Assos Gezi Rehberi
Assos Gezi Rehberi - Görsel 1
Assos Gezi Rehberi - Görsel 2
Assos Gezi Rehberi - Görsel 3
Assos Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 15 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Assos Gezi Rehberi

Behramkale olarak da bilinen Assos , antik çağlardan gelen yerleşim yapıları ve keyifli plajlarıyla ideal bir tatil için gerekli her şeyi sunuyor. Denizin keyfini çıkarmanın yanında gezilecek yerlerinin bolluğuyla da turistlerin ilgisini çekiyor. Siz de Assos gezi rehberi yardımıyla Assos'u keşfedebilirsiniz.

Assos Hakkında

Assos nerede sorusunu Çanakkale 'nin 87 kilometre güneyinde konumlanıyor şeklinde kısaca cevaplamak mümkün oluyor. Küçük bir tatil beldesi olan Assos, Ayvacık ilçesine bağlı bulunuyor. Ayvacık'tan yaklaşık 17 kilometre gittiğinizde Assos'a varıyorsunuz.

Çanakkale'nin bir kısmı Ege Bölgesi'nde bir kısmı da Marmara Bölgesi'ne dahil olduğu için Assos hangi bölgede sorusu da merak uyandırıyor. Assos tam olarak Ege Bölgesi'nin kuzey kısımlarında yer alıyor. Assos harita konumu, Midilli adasının karşısına denk geliyor.

Assos beldesinin bir ucunda Antik Liman diğer ucunda ise volkanik dağın yamaçlarına kurulmuş Behramkale Köyü yer alıyor. Köyün tepesine çıktığınızda 238 metre yükseklikte inşa edilmiş olan Athena Tapınağı'nı bulabilirsiniz. Assos tarihi , farklı medeniyetlerden kalıntılarını ve hikayelerini barındırdığı için oldukça zengin kabul ediliyor.

Assos'taki kalıntılara bakıldığında yerleşimin Tunç Çağı'na kadar gittiği görülüyor. Antik çağlardaki adıyla Troas tarih boyunca Aiol, Lidya, Pergamon, Pers ve Roma İmparatorluğu gibi birçok medeniyetin egemenliğine giriyor. Sonrasında Orta Çağ döneminde önemini yitiren bölge birçok işgalden sonra Osmanlı topraklarına dahil oluyor.

Athena Tapınağı ve çevredeki antik yapılar volkanik dağ kayalarından yapıldığı için günümüzde hala sağlam bir şekilde ayakta duruyor. Bu yapılarda kullanılan andezit taşının geçmişte çevredeki birçok evin yapımında kullanıldığı da biliniyor. Assos'un çevresindeki 20 metreye varan surlar ve Antik Liman'daki tarihi yapılar da yine günümüze kadar geliyor.

Hatta Assos otelleri, şehrin tarihi dokusuna uyum sağlayarak eski taş binalarda hizmet veriyor. Bölgenin tarihinde dikkat çeken noktalardan bir tanesi antik filozof Aristo'nun bu şehirde yaşamış olması ve bir felsefe okulu kurması sayılıyor. Bölgedeki yerleşimin ağırlıklı olduğu Behramkale Köyü'nde geçim kaynağı genelde turizm üzerinden sağlanıyor.

1950'lere kadar palamut ticaretiyle uğraşan köy sakinleri günümüzde turizm dışında zeytincilik ve şarap üretimi ile de ilgileniyor. Assos bu değerleri ve tertemiz denizi ile size unutamayacağınız tatilin kapılarını aralıyor.

Assos Harita ve Yol Tarifi

Assos'a nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, farklı seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Çünkü Assos'a özel araç, uçak ve otobüsle gitmek mümkün oluyor. Assos haritası yardımıyla yaşadığınız şehir için en uygun seçeneği tercih edip buna göre tatil planınızı yapabilirsiniz.

Otobüsle gitmeyi tercih edenler için Assos'a yakın olan Ayvacık, Altınoluk ve Küçükkuyu ilçelerine birçok büyük şehirden seferler bulunuyor. Bu ilçelerden düzenli olarak kalkan minibüsleri kullanabilir ya da taksiyi tercih edebilirsiniz. Hava yoluyla gelecekseniz Çanakkale ya da Balıkesir Havaalanı'nda inip Ayvacık'a ya da doğrudan Assos'a giden minibüs seferlerinden faydalanabilirsiniz.

Assos'un Balıkesir Havalimanı'yla arası 60 kilometre, Çanakkale Havalimanı'yla arası ise 90 kilometre olduğu için hava yolu en kısa seçeneklerden sayılıyor. Özel araçla gelmeyi planlıyorsanız öncesinde Assos yol tarifi alıp seyahatinizi kolaylaştırabilirsiniz. İstanbul-Assos arası Çanakkale Boğazı'nı geçmek için feribot kullandığınızda yaklaşık 5 saat sürüyor.

Ankara'dan gelen turistler için yol neredeyse 8 saate varıyor. İkisi de Ege Bölgesi'nde oldukları için İzmir'den Assos'a yaklaşık 3 saatte gidebilirsiniz.

Assos Hava Durumu ve İklimi

Assos'ta ılıman Akdeniz iklimi görülüyor ancak Akdeniz ikliminin görüldüğü çoğu bölgenin aksine yazları bunaltıcı bir sıcaklık yaşanmıyor. Turistleri Assos'un plajlarına çeken sebeplerden bir tanesi de yazın bile esen serin rüzgarları sayılıyor. Assos da ve çevresindeki birçok tatil beldesinde denizin suyu aşırı sıcak olmuyor.

Assos hava durumu yazın sıcağından bunalan turistler için Assos'u oldukça cazip kılıyor. Körfeze bakan güney kıyılarının aksine bölgenin iç kısımlarında Marmara iklimi de hissediliyor. Bol rüzgarlı Assos hava yapısı, genelde kıyı kesimlerinde belirgin bir bitki örtüsü oluşmasını engelliyor. Ancak daha iç kısımlarda seyrek de olsa kızılçam ormanları ve makiler bulunuyor.

Bölgeye has garig ve pırnal meşesi gibi bitki türleri de dikkat çekiyor. Elbette ki bölgenin gelir kaynaklarından bir tanesi olan zeytin ağaçları da her yerde görünüyor. Birçok farklı hasat yöntemiyle toplanan zeytinlerden yapılan zeytinyağı, Assos'a gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken ürünlerden sayılıyor.

Şarap üretimi de yapılan beldede aynı zamanda çok sayıda üzüm bağı görmek mümkün oluyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Assos Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Assos'un Neyi Meşhur?

Assos farklı medeniyetlere ait ve bozulmamış tarihi dokusu, Mavi Bayraklı plajları ve damak tadınıza mutlaka hitap edecek Ege lezzetleriyle ideal tatil beldesini oluşturuyor. Assos turizm seçenekleri, gerek yüzmeyi ve güneşlenmeyi seven gerek tarih peşinde koşan her türlü turiste hitap ediyor. Hem deniz kıyısında hem de ormanlık alanlarda yürüyüş, bisiklet turu, tüplü dalış ve jeep safari gibi birçok farklı aktiviteler ile Assos tatilinizi güzelleştirebilirsiniz. Assos neyi meşhur dediğinizde verilebilecek çok fazla cazip cevap bulunuyor. Öncelikle Assos'un serin ve pırıl pırıl denizi tüm gelenleri kucaklıyor. Assos'un küçük ve samimi kumsallarından sonra hemen yanındaki Kadırga Koyu da uzun plajları ile hizmet veriyor. Küçük bir Ege köyünden beklediğiniz her şeyi size sunan Behramkale Köyü'nün sokaklarında Assos'un meşhur yöresel ürünlerini görebilirsiniz. Assos'a gideceğiniz zamanı doğru ayarlayarak deve güreşi festivali gibi farklı festivallere katılma şansı bulabilirsiniz. Assos restoranlarında yöreye has zeytinyağının kullanıldığı mezeleri tadabilir ya da börek çeşitlerini deneyebilirsiniz.

Assos'ta Nerede Kalınır?

Assos ağırlıklı olarak turizm ile geçinen bir yerel halka sahip olduğu için birçok farklı türden konaklama seçeneği rahatlıkla bulunuyor. Antik Liman çevresinde dikkatli restorasyon sayesinde tarihi dokularını kaybetmemiş taş evlerde kalabilirsiniz. Kadırga Koyu'nda birçoğu deniz manzaralı odalara sahip olan uygun Assos otellerini de tercih edebilirsiniz. Doğanın içinde bungalovlar ya da Assos'un tepelerine kurulmuş villalar gibi birçok lüks seçeneği bulabilirsiniz.

Assos'ta Alışveriş Nerede Yapılır?

Assos'ta gelen turistlerin mutlaka almak isteyeceği birçok yöresel ürün bulunuyor. Alışverişin bir numaralı adresi ise Behramkale Köyü'nün sokakları oluyor. Farklı deniz ürünlerinden ve doğal taşlardan yapılan takılar, birçok Ege köyünde olduğu gibi burada da tezgahları süslüyor. Koleksiyon yapmayı sevenler için Athena Tapınağı'nın figürüne sahip süs eşyaları bulunuyor. Reçel, peynir ve salça gibi gıda ürünlerinin yanında elbette ki zeytinyağı da temin edilebiliyor.

Assos'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

İçinde Athena Tapınağı, nekropol, amfi tiyatro ve agora gibi tarihi yapıları bulunduran Assos Antik Kenti görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sonrasında Behramkale Köyü'nün sokaklarının sıcak ve samimi yapısı dikkat çekiyor. Antik Liman ve çevresindeki balıkçılar, Assos tatilini güzelleştirmek isteyenlere harika fırsatlar sunuyor. 14. yüzyılda yapılan Hüdavendigar Cami ve Köprüsü, özgün yapıları ile oldukça dikkat çekiyor.

Assos'un Gece Hayatı Nasıldır?

Assos, daha büyük tatil beldelerine göre daha sakin ve sessiz bir tatil sunuyor. Ancak yine de konuklarını eğlendirecek mekanlar da bulunuyor. Özellikle Kadırga Koyu'nda bulunan barlar, sakin bir günün sonunda eğlence isteyenlere aradıklarını sunuyor. Antik Liman çevresinde bulunan meyhaneler de bir yandan canlı müzikle sizi eğlendirirken bir yandan da Assos'a has deniz ürünleri ile damak tadınıza hitap ediyor.