Araç Kiralama Nasıl Yapılır? Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç Kiralama Nasıl Yapılır? Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 28 Ağustos 2023
 • Son Güncellenme: 27 Eylül 2023
Araç Kiralama Nasıl Yapılır? Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir seyahate çıkarken, uzun yolculuklar için olmasa da gittiğiniz yerde araç kiralamanız gerekebilir. Kendi şahsi aracınızla uzun yola çıkmak yerine; Tatil bölgesinde veya iş seyahati için ziyaret ettiğiniz şehirde araç kiralamak zorunda kalabilirsiniz. Hiç araç kiralamamış kişiler için oldukça uzun ve zorlu sanılan bu süreç aslında düşünülenden çok daha kolaydır. Sadece, araç kiralamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar bulunur. Bunların başında ise araba kiralama şartları gelir. Ancak konuya dair hiçbir bilginiz yoksa da dert etmeyin: Bu yazımızda araç kiralama nasıl yapılır tüm detaylara yer veriyoruz.  

{ad:0}

Araç Kiralama Türleriarac-kiralama-anahtar.jpeg

Araç kiralama konusu aslında temelde kısa dönemli ve uzun dönemli olmak üzere iki farklı türe ayrılıyor. Burada belirleyici ana faktör süre denilebilir. Zira bireysel kullanım için günlük, haftalık ya da aylık seçenekler olabildiği gibi küçük çaplı işletmelerde buna üç aylık ya da yıllık araç kiralama seçenekleri de eklenebiliyor. Bireysel kullanıcılar genellikle binek otomobilleri tercih ederken KOBİ'ler hafif ticari şeklinde geçen araçlara yönelebiliyorlar.

Bireysel Kullanım: Kısa Dönemli Araç Kiralama

binek-otomobil.jpeg

Kısa dönemli araç kiralama işlemleri günlük veya haftalık periyotlarda, turistik geziler ya da acil ihtiyaçlar için tercih edilir. Turistik seyahat amacıyla günlük veya haftalık araç kiralamak için gittiğiniz şehirdeki havaalanı, tren istasyonu, otobüs terminali gibi noktalarda bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Her şeyi güvence altına alarak ilerlemek istiyorsanız, seyahate çıkmadan önce araç kiralama firmaları aracılığıyla bayilerden veya internet üzerinden rezervasyon yaptırarak araç kiralayabilirsiniz. 

KOBİ'lere Özel Çözüm: Uzun Dönem Araç Kiralama

hafif-ticari-arac.jpeg

KOBİ’lerin yaptığı gibi uzun dönemli araç kiralama işlemleri de bir diğer araç kiralama türüdür. Burada pek çok firmanın sunduğu filo kiralama hizmetinden faydalanılabilir. Böylece şirketlerin birkaç yıl kullandığı araçları satın almak yerine ekonomik açıdan daha uygun ölçekli kiralamaları, doğrusu daha cazip bir seçenektir.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kiralama işlemi sırasında ve kiralık aracı kullandığınız dönemde dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar bulunuyor.

Bu hususları şu şekilde listeleyebiliriz:

Yaş Sınırı ve Ehliyet Süresi

Araç kiralarken dikkat edilecek ilk nokta, yaş sınırıdır. Sigorta şartları doğrultusunda, ekonomik bir aracı kiralamak için en az 21 yaşında olmalısınız. Orta ve üst segmentler için alt sınır 25 yaş iken lüks ve büyük araçlar için de 28 yaş sınırı bulunuyor. Ekonomik, orta veya lüks segment araç kiralama işlemleri için en az 2 yıllık ehliyetiniz olması lazım. Lüks ve büyük araçlar için ise ehliyet sahibi olma sınırı 3 yıldır.

Ödeme Yöntemleri ve Provizyon Limiti

Araç kiralama işleminin ödeme aşamasında dikkat edilecek ilk noktalardan birisi ise, aracı kiralayacak kişinin kredi kartına sahip olmasıdır. Online rezervasyon işlemlerinde farklı kişilere ait kredi kartları kabul edilse de aracı teslim alırken aracı kullanacak sürücünün kredi kartı bilgileri gerekir. Park ve trafik cezaları, eksik yakıt veya sigorta kapsamında olmayan hasarlar için şirketlerin aldığı teminatlar bulunmaktadır. Dolayısıyla aracınızı kiralamadan önce kredi kartınıza provizyon çerçevesinde, belirli bir meblağ bloke konulacaktır. Bu tutar kredi kartınıza harcama olarak yansımaz ancak kredi kartınızın kullanılabilir limiti azalır. Provizyon işlemi için en az 6 ay geçerli bir kredi kartınız ve bloke tutarını karşılayabilecek limiti olmalıdır.

Kasko ve Sigorta

Kiraladığınız araca ait kasko sigortasının geçerli olabilmesi, kiralama sürecinde dikkat etmeniz gereken en önemli durumlardan birisidir. Kasko sigortasının geçerli olması için aranan şartlar şu şekildedir:

  • Alkol ve uyuşturucu kullanılmaması
  • Trafik kurallarına uyulması
  • Ticari araçlar dışındaki araçların yük taşımada kullanılmaması
  • Çalıntı vs. durumlarında kiralama şirketine araç ruhsatı ve anahtarının teslim edilememesi

Bu şartlar çerçevesinde dikkat etmeniz gereken noktalar ise şunlardır:

  • Trafik kurallarına muhakkak uymaktır. Zira trafik kurallarına uymadığınız için yaşanabilecek maddi ve manevi hasarlardan doğrudan sorumlu olursunuz.
  • Aracı terk ettiğinizde, anahtar ve ruhsatı mutlaka yanınıza almak önemlidir. Çalınma vs. gibi olumsuz bir durum yaşandığı takdirde bu ikiliyi şirkete teslim etmeniz gerekecektir.
  • Kaza yaşanması durumunda ise hasarın tek taraflı olması hâlinde mutlaka trafik polisi eşliğinde tutanak tutmalısınız. Çift taraflı hasar söz konusu ise kaza tutanağı düzenleyerek karşı tarafın sigorta ve sürücü belgesi bilgileri ve ruhsat örneği mutlaka alınmalıdır. Söz konusu tutanakları ise en kısa zamanda araç kiralama şirketine iletmelisiniz.

Kiralık Aracın İadesi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

kiralik-arac-teslim-alma.jpeg

Aracı ilk teslim aldığınız zaman mutlaka yakıt deposunu kontrol etmeli ve teslim ederken de aynı seviyede yakıtla teslim etmelisiniz. Eğer fazla yakıtla iade ederseniz herhangi bir para iadesi alamazsınız ama eksik yakıt söz konusuysa yakıt ücreti ve hizmet bedeli gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Kiraladığınız aracı mutlaka iade için size belirtilen adrese teslim etmelisiniz. Eğer araç kiralama firması aracılığıyla kiraladıysanız söz konusu şirkete gerekli işlemleri yaparak aracı iade edebilir; Vale hizmeti ile teslim aldıysanız da vale aracılığıyla iade işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki aracınızı erken iade etmeniz durumunda herhangi bir ücret iadesi alamazsınız ancak geç iade etmeniz hâlinde ek ücret yaptırımlarıyla karşılaşabilirsiniz.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Bu noktada araç kiralayıp tatile gitmek isteyenlerin Özel Araçla Tatile Gitmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler başlıklı rehberimize göz gezdirmelerinde yarar var. Komşu ülkelere araçla gitmek isteyenleri de Arabayla Yunanistan'a Nasıl Gidilir? makalemize alabiliriz. 

Benzer Yazılar