Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Paylaş
Mert Bekçi  
Eklenme: 01 Ağustos 2023
 • Son Güncellenme: 26 Kasım 2023
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Günümüzde giderek popüler hale gelen dijital göçebe kavramı, çalışma ve yaşam tarzını dijital teknolojiler sayesinde internet aracılığıyla farklı coğrafi konumlara taşıyan kişileri tanımlar. Bu bağlamda; Dünya genelinde farklı pek çok ülke, dijital göçebe vizesi vermektedir. İçeriğimizin devamında dijital göçebeliği ve dijital göçebe vizesi veren ülkeleri keşfedebilirsiniz. 

{ad:0}

Dijital Göçebe Vizesi Nedir?

Dijital göçebe terimi, günümüzde giderek daha çok popülarite kazanan bir kavramdır. Dijital göçebe, bir yerden başka bir yere fiziksel olarak göç eden insanların aksine, çalışma hayatını internet aracılığıyla farklı coğrafi konumlarda sürdürebilen kişileri tanımlar. Dijital göçebeler, genellikle uzaktan çalışanlar, dijital ortamda çalışanlar ve dijital girişimcilerden meydana gelir. Yani genelde bir çalışma ortamına bağlı kalmaksızın akıllı telefon, tablet veya bilgisayarlar aracılığıyla seyahat halinde çalışanlar, dijital göçmenler olarak tanımlanıyor.

Bu bağlamda; Dijital göçebe olabilmek için genelde bilgisayar ve internet yeterlidir. Dijitalleşme ve internet, insanların fiziksel ofislerden bağımsız olarak çalışabilecekleri ve yaşayabilecekleri yeni fırsatlar sunmasına olanak sağlamaya devam ediyor. Dijital göçebeler, genelde dünyanın dört bir yanında seyahat edebilir ve çalışmalarını internet üzerinden gerçekleştirir. Çalışırken bir yandan da seyahat edebilme olanağı sunduğu için, verimlilik ve motivasyon artar.

Dijital göçebe vizesi, kendine has bir vize türüdür. Klasik göçmenlik ya da turistik vizelerden farklı olarak, dijital ortamda çalışanlara ve/veya uzaktan çalışanlara sunulan bir vizedir. Dijital göçebe vizesinin nitelikleri genelde şunlardan oluşur:

  • Belirli Bir Süre İçin Geçerlidir: Dijital göçebe vizesi, genellikle belirli bir zaman aralığını kapsar. Bu süre ülkelere & şartlara göre birkaç ay ya da bir yıl olabilir.
  • Belirli Şartlar: Dijital göçebe vizesi için sunulan şartlar, bu vizeyi sunan ülkeden ülkeye değişebilir. Başvurular genelde online olarak yapılabilir ve belli kriterlerin karşılanması beklenir.
  • Finans Koşulları: Dijital göçebe vizesi veren bazı ülkeler, başvuru sahiplerinin belirli bir gelir seviyesine sahip olmasını bekler.

Dijital göçebe vizesi veren ülkeler, özellikle pandemi sonrası dönemde artış göstermiştir. Bununla beraber, vize politikaları düzenli olarak güncellenebilir ve ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle her zaman dijital göçebe vizesi veren ülkelerin resmi web sitesini veya konsolosluğunu kontrol etmeyi unutmayın.

Dijital Göçebe Olmanın Avantajları Nelerdir?

  • Coğrafi Bağımsızlık: İnternet aracılığıyla iş yapan profesyoneller, böylece nerede ikamet edeceğini seçme şansı da sunar.
  • Esnek Çalışma: Dijital göçebeler, kendi çalışma saatlerini kendi belirleyebilir. Klasik “9 – 5” düzeninden ziyade, iş temposuna göre çalışma saatlerini kendileri tayin edebilir. 
  • Seyahat ve Kültür: Dijital göçebeler, genelde bilgisayar ve internet imkânının olduğu pek çok yerde çalışabilir. Bu da farklı ülkeler keşfetmeyi, farklı kültürler görmeyi beraberinde getirir.
  • Yeni Fırsatlar: Dijital göçebeler, farklı kültür ve kişilerle temasa geçtiği için yeni iş imkânlarına da erişebilir.

Dijital göçebeliğin gelecekte daha da önem kazanması bekleniyor.

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Estonya

Estonya, dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasında en popüler isimlerden biri. Özellikle de ülkenin başkenti Tallin, Estonya resmi makamlarına göre, dijital göçebeler için en iyi şehir. 2020 yılının yaz döneminde dijital göçebe vizesi programını başlatan ülke, 1 yıla kadar Estonya’da kalmaya izin veriyor. DNV ile Estonya'da kalmak, Estonya vatandaşlığı veya daimi ikamet izni alma hakkı vermez. DNV bir oturma izni değil, geçici bir konaklamadır. Dijital göçebe uygunluğunun kanıtına ek olarak standart Estonya Hükümeti vize kuralları ve prosedürleri geçerlidir. Bu kurallar nelerdir?

Estonya Dijital Göçebe Vizesi Şartları

  • Telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak konumdan bağımsız olarak çalışabileceğinizi, esasen bir "Dijital Göçebe" olduğunuzu kanıtlamalısınız.
  • Ek olarak, aşağıdaki üç kategoriden herhangi birine girdiğinizi kanıtlamanız gerekecektir.
  • Yabancı bir ülkede kayıtlı bir işveren için çalışıyorsanız ve bu işverenle bir iş sözleşmeniz varsa, yabancı bir ülkede kayıtlı ve ortağı/hisse sahibi olduğunuz bir şirket için ticari faaliyette bulunuyorsanız,
  • Daha çok daimi işyeri yurt dışında bulunan ve sözleşmeli olduğunuz müşterilere freelance veya danışmanlık hizmeti veriyorsanız.
  • Kamu veya özel sektör işverenleri arasında ayrım yapılmamaktadır. Bu nedenle, işvereniniz ister özel bir şirket ister bir kamu sektörü kurumu veya kar amacı gütmeyen bir kuruluş olsun, başvurabilirsiniz. Önemli olan işverenle iş sözleşmenizin olması ve telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak uzaktan çalışabiliyor olmanız ve bunu kanıtlamanız.
  • Finansal olarak ise 2023 yılı itibarıyla aylık gelir gereksinimi minimum 4.500 €. Bu seviye, düzenli olarak değişebilir. Örneğin, daha önceki yıllarda 4.500 € idi. Bu nedenle güncel bilgileri incelemeyi unutmayın.
  • Estonya dijital göçebe vizesi çevrim içi formunda buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Daha fazlası için resmi Estonya temsilciliklerinden bilgi almayı unutmayın.

Almanya

Almanya'da resmi bir dijital göçebe vizesi yoktur. Bununla birlikte, Alman uzaktan çalışmanıza izin veren serbest çalışan vizesine başvurabilirsiniz. Almanya'da, Alman serbest çalışan vizesi, dijital göçebe vizesine en yakın vize türüdür. Almanya’daki serbest çalışan vizesine başvurmak için Türkiye’deki Alman Büyükelçiliği'ne başvurmalısınız.

Almanya Schengen vizesi hakkında da tüm güncel bilgileri inceleyebilirsiniz.

Portekiz

2022 yılından bu yana Portekiz de dijital göçmenlere belirli zaman dilimleri içerisinde ev sahipliği yapabiliyor. Portekiz dijital göçebe vizesine dair önemli bazı şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Başvurunuzdan önceki minimum son 3 ayda, Portekiz'in güncel asgari ücretinin en az 4 katı kazanıyor olmanız gerekir.
  • Merkezi Portekiz dışındaki bir şirkette çalışıyor olmalısınız.
  • Portekiz’de dijital göçebe vizesi 2’ye ayrılmaktadır: Geçici oturma vizesi ve oturma vizesi. Geçici oturma vizesi ile dijital göçmenler ülkede 1 yıla kadar konaklayabilir. Oturma vizesi ile de beş yıla kadar yenilenebilen oturma izni elde edilebilir. Ayrıca oturma vizesi alırsanız, 5 yılın sonunda Portekiz vatandaşlığına da geçebilirsiniz. 

Başvuru süreci için Portekiz Konsolosluğu’na danışmanız gerekiyor.

Portekiz gezilecek yerler listemizi de keşfedin!

Dubai

Vergi ödemeden çalışabilme imkânı sunduğu için Dubai dijital göçebe vizesi de öne çıkıyor. Ayrıca ülkede yüksek internet hızı bağlantısı da sunulabilmekte.

Dubai Dijital Göçebe Vizesi Şartları

  • Çevrim içi doldurabileceğiniz başvuru formu.
  • En az 6 ay geçerli pasaport.
  • BAE kapsamında geçerli sağlık sigortası.
  • Konaklama rezervasyonu

Bunların yanı sıra işverenler ve çalışanlar özelinde farklı belgeler de istenmekte. Aylık minimum 5.000$ gelir, son 3 aya ait banka hesap özetleri bunlardan bazılarıdır. Dubai’de dijital göçmen olarak 1 yıl çalışabilir, daha sonra vizenizi yenileyebilirsiniz. Ülkenin İkamet ve Dış İşleri Genel Müdürlüğü için buraya tıklayabilirsiniz.

Dubai Vizesi Nasıl Alınır başlıklı içeriğimizi de keşfedebilirsiniz.

Hırvatistan

Dijital göçmenlere kapısını 2021’den bu yana açan bir diğer ülke ise Hırvatistan.

Hırvatistan Dijital Göçebe Vizesi Şartları

  • Bir AB veya AEA ülkesi vatandaşı olmadığınızı kanıtlamalısınız.
  • Aylık yaklaşık 2.300 € geliriniz olduğunu kanıtlamalısınız. 
  • Aile üyelerinizi yanınızda getirmek istiyorsanız, aylık gelirinizin banka hesap özeti, ayda fazladan 90€'nuz olduğunu göstermelidir.
  • Hırvatistan dışında bir şirkette çalışmalısınız. Hırvatistan içinde herhangi bir işveren için çalışamazsınız. 
  • Hırvatistan büyükelçiliği veya konsolosluğundan güncel, doğru bilgileri alarak başvuru sürecine geçebilirsiniz.

İspanya

İspanya dışında bir şirkette uzaktan çalışan ve telekomünikasyon temelli çalışan kişiler İspanya’da dijital göçmen olabilmektedir. Hatta başvuru sahibi serbest mesleği ile elde ettiği toplam miktarının %20'sini geçmediği sürece İspanya'da bir şirkette de çalışabilir. İspanya başvuru sahibinin, prestijli bir üniversite, kolej veya işletme okulundan lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmasını bekliyor ya da bunun yerine mevcut faaliyet alanında en az 3 yıllık iş tecrübesi arıyor. Ayrıca eş – evli olmayan partnerin de vize alabilmesi öne çıkıyor. Başvuracak kişilerin, vize başvurusundan önce, “Nùmero de Indentidad de Extranjero” (NIE) yani Yabancı Kimlik Numarasını da alması gerekiyor. Başvuru ve güncel bilgiler için İspanya Konsolosluğu’na danışmayı unutmayın.

Norveç

Bu vizeyi alan dijital göçebelerin Norveç'te yaşarken yerel vergileri ödemek ve KDV numarası için başvurmak zorunda kalacaklarını unutmamak önemlidir. Her vizede olduğu gibi başvurabilmeniz için yerine getirmeniz gereken belirli şartlar vardır. Norveç dijital göçebe vizesi için gereken belgeler aşağıdadır:

  • Geçerli Pasaport 
  • Serbest Meslek Kanıtı: İşletmenizin Norveç dışında kurulduğunu kanıtlamalısınız.
  • Yılda en az 35.719 € kazanın: Geliriniz, gelir şartını karşılamalıdır.
  • Gelir Kanıtı: Ne kadar kazandığınızı kanıtlayan banka hesap özetleri.
  • Sözleşme: Norveçli bir müşteriyle vasıflı bir işçi için en az asgari ücreti ödemeyi kabul eden bir sözleşme imzalamış olmanız gerekir.
  • Konaklama Adresi

Norveç Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na giderek başvuru süreci, gerekli belgeler, güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.

Dijital Göçebe Vizesi Veren Diğer Ülkeler Hangileridir?

Yunanistan, Çek Cumhuriyeti Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları da dijital göçmenlere kapılarını açıyor.

Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi içeriğimizi de keşfedebilirsiniz!