Yurt dışı tatili planlıyor; Para birimi artmayan ve hala bizim canımız Türk Lirasının altında olan ülkelerde tatil yapmak istiyorsanız, keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik var. Madem bir yurt dışı tatili düşlediniz, bu ülkelerden birine gitmeye ne dersiniz? Haydi gelin Türk Lirasının değerli olduğu 10 ülkeye ve gez-gör rotasına bir göz atalım. Yalnız bir hatırlatma da yapalım; Size sunduğumuz veriler Ağustos 2023 tarihi itibariyle geçerli! Dileriz bu ülkelerin sayısı gittikçe artar.
{ad:0}Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında vize muafiyeti var. Yani ülkeye çipli kimlik kartınız ya da pasaportunuzla vizesiz girebiliyorsunuz. Son yıllardaki savaş nedeniyle maalesef tatil alternatifi olmaktan çıkan ülkede TL hala değerli! Temel ürünlerin fiyatlarının da ülkemize göre daha düşük seyrettiği Ukrayna’da tek yönlü ulaşımlarda geçerli otobüs biletleri 7,30 TL’ye denk gelirken, günlüğü 479 TL’den başlayan fiyatlarla araç kiralayabiliyorsunuz. Taksimetre ise en kısa mesafe için 37 TL ederinde UAH yazıyor. Ortalama bir restoranda karnınızı doyuracak bir öğünü yaklaşık 250 TL’ye yiyebiliyorsunuz.
Ukrayna’nın en turistik şehri Lviv. Bir zamanlar müzeleri ve sanat galeriyle Ukrayna’nın kültür başkenti olarak da anılan şehir dileriz savaşın ardından yine eski şen atmosferine kavuşur. Mimarisi, restoran – kafelerinin renkli atmosferi ve tadı damağınızda kalacak tatlıları – kahveleri ile hem ucuz hem de çok çekici olan şehirde sanat ve çikolata festivalleri de görülmeye değer. Dileriz yine olur!
Rusya vizeyle girilebilen bir ülke, çok büyük olduğu için de seyahat süreniz nereye gideceğinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Türk lirasının altında seyreden para değeriyle tatil alternatifi olarak değerlendirebileceğiniz Rusya, bizden eğitim göçü de alıyor. Ülkeyi gezerken toplu taşıma kullanacaksanız tek yön bilet fiyatı yaklaşık 9,30 Türk lirasına tekabül ediyor. Günlük araç kiraları 690 TL’den, taksi ücretleri ise 35 TL’den başlıyor. Doyurucu ve lüks olmayan bir öğünü ortalama 1500 rubleye yiyebiliyorsunuz.
Klasikleri okumayı seviyorsanız biliyorsunuz ki Rusya Dostoyevski’nin ülkesi. Dolayısıyla eski Sovyet mimarisiyle bezeli St. Petersburg da size ‘Suç ve Ceza’yı hatırlatacak bir atmosfer sunuyor. Ülkenin kalbinin attığı yer olan Moskova’daki Kızıl Meydan, Lenin Mozolesi, Novodeviçi Mezarlığı, Bolşoy Tiyatrosu da Rusya’nın en az klasikler kadar meşhurlarından.
Ülkemize oldukça yakın bir rota olan Sırbistan’a giriş de vizesiz. Ülkenin başkenti Belgrad’a ortalama 1,5 – 2 saatlik bir uçak yolculuğuyla ulaşabiliyorsunuz. Diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olan Sırbistan’da şehir içi otobüslerle dolaşacaksanız tek yön ulaşım için 89 Sırp dinarı /23 TL, araç kiralamak için günlük 2.246.000 Sırp dinarı / 569 TL gibi rakamlar ödüyorsunuz. Taksilerin taksimetresi ise 190 Sırp dinarı yani 48 TL’den açılıyor. Bunlar örnek olabilecek harcama kalemlerinden sadece birkaçı.
Sırbistan’ın başkenti Belgrad eğlenceleri ve gurme mutfağıyla biz Türklerin tatil için rağbet ettiği bir destinasyon olmasının yanı sıra, tarihiyle de harika bir kültür turu vadediyor. Üstelik bu tura Osmanlı’dan kalan izler de dahil. Osmanlı eserlerini de göreceğiniz eşsiz bir Belgrad manzarası sunan Kalemegdan, sanki Ayasofya diyeceğiniz Aziz Sava Katedrali, dünyanın en akıllı bilim adamlarından Tesla’nın ismini taşıyan Nikola Tesla Müzesi, Balkanlardaki en yüksek kule olan Avala Kulesi, Sırbistan Ulusal Müzesi gibi keyifli bir gezi rotası sunan Belgrad’da balkanların ünlü et yemeği Cevabi’yi de tadabilirsiniz.
Hindistan Türk vatandaşlarının vizeyle gidebileceği bir ülke. Güney Asya’nın en eksantrik kültürlerinden biriyle tanışacağınız ülke dünyanın en büyük yedinci, en kalabalık ikinci ülkesi. Sokaklarında yürürken, tapınaklarını gezerken ve yerel lezzetlerini tadarken sizi çok şaşırtacak ülkenin para birimi Hindistan rupisi ve bizim biricik TL’miz de hala rupiden değerli. Ülkeyi toplu taşımayla gezecekseniz şehir içi tek yön ulaşım 8,20 TL, araba kiralayarak gezecekseniz günlük ortalama 600 TL ödüyorsunuz. Taksimetreler 16 TL’den açılıyor ve her kilometre başına da 6,60 TL yazıyor. Hindistan yemek fiyatları açısından da uygun bir ülke, doyurucu bir öğünü ortalama 105 TL’ye yiyebiliyorsunuz. Tabii ülkenin yemek kültürünün de bizim damak tadımızdan farklı olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Hindistan’ın en ünlü şehirleri arasında Mumbai, Agra ve Delhi başta geliyor. Kasım ayının başından mart sonuna kadar gezebileceğiniz bir iklimde olan ülkede rotanıza mutlaka alın diyeceğimiz yerler ise Agra’daki Taç Mahal, Delhi’deki Red Fort (Kızıl Kale), UNESCO listesindeki Qutub Minar, en renkli şehirlerden Jaipur, finans üssü Mumbai ve romantik şehir Udaipur. Ayrıca Varanasi şehrinde ölü yakma ve Ganj Nehri’nde yıkanma gibi ritüellere bolca tanık olabilir, Goa şehrinde de partilere katılıp Hint eğlencelerinin tadını çıkarabilirsiniz.
En çok da Amerikan savaş filmlerinden tanıyıp bildiğimiz Vietnam umuma mahsus pasaport sahiplerine vize uygulayan bir ülke. Ama bu vizeyi kapı vizesi olarak da alabiliyorsunuz. Güneydoğu Asya’da konumlanan ülkede bir tatil planlıyorsanız doğal güzelliklerinden çok etkileneceğinizi ayrıca belirtmek isteriz. Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan bu ada ülkesinde nüfusun yüzde sekseni Budist. Dolayısıyla tapınak kültüründen de çok etkileniyorsunuz. Ülkedeki fiyatlar konusunda bir fikir oluşturması açısından yine ulaşım fiyatlarından örnekler verelim. Vietnam’ı gezerken toplu taşıma kullanacaksanız tek yön bilet ücreti 8 TL, günlük araç kirası ise ortalama 950 TL. Taksilerde taksimetreler 15 TL’den açılıyor ve kilometre başına 17 TL ödeniyor.
Dünyanın iki kutbunun da sahiplendiği ülkenin seyahat rotasına gelince; son yıllarda gökdelenler şehrine dönüşen başkent Hanoi, Vietnam Ulusal Tarih Müzesi, doğal güzelliği UNESCO tarafından tescillenmiş Ha Long Koyu, Son Doong Mağarası, Hoa Lo Cezazevi Müzesi, Hoan Kiem Gölü, Vietnam Devrim Müzesi ve Cat Ba Adası görülmeye değer yerler. Genellikle çok sıcak ve nemli olan ülkeye gitmek için en uygun zamanlar ise ekim – kasım ve mart – nisan ayları. Vietnam’a ülkemizden uçak yolculuğu ise yaklaşık 10 saat sürüyor.
Egzotik bir rota olan Tayland aynı zamanda ülkemize göre daha ucuz bir ülke. Ama tatil zamanınızı muson yağmurlarına göre ayarlamanız gerekiyor ki, bu zamanlar da kasım ile mart arasındaki ayları kapsıyor. Tayland’a gitmek isteyen bordo pasaport sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaf tutuluyor. Ülkede toplu taşıma tek yön bilet fiyatı 24 TL, araba kiralamak isterseniz günlük ücretler ortalama 677 TL. Takside taksimetreler 28 TL’den açılırken, kilometre başına da 32 TL ödeniyor. Yemek için vereceğimiz örnek ise bu kez hamburger menüsü. Ülkemizdeki gibi bir menüyü ortalama 150 bahta yiyebiliyorsunuz. Tayland’a ülkemizden ortalama 9,5 saatlik bir uçak yolculuğuyla gidiliyor. Ucuz bir ülke olmasına rağmen bu seyahatin en bütçe zorlayan tarafı da uçak bileti oluyor.
Mistik atmosferli mekanlar, muhteşem bir doğa ve ilginç bir kültür görmek istiyorsanız Tayland size çok uygun bir tatil alternatifi. Deniz – güneş – kum için de cennet gibi bir seçenek olan ülkede dünyanın en iyi şehirleri arasında ilk sıralarda olan Bangkok, birçok Budist tapınağı göreceğiniz Chiang Mai, UNESCO Dünya mirasları arasında bulunan Ayutthaya, birbirinden güzel adalar, ilginç bir köy olan Bo Sang Şemsiye Köyü ve binlerce tropikal hayvan – bitki türü barındıran Khao Yai Ulusal Parkı görmeden gelmeyin diyeceğimiz yerler arasında.
Güneydoğu Asya’da Tayland’ın komşusu olan Laos dünyadan uzak bir ülke olarak da tanımlanıyor. Denizi olmayan dağlık ülkenin adı da ‘Bin Fil ülkesi’ anlamına geliyor. Modernlik açısından hiçbir hırsı olmayan ülkedeki tüm şehirler kasaba görünümünde. Bu yönüyle de en çok doğalı seven gezginlere hitap ediyor. Uçakla 9,5 saat süren Laos’a belli şartlar dahilinde kapı vizesiyle girebiliyorsunuz. Ülkede toplu taşıma tek yön bilet 17 TL civarında. Taksi ile bir saatlik yolculuk da ortalama 170 TL.
UNESCO’nun koruması altındaki Luang Prabang şehri, şirin köyleriyle doğa aşıklarına hitap eden Vang Vieng, başkent Vientiane ve Mekong Nehri ülkenin en gezilesi yerleri arasında başı çekiyor.
Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Filipinler Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Uçak yolculuğu 11 – 12 saat sürüyor. Tropikal bir tatil vadeden ülke Pasifik Okyanusu üzerindeki ortalama 7000 adadan oluşuyor ve ormanlarıyla, nehirleriyle, bin bir türlü orman canlısıyla da çok farklı bir deneyim sunuyor. Sıra ‘Filipinler’de hayat nasıl’ sorusuna geldiğinde ise kiraların en az bizde olduğu kadar pahalı olduğu söyleniyor. Ama bir seyahat için en gerekli bilgilerden biri de ülkeyi gezerken bol hesap yaptıran ulaşım! Filipinler’de taksilere indi – bindi 20 TL, km başına da yaklaşık 8 TL ödeniyor. Tek yönlü otobüs bileti yaklaşık 7,5 TL iken araç kiralayarak gezmek isterseniz günlük 554 TL ödüyorsunuz.
Her daim sıcak olan Filipinleri’i gezmek için en ideal mevsim ilkbahar. Ülkenin gezi rotasına gelince; Filipinler’in birçok adası ‘tatilin alasını yaptım’ dedirtecek kadar güzel. Ama sayısız kilisesi, şelalesi plajıyla Siquijor Adası en rağbet göreni. 17. Yüzyıldan kalan mabediyle Iloilo şehri, başkent Manila, pirinç tarlaları, plajlarıyla popüler Boracay Adası, bir film platosunu andıran Vigan, eteğinde fotoğraf çektirmenin kaçınılmaz olduğu Mayon Volkanı ise mutlaka görülmeli.
Asya kıtasındaki en sıcakkanlı, en tatil yapılası ülkelerden olan Endonezya en çok da romantizm üssü balayı adası Bali ile tanınıp biliniyor. Yakın zamanda evlenecekseniz ve balayı için de yer seçmek üzereyseniz size TL’nin Endonezya rupisinden şu an 560 kat daha değerli olduğunu hatırlatalım. 11 saatlik bir uçuşa razıysanız, ülkeye kapı vizesi alarak sorunsuzca girebiliyorsunuz. Ülkede tek yön otobüs bileti yaklaşık 9, günlük araba kiralamak yaklaşık 760, taksi ise açılışta 14 TL. Bir hamburger menüsü ise ortalama 63000 rupi civarında.
Aynı zamanda dünyanın en büyük ada ülkesi olan Endonezya kalabalık nüfusuyla da dünya dördüncüsü. Ülkede tatil yaparken Hindu kültürüyle de haşır neşir olabiliyor, volkan tırmanışından scuba dalışına kadar birçok aktivite yapabiliyorsunuz. Java Adası’ndaki tapınaklarıyla ünlü Yoyakarta, ürkütücü Komodo ejderlerinin toprakları Komodo Adası, volkan kraterleriyle görülmeye değer Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı, ilginç cenaze ritüelleriyle tanışacağınız Torajaland, leoparlar – timsahlar – pitonlarla tanıştırma turlarının düzenlendiği Tanjung Puting Ulusal Parkı Endonezya’yı bir turizm cenneti yapan yerlerden sadece birkaç tanesi
Yurt dışı tatili dendiğinde aklınıza çok uzaklar geliyorsa bir Latin Amerika ülkesi olan Arjantin’i de alternatifleriniz arasına alın. Enflasyon hızıyla bizimle yarışan ülkede farklı bir kültürle ve sıcacık bir iklimle tanışın. Üstelik bu ülkeye turistik amaçlı girişlerde vize de istenmiyor. Ülkede taksiye binerseniz kilometre başına 15 peso öderken ulaşımda otobüsü tercih ederseniz tek yön için 7 peso, araç kiralamak isterseniz günlük 630 peso ödüyorsunuz. Gelmişken tangolu ve lüks bir akşam yemeğine de çıkayım derseniz bu da kişi başı yaklaşık 500 pesoya tekabül ediyor. Ülkeye aktarmasız uçuşlar yaklaşık 15 saat sürüyor. Arjantin tangonun doğduğu yer. Ama ülkeyi görülesi yapan sadece muhteşem dansları değil, Buenos Aires’in muhteşem kumsalları, festivalleri ve eksantrik mutfağı da tanışmaya değer. Bizim size önereceğimiz rota da ise mutlaka görün diyeceğimiz yerler arasında Iguazu Şelaleleri, 8 kilometrelik kum plajı Mar del Plata, Cordoba Katedrali, UNESCO’nun korumasındaki Los Glaciares Buzulları, doğa manzaralarıyla dudak uçuklatan Delta Tigre var.