Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Gümüşhane Gezi Rehberi
Tümünü gör (1 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Gümüşhane Gezi Rehberi

Gümüş şehri Gümüşhane, gümüş gibi parıldayan doğası, tarihi dokusu, sıcacık konaklama tesisleri ve meşhur lezzetleriyle hayranlık uyandırmayı başarıyor. Tabii muhteşem bir Gümüşhane tatili yapabilmenizin yolu en ideal tatil planlamasını yapmanızdan geçiyor.

Gümüşhane'ye nasıl gidilir , ne yenir, gezilecek yerler ve mekanları nelerdir, iklimi nasıldır ve daha pek çok soruya yanıt veren Gümüşhane gezi rehberi yazımızı inceleyerek kusursuz tatil programınızı yapabilirsiniz.

Gümüşhane Hakkında

Karadeniz'in şirin kenti Gümüşhane haritası ile6668 km2 'lik yüzölçümü, sıra sıra dizilmiş 6 ilçesi, düzenli coğrafyası ve haliyle zahmetsiz şehir içi ulaşım imkanını gözler önüne seriyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Giresun, Trabzon, Bayburt ve Erzincan ile komşu olan Gümüşhane'yi popüler kılan nedenleri, sağladığı çoklu imkanlar oluşturuyor.

Tarihin İpek Yolu geçitlerinden olan kentte aktif olarak devam eden madencilik faaliyetlerinde ilk sıranın sahibi olan gümüş, Gümüşhane'yi dünyaca ünlü cazibe merkezi haline getiriyor. Ticari ve stratejik konumu kadar sahip olduğu değerleri ile de dikkat çekiyor. Gümüşhane tarihi ile oldukça köklü bir geçmişe ev sahipliği yapan kentler arasında gösteriliyor.

Harşit Çayı'nın iki yakasında, düz bir vadi boyunca uzanan şirin yerleşkesinde barındırdığı 70'den fazla tarihi camii, kilise, manastır ve şapel ile sayısız mağara, hamam, köprü ve harabe ile gezginlerin tarihe doymasını sağlıyor.

Denize kıyısı olmamasına rağmen nehirleri, şelaleleri, vadileri ve gölleri ile serinliğin, balık avcılığının ve rafting macerasının tadına varmanızı olanaklı kılıyor. Öte yandan Kadırga, Taşköprü, Kazıkbeli, Erikbeli ve Güvende yaylalarının her birinde farklı endemik bitkiler, çiçekler, renkler, festivaller ve aktiviteler sizleri bekliyor.

Tıpkı ilçeleri gibi yaylalarının da sıra sıra dizili oluşu, üstelik etrafındaki tüm ovaları birbirine bağlama özelliği; pek çok şehirde külfete yol açan yayla gezilerinin Gümüşhane'de yerini kolaylığa bırakmasını sağlıyor.

Bahar, yaz ve sonbahar aylarında farklı kimliklere bürünerek sizleri karşılayan Gümüşhane dağları ve yaylaları, kış aylarında beyaza bürünerek bir diğer tatil coşkusuna hazırlanıyor. Türkiye'nin en cazip kayak merkezi alternatifleri arasında gösterilen Zigana Kayak Merkezi, her yıl binlerce kayaksevere kapılarını açarak en özel kayak hatıralarınızı biriktirmenizi sağlıyor.

Medlerden Perslere, Romalılardan Türklere kadar her dönemini zengin şehir statüsü ile ayrıcalıklı olarak tamamlayan Gümüşhane'yi yılın tüm mevsimlerinde tatil rotanız olarak düşünebilirsiniz. Konaklama, yemek, eğlence, heyecan ve huzur adına türlü alternatiflerle dolu olan Gümüşhane'de aradığınız tüm imkanlara kolaylıkla erişebilir; temiz doğasında can bulabilirsiniz.

Gümüşhane Harita ve Yol Tarifi

Tarihi İpek Yolu'nun zengin gümüş şehri, bugünün doğa cenneti Gümüşhane hava yolu ve kara yolu ile ulaşımın mümkün olduğu kentler arasında yer alıyor. Kendine ait bir hava yolu istasyonu henüz bulunmayan Gümüşhane'ye hava yolu ile ulaşabilmek için komşusu olan Trabzon Havayolu'na bilet alabilirsiniz.

İstanbul ve İzmir'den 1, 5 saate, Gaziantep'ten 4 saatte erişebileceğiniz Trabzon'dan Gümüşhane'ye erişebilmek içinse yaklaşık 2 saatlik bir yol kat etmeniz gerekiyor. Trabzon ile Gümüşhane otogarı arasında günlük 14 sefer yapan otobüs firmaları, güzel şehir Gümüşhane'ye yorulmadan erişebilmenizi sağlıyor.

Karadeniz seyahatleriniz için önerilen en keyifli seyahat yöntemi olan kara yolu ulaşımı ise kent merkezinde kurulu olan otogar sayesinde işkence olmaktan çıkıyor. Gümüşhane'nin tam ortasında bulunan otogara Türkiye'nin tüm illerinden düzenlenen otobüs seferleri ile kolaylıkla erişim sağlayabilir, konaklama tesisinize kısa sürede ulaşımın hazzını yaşayabilirsiniz.

Türkiye'nin batısından, özel aracınızla yapmayı düşündüğünüz özgür yolculuk deneyimleriniz için en ideal Gümüşhane yol tarifi olarak D010 sahil otoyolunu önerebiliriz. Güneyden rahat erişim için Erzurum-Erzincan, doğudan erişim içinse Trabzon-Rize-Artvin karayolu ağını tercih edebilirsiniz.

Gümüşhane Hava Durumu ve İklimi

Denize kıyısı olmayan Doğu Karadeniz kentleri arasında yer alan Gümüşhane hava durumu koşullarının en renkli haline tanık olabileceğiniz nadir kentler arasında yer alıyor. Büyük bir bölümünde Anadolu karasal iklimi hakimiyet gösterse de Doğu Karadeniz'e yakın olan kesimlerinde geçiş ikliminin hakimiyeti görülüyor.

Denize 100 km mesafede yer alan Gümüşhane'nin kuzey bölgelerinin ise kendine has mikro iklim özellikleri sergilediğini söylemek doğru oluyor. İklimsel özellikleri ve hava koşullarına göre üç bölgeye ayrılan bu il, konakladığınıza bağlı olarak üç farklı yüzünü gösteriyor.

Gümüşhane nerede diye sorulduğunda Karadeniz ve İç Anadolu arasında bir geçiş bölgesi olarak bilinir. Bug nedenle iklimi farklılık gösteren güney kesimler olan Kelkit Havzası'nda kış ayları soğuk ve rüzgarlı, yaz ayları ise ılıman geçiyor.

Yağışların ağırlıklı olarak kış ve bahar aylarında görüldüğü Kelkit, yaz aylarında sergilediği ılıman ve kurak iklimi ile beğeni kazanıyor. Zigana dağlarının koruyucu etkisiyle kışın soğuk rüzgarlardan etkilenmeyen kuzey kesimlerinde yaz aylarında güney bölgelere nazaran daha sıcak olduğunu söyleyebilmek mümkün oluyor.

Öte yandan Trabzon ve Bayburt'a komşu olan doğu kesimlerde daha fazla yağış ve nem oranında artış gözlemleniyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Gümüşhane Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gümüşhane'ye Ne Zaman Gidilir?

Gümüşhane , yılın her mevsimi ziyaret etmekten büyük keyif alacağınız çoklu imkanları ile bağımlılık oluşturan nadir kentler arasında yer alıyor. Dilerseniz tatil programınızı kış ayları için oluşturarak Zigana Kayak Merkezi'nde coşkulu günler geçirebilir; dilerseniz yaz ayları için oluşturarak doğanın içinde kaybolabilir, yayla festivallerinde doyasıya eğlenebilirsiniz. Kışın sukunetinde huzur bulmak için uygun rota arayışındaysanız Gümüşhane'nin kuzey kesiminde yer alan Limni Gölü çevresini önerebilirsiniz. Böylelikle kentin daha soğuk olduğu güney kesiminde uzak olan ılık yakasında, karla kaplı göl ve doğa manzarasının içinde aradığınız huzuru bulabilirsiniz.

Gümüşhane'de Nerede Kalınır?

Zigana ve Gümüşhane dağlarının orta vadisinde, Harşit Çayı'nın iki yakasında kurulu düzeni ile kendine bağlayan bir yapıya sahip. Gümüşhane harita konumu itibariyle en popüler Karadeniz kentleri arasında yer alıyor. Kentin hangi bölgesinde kalırsanız kalın sabahına güzel bir manzara seyriyle başlayabilir, kendinizi cennete hissedebilirsiniz. Kentin her yanında zengin bir yelpaze ile hizmet sunan lüks uygun Gümüşhane otelleri ile bütçe dostu alternatifler arasından en ideal seçimi yapabilir, hayalinizdeki tatil imkanına kolaylıkla erişebilirsiniz.

Gümüşhane'nin Neyi Meşhur?

Kente ayak basan Romalıların 'Gümüş Yeri', Evliya Çelebi'nin 'Gümüş Şehri' olarak isimlendirdiği Gümüşhane; hala en değerli gümüş madenlerine sahip kentler arasında yer alıyor. Gümüşhane neyimeşhur dendiğinde akla gelen muhteşem gümüşlerinden tasarladığı envai çeşit takı, toka, tesbih ve eşyalarını etkileyici motiflerle biçimlendirerek beğenilerinize sunuyor. Dayanıklı yapısıyla ömür boyu en güzel anlarınıza eşlik edecek zarif Gümüşhane gümüşünü kendinize ve sevdiklerinize sunabileceğiniz en güzel tatil hediyesi olarak düşünebilirsiniz. Tarihinden bugüne modası geçmeyen ve hatta son yılların en trend ürünleri arasında yer alan zilli kilim geleneğinin Giresun'da halen devam ettiğini görebilmek de mümkün oluyor. Kilim, yolluk, seccade, kese ve heybe modellerinde satışa sunulan zilli tasarımlar, Gümüşhane'nin hala rağbet gören şık hediyelik seçeneklerini oluşturuyor. Ağırlıklı olarak Kelkit bölgesinde üretilen zilli kilimlerin çok büyük, standart ebat veya seccade boyutunda küçük ebatları arasından seçim yapabilirsiniz. Gümüşhane'nin en sanatkar ilçesi olan Kürtün'de üretilen ipek halılar, güveçler ve tasarım harikası gümüş eşyalar ise yerli ve yabancı turistlerin hayranlığını kazanıyor.

Gümüşhane Mutfağının Yemekleri Nelerdir?

Meşhur Gendime pilavının memleketi Gümüşhane turizm seçenekleri açısından gördüğü rağbeti doğal güzellikleri kadar mutfağının zenginliği ile de hak ediyor. restoranlar ve yöresel lokantalarda kartol yahnisi, borani, evelik dolması, katıklı çorba, kete, mantı çorbası, siron, lemis ve sayamayacağımız birbirinden leziz Gümüşhane lezzetleri ile eşsiz yemek deneyimleri yaşayabilirsiniz. Ünlü Karadeniz çayı ile vereceğiniz molalarınızın en leziz eşlikçileri olan Gümüşhane tatlılarını ise köme, herle, gaysefe, pestil, fışkıl, muska, kara helva ve erişte tatlısı olarak belirtebiliriz.

Gümüşhane'nin Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tarihi İpek Yolu'nun önemli noktaları arasında yer alan Gümüşhane hangi bölgede karar kılarsanız kılın etkisi altında bırakan köklü tarihi ile büyülüyor. 491 tarihi eserle zengin bir görsel şölen sunan kentin en çok ilgi gören yapılarını Satala Antik Kenti, Karaca Mağaraları, Santa Harabeleri, Kov Kalesi ve Sarıçiçek Köy Odaları oluşturuyor. Yayla turizminin en popüler adresleri arasında yer alan Gümüşhane'nin Krom Vadisi, Harşit çayı, Tomara Şelalesi, Örümcek Ormanları ve Artabel Gölü; en az yaylaları kadar hayranlık uyandırıyor.

Gümüşhane Alt Bölgeleri

Kelkit OtelleriŞiran OtelleriTorul Otelleri
Daha fazla gör