Seyahat Planlama Rehberi: 12 Adımda Seyahat Nasıl Planlanır?

Seyahat Planlama Rehberi: 12 Adımda Seyahat Nasıl Planlanır?

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 26 Ocak 2015
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Seyahat Planlama Rehberi: 12 Adımda Seyahat Nasıl Planlanır?

Bir seyahat planlamak, keyifli ve sorunsuz bir deneyim yaşamanıza yardımcı olmak için önemlidir. Elbette plan dışı durumlar olası olsa da A noktasından B noktasına gidişiniz, varışınız ve dönüşünüzü organize etmeniz hem güvenliğiniz hem de tatil eğlenceniz için önemlidir. İçeriğimizi takip ederek siz de seyahat planlamasına yönelik adımları keşfedebilirsiniz.

{ad:0}

Hedef Belirleyin

seyahat etmenin adımlari

İlk adım, nereye gitmek istediğinizi belirlemektir. Seyahatinizin amacını, süresini ve bütçesini göz önünde bulundurarak hedefinizi netleştirin.

Ne Yapmak İstediğinizi Seçin

seyahat etmenin adımlari

Keyifli bir yaz festivalinden karnavallara, outdoor şartlardan kış tatiline kadar seyahatinizde neler deneyimlemek istediğinize karar verin. Örneğin, gideceğiniz destinasyonun yerel mutfağını mı merak ediyorsunuz yoksa meşhur bir yürüyüş yolunda günlerce yürümek mi?

Hayal Kurun

seyahat etmenin adımlari

En çok nereyi görmeyi arzu ediyorsunuz? Gittiğiniz yerde neyle karşılaşmayı umuyorsunuz? Şunu bilin ki, hayalleriniz en büyük ilham kaynağınız. Ancak hayal kurarak bir sonraki adımı planlayabilirsiniz. Hayallerinizin gerçeğe dönüşmesini istiyorsanız eğer bir an önce harekete geçin.

Tarihleri Belirleyin 

Seyahatinizin tarihlerini belirlemek için esnek bir tarih aralığı belirleyin. Özellikle de uçak bileti ya da konaklama rezervasyonları gibi konularda. Tatil dönemi, hava koşulları ve özel etkinlikler, festivaller gibi faktörleri de düşünün.

Para Biriktirin

seyahat etmenin adımlari

Bunun yanında bir adet yapılacaklar listesi de fena olmaz hani. Evet, maddi imkanları bahane etmeyin deyip duruyoruz ama bir yerde paraya da ihtiyacınız yok değil. İşe önce birikmiş borçlarınızı temizlemekten başlayın. Sonrasında bir adet domuz kumbara sizi bayağı bir motive edecektir.

İnceleme ve Araştırmalarınızı Düzenleyin

İnceleme ve araştırma konuları genelde ikiye ayrılır: Gitmek istediğiniz yer hakkında inceleme ve konaklama - ulaşım ile ilgili araştırma... Yerel kültürü, gelenekleri, yemekleri, tarihi ve turistik yerleri öğrenin. Konaklama ve ulaşım tarafında ise rezervasyonlarınızı başlatın. Uçak bileti, otel rezervasyonları veya kiralık araç gibi önemli ayrıntıları önceden ayarlayın.

Ne Tür Bir Seyahate Çıkacağınızı Belirleyin

seyahat etmenin adımlari

Tarihi bir gezi mi, deniz – kum – güneş mi, ne tür bir macera yaşamak istediğinize karar verin. Biz size adımları sayıyoruz ama en nihayetinde bu seyahati güzelleştirecek olan da sizsiniz. Tek başınıza mı, sevgilinizle/eşinizle mi, ailenizle mi bir seyahat planlayacaksınız? Vereceğiniz karar pek çok şeyi değiştirecektir. 

Gereksinimleri Kontrol Edin 

seyahat etmenin adımlari

Gideceğiniz yeri iyice araştırın. Orada yapabileceklerinizi önceden bilmeniz sizin için iyi olur. Lokasyon seçimi nasıl yapılır, yapılacak şeyler nelerdir, iyi bir seyahat planı nasıl yapılır, bunların hepsini derin bir araştırma yapmadan öğrenemezsiniz. Dilerseniz, Pasaportsuz Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Hazırlıklara Başlayın

seyahat etmenin adımlari

Biletlerinizi alın. Çantanızı hazırlayın. Paranızın yeterli olduğundan emin olun. Vize, pasaport gibi kontrollerinizi atlamayın. Özellikle denizaşırı bir ülkeye gidecekseniz bunlara çok dikkat edin. Aynı zamanda seyahatiniz için valiz veya sırt çantası da hazırlayın. Kişisel bakım ürünleri, ilaçlar, pasaport gibi kişisel eşyalarınızı da kontrol edin.

Bilinçli Bir Gezgin Olun

seyahat etmenin adımlari

Bu sizin ilk seyahatinizse, hatta ilk yurtdışı seyahatinizse, geziniz boyunca sayısız kez hata yapabilirsiniz. Bu nedenle temkinli adımlar atın. Paranızı har vurup harman savurmayın. Derin ve anlamlı deneyimler kazanmaya odaklanın. 

Meydan Okuyun

seyahat etmenin adımlari

Seyahatiniz boyunca sabrınızın sınırlarını zorlayan pek çok şey yaşayacaksınız. Bunun yanında gireceğiniz kültür şoku, para yönetimi konusunda yaşayacağınız sıkıntılar, yalnızlık ve güven unsurları da cabası.

Anılarınızı Paylaşın

seyahat etmenin adımlari

Ah, seyahat etmenin en güzel tarafı da bu. Yaşadığınız her an, döndüğünüzde tahmin edeceğinizden daha değerli olacak. Geçtiğiniz sokaklar, oturduğunuz sandalye, konuştuğunuz insanlar ve göreceğiniz eşsiz manzaralar… Bol bol fotoğraf çekin. Hatta her gittiğiniz seyahati oturun yazın. Deneyimlerinizi paylaşın.

Yorumlar

Cihan TANER 
27.01.2015
Çok önemli bir madde daha: İyi bir yol arkadaşı bulun. Yol keyfini fezaya çıkarabileceği gibi hayatı sizin için zehir de edebilir! Siz aylar önceden planınızı yapmış ve bütçenize göre bir tesis bulmuşken yanınızda sürekli personelden, yemeklerden, yoldan, yorgunluktan söylenen bir şahıs 1 haftada sizi 5 yıl yaşlandıracaktır...
Murat Duman 
27.01.2015
Çok para şart değil. ‘Yeteri kadar’ olması yeterli. Vizesiz ülkelerde 10 TL’ye bile konaklama bulabilirsiniz. Yeme-içme konusunu da düşünmeyin. Gittiğiniz yerlerde etrafınıza iyi bakın yeter. Mutlaka ilginizi çekecek bir yer bulursunuz. Gerçi gitmeden uluslararası sitelerden gittiğiniz yerdeki restoranların yorumlarına bakarsanız içiniz daha rahat eder. Ekimde Makedonya ve Kosova’ya gittim. Bu söylediklerimin hepsini yaptım. Sorunsuz geçti. Bir sonraki gezi Bosna. Kısmetse.
tokay ceritoğlu 
27.01.2015
Para bir şekilde planlanarak, ölçülü hareket ederek bulunuyor. Gençlik, sağlık ve gezi arzusu her zaman bulunamıyor. Bu nedenle yol yakınken, yola çıkmak akıllıca oluyor.
Editor 
27.01.2015
Bir sonraki planım Barselona. :) Size kart atmayabilirim ancak bol bol magnet getiririm. :)
Emre Anıl Gözel 
27.01.2015
Yazıyı oldukça faydalı buldum. :) Tatile çıkmadan önce bu maddeleri kesinlikle dikkate alacağım. Yazanın ellerine sağlık.
Daha fazla yorum gör