Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Türk Lirasının Değerli Olduğu Ülkeler Hangileri?

Türk Lirasının Değerli Olduğu Ülkeler Hangileri?

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 08 Ağustos 2023
 • Son Güncellenme: 04 Nisan 2024
Türk Lirasının Değerli Olduğu Ülkeler Hangileri?

Yurt dışı tatili planlıyor; Para birimi artmayan ve hala bizim canımız Türk Lirasının altında olan ülkelerde tatil yapmak istiyorsanız, keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik var. Madem bir yurt dışı tatili düşlediniz, bu ülkelerden birine gitmeye ne dersiniz? Haydi gelin Türk Lirasının değerli olduğu ülkelere göz atalım. Yalnız bir hatırlatma da yapalım: Size sunduğumuz veriler Nisan 2024 tarihi itibariyle geçerli! Dileriz bu ülkelerin sayısı gittikçe artar.

{ad:0}

2024 Nisan Ayı İtibariyle Türk Lirasının Değerli Olduğu Ülkeler Hangileridir? 

2024 Nisan ayı itibariyle Türk Lirasının değerli olduğu ülkeler şu şekilde: 

  • Ukrayna
  • Rusya 
  • Sırbistan
  • Hindistan
  • Vietnam
  • Tayland
  • Laos
  • Filipinler
  • Endonezya
  • Arjantin
  • Makedonya
  • Kamboçya 
  • Nepal

Ukrayna: (1 Türk Lirası = 1,22 Ukrayna Grivnası)

Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında vize muafiyeti var. Yani ülkeye çipli kimlik kartınız ya da pasaportunuzla vizesiz girebiliyorsunuz. Son yıllardaki savaş nedeniyle maalesef tatil alternatifi olmaktan çıkan ülkede TL hala değerli! Temel ürünlerin fiyatları ülkemize göre daha düşük seyderiyor.  

Ukrayna’nın en turistik şehri Lviv. Bir zamanlar müzeleri ve sanat galeriyle Ukrayna’nın kültür başkenti olarak da anılan şehir dileriz savaşın ardından yine eski şen atmosferine kavuşur. Mimarisi, restoran – kafelerinin renkli atmosferi ve tadı damağınızda kalacak tatlıları – kahveleri ile hem ucuz hem de çok çekici olan şehirde sanat ve çikolata festivalleri de görülmeye değer. Dileriz yine olur!

Rusya: (1 Türk Lirası = 2,90 Rus Rublesi)

Rusya vizeyle girilebilen bir ülke, çok büyük olduğu için de seyahat süreniz nereye gideceğinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Türk lirasının altında seyreden para değeriyle tatil alternatifi olarak değerlendirebileceğiniz Rusya, bizden eğitim göçü de alıyor.  Klasikleri okumayı seviyorsanız biliyorsunuz ki Rusya Dostoyevski’nin ülkesi. Dolayısıyla eski Sovyet mimarisiyle bezeli St. Petersburg da size ‘Suç ve Ceza’yı hatırlatacak bir atmosfer sunuyor. Ülkenin kalbinin attığı yer olan Moskova’daki Kızıl Meydan, Lenin Mozolesi, Novodeviçi Mezarlığı, Bolşoy Tiyatrosu da Rusya’nın en az klasikler kadar meşhurlarından. 

Sırbistan:(1 Türk Lirası = 3,38 Sırp Dinarı) 

Ülkemize oldukça yakın bir rota olan Sırbistan’a giriş de vizesiz. Ülkenin başkenti Belgrad’a ortalama 1,5 – 2 saatlik bir uçak yolculuğuyla ulaşabiliyorsunuz. Sırbistan’ın başkenti Belgrad eğlenceleri ve gurme mutfağıyla biz Türklerin tatil için rağbet ettiği bir destinasyon olmasının yanı sıra, tarihiyle de harika bir kültür turu vadediyor. Üstelik bu tura Osmanlı’dan kalan izler de dahil. Osmanlı eserlerini de göreceğiniz eşsiz bir Belgrad manzarası sunan Kalemegdan, sanki Ayasofya diyeceğiniz Aziz Sava Katedrali, dünyanın en akıllı bilim adamlarından Tesla’nın ismini taşıyan Nikola Tesla Müzesi, Balkanlardaki en yüksek kule olan Avala Kulesi, Sırbistan Ulusal Müzesi gibi keyifli bir gezi rotası sunan Belgrad’da balkanların ünlü et yemeği Cevabi’yi de tadabilirsiniz. 

Hindistan: (1 Türk Lirası = 2,61 Hindistan Rupisi)

Hindistan Türk vatandaşlarının vizeyle gidebileceği bir ülke. Güney Asya’nın en eksantrik kültürlerinden biriyle tanışacağınız ülke dünyanın en büyük yedinci, en kalabalık ikinci ülkesi. Sokaklarında yürürken, tapınaklarını gezerken ve yerel lezzetlerini tadarken sizi çok şaşırtacak ülkenin para birimi Hindistan rupisi ve bizim biricik TL’miz de hala rupiden değerli. Ülkeyi toplu taşımayla gezecekseniz şehir içi tek yön ulaşım 8,20 TL, araba kiralayarak gezecekseniz günlük ortalama 600 TL ödüyorsunuz. Taksimetreler 16 TL’den açılıyor ve her kilometre başına da 6,60 TL yazıyor. Hindistan yemek fiyatları açısından da uygun bir ülke, doyurucu bir öğünü ortalama 105 TL’ye yiyebiliyorsunuz. Tabii ülkenin yemek kültürünün de bizim damak tadımızdan farklı olduğunu da söylemeden geçmeyelim. 

Hindistan’ın en ünlü şehirleri arasında Mumbai, Agra ve Delhi başta geliyor. Kasım ayının başından mart sonuna kadar gezebileceğiniz bir iklimde olan ülkede rotanıza mutlaka alın diyeceğimiz yerler ise Agra’daki Taç Mahal, Delhi’deki Red Fort (Kızıl Kale), UNESCO listesindeki Qutub Minar, en renkli şehirlerden Jaipur, finans üssü Mumbai ve romantik şehir Udaipur. Ayrıca Varanasi şehrinde ölü yakma ve Ganj Nehri’nde yıkanma gibi ritüellere bolca tanık olabilir, Goa şehrinde de partilere katılıp Hint eğlencelerinin tadını çıkarabilirsiniz. 

Vietnam: (1 Türk Lirası = 782,31 Vietnam Dongu)

En çok da Amerikan savaş filmlerinden tanıyıp bildiğimiz Vietnam umuma mahsus pasaport sahiplerine vize uygulayan bir ülke. Ama bu vizeyi kapı vizesi olarak da alabiliyorsunuz. Güneydoğu Asya’da konumlanan ülkede bir tatil planlıyorsanız doğal güzelliklerinden çok etkileneceğinizi ayrıca belirtmek isteriz. Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan bu ada ülkesinde nüfusun yüzde sekseni Budist. Dolayısıyla tapınak kültüründen de çok etkileniyorsunuz. Dünyanın iki kutbunun da sahiplendiği ülkenin seyahat rotasına gelince; son yıllarda gökdelenler şehrine dönüşen başkent Hanoi, Vietnam Ulusal Tarih Müzesi, doğal güzelliği UNESCO tarafından tescillenmiş Ha Long Koyu, Son Doong Mağarası, Hoa Lo Cezazevi Müzesi, Hoan Kiem Gölü, Vietnam Devrim Müzesi ve Cat Ba Adası görülmeye değer yerler. Genellikle çok sıcak ve nemli olan ülkeye gitmek için en uygun zamanlar ise ekim – kasım ve mart – nisan ayları. Vietnam’a ülkemizden uçak yolculuğu ise yaklaşık 10 saat sürüyor. 

Tayland: (1 Türk Lirası = 1,15 Tayland Bahtı)

Egzotik bir rota olan Tayland aynı zamanda ülkemize göre daha ucuz bir ülke. Ama tatil zamanınızı muson yağmurlarına göre ayarlamanız gerekiyor ki, bu zamanlar da kasım ile mart arasındaki ayları kapsıyor. Tayland’a gitmek isteyen bordo pasaport sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaf tutuluyor.  Tayland’a ülkemizden ortalama 9,5 saatlik bir uçak yolculuğuyla gidiliyor. Ucuz bir ülke olmasına rağmen bu seyahatin en bütçe zorlayan tarafı da uçak bileti oluyor. 

Mistik atmosferli mekanlar, muhteşem bir doğa ve ilginç bir kültür görmek istiyorsanız Tayland size çok uygun bir tatil alternatifi. Deniz – güneş – kum için de cennet gibi bir seçenek olan ülkede dünyanın en iyi şehirleri arasında ilk sıralarda olan Bangkok, birçok Budist tapınağı göreceğiniz Chiang Mai, UNESCO Dünya mirasları arasında bulunan Ayutthaya, birbirinden güzel adalar, ilginç bir köy olan Bo Sang Şemsiye Köyü ve binlerce tropikal hayvan – bitki türü barındıran Khao Yai Ulusal Parkı görmeden gelmeyin diyeceğimiz yerler arasında. 

Laos: (1 Türk Lirası = 663,42 Laos Kipi)

Güneydoğu Asya’da Tayland’ın komşusu olan Laos dünyadan uzak bir ülke olarak da tanımlanıyor. Denizi olmayan dağlık ülkenin adı da ‘Bin Fil ülkesi’ anlamına geliyor. Modernlik açısından hiçbir hırsı olmayan ülkedeki tüm şehirler kasaba görünümünde. Bu yönüyle de en çok doğalı seven gezginlere hitap ediyor. Uçakla 9,5 saat süren Laos’a belli şartlar dahilinde kapı vizesiyle girebiliyorsunuz. UNESCO’nun koruması altındaki Luang Prabang şehri, şirin köyleriyle doğa aşıklarına hitap eden Vang Vieng, başkent Vientiane ve Mekong Nehri ülkenin en gezilesi yerleri arasında başı çekiyor. 

Filipinler: (1 Türk Lirası = 1,77 Filipin Pesosu)

Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Filipinler Türk vatandaşlarından vize istemiyor.   Uçak yolculuğu 11 – 12 saat sürüyor. Tropikal bir tatil vadeden ülke Pasifik Okyanusu üzerindeki ortalama 7000 adadan oluşuyor ve ormanlarıyla, nehirleriyle, bin bir türlü orman canlısıyla da çok farklı bir deneyim sunuyor. Sıra ‘Filipinler’de hayat nasıl’ sorusuna geldiğinde ise kiraların en az bizde olduğu kadar pahalı olduğu söyleniyor. Ama bir seyahat için en gerekli bilgilerden biri de ülkeyi gezerken bol hesap yaptıran ulaşım!

Her daim sıcak olan Filipinleri’i gezmek için en ideal mevsim ilkbahar. Ülkenin gezi rotasına gelince; Filipinler’in birçok adası ‘tatilin alasını yaptım’ dedirtecek kadar güzel. Ama sayısız kilisesi, şelalesi plajıyla Siquijor Adası en rağbet göreni. 17. Yüzyıldan kalan mabediyle Iloilo şehri, başkent Manila, pirinç tarlaları, plajlarıyla popüler Boracay Adası, bir film platosunu andıran Vigan, eteğinde fotoğraf çektirmenin kaçınılmaz olduğu Mayon Volkanı ise mutlaka görülmeli. 

Endonezya: (1 Türk Lirası = 497,83 Endonezya Rupisi)

Asya kıtasındaki en sıcakkanlı, en tatil yapılası ülkelerden olan Endonezya en çok da romantizm üssü balayı adası Bali ile tanınıp biliniyor. Yakın zamanda evlenecekseniz ve balayı için de yer seçmek üzereyseniz size TL’nin Endonezya rupisinden şu an 560 kat daha değerli olduğunu hatırlatalım. Aynı zamanda dünyanın en büyük ada ülkesi olan Endonezya kalabalık nüfusuyla da dünya dördüncüsü. Ülkede tatil yaparken Hindu kültürüyle de haşır neşir olabiliyor, volkan tırmanışından scuba dalışına kadar birçok aktivite yapabiliyorsunuz. Java Adası’ndaki tapınaklarıyla ünlü Yoyakarta, ürkütücü Komodo ejderlerinin toprakları Komodo Adası, volkan kraterleriyle görülmeye değer Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı, ilginç cenaze ritüelleriyle tanışacağınız Torajaland, leoparlar – timsahlar – pitonlarla tanıştırma turlarının düzenlendiği Tanjung Puting Ulusal Parkı Endonezya’yı bir turizm cenneti yapan yerlerden sadece birkaç tanesi 

Arjantin: (1 Türk Lirası = 27,03 Arjantin Pesosu)

Yurt dışı tatili dendiğinde aklınıza çok uzaklar geliyorsa bir Latin Amerika ülkesi olan Arjantin’i de alternatifleriniz arasına alın. Enflasyon hızıyla bizimle yarışan ülkede farklı bir kültürle ve sıcacık bir iklimle tanışın. Üstelik bu ülkeye turistik amaçlı girişlerde vize de istenmiyor. Gelmişken tangolu ve lüks bir akşam yemeğine de çıkayım derseniz bu da kişi başı yaklaşık 500 pesoya tekabül ediyor. Ülkeye aktarmasız uçuşlar yaklaşık 15 saat sürüyor. Arjantin tangonun doğduğu yer. Ama ülkeyi görülesi yapan sadece muhteşem dansları değil, Buenos Aires’in muhteşem kumsalları, festivalleri ve eksantrik mutfağı da tanışmaya değer. Bizim size önereceğimiz rota da ise mutlaka görün diyeceğimiz yerler arasında Iguazu Şelaleleri, 8 kilometrelik kum plajı Mar del Plata, Cordoba Katedrali, UNESCO’nun korumasındaki Los Glaciares Buzulları, doğa manzaralarıyla dudak uçuklatan Delta Tigre var. 

Makedonya: (1 Türk Lirası = 1,78 Makedonya Dinarı)

makedonya

Türk Lirasının değerli olduğu ülkelerden biri olan Makedonya yeme-içme, konaklama ve ulaşım açısından oldukça uygun fiyatlar sunuyor ve Türk vatandaşları için vizesiz bir seçenek olması da büyük bir avantaj. Makedonya, Büyük İskender gibi tarihi figürlerle dolu zengin bir tarihe sahip, bu yüzden kültür ve tarih meraklıları için ideal bir destinasyon. Şu anki döviz kuru ile  1 Türk Lirası yaklaşık 1,86 Makedon Dinarı'na denk geliyor. Ekonomik olarak da Türk Lirası'nın Makedon Dinarı karşısında değerli oluşu, bütçe dostu bir yurt dışı tatili için ideal koşullar sunuyor. Makedonya'nın en çekici şehirleri arasında tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Ohrid ile başkent Üsküp bulunuyor. Ayrıca, manastırlarıyla tanınan Bitola şehrini de ziyaret etmek, Makedonya'nın kültürel zenginliğini daha yakından deneyimlemenize olanak sağlayacaktır. 

Kamboçya: (1 Türk Lirası = 126,83 Kamboçya Rieli)

Kamboçya

Türk Lirası'nın değerli olduğu ülkelerden biri olan Kamboçya, dünyaca ünlü Angkor Wat Tapınağı, mimarisi ve tarihi ile özellikle tarihseverler için büyüleyici bir destinasyon oluşturuyor. Türk Lirası'nın Kamboçya Rieli para birimi karşısında güçlü olması, 

Türkiye'den gelen ziyaretçiler için oldukça ekonomik bir seyahat imkanı sunuyor. Kamboçya'da çok uygun fiyatlara konaklama, yeme-içme ve gezip görme şansınız var. Kamboçya, hem ekonomik hem de kültürel açıdan zengin bir seyahat deneyimi arayanlar için cazip bir seçenek.

Nepal: (1 Türk Lirası = 4,19 Nepal Rupisi)

Nepal

Nepal denince akla gelen ilk şey, şüphesiz dünyanın en yüksek noktası olan Everest Tepesi. Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip bu ülkenin başkenti Katmandu, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Nepal, Himalayaların büyüleyici manzaraları, renkli şehir hayatı ve eski tapınakları ile sadece bir dağcılık destinasyonu değil, aynı zamanda kültür ve macera arayan gezginler için de ideal bir seçenek sunuyor. Nepal'in para birimi, Nepal Rupisi. Türk Lirası, Nisan 2024'te Nepal Rupisine göre daha değerli. 

Türk Lirasının Değerli Olduğu Vizesiz Ülkeler Hangileri?

Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değerli olduğu vizesiz ülkelere bakıldığında, genellikle bu durumun ekonomik ve politik faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini görebiliriz. 

Türk Lirası'nın güncel kurlara göre değerli olduğu ve Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği bazı ülkeler şunlardır:

  • Ukrayna
  • Moldova
  • Sırbistan
  • Malezya
  • Filipinler
  • Arjantin
  • Endonezya
  • Tayland

Bu liste, döviz kurlarındaki değişimlere bağlı olarak zaman zaman farklılık gösterebilir. Türk vatandaşları için bu ülkeler, hem ekonomik açıdan avantajlı hem de vizesiz seyahat imkanı sunuyor. Bu nedenle, yurt dışı seyahat planları yaparken bu destinasyonlar cazip seçenekler arasında yer alabilir.

Türk Lirasının Değerli Olduğu Avrupa Ülkeleri Neler?

Son birkaç yılda Türk Lirası'nın değerinde yaşanan düşüş, Türk halkının alım gücünü ve yurt dışına seyahat etme imkanlarını olumsuz yönde etkiledi. Özellikle Euro kullanılan gelişmiş Avrupa ülkeleri gibi Almanya, Hollanda ve Fransa ile kıyaslandığında, Türk Lirası'nın değer kaybı daha da belirginleşiyor. Ancak, Türk Lirasının hala değerli olduğu bazı Avrupa ülkeleri var.

Bu ülkeler arasında Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Ukrayna sayılabilir. Bu ülkeler, Türk Lirası karşısında daha düşük bir değere sahip yerel para birimleri kullanıyor. Bu ülkeler özellikle  hem kültürel zenginlikleriyle hem de ekonomik olarak erişilebilir olmalarıyla Türk vatandaşları için cazip bir seçenek.

Türk Lirası Dünyada Kaçıncı Sırada? 

Dünya genelinde 193 ülkenin para birimleri arasında Türk Lirası'nın 44. sırada yer alıyor. Türk Lirası'nın uluslararası ölçekte bir değerlendirme yapıldığında, orta sıralarda yer alırken, dünyanın en değerli para birimi olarak ise Kuveyt Dinarı öne çıkıyor. Bu listeyi sırasıyla Bahreyn Dinarı, Umman Riyali, Ürdün Dinarı ve İngiliz Sterlini takip ediyor.