Yazarları Daha İyi Anlamak İçin Görmeniz Gereken Şehirler

Yazarları Daha İyi Anlamak İçin Görmeniz Gereken Şehirler

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 12 Temmuz 2018
 • Son Güncellenme: 02 Kasım 2020
Yazarları Daha İyi Anlamak İçin Görmeniz Gereken Şehirler
Bazen öyle bir kitap okuruz ki sayfalar arasında kaybolup kendimizi adeta kitap karakterlerinden biriymiş gibi hissederiz. Üstelik yazar daha önce hiç görmediğimiz şehir sokaklarını öyle güzel anlatmıştır ki her tasvirinde sanki daha önce orada bulunmuşuzdur. Böyle zamanlarda tüm hayal gücümüzü kullanarak canlandırdığımız sokaklar büyük bir coşkuyla bizi çağırır. İçimizde uyanan “Bu şehri mutlaka görmeliyim.” düşüncesi yıllarca aklımızı kurcalar durur. İşte yıllar içerisinde okuyucu etkileyen muhteşem eserler ortaya koyan bazı yazarları daha iyi anlamak için görmeniz gereken o şehirler.
1 – Franz Kafka / Prag kafka prag

{ad:0} Birbiriyle adeta bütünleşmiş bir yazar ve şehir düşünüldüğünde şüphesiz Kafka ve Prag ikilisi ilk akla gelen isimlerden. Prag’da doğup büyüyen yazar, eserlerinde uzun uzun şehri tasvir etmese de bugün şehrin her yanında onun izine rastlamak mümkün. Özellikle de dünyaca ünlü bir müze olan Kafka Müzesi burada mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Siz de masal şehir Prag sokaklarında yürürken buranın Kafka’ya nasıl ilham olduğunu çok daha iyi anlayabilirsiniz.
2 – J.K. Rowling / Londra londra harry potter

Bir dönem çocuk, genç, yaşlı herkesin ilgisini çekmeyi başaran ve muhteşem bir hayal gücüyle yazdığı Harry Potter kitaplarının yaratıcısı J.K. Rowling’in Londra’dan kopması mümkün değil. Yazar her ne kadar kitabında yepyeni bir dünya yaratmış olsa da gerek anlattığı detaylarda gerek kitap uyarlaması olan filmlerde sık sık Londra’dan izlere rastlıyoruz. Bugün ise şehre adım attığınız andan itibaren neredeyse girdiğiniz her mağazada, kitapçıda ya da hediyelik eşya dükkanında Harry Potter’a dair pek çok şeye rastlayabilirsiniz. Biz de Harry Potter severlere şehir ziyareti sırasında özellikle Warner Bros. Stüdyo Turu’na mutlaka katılmalarını tavsiye ediyoruz.
3 – Orhan Pamuk / İstanbul orhan pamuk istanbul

Nobel ödüllü ilk ve tek yazarımız olan Orhan Pamuk, kitaplarında sık sık yer verdiği İstanbul’u öyle güzel tasvir ediyor ki belki de bugün dünyanın dört bir yanından Pamuk’un anlattığı İstanbul’u görmek için yanıp tutuşan pek çok okuyucu bulunuyor. Özellikle birçoğumuzun yakından görme şansının olmadığı eski İstanbul sokakları yazarın kaleminden oldukça etkili bir biçimde dökülüyor. Daha önce bu şehirde bulunmuş hatta burada yaşıyor olabilirsiniz ama bu güzel şehre bir de Orhan Pamuk gözünden bakmayı denemenizi tavsiye ederiz.
4 – Fyodor Dostoyevski / St. Petersburg petersburg dostoyevski

Aslında neredeyse pek çok Rus Edebiyatı yazarıyla bir bütün haline gelmiş önemli bir edebiyat şehri olan Petersburg, Dostoyevski’nin romanlarında oldukça ayrıntılı bir yer kaplıyor. Özellikle yazar dünya ünlü romanı Suç ve Ceza’da St. Petersburg sokaklarını oldukça detaylı bir şekilde işlemiş. Bu sebepledir ki bu romanı okurken kendinizi orada hayal etmeniz ve içinizde şehre karşı engel olunamaz bir merak duygusunun olması kaçınılmaz bir gerçek oluyor.
5 – Sir Arthur Conan Doyle / Edinburgh ve Londra sir arthur conan doyle

Dedektif Sherlock Holmes karakteri sayesinde ünü tüm dünyaya yayılan Sir Arthur Conan Doyle için tek bir şehirden bahsetmemiz mümkün değil. Çünkü yazar hem doğum yeri olan Edinburgh hem de Londra’dan oldukça beslenmiş. Bugün Edinburgh’a giderseniz şehrin pek çok yerinde Sherlock’un adına, yazarın büyüdüğü eve, evinin yakınlarında kendi ismini ve anısını taşıyan bir bara ve Sherlock Holmes heykeline rastlayabilirsiniz. Londra’da da bu durum pek farklı değil. Özellikle de şehirde çekilen filmler ve dizinin ardından Baker Street’te yer alan Sherlock Holmes müzesi bölgenin en popüler duraklarından biri haline geldi.
6 – Victor Hugo / Paris paris victor hugo

Aslında tıpkı diğer şehirlerde olduğu gibi Paris için de pek çok yazar ismi söyleyebiliriz; ancak Victor Hugo’yu seçmemizin nedeni hiç şüphesiz ki Notre Dame’ın Kamburu romanının yarattığı etki. Çünkü katedralin bakımsızlığı nedeniyle yıkılmak istenmesi üzerine kaleme aldığı bu roman, ilginin yeniden katedrale yönelmesini ve yenilenmesini sağlamıştır. Eserinden sık sık bahsettiği Paris’in ihtişamlı yapılarına bir de Victor Hugo gözüyle bakmak çok daha farklı bir deneyim olacaktır.
7 – Khaled Hosseini / Kabil khaled hosseini

Yazdığı romanlar ile çoğu okuyucunun yüreğini sızlatan yazar Khaled Hosseini kitaplarında yaptığı Afganistan betimleriyle dikkat çekiyor. Özellikle ilk romanı olan ve daha sonra filmi de çekilen Uçurtma Avcısı kitabındaki olayların geçtiği yerler etkili bir biçimde anlatılmış. Kabil bugün gitmek için öncelikli tercih edilen bir yer olmasa da Afganistan’ı daha yakından tanımak ve günlük yaşam biçimlerini görebilmek adına bölgeyle adeta bütünleşmiş Khaled Hosseini kitaplarına şans verebilirsiniz.
8 - Stieg Larsson / Stockholm stockholm ejderha dövmeli kız

Ejderha Dövmeli Kız serisi ile kısa sürede dünya çapında tanınan bir yazar haline gelen ve ne yazık ki 2004 yılında hayata gözlerini yuman Stieg Larsson’ın kitaplarındaki Stockholm tasvirleri oldukça ilgi çekiyor. Gerçek mekanlardan bahseden ve bizim için şehirde adeta mini bir rehber hazırlayan Larsson, okuyucular üzerinde Stockholm’ü görmek için büyük bir merak uyandırıyor.

Yorumlar

Doğukan Buğra Akbulak 
20.10.2018
Kesinlikle değerli bir yazı. Şairlerin şiirlerini hangi şehirlerde ve duygularla mısralara dizdiklerini anlamak adlı yazınız da başarılı olacaktır. :)
İsmail Gökhan Sarız 
12.07.2018
Kültürlü ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize sağlık, aralarında takip etmediğim yazarları fark edince üzüldüm. Sayenizde onlarla da tanışma fırsatım olacak.