Ülkemizin Nadide Güzellikleri: Türkiye'nin Takımadalarını Keşfedin

Ülkemizin Nadide Güzellikleri: Türkiye'nin Takımadalarını Keşfedin

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 20 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Ülkemizin Nadide Güzellikleri: Türkiye'nin Takımadalarını Keşfedin
Gerek tarihi gerek coğrafi güzelliğiyle dünyanın en güzel tatil beldelerine sahip olan ülkemizin, takımadaları da ayrı bir nadide güzelliğe sahip. Birçok bitkinin, meyvenin yetiştiği bereketli topraklarına bastığımız her bir karışta, huzuru aralayan ülkemizin takımadalarının sayısı az olsa da gezilmeye, görülmeye değer olduğu aşikar. Her ne kadar diğer bölgelere göre daha az tercih edilse de kesinlikle görülüp gezilmesi gereken noktaların da başında geliyor.

Daha önce takımada gezip görmemiş ziyaretçiler için öncelikle takımadaların ne olduğunun bilgisini verelim! Takımadalar çevresi sularla kaplı olan iki ya da daha fazla toprak parçasının oluşturmuş olduğu adalar topluluğu anlamına gelir. Literatürde ''üstün deniz'' olarak bilinen arkhon(lider) ve pelagos(deniz) kelimelerinden dilimize ekleniyor.

{ad:0}

Peki Türkiye’deki takımadalar hangileri sorusuna gelince, gelin bunu beraber keşfedelim! İşte Türkiye’nin Takımadaları;

Çiçek Adaları

Ülkemizin Nadide Güzellikleri: Türkiye'nin Takımadalarını Keşfedin

İzmir Körfezi’nin güneyinde bulunan Çiçek Adaları, Urla ilçesinin kuzeyi ve Gediz Deltası arasında yer alan sekiz adacıktan oluşuyor. Bu adalar Uzun Ada, Hekim Adası, Yassıca Ada, Pınarlı Adası, Akça Adası, Çiçek Adası, Karantina Adası, Yılan (Özbek) Adası olarak 8 küçük adaya sahiptir. Bu adaların geçmişine ve barındırdığı eşsiz coğrafi ve tarihi güzelliklere gelin yakından bakalım.

Çiçek Adalarının listesi;

  • Uzun Ada: Türkiye’nin en büyük dördüncü adası olan Uzun Ada, 16-18. yüzyılları arasında ticaret alanlarından birisi olmuş. Adada Bizans döneminden kalma su sarnıcı bulunuyor. İzmir’in işgalinden sonra İngiliz kuvvetleri tarafından askerileşmiş bir alan olarak kalmıştır. Günümüzde ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan ada birinci derece askeri bölge olarak kullanılıyor ve sivil halkın adaya ulaşımı yasaklanmıştır.
  • Hekim Adası: Bir rivayete göre Rum asıllı bir doktorun Yunanistan’a gitmek yerine burada kalmayı seçmesi üzerine adada canlılık artmıştır. Önceki ismi Pele Adası olan bu ada bu doktorla beraber Hekim Adası ismini almış. Adada yerleşim alanı bulunmamaktadır. Av hayvanı çeşitliliği nedeniyle avcıların dikkatini çekmiştir fakat ada birinci derece askeri bölge olarak kullanılmasından dolayı adaya giriş yasaktır.
  • {product:38064}
  • Yassıca Ada: Turizm anlamında İzmir’in en popüler adalarından birisi olan Yassıca Ada, bir rivayete göre adaya tatile gelen bir Alman çift adanın manzarasına ve doğal güzelliklerine hayran kalır ve adada bir konaklama alanı kurmak isterler fakat Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamaları nedeniyle bu konuda başarılı olamazlar. O gün bugündür ada ''Alman Adası'' olarak da bilinir. Hatta bu bölgeye gelen balıkçılar arasında da Alman Adası olarak bilinir. İzmir Adaları içerisinde en iyi denize sahip ada Yassıca Ada’da bulunuyor. Buraya Urla iskelesinden tekne kiralayarak ya da çeşitli turlara katılarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Pınarlı Ada: Çiçek Adaları grubunun en güneyindeki adadır. İsmi Pırnar (ya da Pırnal) olmakla beraber adadaki maki grubuna ait olan bitkiden gelmektedir. Zamanla halk arasında Pınarlı Ada olarak anılmaya devam etmiştir. Adada herhangi bir yerleşim bulunmamakla birlikte turizm açısından kısıtlı bir bölgemizdir fakat buraya günübirlik turizm amacıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • {product:36176}
  • Akça Ada: Çiçek adaları grubunun bir üyesi olan Akça Ada’da faaliyet anlamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu bir gençlik kampı bulunuyor.
  • Çiçek Adası: Faaliyet anlamında kısıtlı olan Çiçek Adası kıyılarında balıkçılık faaliyeti yapılıyor.
  • Karantina Adası: Osmanlı döneminde salgın hastalıklarla mücadele kapsamında kullanılan ada, bir rivayete göre Büyük İskender tarafından Urla ilçesine bağlanmıştır. Ada ismini 1865 yılında yaptığı karantina binalarından alıyor. Sit alanı kapsamındaki ada Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılıyor ve adaya özel durumlar haricinde giriş yasaktır.
  • {product:44544}
  • Yılan Adası (Özbek): Gülbahçe körfezinin içerisinde yer alan adada Küçük Ayos Thadoras Kilisesi vardır. İçerisinde yılan ve tavşanın çok fazla bulunmasından dolayı Tavşan Adası ya da Yılan Adası olarak da isimlendirilmiştir. Adada daimi bir yerleşim yoktur. Kültürel amaçlı olarak bölgedeki kır kiliselerini veya şapelleri ziyarette bulunabilirsiniz.

Foça Adaları

Ülkemizin Nadide Güzellikleri: Türkiye'nin Takımadalarını Keşfedin

Ege’nin en popüler bölgelerinden biri olan Foça sakin ve huzurlu kıyılarıyla ülkemizin en nadide kıyılarına ev sahipliği yapıyor. Çeşitli tarihi ve coğrafi güzellikleriyle her sene tatilcilerin gözde alanlarından biri olan Foça’da, keşfedeceğiniz alanlar bitmiyor. İşte bu alanlardan birisi de Foça Adaları olarak bilinen takımadalar… İzmir körfezinin açıklarında bulunan takımadalar altı adet adadan oluşuyor. Bu adalarda yerleşim bulunmuyor fakat birçoğu eşsiz güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Foça Takım adalarını gezmek ve ''Foça’da Ne yapılır?'', ''Foça’da Nerede, Ne Yenir?'' diye merak ediyorsanız Foça Adaları Gezi Rehberi'miz size ilham olacaktır.

Foça Adaları'nın listesi:

  • Orak Adası: Orak Adası’nda soyu tükenme tehlikesine karşı karşıya olan Akdeniz foklarının bulunduğu Siren Kayalıkları bulunuyor. Bölgedeki kayalıklarda yabani tavşanlar bulunuyor. Aynı zamanda adanın güney kıyısında uzun çakıllı bir kumsal da bulunmakta.
  • Atatürk Adası: Hayırsız Ada olarak da bilinen adaya Atatürk Adası denmesini sebebi ise günbatımında Atatürk’ün silüetini anımsattığı için bu isim verilmiş.
  • {product:33669}
  • Kartdere Adası: Kartdere Adası’nın yüzeyi otlarla kaplı ve ortasında büyük bir çukur bulunuyor. Bu çukurun içinde ise bir ağaç bulunmakta. Oluşmuş olan bu coğrafi oluşum ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
  • İncir Adası: İncir Adası’nın kuzey kıyıları bodur çam ormanı ile kaplı. İngiliz Burnu karşısındaki adada antik yerleşimden izler bulunuyor. Mezar odası, kayalarla oyulu mum alanları, Kybele kabartmaları ve tapınak kalıntıları ile tarihi ve arkeolojik açıdan bizleri geçmişe götürüyor.
  • {product:315}
  • Metalik ve Fener Adası: Metelik ve Fener Adası’nda bitki örtüsü bulunmuyor dolayısıyla botanik bakımından pek çeşitliliğe sahip değil. Fener Adası’nda yalnızca kaktüslerle kaplı bir alan bulunuyor fakat bu iki adada da gezebileceğiniz farklı bir alan bulunmuyor.
Ülkemizin Nadide Güzellikleri: Türkiye'nin Takımadalarını Keşfedin

Ülkemizde ki takımadalar her ne kadar az sayıda olup; ulaşım açısından da güçlük yaşansa da Ege Bölgesinde gezip görülebilecek nadide güzellikler sizleri bekliyor. Her karışında tarih yatan, bastığınız her alanın ayrı bir güzelliği anlamı olan ülkemizde, tatil yaparken öğrenmeye, eğlenmeye her zaman vakit var. Bu yaz hem tatil yapmak hem de yeni yerler keşfetmek istiyorsanız Yaz Otelleri listemizden konaklama yapmak istediğiniz bölgeyi seçebilir, eşsiz bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. {search:,}