Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri
Artvin’in dağ köylerinde Osmanlı Dönemi mirası, birbirinden güzel ve zamana direnen ahşap camiler olduğunu biliyor muydunuz?

Osmanlı’nın 16.yy’da Artvin ve çevresini ele geçirmesiyle birlikte bölgede İslamı yaygınlaştırma politikası başlamış ve ilk zamanlar Ermenilere ait olan bazı kilisiler ve manastırlar camilere çevrilmiştir. 18.yy’da ise yöre halkı ve dönemin usta işçileri tarafından ahşap camiler inşa edilmeye başlanmış. Yığma ahşap yapım sistemi ile inşa edilen bu camilerden bazıları tamamen ahşap iken, bazı camiler zemin itibariyle kesme yığma taş olarak başlayıp, daha sonra ahşap yığma yöntemi ile inşa edilmiş. Camilerin büyük bölümü 1700-1800’lü yıllar arasında inşa edilmiş, bazıları hem coğrafi nedenlerle hem de bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz hale gelince, tekrar yıkılıp, orjinaline yakın yeniden yapılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

{ad:0}

"Birbirinden güzel ve renkli tarihi ahşap camiler, Artvin Köylerinde adeta miras niteliğinde..."

Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Günümüze kadar gelen camilerin sayısı bir parmağı maalesef geçmiyor fakat bölge halkı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de desteği ile orjinaline yakın olarak camiler restore ediliyor ve ahşap olması nedeniyle bakımına özen gösteriliyor. Artvin köyleri dağlık alanlarda ve her mevsim bolca yağış alan bir bölgede olduğu için rutubet ve nem fazla oluyor. Bu nedenle ahşap camilerin hem iç hem de dış mimarisinde kullanılan kerestelerin çürümeye ve rutubete karşı dayanıklı olması gerekmekte. Bu nedenle Çam ağacı yerine daha çok kestane ağacı keresteleri kullanılarak, camiler orjinaline yakın restore ediliyor. Cami içlerinde kullanılan ahşap oymalar ise yetkililer tarafından tekrar orjinaline yakın kök boya yöntemi ile boyanıyor ve doğal bir vernikleme işleminden geçiriliyor. Camilerin çoğunun din görevlisi yıllardır aynı camilerde görev yapan imamlardan oluşuyor. Camileri kendi evleri gibi gördükleri için büyük bir titizlikle camilere bakıyorlar ve tadilatının yapılması için çaba sarf ediyorlar. Camiler günümüzde ibadete açık olarak hizmet veriyor. Ufak bir köy cemaati yanında yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistler için de her zaman açık olan camileri istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Olur da Artvin köylerine yolunuz düşerse Artvin ahşap camilerini mutlaka gezmeden, dönmeyin! Sizler için önerdiğimiz Artvin camileri ise farklı Artvin Köylerinde yer almaktdır.

{product:38856}

1- Maralköy İremit Camii

Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan İremit Camii, Osmanlı Döneminden kalma, tarihini hala hissedebileceğiniz bir ibadet yeri. 1851 yılında yapılan camide, oyma ahşap mimarisinin en güzel örneklerini görebilirsiniz. Kök boya kullanılarak boyanan ve iç mekanı daha da güzel hale getiren rengarenk oyma motifleri ziyaretiniz sırasında inceleyebilirsiniz.

2- Muratlı Köyü Camii

Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Artvin’in Borçka ilçesinin Muratlı Köyü'nde bulunan caminin yapımı 1846 olarak kayıtlarda geçiyor. Bodrum kat taş yığma, üst taraf ise ahşap yığma tekniği ile yapılmış ve Muratlı Camii günümüze kadar birçok restorasyon geçirmiştir. Vakıflar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığı için restorasyonlar düzenli olarak yapılmakta ve tarihi yapı günümüzde de korunmaktadır. {product:45338}

3- Camili Merkez Camii

Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Türkiye ile Gürcistan arasında sınırlar çizildiğinde Gürcistan tarafında kalan Merkez Camii o dönem sökülerek, Türk tarafında bugünkü Borçka ilçesinin Camili köyü sınırlarında tekrar inşa edilmesi ile biliniyor. İlk hali 1800’lü yıllarda yapılan camii birkaç defa doğal afetler nedeniyle yıkılmış daha sonra geçirdiği restorasyonlarla bugünkü halini almıştır. Tepe konumda bulunması nedeniyle kot farkı oluştuğu için bodrum katı taş yığma yapım tekniği ile inşa edilmiş, üst katlar ise yığma ahşap tekniği ile inşa edilmiştir. Cami içindeki oyma ahşap işçiliği ve caminin rengarenk dokusu sizi bambaşka bir evrende hissettirecek türden.

4- Ortacalar Köyü Camii

Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Artvin’in Arhavi ilçesinde, Ortacalar köyünde yer alan bu caminin yapımı 1757 olarak kayıtlarda geçiyor. Ortacalar Camii'nin minber ve tavan süslemeleri oldukça görkemli. Genel olarak diğer camilerle kıyaslayınca biraz daha sade bir cami olduğunu söyleyebiliriz. Cami, tavan süslemesi ile ön plana çıkmaktadır. {product:626} Artvin’in Tarihi Ahşap Camileri

Artvin Gezilecek Yerler arasında doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi miraslar da bir hayli fazla. Sıcak yaz günlerinde serin rotalar arayanlar için Artvin oldukça güzel bir seyahat rotası olacaktır. Siz de Artvin seyahat planı yapmak istiyorsanız, Artvin Otelleri listeleme sayfamızdan bütçenize ve zevkinize göre uygun tesisi inceleyebilir ve seyahatiniz için ilk adımı otel rezervasyonu yaparak, gerçekleştirebilirsiniz.

{search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}