İzmir’de kahvaltı demek boyoz ve yanında yumurta demek. İzmir boyozu Osmanlı’dan günümüze ulaşan bir lezzet. Hamur işi olan ve yakın zamana kadar evlerde yapılan İzmir boyozunun yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi olduğu söylenir. Evlerde yapılan gerçek boyozun sade olmadığını da söyler eski İzmirliler. Çok yüksek ateşteki fırına girmeden önce kat kat, ipince açılmış olan yufkanın arasına peynir, ıspanak gibi farklı malzemeler koyarak pişirirlermiş. Dışarıda satılan boyozlar boş olarak yapılırsa da gerçek boyoz boş yapılmazmış.
Adana’da güne ciğer şiş ile başlamak sevap işlemek kadar önemli sayılır. Sadece Adana değil tüm Güney Doğu Anadolu Bölgesi için geçerli bu durum aslında. Kömür ateşinde pişen ciğer şiş, yanında soğan piyazı, ezme salatası, açık ekmeği, bol yeşillikleri ve közlenmiş sebzeleri ile Adana’da kahvaltıları tam bir şölene dönüşüyor.
Mısır unu, peyniri ve tereyağı ile ilk çatalda insanın ağzında havai fişekler patlatan bir lezzet mıhlama. Bu lezzet, anlatılmaz yaşanır hatta tadılır dedirten cinsten. Karadeniz kahvaltısı denilince herkesin ağzını sulandıran bu lezzeti sadece Rize ve Trabzon’da değil artık neredeyse ülkemizin her yerinde bulabilmeniz mümkün.
Antep’te kahvaltıların baş tacı olan lezzetlerin başında; beyran çorbası, cartlak kebabı – kavurması (ciğer) ve katmer geliyor. Eski zamanlardan gelen bu alışkanlığın temelinde sabahın ilk ışıklarıyla dükkanlarını açacak olan esnaf, bütün gün ağır iş yapacak olan işçiler kahvaltıda ilk olarak beyran çorbası içermiş. Oldukça besleyici ve uzun süre tok tutan çorbanın yanı sıra cartlak kababı ve katmer de Gaziantep’te en çok tercih edilen kahvaltılıklar arasında sayılıyor.
Otlu peyniriyle, tırnak pidesiyle, Van kavurmasıyla, petek balıyla, yumurtasıyla tamı tamına 40 çeşit doğal üründen oluşuyor Van kahvaltısı. Van’a özgü bu kahvaltıyı artık birçok yerde bulabilmek mümkün. Her şey yerinde güzel olur derler ama Van dışında hizmet veren Van kahvaltıcılarına da bir şans verirseniz asla pişman olmayacağınızı hatırlatmak isteriz.
Biberli ekmek de neymiş demeyin şimdi. Çünkü tadı damağınızda kalacak bir lezzet biberli ekmek. Sadece kahvaltıda değil günün her anı yenilen ve kahvaltıda daha doyurucu olduğu için tercih edilen biberli ekmeğin yanında Hatay’ın kahvaltı sofralarında; sürk (küflü çökelek), tuzlu yoğurt, taze Antakya peyniri, acı Samandağ biberi ve Zahter salatası baş köşede yerini alır.
Eskişehir’in hemen hemen her pastanesinde kolayca bulabilirsiniz cevizli ve haşhaşlı ekmeği. Hele ki sabahın erken saatlerinde pişen bu ekmeklerin kokusu tüm sokakları sarar Eskişehir'de. Haşhaşlı ekmek özellikle kahvaltıda tercih edilse de günün her saatinde tüketilebilir aslında.
Kaymak her yerde güzel ama Afyon’da bir başka güzel. Hele ki yanında bir de bal varsa bu iki lezzetin verdiği mutluluk hissi paha biçilemez. Afyon’un kaymaktan ziyade birbirinden leziz birçok yemeği de var. Ama buradaki kahvaltılarda Afyon kaymağının ve Afyon sucuğunun yerini hiçbir şey dolduramaz.
Fasulye, lahana ve salatalık gibi sebzelerden yapılmış turşuların ocakta kavrulmasıyla ortaya çıkan bu enfes lezzet Ordu’da, Giresun’da, Trabzon’da ve daha birçok Karadeniz şehrindeki sabah kahvaltılarında mutlaka yerini alır.