Neredekal.com

Aphrodisias Antik Şehri

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 05 Kasım 2010
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Aphrodisias Antik Şehri

Aydın ili, Karacasu ilçesinin 12 km. güneydoğusunda, Geyre köyü yakınlarında, Babadağ'ın eteğinde, denizden yaklaşık 600 mt. yükseklikte bir plato üzerinde yer alan antik çağların görkemli kenti Aphrodisias, Byzantionlu Stephanos'a göre, MÖ 13.yy.da kurulmuştu ve ''Ninoe'' (etimolojik olarak Babil kralı Ninos kökenli) olarak adlandırılıyordu.

1904'te başlatılan arkeolojik kazılar sonucunda Aphrodisias'taki ilk yerleşmenin MÖ 4000 yıllarında Kalkolitik çağlarda başladığı tespit edilmiştir.

Kesin bilgiler MÖ 11.yy.a aittir. Tarihçi Appian'a göre Aphrodisias, Komşu kent Plarasa (Bingeç) ile birlikte bu dönemde gümüş ve bronz sikkeler darbetmiştir. Aphrodisias'ın en parlak ve gelişkin dönemi, Roma çağlarındadır. Kentin yakınlarında Babadağ2ın eteklerinde bulunan ocaklardan sağladıkları değerli mermerlerden olağanüstü güzellikte heykeller ve yapı elemanları üreten ve imparatorluğun her yanına ihraç eden aphrodisiaslı ustalar, ''Aphrodisias stili'' olarak bilinen ''manierist'' sanat okulunu kurdular. Beş yüzyıl kadar süren yoğun iskan ve geleneksel Roma yaşantısı boyunca, göz kamaştıran güzellikte yapılarla dolu bir kent ortaya çıktı. Bizans Dönemi'nde dinsel ve siyasal nedenlerden olumsuz etkilenen Aphrodisias, giderek eski parlak dönemlerini geride bıraktı. Yangınlar, depremler, sasani ve arap akınlarıyla harap oldu ve zamanla terk edildi.

Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite adına kutsal törenler yapılan Aphrodisias kentinin, antik çağın önde gelen mimarlık, sanat, heykeltraşlık ve tapınma merkezi olmasının yanı sıra; tıp, matematik, astronomi alanlarında da önemli çalışmalar yapılan bir kent olduğu bilimsel araştırmalarla belgelenmiştir. tıp araştırmacısı Xenocrates, romancı Chartiton ve düşünür Alexander Aphrodisiaslıdır.

Kentte görülebilecek başlıca yapı kalıntıları; MS 2.yy.da İmparator Hadrianus zamanında yapılan hamam, büyük havuzlu agora, MÖ 1.yy.da tanrıça Aphrodite için yapılan tapınak, 30.000 kişilik stadium, 10.000 kişilik tiyatro, Roma-Bizans dönemleri arasında yapılmış surlar, akropol, odeon, piskopos sarayı ve felsefe okuludur.

Aphrodisias antik şehrini Kuşadası, Didim ve Selçuk da kalan turistler yoğun olarak ziyaret etmektedir.