Bilecik Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Bilecik Gezi Rehberi

Bilecik , Marmara Bölgesi'nin diğer bölgelere açılan bir kapısı olarak önemli şehirlerden biri olarak biliniyor. Bu sayede geziniz sırasında çevrenin de etkisiyle oldukça zengin bir kültürel ortamın etkilerini görebilirsiniz. Anadolu'nun tarihsel olarak da büyük bir öneme sahip olan bu şehri ziyaret etmek için Bilecik gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bilecik Hakkında

Antik çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olan Bilecik, binlerce yıllık bir tarihe sahip. Eski çağlarda dorukların boğaz yeri anlamına gelen Agrilion isminin yanı sıra Bizans Dönemi'nde Belekome ismi de kullanılıyor. M. Ö. 3000'li yıllara Tunç Çağı'na dayanan bir geçmişe sahip.

Bu dönemde kalay çıkardığı bilinen bu bölge, sonrasında da oldukça dikkat çeken yerler arasında bulunuyor. Bilecik tarihi tüm bu köklü geçmişi ile günümüzde de bu kültürel birikimin izlerini taşıyor. Antik dönemde Bitinya sınırlarında olan şehir, M. Ö. 1950'li yıllarda Trakların bir kolu olan Thynlerler'in yerleşim bölgesi olarak biniyor.

Daha sonra sırasıyla Mısırlılar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar gibi medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde kesişim noktasında bulunması nedeniyle oldukça önem verilen bir bölge oluyor.

Ayrıca Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli bir yeri olan Söğüt ilçesini de sınırlarında bulundurması ile büyük imparatorlukların ortaya çıktığı bir yer olarak da düşünebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu döneminde de İnönü Savaşları'nın geçtiği Bozüyük ilçesi sayesinde önemli bir yeri olan bu şehir, küçük yapısına rağmen oldukça büyük bir öneme sahip.

Bilecik turizm faaliyetleri ise birçok alternatifi ziyaretçilerine sunmak üzere planlanıyor. Bilecik nerede sorusuna verilebilecek bir yanıt olarak Marmara, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesişim noktası denebilir. Bursa, Sakarya, Eskişehir ve Bolu illerine olan sınırı ile birçok kültürün zengin bir birleşimi haline geliyor.

Üstelik Bilecik, birçok yeraltı ve yerüstü kaynağa da ev sahipliği yapıyor. Madencilik, ormancılık, seramik, mermer işlemeciliği gibi birçok alternatife sahip. Özellikle zengin mermer ocakları sayesinde şehrin ekonomisini üst bir düzeye çıkması cazibe merkezlerinden biri oluyor. Hem gezi hem de ekonomik yatırım için önemli bir nokta haline geliyor.

Tarım konusunda da geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olması sayesinde şehrin bereketli topraklarının nimetlerini görebilirsiniz. Ceviz, üzüm, nar, kiraz ve ayva şehrin en ünlü tarımsal üretim ürünleri arasında bulunuyor.

Bilecik Harita ve Yol Tarifi

Bilecik'e nasıl gidilir sorusu şehrin bulunduğu konum sayesinde birçok alternatifle cevaplanabiliyor. Özellikle Bilecik harita konumu ile birçok şehrin kesişim noktasında bulunması ve diğer bölgelere açılan kapı konumunda olması sayesinde kolay ulaşım sağlanabiliyor. Özellikle kara yolu ve demir yolu alternatifi ile şehre ulaşımınız kolaylaşıyor.

Birçok büyük şehirden ve ilden düzenlenen otobüs seferleri ile şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul-Ankara demir yolu bağlantısı da Bilecik'in yol üstünde olması sayesinde kolay ulaşım sağlıyor. Bilecik yol tarifi ise özel aracıyla gelecekler için uygun bir yolu bulmalarına yardımcı oluyor.

İstanbul'dan 247 kilometre mesafesi ile yaklaşık 3 saatlik sürede bu şehre ulaşabilirsiniz. Ankara'dan ise 316 kilometrelik mesafesi ile 3 buçuk saatlik bir yolculuk sizleri bekliyor. İzmir'den yaklaşık 5 saat süren 432 kilometrelik bir yol bulunuyor. Bu sayede diğer şehirlerden gelirken Bilecik haritası istediğiniz rotayı oluşturmakta yardımcı oluyor.

Ayrıca akıllı telefonlarınızdan ve navigasyon cihazlarınızdan yardım alarak şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bilecik Hava Durumu ve İklimi

Bilecik hava durumu bir kesişim noktasında bulunması, coğrafi özellikleri ve su kaynakları nedeniyle küçük bir yer olmasına rağmen bölgesel olarak farklılık gösteriyor. Bu noktada Bilecik hangi bölgede sorusunun cevabı bu noktada önem kazanıyor. Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nin iklimlerinin geçiş alanında yer alması sayesinde birçok iklimi bir arada görebilirsiniz.

Merkez, Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt İlçelerinde Marmara Bölgesi'nin iklim etkilerini yaşarken Bozüyük, Pazaryeri ve Yenipazar ilçelerinde ise İç Anadolu Bölgesi'ne ait karasal iklim etkileri daha yoğun görülüyor. Ayrıca Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinin Sakarya Irmağı kıyı şeridinde bulunması nedeniyle mikro-klima iklim bölgesi oluşturuyor.

Ocak ve mayıs aylarında yoğun yağış alan bu şehir, metrekareye 450 kg yağış alıyor. En soğuk ayı ocak olarak kayda geçerken en sıcak ay temmuz oluyor. Batı ve kuzeybatı rüzgarlarının etkisiyle kuvvetli rüzgarların sık görüldüğü bir yer olarak biliniyor.

Bilecik hava şartları tüm bu değişkenliğinin yanı sıra ikliminin etkisiyle yaşayanlara ve ziyaretçilerine oldukça güzel bir doğal ortam sunuyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Bilecik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bilecik'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Bilecik, binlerce yıllık tarihi ile gezilecek yer konusunda görülecek birçok nokta sunuyor. Gezi planınızı yaparken hem şehirleri hem de ilçeleri planınıza dahil etmek önemli. İlk olarak Bilecik Müzesi bölgenin tarihini yakından tanımak isteyenler için önemli bir nokta. Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Metristepe Zafer Anıtı kültürel değerleri görmek için önemli birkaç yeri oluştururken Kömürsu Yaylası ve Merdivenli koya doğaseverlerin ilk tercihlerinden biri oluyor.

Bilecik'te Nerede Kalınır?

Bilecik, her bütçeye ve zevke göre bir otel seçeneği sunuyor. Hem merkezin hem de ilçelerin birçok konaklama alternatifini bir arada bulundurması sayesinde gezinizi nasıl planladığınıza göre istediğiniz konuma yakın bir yerde konaklayabilirsiniz. 3 ve 4 yıldızlı oteller, uygun Bilecik otelleri ve tesislerin yanı sıra pansiyon veya apartların da hizmet verdiği bu şehirde istediğiniz konforda bir tatili kolaylıkla yaşayabilirsiniz.

Bilecik'te Nerede Alışveriş Yapılır?

Bilecik, bölgeye özgü ürünleri satın alabileceğiniz birçok mekanı bünyesinde barındırıyor. Tatiliniz sırasında severek yapacağınız bir aktivite olan alışveriş, Kınık Köyü'nden çömlek, Osmaneli'nden ayva lokumu, ayrıca Dereköy'den Bilecik bezleri adı verilen ünlü dokuma ürünlerinden satın alabilirsiniz. Seramik ürünlerin yanı sıra ağaç oymacılığının da sıklıkla yapıldığı şehirden zevkinize uygun bir alternatifi kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bilecik'in Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Bilecik, zengin mutfak kültürü ile de oldukça dikkat çekiyor. Özellikle tahıl üretimi ile dikkat çekmesi nedeniyle hamur işleri mutfağının önemli ürünlerinden biri haline geliyor. Bölgedeki restoranlar ve mekanlara geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden birkaçı; kömbe adı verilen ekmek, nohutlu mantı, ovmaç çorbası, keklik kebabı, bıldırcın kebabı ve dağ erikli ekşili kesme aşı olarak sıralanabilir.

Bilecik'in Neyi Meşhur?

Bilecik neyi meşhur sorusuna zengin kültürel yapısıyla cevap verilebilir. Her ilçesinde farklı bir güzellik görebileceğiniz bu şehirde oldukça farklı el yapımı ürünler ve lezzetler bulabilirsiniz. İlk olarak Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü'nün çömlekçilik üzerine oldukça köklü bir geçmişi bulunuyor. Seramik el sanatları ile ilgili birbirinden farklı ürünler görebileceğiniz bu yerden aynı zamanda zevkinize uygun bir hediyelik eşya seçebilirsiniz. 120 yıllık bir geçmişi olduğu bilinen bu sanatın ayırt edici özelliği fildişi rengindeki fon astarını seramiğe uygulanabilen tek bölge olması. Bu astar üzerine kobalt, yeşil, mavi, bej gibi oldukça farklı renk tonları uygulanarak tam zevkinize uygun bir çömlek elde ediliyor. Bölgenin bir başka meşhur ürünü ise nar lokumu oluyor. Osmaneli'ne has bir lezzet olan bu lokum, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve bölgenin en çok bilinen hediyelik ürünleri arasında yer alıyor. Bu lokum çeşitlerinden bir diğeri ise ayva lokumu. Tüm bu ürünler ve el yapımı sanatın kendine has yapısı sayesinde tatilinizi oldukça farklı ürünleri evlerinize götürerek taçlandırabilirsiniz.