Bir ülkenin tarihini anlamak için yapılabilecek en iyi şey, o ülkenin yaşadığı felaketler ve acılarla empati kurabilmektir. Bu nedenle de son yıllarda gezginlerin tercih ettiği bir turizm çeşidi var. Adı literatürde Dark Turizm olarak geçen bu turizm çeşidi Türkçeye Hüzün Turizmi olarak çevrilmiş. "Hüzün" denmesinin nedeni ise, bu seyahat deneyiminin tarihsel olarak trajediyle ilişkili toplama kampları, savaş alanları, mezarlıklar ve zindanlar gibi hüzünlü yerleri kapsaması. Gelin dark turizmi biraz daha yakından tanıyalım.
Dark Turizm Nedir?
![dark turizm nedir]()
Her şeyden önce buradaki "dark" tabiri kelimenin tam anlamıyla değil, mecazi olarak ifade edilmekte. Bu "kara" bağlamı sizin yaptığınız seyahati değil de tarihin o zamanında yaşanan talihsizlikleri ve zor zamanları temsil etmekte. Genel olarak ise dark turizm, bir şekilde ölüm veya felaketle bağlantılı yerlere seyahat olarak kabul ediliyor.
Dark Turizm Nerelerde Yapılıyor?
![dark turizm nerede yapılır]()
Türkiye'de hüzün turizmine verebileceğimiz başlıca örnekler Gelibolu Anzak Koyu, Kayaköy ve Sinop Cezaevi olabilir. Ülkemizde sayabileceğimiz daha birçok destinasyon bulunmakta ancak buralar turistik bir nokta olarak görülmüyor veya desteklenmiyor. Dünya genelinde ise hızla yayılan bu deneyimi yaşayabileceğiniz 10 rotayı sizler için belirledik.
1 - Çernobil Nükleer Santral Etki Alanı / Ukrayna
![çernobil faciası]()
Kuzey Ukrayna'da meydana gelen insanlık tarihinin en kötü nükleer santral felaketi olarak kabul edilen Çernobil patlamasında on binlerce kişinin hayatını kaybettiği acı bir gerçek. Turizm ve çevre örgütleri, patlamadan sonra tahliye edilen Pripyat şehrine ve çevresine nükleere karşı bilinçlendirme amacıyla turlar düzenlemekte.
2 - Pompei / İtalya
![pompeii italya]()
İtalya seyahatinin olmazsa olmaz destinasyonlarından birisi olan Pompei'de gerçekleşen yanardağ patlaması sonucu şehir yüzyıllar boyunca kül altında kalmış. 17. yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucunda ziyarete açılan bölge hemen her turistin ilgisini çeken bir yer aslında.
3 - Auschwitz Toplama Kampı / Polonya
![auschwitz toplama kampı]()
Kapısının üzerinde Almanca "çalışmak özgürleştirir" yazısının bulunduğu bu yer İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa Yahudileri'ne karşı kurulmuş bir toplama kampı. Polonya'da yer alan Auschwitz'de 1 milyondan fazla insanın katledildiği biliniyor. Günümüzde bölgeye binlerce turistin ziyaret ettiği günlük turlar düzenlenmekte.
4 - Oradour-sur-Glane Kasabası / Fransa
![oradour sur glane kasaba]()
1944 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Fransız kasabasında yaşayan insanların neredeyse tamamı yakılarak öldürülmüş. Olay üzerine bölgeyi ulusal anıt ilan eden Fransa, kasabayı olduğu gibi bir açık hava müzesine dönüştürmüş.
5 - Hiroşima Atom Bombası Kubbesi / Japonya
![hiroşima barış anıtı]()
1945'te Amerika tarafından Hiroşima kentine atılan atom bombasının merkezine çok yakın bir konumda bulunan valilik binası A Bomb Dome isminde bir sergi merkezine dönüştürülmüş. UNESCO tarafından koruma altına alınan binanın çevresinde bulunan alan ise Hiroşima Barış Anıtı Parkı olarak düzenlenmiş durumda.
6 - Berlin Duvarı / Almanya
![berlin duvarı]()
İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika ve Sovyetler arasında iki ayrı yönetime sahip olan Berlin'de 27 yıl boyunca şehri ayıran bir duvar bulunmaktaydı. 1988 yılında yıkılan duvar, yıllar boyu şehrin diğer yakasına kaçmaya çalışan insanlar için ne yazık ki bir ölüm noktası durumundaydı. Günümüzde graffitiler ve barış sözleriyle süslenen duvarın kalıntıları Almanya'da en çok turist çeken yerler arasında.
7 - Sedlec Ossuary Kilisesi / Çek Cumhuriyeti
![sedlec ossuary kilisesi]()
Halk tarafından kutsal toprak sayılan bir mezarlık üzerine kurulan bu kilise, zamanla kolera salgınında mezarlıkta yer kalmaması nedeniyle çıkarılan insan kemikleriyle dekore edilmiş. Dönemin Schwarzenberg Dükü tarafından yaptırılan bu kilise günümüzde olduğu gibi bir müzeye dönüştürülmüş.
8 - Majdanek Toplama Kampı / Polonya
![majdanek toplama kampı]()
İkinci Dünya Savaşı sırasında kurulan bir diğer toplama kampı ise Majdanek. Kamp içinde kurulan müzeye ve kamp kışlasına düzenlenen turlar zamanın trajedisini biraz da olsun gözler önüne seriyor.
9 - Catacombs of Paris / Fransa
![catacoms of paris]()
Bu yer altı mezarları Ortaçağ döneminde Paris genelinde enfeksiyon ve salgın hastalıklara neden olan mezarlıkların tahliye edilip, kemiklerin eski bir taş ocağı tüneline taşınması sonucu oluşmuş. Paris Belediyesi tarafından düzenlenen turlar ile gözde bir turist destinasyonuna dönüşen tüneller tüyler ürperten cinsten.
10 - Salem Cadı Müzesi / Amerika Birleşik Devletleri
![salem cadıları]()
Boston'da bulunan Salem Kasabası hepimizin de bildiği üzere cadı mahkemeleri ve idamlarıyla ünlü. Cadılar Bayramı'nda süslenen Salem sokaklarında yer alan bu müzede cadılar hakkında birçok ilginç bilgi mevcut. En ilginç olanı ise mahkemelere çıkan insanların balmumu heykelleri…
Fazlı ULUTAŞ - 26 Şubat 2020, Çarsamba 19:32
Çok güzel bir yazı. Türkiye'de bu tür yerlerin tanıtılması güzel olur. Türkiye'deki yeraltı şehirleri de Roma'nın zulmünden kaçan gerçek Hristiyanların yaşama yerleri. Oralar da bu kategoriye girebilir.
Alp - 26 Şubat 2020, Çarsamba 20:28
Çok güzel bir yazı olmuş. Bahsedilen yerler de çok ilgi çekici ve güzel.
Merve İnce - 27 Şubat 2020, Perşembe 10:19
Başından sonuna kadar keyifle okudum. İnanılmaz güzel, ilgi çekici bir içerik olmuş :)
Bozkurt İnce - 27 Şubat 2020, Perşembe 10:35
Son zamanlarda okuduğum en ilgi çekici içerik, tebrikler. 😊
Denis Derya Durgun - 27 Şubat 2020, Perşembe 11:05
Gerçekten tam başlığında yazılan gibi alışılmışın dışında. Merak uyandıran bir yazı. Bayıldım.
Diğdem Ekşioğlu - 27 Şubat 2020, Perşembe 11:07
Çok ilgi çekici ve farklı bir seyahat deneyimi yaşatabilecek bir yazı olmuş. Keyifle okumak için yazılarınızı heyecan ile bekliyorum.
Ömer - 27 Şubat 2020, Perşembe 14:12
Sürüden ayrı bir deneyim arayanlar için müthiş bir rehber, teşekkürler.
CEVRİYE - 27 Şubat 2020, Perşembe 17:54
Farklı bir bakış açısı ile değerlendirilmiş. Güzel ve gayet başarılı bir yazı olmuş.
Özkan Özbaş - 28 Şubat 2020, Cuma 01:37
Eminim çok ilginç bir deneyim olur bu rotalar. Çok iyi bir içerik olmuş. Elinize sağlık.
Gürsel - 29 Şubat 2020, Cumartesi 02:39
İlginç yerler. Bir o kadar acı ve ızdırap dolu. Kaç bin insan bu yerlerde can verdi ama şu an orası turizm olarak açılıyor. Böyle vaziyet...
Uğur Çöğürcü - 7 Mart 2020, Cumartesi 19:03
Fiyatlarını merak ettim. Herkes rahatça gidebiliyor mu?
Huriye Yılmaz - 14 Mart 2020, Cumartesi 18:58
Enteresan bir turizm şekli imiş. İlk defa duydum.
Yusuf Sütiçek - 14 Nisan 2020, Salı 12:26
Şu karantina günlerinden sonra gezmek için can atarken bu yazıya denk geldim. Nasıl gidebilirim buralara bir turizm acentası var mı?
Ender Yılmaz - 20 Nisan 2020, Pazartesi 12:36
Buraya nasıl gidebiliriz bilgi yok mu?
olcay - 2 Haziran 2020, Salı 01:54
Bu nasıl bir turizm şeklidir? Saçma sapan ya.
İbrahim oluk - 3 Haziran 2020, Çarsamba 20:19
Neden hiç otel bilgisi yok? Ben buraya gitsem nerede kalacağım görmek istiyorum.
Sedat Yılmaz - 5 Haziran 2020, Cuma 23:37
Yorumlara bakıyorum da herkes benim gibi merak etmiş ama cevap yok. Yazıyı yazıp merak uyandırıp cevap verme zahmetinde bulunun lütfen. Evet gitmek istiyorum ama nasıl gideceğiz buralara?
Selim - 7 Haziran 2020, Pazar 16:54
Güzel yazı öncelikle teşekkürler. Ama eksik buldum. Yorum yapan kişilerin dediklerine cevap bile verilmemiş. Nasıl gidilir nerelere gidilir biraz onları da paylaşsanız harika olur diye düşünüyorum.
Süleyman Birbudak - 23 Haziran 2020, Salı 02:38
Yazıyı okudum. Hey kurban olduğum neler var, nasıl yerler var. Yazar kişi yine sana intizar etmiyorum. İntizar etmiyorum!
Taner Yılmaz - 27 Haziran 2020, Cumartesi 11:08
Yahu buralara gidip neden acılara ortak olayım ki? Giderim Antalya'ya.
Aynur Birbudak - 28 Haziran 2020, Pazar 02:53
Öncelikle harika bir yazı olmuş. Babamın önerisi ile üye oldum sitenize yaşım 16. Çok seviyorum böyle tarihi yerler ile ilgili şeyler okumayı. Lütfen bunları sosyal medyadan paylaşın.