Dünyanın birçok ülkesinde günübirlik gidiş geliş seyahatlari de dahil olmak üzere vize isteniyor. Vize isteyen ülkelerin sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Hollanda da vize isteyen ülkelerden birisidir. Eğer yakın zamanda Hollanda’ya gitmeyi planlıyorsanız ve Hollanda vizesi nasıl alınır merak ediyorsanız, tüm sorularınıza cevap alabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.
Hollanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olup, tüm Avrupa ülkeleri gibi Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Eğer umuma mahsus (bordo) pasaportunuz varsa, öncelikle aşağıda açıklayacağımız vize başvuru prosedürünü yerine getirmeniz gerekiyor. Gri hizmet pasaportu, siyah diplomatik pasaport ve yeşil hususi pasaport sahibi T.C vatandaşları ise 180 günde 90 günü geçirmemek kaydıyla vizeden muaf tutulabiliyor. Söz konusu renkli pasaportlardan birine sahipseniz ve Hollanda’da 90 günden fazla kalacaksanız, pasaportunuzun rengi ne olursa olsun siz de vize başvurusunda bulunmalısınız. Hollanda vizesi başvuru süreci ise istenilen vize türüne göre farklılıklar göstermektedir.
Schengen bölgesinde bulunan ve Schengen vizesiyle girilebilen Hollanda’ya vize başvurusunda 90 gün kuralı var. Vize alacağınız kuruma evraklarınızı teslim ederken Hollanda’ya niçin seyahat edeceğinizi belirten bir dilekçe yazmanız isteniyor. Dilekçede belirtilen seyahat amacı da alacağınız vize türünü belirliyor. Hollanda vize türleri ise şöyle;
Bu vize türü geçici ikamet vizesi olarak da biliniyor. Uzun sürecek yurt dışı eğitimleri, aile birleşimleri ve oturma izni almak için bu vizeye başvurmalısınız. 90 günden uzun süreli vize başvuruları sadece İstanbul Hollanda Konsolosluğu ve Ankara Hollanda Büyükelçiliği’nden yapılabiliyor. Daha önce hiç Schengen vizesi almamış olan başvuru sahiplerini Hollanda Konsolosluğu görmek isteyebiliyor. Başvuracağınız bu noktaların adresleri ise şöyle;
Hollanda Büyükelçiliği Afyon, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir Karabük illerinden gelen vize başvurularını da değerlendiriyor.
İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Yalova’dan gelen vize başvurularını da değerlendiriyor.
90 günü aşmayan kısa süreli vize başvurularında Hollanda Konsolosluğu direkt başvuru kabul etmeyip, sadece yetkili vize merkezlerinden yapılan başvuruları değerlendiriyor. İkamet adresinize göre bir vize merkezi belirleyip gerekli evrakları hazırladıktan sonra randevu alabiliyorsunuz. Randevunuza gittiğinizde ise hem evraklarınızı teslim edip hem de parmak izi gibi biyometrik işlemlerinizi halledebiliyorsunuz. Randevunuzda sorun çıkmaması için ve vize işlemlerinizin sorunsuz ilerlemesi için evraklarınızın eksiksiz olmasına dikkat edin.
Eğer Hollanda seyahatinize 90 gün ya da 90 günden daha fazla bir süre varsa vize başvurunuz kabul edilmiyor. Ama erken başvuru kabul edilmiyor diye vize başvurusunu da seyahatinize yakın yapmamanızda fayda var. Hollanda’nın resmi tatil günleri ve başvurunun yoğunlaştığı dönemleri de göz önünde bulundurarak seyahatinize 4 hafta kala vize başvurunuzu yapabilirsiniz.
Hollanda vize başvurunuzu Hollanda Konsolosluğu’nun internet sitesinden online olarak ve Türkçe, İngilizce, Flemenkçe dil tercihlerinize göre yapabilirsiniz. Schengen vizesi için son 5 yıl içinde başvuru yapmışsanız ve bu süreçte parmak iziniz tanımlanmışsa, turistik vize işlemlerini yürütmesi için 3. Kişi ya da danışmanlık firmalarına yetki verebilirsiniz. Yalnız bu parmak izini pasaport veya kimlik için verdiğiniz parmak iziyle karıştırmayın, vize için vereceğiniz parmak izi diğerlerinden ayrıdır. Schengen vizesi için hiç parmak izi vermediyseniz başvuruyu bizzat kendiniz yapıyorsunuz. Vize için randevuyu da aracı kurumlar alıyor ve parmak iziniz varsa aksi belirtilmedikçe sizin gitmenize de gerek kalmıyor. Aracı firmaya teslim ettiğiniz evraklarınız eksiksiz ise Hollanda Konsolosluğu’nun sizden eksik evrak tamamlamayla ilgili bir talebi olmayacaktır. Vizenizin değerlendirme süreci de uzamayacaktır.
Kısa süreli C tipi vizeler ve uzun süreli D tipi vizelerin Euro cinsindeki harç ücretlerini Hollanda Konsolosluğu belirliyor. Hollanda vize işlemleri de konsolosluk tarafından yetkilendirilen aracı kurumlar tarafından yapıldığından dolayı bu kurumlar harçların üzerine belirli bir hizmet bedeli ekliyorlar. Vize ücretleri belirli dönemlerde güncelleniyor ve türlerine göre farklılıklar gösterebiliyor.
Başvuru sürecindeki evrak temini masrafları ve danışmanlık eden firmaya ödenecek hizmet bedeli bu fiyatın dışındadır.
Hollanda vizesi, Hollanda Konsolosluğu’nun belgelerinizi incelemesi sonrasında 7 ila 15 gün sonra onaylanıyor. Başvurunuz sonrası araya resmi tatiller girmişse ya da sizden ek belgeler istenmişse bu süreç daha da uzayabiliyor. Ayrıca çalışma ve oturma izni için istenen uzun süreli vizelerde de ek gecikmeler yaşanabiliyor.