Şirince Gezilecek Yerler

Şirince Gezilecek Yerler

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 07 Eylül 2021
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Şirince Gezilecek Yerler

2012’de Maya kehanetine inananların gözünde bir kurtuluş köyüne dönüşen Şirince köyü, İzmir Selçuk rotası üzerinde ilerlerken "hadi gidelim" dedirtip akıl çelen yerlerden. 2012’nin 21 Aralık tarihine kadar ismi dünyada bolca zikredilirken, 22 Aralık’ta "kıyametin kopmamasıyla" hayal kırıklığına uğratan köy bizim için hala memleketin en güzel köylerinden. Bu blog yazımızda Şirince gezilecek yerlere yakından bakıyoruz.

{ad:0}

Şirince’yi şirin yapan içinde gezinirken hissedeceğiniz atmosfer. Muhtemelen bu şirinliğe nazar değmesin diye konulmuş olsa gerek, bir önceki adı da 'Çirkince' imiş. Restore edilmiş köy evleri arasına serpilmiş yeşillikler, evleri kucaklar gibi sarmış rengarenk çiçekler ve pencerelerden içeri sızan bonkör oksijeniyle kafa dinleten köy, özellikle bahar aylarında daha bir güzel. İster geçerken uğrayın, ister gitmişken evlerinde birinde kalın; Biz diyoruz ki Şirince’yle bir vakit mutlaka tanışın.

{search:sirince-otelleri,Şirince Otelleri}

Şirince Nerede, Nasıl Gidilir?

Şirince İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinin kırsal mahallelerinden biri. İzmir Selçuk’a mesafesi 8 km, fakat dağ yoluna tırmanacağınız için 8 dakikada gidilir gibi düşünmeyin. Bulunduğu lokasyon Efes Antik Kenti (12 km) ve Kuşadası (30 km) gibi popüler turizm rotasında olduğu için yol üstü bir uğrak noktası olarak değerlendiriliyor genellikle. Ama otantik köy dokusundan hoşlanan ve baş başa sessiz bir tatil geçirmek isteyen romantikler için de ideal bir tercih olabiliyor.

Eğer özel aracınızla gidiyorsanız Ege rotası oluştururken Selçuk’a gelişte İzmir - Aydın otoyolunu kullanmanız en konforlu seçenek olacak. Sonrasında Selçuk’un merkezinde Şirince tabelasını gördüğünüz yerden dik bir tırmanış bekliyor sizi ve manzaralı bir sürüşten sonra 15-20 dakikada köye ulaşabiliyorsunuz. Köyün girişinde ve çıkışında aracınızı park edebileceğiniz alternatifli otoparklar var. Bu parkların ücreti ise süresi dikkate alınmaksızın ortalama 25 TL civarında.

Aracınız yoksa İzmir’in merkezinden Selçuk’a gelmeniz için ulaşım seçenekleri de var. İki nokta arasındaki mesafe yaklaşık 80 km ve İZBAN (İzmir Banliyö Sistemi) bu seçeneklerin en ekonomik olanlarından biri. İzmirimkart kullanarak Merkez-Tepeköy’de aktarmalar yaparak gelmeniz mümkün olmakla birlikte biraz zahmetli. Diğer seçenekler de İzmir Otobüs Terminali’nden Selçuk dolmuşlarına, ya da Basmane Tren Garı’ndan Denizli yönüne giden trenlerden birine binip Selçuk’ta inmek. Her durumda köye çıkarken Selçuk’tan kalkan dolmuşları kullanmanız gerekiyor.

Şirince Gezilecek Yerler

Ege'nin yeşil örtüsüne sarılmış, tarihle iç içe bir köy düşünün. Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı, geçmişin izlerini taşıyan; adeta bir zaman kapsülünde saklı kalmış bir yer. Şirince'nin dar sokaklarına ve tarihi atmosferine yakından bakıyoruz. 

Şirince Çarşısı

İzmir Şirince’ye girdikten sonra bir dağ köyünden hiç beklenmeyecek bir hareket karşılıyor sizi. Resmi tatil günlerinde veya yaz sezonunun en rağbet gördüğü döneminde giderseniz bu hareketlilik ve kalabalık daha da artıyor. Sağlı sollu restoranlar, şarap evleri, kumda kahveciler ve geleneksel evlerin restorasyonuyla köyün adı gibi şirin mi şirin bir çehreye bürünmüş butik oteller çarşı boyunca sıralanıyor. Ayrıca tarhanadan yaban otuna, sakız reçelinden zeytinyağına birçok ürünün sergilendiği tezgahlarla da karşılaşıyorsunuz. Yokuşlu çarşıda yürürken dikkat etmeniz gerekenler de var; birincisi zemin taşları çok kaygan, ikincisi de geçerken çevirip şarap denetmek isteyen esnafın ısrarı.

Matematik Köyü

Bu köyde matematik bir ders değil, hayatın ta kendisi demek! Eğitim hayatının her aşamasına destekleyici programlar sunan ve özellikle de lise öğrencilerine unutamayacakları kamp anıları bırakan Nesin Matematik Köyü’nün gençlerin vizyonlarını değiştirdiği bir gerçek. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin ve Sevan Nişanyan’ın girişimleriyle 2007 yılında başlayan bu maceranın en güzel yanı içinde biraz yaşayınca "bu köy bizim köyümüzdür" dedirtip, hep gelinesi bir yere dönüşmesi.

Eğer bir ebeveynseniz ya da sadece gelişimi seven bir bireyseniz Şirince’ye gelmişken 1 km mesafedeki Nesin Matematik Köyü'nü gidin bir görün deriz. Eğer eğitimciyseniz, destek olup bir işin ucundan da ben tutayım derseniz yine bir gidin görün deriz.

Aziz John Baptist Kilisesi

Şirince köyünnün en yüksek noktasında bulunan ve muhteşem manzarasıyla dikkat çeken Aziz John Baptist Kilisesi, freskleri ve huzur veren atmosferi ile sizi bekliyor. Özellikle de mimari konulara meraklı olanların çok fazla ilgisini çekeceğini söyleyebiliriz.

Tiyatro Medresesi

Matematik Köyü’ne komşu arazide konumlanan medresede sanat yapılıyor, sanat izleniyor. Sanatçılar burada buluşup performanslarını sergilerken seyirciler de farklı bir ortamda "sanat nasıl olur"u deneyimliyor. Ayrıca çocuklar için, yetişkinler için sanat kampları, atölyeler, paneller de düzenleniyor. Bu ortamın oluşturulmasında da Şirince’ye çok emek veren Sevan Nişanyan’ın imzası var. Köy rotasına burayı da işaretlerseniz o günün programına mutlaka göz gezdirin.

Saint Dimitrios Kilisesi

Şirince Kiliseleri içerisinde en önemlilerinden bir diğeri de Saint Dimitrios Kilisesi. Bu kilise 19. yüzyılda köyde yaşayan Rumların yaptığı bir kilise. Mübadeleyle gelen Müslüman nüfus burayı sonraları bir camiye çevirmiş olsa da gittiğinizde duvarlarında ilk yapıldığı zamanlardan kalma 12 havari freskleri göreceksiniz. Restore edilmiş kiliseyi ücretsiz gezebiliyor, tepeden güzel bir manzara izleyebiliyorsunuz. Bu arada, dağ yolundan yürüyerek ulaşacağınız Muğla Dalyan’dakilere benzeyen ve Sevan Nişanyan tarafından inşa ettirilen kaya mezarların da romantik bir seyir noktası olduğunu hatırlatalım.

Şirince Yakınlarında Görülmesi Gereken Yerler

Hazır Şirince'ye gitmişken çevreyi de değerlendirmekte yarar var. Bu bağlamda Şirince çevresinde gezilebilecek tarihi noktalar ise şu şekilde:

Ephesus Antik Kenti: Şirince'den sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alan antik dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Efes'i ziyaret edebilirsiniz.

Meryem Ana Evi: Hristiyanlık inancında özel bir yere sahip olan Meryem Ana'nın son yıllarını geçirdiğine inanılan bu tarihi mekan bölgedeki en popüler noktalardan biri.

Artemis Tapınağı: Bir zamanlar dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen bu tapınak, günümüzde sadece birkaç sütun ile ayakta olmasına rağmen, geçmişin izlerini hala taşımaya devam ediyor. 

Mayaların Şirince Kehaneti Nedir?

Şirince Köyü hikayesi için çok geriye gitmemize gerek yok. 2012’nin 21 Aralık tarihi büyük ihtimalle takvim yazarken üşenip bırakan veya başladığı işi bitiremeden başına bir şey gelen Mayalı bir vatandaşın kehanetiydi. Astrolojinin piri sayılan Mayaların bu işi çok iyi bildiğine inanan ve işaret ettikleri tarihi kıyamet olarak yorumlayan "Mavi Enerji" adındaki topluluk, bu kıyametten sadece dünyada iki yerin etkilenmeyeceğini iddia etti. Ve malumuz, bu yerlerden biri Şirince idi.

Yine grubun senaryosuna göre bu köydekilerin kurtuluşu da şöyle olacaktı; Maden Dağı’nda tipi tıpkı Nuh’un Gemisi’ne benzeyen bir gemi belirecek ve artık kim biniyorsa hepsini toplayıp gidecekti. Ama ne kıyamet koptu ne de ufukta bir gemi belirdi. Zaten Şirince’de deniz de yok!

Şirince’nin en popüler olduğu, Google’da dünya çapında aranıp durduğu ve Tom Cruise’nin kimseye görünmeden buraya geldiği dedikodusunun türediği dönem de işte tam o tarihler.

Şirince’de Ne Yenir?

Eylülde Keyifli Bir Ege Rotası: Şirince

Şirince’de Türk mutfağı başta olmak üzere birçok lezzet deneyimleyebilirsiniz. Ama en çok ne yeniyor derseniz mantı ve otlu gözleme türleri en rağbet gören yemekler. Ev yapımı turşu, ekmek ve kabak çiçeği dolması başta olmak üzere zeytinyağlı türlerini tatmanızı, ardından da kendinize kumda pişmiş bir Türk kahvesi ısmarlamanızı öneririz.

Şirince'de Nerede Kalınır?

Düşlediğiniz Ege tatili için köy evlerinden dönüştürülen şirin mi şirin butik otelleriyle Şirince'de konaklamak pek bir keyifli. Köy evi konseptini ve otantikliği son noktasına kadar hissettiren Şirince otellerinin tamamına yakını taş evlerden ve renkli dekorasyonlarından oluşuyor, size ise bu eğlenceli konaklardan birini seçip keyfini sürmek kalıyor. Hadi gelin bir de Neredekal.com kullanıcılarından tam puan almış birkaç Şirince oteline yakından bakalım;

  • Ahşabın renklerle ahenkli uyumu ve lezzetli yemekleri ile; Chez Rumi Butik Otel
  • {product:42628}
  • Otantik ruhlu gezginler için doğru adres; Sihirbazın Evi
  • {product:20984}
  • Şirince'de havuz ve hamam keyfi ile; Salkım Konak ve Ağaç Evler

{product:21457}

Daha fazla Şirince otel seçeneği için;

{search:sirince-otelleri,Şirince Otelleri}