödeme yöntemi. Duty Free mağazalarında alışveriş yaparken kredi kartı kullanmayı tercih ediyorsanız, ilgili kartın sizin adına olması oldukça önemli. Alışveriş işleminde kasa görevlisi sizden hem kimliğinizi hem de kartınızı isteyecektir. Satın aldığınız ürünler kimliğinize işleneceği için bu detaya ihtiyaç duyuluyor. Kullanacağınız kartın anne, baba ya da bir başkasına ait olması alışverişe engel olabilir. Kredi kartıyla ilgili böyle bir sorun yaşadığınızda nakit ödeme yöntemini deneyebilirsiniz.

Duty Free Alışveriş Avantajları

Duty Free Alışverişi Nedir?

Duty Free alışverişte fiyat avantajının yanı sıra pek çok ayrıcalık karşınıza çıkıyor. Çeşitlilik konusunda geniş bir ürün seçeneği sunan Duty Free mağazalarında vergiden muaf alışveriş yaparken aynı zamanda, Türkiye şartlarına göre daha uygun bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz. Bu mağazalarda hemen hemen her zevke hitap eden ihtiyaç listelerine karşılık bulmak mümkün. Ürün çeşitliliği noktasında fark yaratan Duty Free mağazalarında sigaradan, alkole, çikolatalardan, paketli yiyeceklere, hazır giyimden, ayakkabıya, çantadan, parfüme kadar her şeyi bulabilirsiniz.Son olarak Türkiye’de bulunmayan markaların ürünlerini de satın alabilirsiniz.

Farklı ödeme yöntemleri sunduğu için Duty Free mağazalarında dilediğiniz şekilde alışverişi tamamlayabilirsiniz. Her ne kadar alışverişte ürün sınırı olsa da, birçok eşyayı uygun fiyata alma avantajına sahip olabilirsiniz. Duty Free mağazalarında yoğunluk hiçbir zaman azalmayacağı için elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Tatiliniz keyifli ve uygun fiyatlı hale getiren seçeneklerden biri de konaklama imkanları oluyor. Gittiğiniz şehirde yer alan en iyi otellere en uygun fiyat seçenekleri ile ulaşmak için Neredekal.com farkını deneyimleyebilirsiniz. Mart ve Nisan ayları erken rezervasyon fırsatlarının tam zamanı olduğu için otelinizi şimdiden ayırtıp tatilinizi çok daha uyguna karşılayabilirsiniz.

{search:erken-rezervasyon-otelleri,Erken Rezervasyon Otelleri}