Yemyeşil Doğası ile Bolu'da Enfes Bir Rota: Yedigöller Milli Parkı

Yemyeşil Doğası ile Bolu'da Enfes Bir Rota: Yedigöller Milli Parkı

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 08 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 26 Mart 2024
Yemyeşil Doğası ile Bolu'da Enfes Bir Rota: Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı, yemyeşil doğasıyla hiç şüphesiz ülkemizin en güzel milli parklarından biri. Her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlamasından da bu anlaşılabiliyor. Hem aktivite yönünden zengin, hem de Karadeniz'in tüm doğal güzelliklerinin bir temsilcisi olarak dünyanın da ilgisini çeken bir bölge. Kendine özgü bitki örtüsü yanı sıra, farklı türden bitkilerin ev sahipliğini üstleniyor ve 100 den fazla rengarenk kuş çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Cennetten bir parça deyiminin milli parklarımızdaki karşılığını keşfetmek için Yedigöller'e doğru gönül rahatlığıyla yola çıkabilirsiniz.

{ad:0}

Yedigöller Milli Parkı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli parka çevrilerek koruma altına alınmış. Öncesinde bölgeye Alakız Bataklıkları da denmekte imiş. İlk açıldığı zamana kıyasla günümüzde ulaşımın daha kolay bir hale gelmesiyle, fazlasıyla ziyaretçiye sahip. Havza, kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu meydana gelen set göllerinden oluşuyor. Yüzeysel ve yer altı akışlarıyla birbirine bağlı durumda. Bu da ziyaret ettiğinizde yedi gölü de görebilmenize olanak sağlıyor. Ayrıca bölge içerisindeki köylerde bulunan Bizans dönemine ait kalıntılar, eski dönemlerde bu bölgenin farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

Milli park içerisinde Büyükgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Deringöl, Küçükgöl, Sazlıgöl ve İncegöl adlarına sahip 7 göl bulunmakta. Bu göller de aralarında 100 m yükselti farkı bulunan iki tane plato üzerinde yer alıyor. Park ayrıca doğayla ilgili bilimsel incelemelere de imkan tanıyor. Milli park şekline geldikten sonra sıklıkla inceleme ve araştırmalar sürdürülmüş. Bunun nedeni çok sayıda bitki türünü içermesi ve karışık türlerde ormanlara ev sahipliği yapması. Fazlasıyla çeşitli ağaçların yanı sıra, porsuk gibi nesli tehdit altında olan hayvan türlerine de rastlanmakta. Ek bir bilgi olarak; Türkiye'de ilk alabalık üretim istasyonu 1969 yılında, Büyükgöl üzerine kurulmuş.

Yedigöller Milli Parkı Ziyaret Saatleri

Milli Park’ın kapıları her zaman ziyaretçilerine açık. Sadece kış aylarında yoğun kar nedeniyle bazen yol ulaşıma kapanabiliyor.

Yedigöller Milli Parkı'na Giriş Ücretleri

Yedigöller'e giriş ücretli ve ihtiyaçlarınıza göre fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Eğer yaya olarak girecekseniz Yedigöller Milli Park giriş ücretleri 2024 yılı için;

  • Araçsız kişi başı: 20 TL
  • İndirimli kişi başı: 10 TL
  • Motosiklet: 40 TL
  • Otomobil: 60 TL
  • Minibüs: 180 TL
  • Midibüs: 300 TL
  • Otobüs: 600 TL
  • 1 ünite çadır (günlük): 110 TL
  • 1 ünite karavan (günlük): 125 TL

Yedigöller Milli Parkı'nda Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye'nin en önemli doğal güzelliklerinden biri olana Yedigöller Milli Parkı’nda gezerken görebileceğiniz birçok büyüleyici nokta var. Farklı boyutlardaki gölleriyle, kendine has doğal yaban hayatı ile Yedigöller’de görülmesi gereken yerleri sıralarsak;

Sazlıgöl

Adından da anlaşılacağı gibi etrafı sazlıklarla dolu İncegöl’ün arkasında bulunan 1-2 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan göl.

Nazlıgöl

Göl ismini bazi dönemlerde suyunun azalıp artmasından alıyor. Eğer suyunun normal seviyede olduğu şanslı dönemde ziyaret ederseniz etrafını patika yoldan gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Kurugöl

Dönem dönem tamamen kuruyan ve yağış suları ile yeniden dolan minik göl.

İncegöl (Uzungöl)

Mevsiminde dökülen yaprakların görsel şölenini sizlere sunan bu göl Milli Park’a girdiğinizde sizi ilk karşılayacak olan göl.

Deringöl

Yaklaşık 21 m derinliği ile Milli Park’ta ki en derin gölün ismi buradan geliyor.

Büyükgöl

İsmini Yedigöller’in en büyüğü olma özelliğinden alıyor. Genellikle kamp için, piknik için bu gölün etrafı tercih ediliyor.

Seringöl

Büyükgöl’e yakın bu sayede küçüklüğü ile dikkatleri çekmeye çalışan bu gölümüzün derinliği 2 m seviyelerinde. Çevresini rahatlık yürüyerek gezebilir, göl çevresinde eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Yedi Pınar Dilek Çeşmesi

Milli Park’ın en gözde destinasyonlarından olan çeşme yedi sular dilek çeşmesi olarak da anılıyor. Her biri sağlık, aşk, mutluluk, huzur, para, şöhret ve çocuğu simgeleyen 7 oluklu bir çeşmeden su içip dilek dilemek isteyenlerin sayısı ise hayli fazla.

Alabalık Üretme İstasyonu

Türkiye’nin ilk kültür alabalık üretim tesisi burada kurulmuş. Tesisi de günümüzde görmeniz mümkün.

Geyik Üretme İstasyonu

Milli Park’ta bir de Geyik Üretme İstasyonu bulunuyor. Buradaki geyikler yetiştirilip belirli dönemlerde doğaya bırakılıyor.

Pisagor Ağacı ve Anıt Çam

Yedigöller Parkında bulunan Pisagor Ağacı, ziyaretçilerine gerçekten ilginç bir manzara sunuyor. Bir ağacın öteki üzerine yıkılması sonucu iki ağacın birleşmesinden ortaya bir Pisagor üçgeni çıkmış. Ağacın yıkılırken aldığı açı ve sabit bir şekilde durması gerçekten hayret uyandırıcı. Bir diğer tarafta ise ''Anıt Çam'' adıyla bilinen bir çam ağacı yer alıyor. Bu ağacın türü Pisagor ağacından farklı. Uzunluğu ve güneşin açısına göre aldığı renkler, izlenmesini çok keyifli kılıyor.

Atmaca Seyir Terası

Milli parkın girişine dakikalar kala sizleri karşılayan ilk seyir terası Atmaca Seyir Terası oluyor. Doğal alana girmeden önce burada mola verip ufukta kaybolan Yedigöller Milli Parkı Ormanı'nı izleyebilirsiniz.

Gülen Kayalar

Bolu Yedigöller Milli Parkı'nda doğa yürüyüşü yapmak isterseniz, yolunuzun üzerinde bulunması gereken yerlerden biri Gülen Kayalar. Kayaların üstü yemyeşil çimenlerle kaplı ve büyüklükleri bir ağaca eşit derecede. Kayalar rüzgar aşınmaları, yağmurlar ve son dönemlerde bölgede meydana gelen depremler yüzünden parçalanmış ve bu yüzden ''Gülen Kaya'' ismini pek karşılamıyorlar.

Kapankaya Seyir Terası

Kapankaya Seyir Terası ise Atmaca'ya kıyasla çok daha büyük. Manzaraları benzer olsa da fotoğraf çekmek için daha iyi bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

{search:yedigoller-butik-otelleri,Yedigöller Butik Otelleri}

Yedigöller Şelalesi

Yedigöller'de bir de küçük şelale bulunuyor. Bu şelaleyi Nazlıgöl’den Deringöl’e akan su oluşturuyor. Doğa yürüyüşünü rotanızın üstüne denk gelirse burayı da görebilirsiniz. Etrafında keşfedilmemiş patikalar da var.

Yedigöller Milli Parkında Yapılabilecek Aktiviteler

Bolu Yedigöller'de yapılacak aktiviteler, bir milli parkta yapabileceğiniz aktivitelerden son derece farklı olmasa da özel olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Karadeniz doğasının ve ikliminin tüm özelliklerini bir arada bulunduran sayılı yerlerden birisi Yedigöller. Dolayısıyla sağlığa iyi gelen bol oksijenli havasında yaptığınız tüm aktiviteler farklı hissettiriyor.

Piknik

Yedigöller'de piknik keyfi bir başka oluyor. Günübirlik piknik alanları içerisinde yer alan ahşap çardaklarda, göl manzaraları eşliğinde piknik yapıp eğlenebilirsiniz.

Kamp

Bolu Yedigöller kamp alanları düşünüldüğünde sunduğu manzaralar ve iklim açısından oldukça özel. Çadır kampı için ayrılmış göl kenarı bölgelerde çadır kampı keyfini çıkarabilirsiniz. Yalnızca yaz aylarında bile Karadeniz iklimine bağlı olarak ani sıcaklık değişimleri yaşandığını söylemekte fayda var. Ayrıca yaz aylarında ve özellikle hafta sonlarında kamp tutkunlarının akınına uğruyor dersek yanılmış olmayız. Bu dönemlerde yer bulmakta zorlanabilirsiniz sabah erken saatlerde alanda olmakta yarar var. Yanınızda ince uzun kollu bir giysi bulundurmanız iyi olabilir. Alanda WC gibi temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz kaynaklar ve yemek yiyebileceğiniz lokantalar da yer alıyor. Yedigöller kahvaltı keyfi için kamp alanlarında piknik masaları da buluyorlar. Fakat yaz sezonlarında yaşanacak yoğunluktan dolayı uzun süreli kamp yapacaklar için tedarikli gitmelerinde fayda var.

{search:yedigoller-bungalov-evleri,Yedigöller Bungalov Evleri}

Fotoğrafçılık

Fotoğraf çekmek için Yedigöller, kelimenin tam anlamıyla mükemmel bir yer. Yukarıda seyir teraslarından söz etmiştik. Burada birbirinden ihtişamlı kayın, gürgen, meşe ve onlarcası ile kaplı orman manzarasıyla karşılaşabiliyorsunuz. Biraz şanslı gününüzde iseniz ağaçkakan, sığırcık, alakarga, çulluk gibi kuşları gözlemleme ve fotoğraflama imkanı bulabilirsiniz. Bu yüzden profesyonel ya da hobi olarak olsun, fotoğraf tutkunlarının mutlu ayrılacağını söyleyebiliriz.

Kuş Gözlemciliği

Yedigöller'de yaşayan binlerce kuş türünü izlemek, takip etmek ve fotoğraflamak oldukça eğlenceli. Bir noktadan sonra kuş cıvıltılarından başınız dönebiliyor ve dünyada olduğunuzu unutuyorsunuz. Stresten ve gündelik hayatın sorunlarından kurtulmanın, insanı huzurla dolduran alternatif bir yolu olarak düşünülebilir.

Bisiklet

Yedigöller'i bisikletle de keşfedebilmeniz mümkün. Ne yazık ki bisiklet kiralayabileceğiniz bir yer bulunmuyor fakat kendi bisikletinizi getirebilirsiniz. Yollar biraz engebeli olduğu için dağ bisikleti kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bolu Yedigöller Sık Sorulan Sorular

Türkiye'nin en büyüleyici doğal güzelliklerinden biri olan Yedigöller'e dair en merak edilen sorulara da yanıt verelim.

Bolu Yedigöller'de Kamp Yasak mı?

Yedigöller'de kamp için belirlenen bazı alanlar var. Bu alanlarda kamp yapmak mümkün. Fakat bunun dışında genel olarak milli park içerisinde istenilen noktadalar kamp yapmak yasak.

Bolu Yedigöller'de Ateş Yakmak Yasak mı?

Yedigöller'de ateş yakmak yasak. Fakat tüp ya da benzer ısıtıcıların yakılmasına izin veriliyor. Bunda da bir saat sınırı var. Akşam 19.00'dan itibaren sabah 08.00'e kadar ateş yakmak mümkün. Ancak gün içerisinde ateş yakılamıyor.

Yedigöller'de Nerede Kalınır?

Bungalov Evler

Bolu Yedigöller Milli Parkı'nı belki de en unutulmaz kılan konaklama seçeneği de 18 bölümden oluşan 72 adet yatak kapasiteli bungalov evler. Ormanın içerisinde, doğanın kalbinde, bungalov tarzı evlerde konaklama fırsatı adeta hayalleri süsleyen cinsten. Kuş sesleri eşliğinde Yedigöller bungalov evde konaklamak, imkanınız varsa yapmadan dönme listenizde bulunmalı. Evlerde, rahatlıkla konaklamanızı sağlayacak tüm imkanlar mevcut.

Kamp Alanları

Milli Park içerisinde kamp alanları mevcut. Huzurlu bir şekilde kamp atabilirsiniz. Ancak saat 08.00 - 19.00 arası ateş yakmak yasak. Ateş varilleri çevrede mevcut fakat sayısının yeterli olduğu söylenemez. Yanınızda ateş için bir kutu ya da mangal getirmeyi unutmayın. Çünkü en keyifli dönemlerinde, sonbahar aylarında hava bir hayli soğuk oluyor. Yedigöller Milli Parkı içerisinde kamp yapmak istemezseniz, yakınında konaklamanız da mümkün. Bunun için Yedigöller Otelleri sayfamızda bulunan seçenekleri inceleyebilir, kendiniz için en uygun konaklama tesisini bulabilirsiniz.

{search:yedigoller-otelleri,Yedigöller Otelleri}

Yedigöller Milli Parkı'na Nasıl Gidilir? 

Yedigöller Milli Parkı, Karadeniz Bölgemizin Bolu iline 43 km mesafede bulunan Merkez ilçesine bağlı Bağışlar Köyünde yer almakta. Haritalardan yararlanmak için ''Merkez, Yedigöller, 14030 Bağışlar/Merkez/Bolu'' açık adresini kullanabilirsiniz. Eğer ulaşımda otobüs tercih edecekseniz öncelikle Bolu'ya ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında otogardan kalkan Yedigöller servislerine binebilirsiniz. Özel aracınızla gidecekseniz de Bolu'ya yaklaşık 43 km mesafede yer alan milli parka iki alternatif yol bulunuyor. Birinci yol, Ankara-İstanbul otoyolunun Yeniçağ çıkışını takip ederek ulaşabileceğiniz Mengen-Devrek yolundan geçiyor. Devrek yolu üzerinde takip edebileceğiniz Yedigöller tabelalarını görebilirsiniz. İkinci yol, Ankara-İstanbul otoyolundan Bolu il merkezine gelip, şehir merkezinden Yedigöller'e kadar sizi yönlendirecek olan tabelaları takip etmek.

Bungalov evler sessizlik ve huzur bakımından benzersiz bir konaklama fırsatı sunuyor. Sınırlı sayıda olan bu bungalovlar için haftalar öncesinde arayıp, rezervasyon yaptırmanızda fayda var yoğunluğa bağlı olarak özellikle sonbahar mevsiminde bir hayli talep oluyor. Mengen otelleri ve bungalov evlerini incelemek isterseniz Neredekal.com üzerinden Bungalov evleri türlerine ulaşabilirsiniz.

Bolu'ya gidip kamp yapmayı sevenler ülkemizdeki diğer kamp noktalarını kolayca keşfedebilsin diye Türkiye'nin En İyi Kamp Yerleri başlıklı blog yazımızı yazmıştık, göz atabilirsiniz.