Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Bayburt Gezi Rehberi
Tümünü gör (1 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Bayburt Gezi Rehberi

Doğa, sağlık, huzur ve heyecan. İhtiyacınız olan molayı verebilmenizi sağlayan zengin şehir Bayburt; muhteşem dokusu ile kendine hayran bırakıyor. Sunduğu tüm güzellikleri doyasıya yaşayabilmenizin yolu ise şüphesiz harika bir tatil planı oluşturmaktan geçiyor.

Keyifle okuyacağınızı umduğumuz Bayburt gezi rehberi yazımızı unutulmaz Bayburt tatilinize başlamadan önce inceleyebilir, gezi rotanızı önceden belirleyerek zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Bayburt Hakkında

Bayburt hangi bölgede sorusunukarşılığı olarak Karadeniz Bölgesi, doğal güzelliklerini Bayburt'ta da kendisini gösteriyor. Yalnızca 3652 km'lik yüzölçümüne dünyaları sığdıran kent; Türkiye'nin yüzölçümü olarak en küçük, doğal ve kültürel zenginlikler açısından en zengin kentleri arasında yer alıyor.

Köklü geçmişi, gezmekle bitiremeyeceğiniz tarihi ve doğal güzellikleri, sosyal aktiviteleri ve huzur veren tabiatı ile büyüleyen Bayburt'ta unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Ünlü Çoruh Nehri'ne ev sahipliği yapan şehirlerden olan Bayburt harita olarak Doğu Karadeniz sıra dağlarının güneyinde, Çoruh Vadisi'nde yer alıyor.

Kuzeyinde Trabzon ve Rize, doğusunda Erzurum, güneyinde Erzincan, batısında Gümüşhane illeri ile komşuluk ediyor. Akkoyunlu Devleti'nin kuruluş kenti ve Türklerin Anadolu'da yerleştiği ilk yerleşim birimlerinden birisi olan kadim kent, Tarihi İpek Yolu'nun en önemli geçit noktaları arasında yer alıyor.

Ülkemizin 2000 metre üzeri geçitleri arasında yer alan Kop Dağı'nın da aralarında bulunduğu dağlar, kentin toplam alanının %45'ini oluşturuyor. Kalan alanların yaylalar, ovalar, nehirler ve göllerden oluştuğu Bayburt zengin gümüş, bakır, kurşun, çinko ve linyit madenleri ile dikkat çekiyor.

Sanayi ve ticaretin gelişmediği ilde geçim kaynağını ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve turizm oluşturuyor. Ceneviz ve Venedik kervanlarının konakladığı; Evliya Çelebi, Marko Polo, Xenophan gibi ünlü isimlerin 'Zengin Şehir' olarak tanımladığı kentin tarihi M. Ö. 3000'li yıllara kadar uzanıyor.

Dede Korkut'tan Kutlu Bey'e kadar pek çok ünlü ismin türbelerine de ev sahipliği yapan Bayburt tarihi , kültürü ve bakir tabiatı ile adeta bir gezi şöleni sunuyor.

Önce Erzurum, daha sonra Gümüşhane'ye bağlı bir ilçe konumundayken 1989 tarihinde il statüsüne kavuşan kent, iki ilçesi ve 170 köyü ile en huzurlu yaşam alanları arasında yer alıyor.

Tatilseverlerin ilk uğrak noktası ise Avrupa'dan aldığı 'Yılın Müzesi' ödülünün gururunu yaşayan, türlü organizasyonlara ev sahipliği yapan, bilgin anlamına gelen Baksı Müzesi 'nin bulunduğu Bayraktar Köyü oluyor.

Bayburt Harita ve Yol Tarifi

Bayburt haritası , Karadeniz ve Doğu Anadolu arasında yer alan önemli bağlantı noktaları arasında şekilleniyor. Tarihinden bugüne ayrıcaklı kentler arasında yer alan Bayburt'a özel aracınız veya otobüs ile direk ulaşım mümkün oluyor. Türkiye'nin tüm illerinden kalkan otobüsler ile Bayburt'a kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla gelmek istiyorsanız İstanbul'dan yaklaşık olarak 12-13 saate, İzmir'den 16-17 saatte, en güney ilimiz olan Hatay'dan ise 10 saatte gelebilirsiniz. En doğru Bayburt yol tarifi içinnavigasyon cihazınızı kullanabilir, merkezi noktalar arasında yer alan Bayburt'a zahmetsizce erişim sağlayabilirsiniz.

Hava yolu, deniz yolu ve demir yolu ile direk ulaşımın mümkün olmadığı Bayburt, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun metropol kentlerine olan komşuluğu sayesinde ulaşım kolaylığına sahip kentler arasında yer alıyor. Bayburt'a Erzurum, Erzincan ve Trabzon havalimanlarını kullanarak kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz.

Yine Trabzon Limanı vesilesiyle deniz yolunu kullanarak, Aşkale demir yolları vesilesi ile demir yollarını kullanarak kente ulaşabilirsiniz. Bayburt ile komşu iller olan Trabzon, Rize ve Erzurum arası yaklaşık 2 saat sürüyor. En yakın demir yolu istasyonu olan Aşkale ise Bayburt'a yalnızca yarım saatlik bir mesafede yer alıyor.

Komşu illerden Bayburt'a nasıl gidilir diye soracak olursanız sıklıkla kalkan otobüslerle konforlu bir şekilde ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz.

Bayburt Hava Durumu ve İklimi

Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasındaki yer alan Bayburt hava koşulları olarak her iki bölgenin birden iklim koşullarını bir arada görebilmenizi sağlıyor. Erzurum'a yakınlığı ile bilinen kentte genel itibari ile karasal iklim özellikleri ağır basıyor. Bu nedenle yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçiyor.

Fakat yine de denizden 1555 metre yükseklikte bulunan coğrafyasında Karadeniz'in tatlı yağmurlarına tüm yıl denk gelebilirsiniz. Mayıs ile eylül ayları arasında tam olarak yaz ikliminin yaşandığı kentte, yıl içerisinde ortalama 100-120 günün yağmurlu geçtiğini söyleyebilmek mümkün oluyor.

Öte yandan etrafını saran vadiler sayesinde çevresinde gelişen iklim koşullarından sıyrılıp kendi küçük iklim koşullarını oluşturuyor. Kendine has mikro iklimi sayesinde kış aylarında yaşadığınız soğuk iklimin daha yumuşak olmasını olanaklı kılıyor. Bayburt, Karadeniz'e olan yakınlığı ile içinizi ısıtacak bitki örtüsünün tüm yıl kendini korumasını mümkün kılıyor.

Bayburt'un bahar ve yaz aylarında yemyeşil tabiatını, kış aylarında yağan kara rağmen yine de yaşayabilir; beyaz karların içinden çıkıp gülümseyen doğasında huzur bulabilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Bayburt Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bayburt'un Neyi Meşhur?

Ziyaretçilerini tarihinden gelen ihtişamı ve muhteşem samimiyeti ile karşılayan Bayburt, en fazla endemik bitkiye sahip olan kentler arasında yer alıyor. Bayburt neyi meşhur diye soracak olursanız pek çok insanın vereceği cevapta dünyaca ünlü Bayburt balı ile tanışabilirsiniz. Kendi doğasına has olan ve başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz bitkileri ile yüksek rakımlı coğrafyası, Bayburt balını ayrıcalıklı kılıyor. Dünyaca ünlü ballarla yarışan Bayburt balının lezzeti kadar faydaları da bir kez tadanların etkisinde kalması sonucunu doğuruyor. Tabii bu harika balı Bayburt'un enfes doğasının içinde yemek, dağıttığı şifadan yararlanırken daha fazla hazzı da beraberinde sunuyor.Gelenek ve göreneklerin tüm samimiyetiyle yaşatıldığı Bayburt'ta elbise, yelek, heybe, şal, masa örtüsü, kilim gibi geleneksel eşyalara rastlamak da mümkün oluyor. Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini en çok çeken ayrıntılar olan giyim ve eşyalar, Bayburt sanatkarlarının maharetleriyle özel biçimine kavuşan ehram kumaşından yapılıyor.Ehramdan yapılan tüm giyim ve ev eşyalarının sanatçılığı gibi ticareti de meslek olarak hala devam ediyor.

Bayburt Mutfağının Yemekleri Nelerdir?

Bayburt sizleri, vadilerin arasında saklı kalan cennetinde asla tahmin edemeyeceğiniz kadar çok özel lezzetle karşılıyor. Her haliyle ünlü bilgelerin layık gördüğü zengin şehir ünvanını hak eden Bayburt'un restoranlar ve mekanlarında kendine has yöresel lezzetleri arasında kendinizden geçebilirsiniz. Tercihinizi etli yemeklerden yana kullanmak istiyorsanız tadına başka hiçbir yerde rastlayamayacağınız Bayburt dönerini tadabilirsiniz. Farklı lezzetler arıyorsanız süt böreği, galacoş, herse, lor dolması, haşıl, gendime ve zironu tavsiye edebiliriz. Yemekten sonra bir tatlı fena olmaz diyorsanız tel helva ve tatlı çorbada karar kılabilirsiniz.

Bayburt'a Ne Zaman Gidilir?

Yılın tüm aylarında yerli ve yabancı turistlerin huzur bulmak için tercih ettiği Bayburt hava durumu olarakmayıs ila eylülayları arasında yaz sıcaklığına sahip oluyor. Vadilerinin, dağlarının, ırmaklarının keyfini doyasıya çıkarmak, rafting coşkusunu üşümeden yaşamak, tarihi yapılarını sınırsızca gezebilmek isterseniz bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Bayburt'un karlarla kaplanan doğasında huzur bulmak isterseniz yumuşak geçen kış ayları için tatil programı oluşturabilirsiniz. Tatilimde biraz da sanat olsun derseniz seyahatiniz için özellikle temmuz ayını değerlendirebilirsiniz. Böylelikle dünyaca ünlü Baksı Müzesi'nde düzenlenen sergi, şiir söyleşileri ve sempozyumlara denk gelebilirsiniz.

Bayburt'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Şehir içi ulaşımın kolaylıkla sağlandığı bu ilçede gezilecek birçok yer bulunuyor. Bayburt nerede sorusunun cevabı olarak Karadeniz Bölgesi önem kazanıyor. Bu sayede oluşmuş doğal güzellikleri, tarihi yapıları, konaklama tesisleri ve sosyal mekanları sayesinde bu kentte attığınız her adımda etkileyici bir görselle karşılaşabilirsiniz. Huzur için Çoruh Nehri, Sarıkaya Şelaleleri, Aslandağı, Balıklı Göl ve Atlı Göl'ü tercih edebilirsiniz. Bent Hamamı, Korgan Köprüsü, Çımağıl Mağarası, Helva Buz Mağarası, Bayburt Kalesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Baksı Müzesi ve sayamayacağımız pek çok mekanda tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Dede Korkut, Ahmedi Zencan ve daha birçok ünlü düşünürün türbeleri ile tarihi camileri gezebilir, konuşan tarihe tanık olabilirsiniz.

Bayburt'ta Nerede Kalınır?

Tarihi boyunca pek çok medeniyetin merkezi noktasını oluşturmuş olan Bayburt turizm açısından gelişmiş olmasını sağlayan zengin gezi alternatifleri ile dikkat çekiyor. Gezilecek pek çok yere sahip olan Bayburt'un yerli ve yabancı turistlerin fazlaca rağbetini görmesi ise konaklama tesislerinin sürekli artan kapasite ile hizmet sunmasını beraberinde getiriyor. Bütçeniz, yaşınız, zevkleriniz ve tatiliniz için belirlediğiniz tarih aralığı ne olursa olsun Bayburt'ta aradığınız konfor ve konaklama için uygun Bayburt otellerini tercih edebilirsiniz.