Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Feshane
Feshane - Görsel 1
Feshane - Görsel 2
Feshane - Görsel 3
Feshane - Görsel 4
Tümünü gör (5 Fotoğraf)
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz
Telefon

Feshane Hakkında

İstanbul’un tarihi güzelliklerinden olan Feshane, günümüzde hala kullanılıyor. İstanbul’a giderseniz gezilecek yerler listenize bu tarihi mekânı ekleyebilirsiniz. Feshane, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan Defterdar semtinde 1833 yılında kurulur. Amacı Osmanlı ordusunun ve askerlerin fes ve aba ihtiyacını karşılamak ve ülkede fes ticaretinin gelişmesini sağlamak olur. Ülkemizdeki ilk gerçek tekstil kuruluşu olan Feshane, 1866 yılında dönemin en gelişmiş dokuma fabrikası olarak yenilenir. Feshanede bulunan buharlı dokuma tezgâhları yurt dışından özel olarak getirilir. Osmanlı ordusunun kıyafet değişikliği yapmasından sonra kıyafetlerin hazırlanmasında Feshane yine önemli bir rol oynar. Ayrıca kıyafetlerin ve feslerin yanı sıra Feshane’de halı dokumacılığı da yapılır. Çanakkale Zaferi sonucunda Mustafa Kemal’e Talat Paşa tarafından hediye edilen halı; Feshane’de özel olarak üretilir. Chicago’da düzenlenen uluslararası bir sergide Feshane’de üretilen kıyafetler ödül alır. Böylece Feshane İstanbul uluslararası bir üne kavuşmuş olur.

Sadece üretimde değil uygulamalı olarak öğrencilerin ders almasında katkıda bulunan Feshane yapılan genişletme çalışmaları ile dokuma sanayinin en büyük fabrikaları arasında yer alır. Daha sonraları ülkede fes kullanımın yasaklanması ile Feshane’de bulunan fes dokuma makinaları sergilenmek üzere İstanbul Şehir Müzesi’ne taşınır. Binayı taşıyan kolonlar döküm olarak imal edilmiş ve İstanbul’a getirilir. Bina bu özelliği ile mimari açıdan önem taşır. Çıkan bir yangın sonucunda Feshane’nin buhar dairesi dışında tamamı yanar ve Feshane yine aynı yerine devrin gelişen özellikleri ile inşa edilir. Daha sonraları Feshane kapanarak işletimi Sümerbank’a devredilir. Bu zamanlarda da bünyesinde çalışan kadın personel sayısı ile artık kadınlarında iş hayatında olduğunu kanıtlar.

Feshane Özellikleri

1992 yılında Çağdaş El Sanatları Müzesi olarak kullanılan Feshane’nin ilerleyen yıllarda kıyı şeridinde bulunan tarafı sular altında kalır. Suların iç kısımlara girmesinden dolayı bina artık kullanılamaz bir hale gelir. Bina tam çürümeye yüz tuttuğu sırada İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilir ve günümüzde kullanılan halini alır. Yapının en önemli kısmı Cümle kapısı olarak bilinen kısımdır. Fakat bu kısım zaman içerisinde yıkılır ve kapının neredeyse tüm parçaları yok olur. Yapılan yenileme çalışmaları sırasında bulunan kaynaklar aracılığı ve bulunan birkaç parça ile Cümle kapısı tekrardan aslına uygun bir şekilde yaptırılır.

Binanın orta kısmına denk gelecek şekilde bir motor iskelesi yaptırılır ve Feshane deniz araçları ile ulaşıma açılır. 56 bin metrekareye sahip olan bahçesinde;

  • Yürüme alanları,
  • Çocuk oyun alanları,
  • Dinlenme alanları ve
  • Seyir alanları

bulunuyor. Ayrıca yapının 18 bin metrekarelik bir otopark alanı da mevcut. Feshane günümüzde yapılan ramazan eğlenceleri ile ünlü bir eğlence alanı aynı zamanda konferans ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Dışarıda bulunan lunaparkı ile hem büyüklere hem de küçüklere eğlenceli anlar yaşatıyor. Kısacası geçmişten bu yana birçok kez yıkılmaya yüz tutan yapı yapılan çalışmalar ile kurtarılmış ve günümüzdeki görüntüsüne kavuşturuluyor. Siz de bu yapıyı ziyaret edecekseniz gitmeden önce Feshane yorumlar bölümünü okuyabilirsiniz. Konaklama ihtiyacınızı Eyüp otelleri sayfasından size en uygun olan oteli bularak karşılayabilirsiniz. 

Feshane’ye nasıl gidilir?

Yeni anılar biriktirmek, yeni ve tarihi geçmişi olan yerler görmek isterseniz Feshane tam aradığınız yer. Tekrardan restore edinilen yapı tüm güzelliği ile görenleri büyülüyor. Feshane nasıl gidilir diye merak edenler için; İstanbul’un Eyüp semtine bağlı olan Feshane’nin Avrupa yakasında bulunduğunu söylemek gerekir. Bölgede şehir içerisinden metro, otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları ile Feshane’ye ulaşım sağlamanız mümkün. Feshane yol tarifi için; şahsi aracınız ile ulaşım sağlamak isterseniz sitemizde yer alan feshane harita üzerinden mekanın konumuna ulaşım sağlayabilirsiniz.  Eyüp Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar açısından zengin bir ilçedir. Listeyi inceleyerek yeni yerler keşfedebilirsiniz. Feshane’ye gitmeden önce yorumları okuyabilir ve gittikten sonra sizlerde deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorum / Değerlendirme

Feshane
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?

Konum

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Yakınındaki Oteller

Daha fazla otel gör

Yakındaki Eyüp Otelleri

Yıldız SayısıYıldız SayısıYıldız SayısıYıldız SayısıYıldız Sayısı
Otel
Mövenpick İstanbul Hotel...
Eyüp, Eyüpsultan, İstanbul
3.644 TL
Otel
Turquhouse Boutique Hotel
Eyüp, Eyüpsultan, İstanbul
2.033 TL
Yıldız SayısıYıldız SayısıYıldız Sayısı
Otel
Hotel Pierreloti İhva
Eyüp, Eyüpsultan, İstanbul
2.200 TL
Daha fazla otel gör