Emirgan Korusu
Emirgan Korusu - Görsel 1
Emirgan Korusu - Görsel 2
Emirgan Korusu - Görsel 3
Emirgan Korusu - Görsel 4
+ 5 Fotoğraf
5/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4Yorum puanı 5
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Emirgan Korusu Hakkında

300 dönümlük bir araziye sahip olan Emirgan Korusu, İstanbul’un en görkemli korularından biridir. Tarihte birçok kez el değiştiren Emirgan Korusu, yüzyıllardan beri “Ferudun Bey Bahçeleri” adıyla anılıyor.

İstanbul’un Sarıyer semtine bağlı olan koru, Osmanlı Devleti padişahlarına ve devlet adamlarına yıllarca ev sahipliği yapmış. lV. Murat, devletin başında olduğu dönemde bir Roma seferin dönüşü yanında getirdiği arkadaşı İranlı Prens Emir Güne Han’a bu koruyu hediye etmiş. Koru İsmet Paşa’nın eline geçtikten sonra kendisi tarafından kıyısına Emirgan Korusu Beyaz Köşk, Sarı Köşk ve Pembe Köşk olmak üzere üç adet köşk inşa ettirilmiş. 1930’larda ise koru, Satvet Lütfi Tozan tarafından alınmış ve o dönemde arkadaşı olan Dr. Lütfi Kırdar’ı davet ettiği sırada Kırdar’ın koru için verdiği ilk tepki; “Bir kişiye bu kadar yer çok” cümlesi olmuş. Zaten o tarihten on yıl sonra yani 1940’ların başında da Emirgan Korusu kamulaştırıldı.

Şimdiki hali ile hayranlık uyandıran bir güzelliğe sahip olan Emirgan Korusu, İstanbul’un stresinden ve kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin yeşillik ve deniz manzarasını bir arada bulabileceği eşsiz bir yer. Buraya dostlarınızla ve ailenizle giderek güzel bir gün geçirebilir; kendinizi doğanın kollarına bırakabilirsiniz. Ayrıca bu bölgedeki Marmaracık Koyu, Telli Baba Türbesi, Rumeli Feneri ve Belgrad gibi mekanları da gezmenizi tavsiye ederiz.

Emirgan Korusu Nerede?

“Emirgan Korusu nerede?” diye merak edenler için bilgi vermemiz gerekirse; Emirgan ve İstinye semtleri arasında İstanbul’un neredeyse merkezi sayılabilecek bir konumda yer alıyor. Sarıyer ilçesine bağlı Emirgan Korusu, muazzam İstanbul Boğazı manzarasıyla görsel bir şova eşlik etmenizi sağlıyor.

Özellikle hafta sonları olmak üzere dört mevsim yoğun ziyaretçi trafiği olan Emirgan Korusu’nda sevdiklerinizle yürüyüş yapabilir, her sene düzenleme yapılan rengarenk çiçekler ve özel motifli ağaçlarla fotoğraf çektirebilir ya da burada bulunan köşklerin işlettiği restoranlarda Emirgan korusu kahvaltı keyfi yapabilir ya da yemek yiyebilirsiniz.

İsmet Paşa döneminde yaptırılan 3 köşk ziyarete açık bir şekilde buraya gelenler için hizmet veriyor. Beyaz Köşk, korunun merkezinde sayılacak bir konumda yer alıyor ve köşke bağlı havuzu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Emirgan Korusu Pembe Köşk, Osmanlı döneminin esintilerini sergiliyor. Emirgan Korusu Sarı Köşk ise bu 3 köşkün içinde en güzel manzaraya sahip olanı diyebiliriz. Köşkün içinde yer alan restoranda boğaz manzarası eşliğinde bir öğle yemeği yemenizi tavsiye ederiz.

Emirgan Korusu’na Nasıl Gidilir?

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde yer alan Emirgan Korusu’na nasıl gidilir diye merak edenler için, buraya özel aracınız ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel aracınız ile gitmek isterseniz Sarıyer ya da Beşiktaş yönünde sahil yolu üzerinden Emirgan’a gidebilirsiniz. Buradan da Sakıp Sabancı Caddesi’ndeki tabelaları takip ederseniz kısa sürede Emirgan Korusu’na ulaşabilirsiniz. Koruya vardığınızda ise aracınız ile ücretli giriş yaparak park içerisindeki alanlara ya da köşklerin otoparkına aracınızı park edebilirsiniz.

Emirgan Korusu’na toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isterseniz ise, IETT otobüslerini tercih edebilirsiniz. Sarıyer ya da Kabataş yönünden kalkan otobüsleri kullanarak yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk ile buraya ulaşabilirsiniz.

Emirgan Korusu Girişi Ücretli Mi?

En çok merak edilenlerden biri de “Emirgan Korusu ücretli mi?” sorusu oluyor. Emirgan Korusu açılış ve kapanış saatleri sabah 07:00 ve akşam 23:00 saatleri arasında olan korunun girişleri yayalar için ücretsizdir. Aracı ile gelen ziyaretçiler için ise belirlenen otopark ücretini ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

Emirgan Korusu’nda Yapılacaklar

İstanbullular için adeta terapi alanı olan Emirgan Korusu, büyük şehrin gürültüsünden ve koşturmasından sıkılanlar için nefes aldıran bir etkinlik merkezi diyebiliriz. 47 hektarlık alanda yer alan boğaz manzarası ve yemyeşil parkları ile özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan Emirgan Korusu, keyifli bir gün geçirmenize olanak sağlıyor.

Emirgan Korusu yeşil alanları, deniz manzarası ve köşkleri ile ünlü dedik ama buraya neden gidilir diye merak edeceğinizi düşünüyoruz. Gezi rehberiniz için Emirgan Korusu’nda yapılacaklar listesi oluşturmak gerekirse;

  • Emirgan Korusu içinde yer alan üç köşkten birinde manzara eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz. Bu konuda size ufak bir tüyo vermek gerekirse Sarı Köşk’ün en çok tercih edilen restoran olduğunu belirtmek isteriz.
  • Korunun içinde çok sayıda piknik alanı bulunuyor. Tercihinize göre eğer isterseniz malzemeleriniz ile gelerek buradaki alanlarda piknik yapabilir ve sevdikleriniz ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  • Çocuklu ailelerin kurtarıcısı alanlardan biri olan oyun parklarında vakit geçirerek çocuğunuzun doyasıya eğlendiğini izleyebilirsiniz.
  • Dış çekimler için oldukça fazla tercih edilen Emirgan Korusu’nda ister kendiniz isterseniz de profesyonel ekiplerle fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.
  • Boydan boya bir alana yayılan Emirgan Korusu’nda yürüyüş yapabilir, bol oksijenli bir günde temiz hava alarak rahatlayabilirsiniz.
  • Eğer denk gelirseniz her yıl yapılan Emirgan Korusu Lale Festivali’ndeki etkinliklere katılarak birbirinden renkli ve çeşitli laleleri inceleyebilirsiniz.
  • Ortada yer alan göl ve içindeki ördekleri burada bulunan banklarda oturup çayınızı yudumlayarak izleyebilirsiniz.

Ayrıca Sarıyer civarındaki görülmeye değer birçok mekanı da Sarıyer gezilecek yerler listemize göz atarak inceleyebilir ve yeni gezi rotanızı oluşturabilirsiniz.

Emirgan Korusu Lale Festivali

Her yıl 1-30 Nisan tarihleri arasında yapılan Emirgan Korusu Lale Festivali, bu dönemlerde Emirgan Korusu’nun en şenlikli günlerine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük lale halısının sergilendiği festivalde, Sultanahmet Meydanı rengarenk bir görsel şov sunuyor. Festivalin düzenlendiği alanlardan biri olan Emirgan Korusu’nda da her yıl festival kapsamında canlı konserler, sanat sergileri ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Yaklaşık 1 ay süren bu festival her gün kapılarını ziyaretçilerine açarak birbirinden eğlenceli saatler geçirmenizi sağlıyor.

Yorum / Değerlendirme

5/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4Yorum puanı 5
Emirgan Korusu
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?