Her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam eden Antalya; Enfes güzellikleri ve hareketli gecelerinin yanı sıra doğal harikalarıyla da tercih sebebi olan şehirlerimizden birisidir. İşte o doğal harikalardan birisi ise Düden Şelalesi.
Düden Şelalesi; Antalya’nın Kepez ilçesinin sınırlarında, Varsak Mahallesi’nde bulunuyor. Bu bölge, Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaktadır.
Antalya merkezine 10 kilometre, Varsak’a ise 1 kilometre uzakta olan Düden Şelalesi’ne şahsi aracınız ile Varsak yolunu kullanıp, yön tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. Antalya’da belediye otobüsleri ya da Antalya merkezden kalkan Varsak minibüsleri de sizi Düden Şelalesi’ne ulaştıracaktır.
Anadolu’daki pek çok bölge gibi Düden Şelalesi’nin ismi de hem halk arasında hem de farklı kaynaklarda zaman zaman değişiklik göstermiş. En yaygın karşılaşılan isimler ise şu şekildedir:
Şelalenin suyunu takip etmek istiyorsanız, seyredeceğiniz çok keyifli bir rota var. Eski Antalya – Burdur yolunun tam 28. kilometresinde ve Kırkgözler, 30. kilometresinde ise Pınarbaşı isimli iki büyük karstik kaynak bulunuyor. Suyu oldukça bol olan bu iki nehir kısa bir müddet ayrı ayrı aktıktan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni ismiyle anılan bölgenin içinde kayboluyor. Yaklaşık 14 kilometre boyunca yer altında ilerleyen bu iki nehrin bileşimi, Varsak Çöküntüsü ismiyle anılan bölgenin bir ucundan çıkıp kısa bir akışın ardından tekrar yerin altına batıyor. Varsak’ta kaybolan su, yaklaşık iki kilometre sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkıyor. Düdenbaşı’nda, yukarıdan şelale formunda akan su aslında Kepez Hidroelektrik Santrali’nden gelir. Düdenbaşı’nın ardından iki kanala ayrılan Düden Çayı, 9 kilometrelik bir ilerleyişin ardından Antalya’nın doğusunda tam 40 metrelik yükseklikten şelale formunu yeniden alarak Akdeniz’e dökülür. Düden Şelalesi’ne güç katan o yolculuğun hikâyesi de böylece şekillenmiş olur…
Sadece yaz aylarında değil, kış mevsiminde de yüksek debisini koruyan Düden Şelalesi’ni ziyaret ettiyseniz, bölgede yer alan bir masaya oturarak dilerseniz kendi getirdiğiniz yiyecekleri dilerseniz de yakında bulunan kahvaltı mekânlarından alacağınız yemekleri nefis doğa manzarası ve harika atmosfer eşliğinde tüketebilirsiniz. Bölgede yer alan gözlemeciler, kafeler, bistrolar, et ve balık restoranları her zevke hitap eden geniş seçenekler sunar. Yemeğin ardından şelalenin çevresinde uzanan yollarda yürüyüş yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir, sevdiklerinizle nasıl hızlı geçtiğini anlamadığınız bir gün geçirebilirsiniz.
Yaz mevsiminde sabah 08.00 – 19.30 saatleri arasında ziyarete açık olan Düden Şelalesi; Kış mevsiminde ise akşam 18.00’a kadar açık. Engelli, gazi, şehit yakını ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız için bir giriş ücreti bulunmamakla birlikte öğrenci ve tam bilet olmak üzere iki ayrı tarifeyle biletli giriş söz konusudur.
Yılın her döneminde cazibesini koruyan şehirlerimiz arasında başta gelen Antalya’da otel anlamında seçeneğiniz oldukça geniş! 3500’e yakın tesis alternatifi ile Antalya otelleri listemizi incelemeden, Düden Şelalesi’ne doğru yola çıkmamanızı öneririz.