Artvin iline bağlı olan Arhavi, 314 kilometrelik bir alana yayılmış olan Doğu Karadeniz ilçesi olma özelliği göstermekte. Engebeli bir araziye konumlanmış olan ilçede toplam, 30 adet köy ve 7 adet yerleşim birimi mevut. Arhavi ilçesinin Gürcüce ve Lazca ismi ise Arkabi. Laz ve Gürcülerin etkisinin ise devam ettiği ilçede Kapisre Deresi geçiyor. Arhavi tarihi mekanlar bakımından da ayrıca oldukça ünlü olan bir yer olması açısından da dikkat çekiyor.
Dağlık ve engebeli bir alana konumlanmış olan Arhavi’de 2012 nüfus sayımı itibari ile 19.602 civarında insan yaşadığı belirtilmiş. Arhavi’ye peki ulaşım nasıl sağlanıyor? Arhavi’ye gitmek için öncelikle İstanbul ilinden uçak ile 1 saat 45 dakikalık bir mesafe sonrası Trabzon iline geçmeniz gerekmekte. Trabzon’dan ise Arhavi’ye ulaşım ise özel araç ile yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmekte. Bu mesafe Artvin merkezden gerçekleşecek ise sürmesi gereken mesafe, 1 saat 20 dakikalık bir yolu kapsıyor. Konaklamak için Arhavi otelleri size uygun olacaktır. Diğer seçenekler arasında yer alan Ucuz ve Ekonomik Arhavi Otelleri sayfasınıinceleyebilirsiniz.
Arhavi’de Turistik Yerler Listesi
Arhavi turistik yerler nereler? Sıklıkla ziyaret edilen şehirler arasında yer alan Arhavi’de pek çok gezilip görülmesi gereken yerler bulunuyor. İşte Arhavi’ye gelmişken rotanızı çevirebileceğiniz o yerler;
- Mençuna Şelalesi: Arhavi gezilecek yerler arasında ilk sırayı alan Mençuna Şelalesi, doğal bir ulaşım ile ortaya çıkmış olan Artvin ilinin Mençuna ilçesine bağlı. Karadeniz Bölgesindeki sayısız pek çok güzellik arasında yer alan şelale, güzelliği ile sizi büyüleyebilecek bir manzaraya ev sahipliği yapması ile biliniyor. Öyle ki simsiyah kayalıkların üzerinden akmakta olan suyun oluşturmuş olduğu bembeyaz köpükler ise adeta sizlere eşsiz büyüleyici bir ortam hazırlıyor. Şelale temelde 2 kısımda da sizi hipnoz etmeyi başarıyor. Alt kısımda yer almakta olan su, yaklaşık 10 metre gibi bir yükseklikte akarken, üst kısımda ise bu mesafe 80 metre gibi bir yüksekliğe tekabül etmekte. Peki Mençuna Şelalesi hangi mevsimlerde sizlere unutulmaz bir an yaşayacağınız kareler sunuyor? Diyorsanız karların erimesinden sonra başlayan aylarda yani Nisan-Mayıs ayları gibi giderseniz bu şelalenin çok şiddetli aktığına şahit olabilirsiniz. Ayrıca Mayıs ayının 15’inden sonra ise burada her yıl şenlikler yapılmakta.
- Ortacalar Çifte Köprü: Arhavi’de gezilecek yerler listesi arasında değerlendirebileceğiniz bir diğer yer ise Ortacalar Çifte Köprüsü. Arhavi ilçesi, Ortacalar Bucağına yaklaşık 25 km’de yer alan Arılı ve Küçükköy yol ayrımında yer almakta. Ayrıca birbirine dik bir şekilde gelecek şekilde planlanmış olan 2 köprüden meydana gelmekte. Günümüze sağlam olarak ulaşan yapıların başında Ortacalar Çifte Köprü yer almakta. Bu bakımdan Arhavi doğal güzellikleri bakımından da dikkatinizi çekebilecek manzaraları ile sizlere unutulmaz bir keyif yaşatıyor.
- Arhavi şehir stadyumu: Spor etkinlikleri çerçevesi altında değerlendirebileceğiniz Arhavi Şehir Stadyumu Artvin ilinin Arhavi ilçesinde yer alan bir stadyum olma özelliği taşıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığına ait olan bir stat, aynı zamanda Arhavispor’un iç saha maçlarına da ev sahipliği yapmakta. Ortalık 3000 seyirci kapasitesi bulunmuş olan stadyum içerisinde, birbirinden farklı spor faaliyetleri, atletizm alanları ve 6 kulvarlı koşu pisti yer almakta. Doğal çim yapısına sahip olan bir stat, içerisinde aynı zamanda Arhavi çok amaçlı spor salonu ile beraber bir spor kompleksi olma özelliği de taşımakta.
- Sahil yolunda yer alan Arhavi Şehir Stadyumu’na ulaşım nasıl sağlanıyor peki? Özel araçlar ve toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Ortacalar Merkez Cami: Artvin Arhavi gezilecek yerler arasında mistik havası ile dikkatleri çeken mekanlardan biri de Ortacalar Cami. Kapının üzerinde yer alan kitabeye göre yapı, Hicri takvime göre 1170 yani M.1757 tarihinde yapılmış. 1908 yılında ise ahşap tavan ile beraber ahşap minberi yapılmış. 1955 yılında ise minaresi eklenen Ortacalar Merkez Cami, kısmen onarımdan geçirilerek ibadete açılmış.