Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 14 Aralık 2022
 • Son Güncellenme: 06 Ekim 2023
Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Binlerce yıldır güzelliğiyle pek çok efsaneye, şarkılara ve şiirlere konu olmuş Bizans, Doğu Roma, Latin, Osmanlı olmak üzere dört büyük imparatorluğa da ev sahipliği yapmış bir ülke, Türkiye. Asya ve Avrupa’yı fiziksel olarak birbirine bağlayan, büyük imparatorluklara ev sahipliği yapan ülkemizin, pek çok kültürü de bünyesinde bulundurması kaçınılmaz. Bundan dolayı farklı kültürlerden yüzbinlerce insanı tek bir çatı altında toplayan manevi bir köprü olarak da anılmakta. Yüzlerce yıldır başta İstanbul olmak üzere pek çok şehrimizi bir mücevher gibi süsleyen tarihi yerler de ülkemizin güzelliğini tescilleyen nitelikte. Gelin mimarisiyle büyüleyen Türkiye'nin en güzel kiliselerine birlikte bakalım.

{ad:0}

Bulunduğumuz coğrafyanın dört bir yanına serpiştirilmiş saklı hazineler, zamanın ötesinden gelen hikayeleri ve mistik atmosferleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Türkiye'nin en güzel kiliseleri, hem yerli hem de yabancı turistler için kentin mistik ve tarihi atmosferini keşfetme fırsatı sunuyor. Eşsiz mimarisi, renkli vitrayları ve huzur veren atmosferiyle her biri ayrı birer tarih kitabı gibi, bizi geçmişin derinliklerine sürüklüyor. 

İstanbul’un En Büyük Katolik Kilisesi: Saint Antoine, Beyoğlu

İstiklal Caddesi’nde ziyaretçilerine kapılarını yıllardır aralayan Saint Antoine, 1230 yılında rahipler tarafından kurucuları Aziz Fransua adına inşa edilmiş. Aziz Fransua Kilisesi daha sonra belirli aralıklarla çıkan yangınlardan dolayı yeni bir konuma taşınmış ve 1724 yılında da bu kiliseye Sent Antuan adı verilmiş. Günümüzde İstanbul’da bulunan en büyük kilise unvanına sahip Saint Antoine Kilisesi, 1912 yılında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından neo-gotik tarzda tekrar inşa edilmiş.

Saint Antoine Kilisesi'ne Nasıl Gidilir?

Haritayı kullanarak yol tarifi oluşturabilir ve Beyoğlu'nda bulunan Saint Antoine Kilisesi'ne gidebilirsiniz.

İstanbul’un Özünü Anlatan: Üç Horan Ermeni Kilisesi, Beyoğlu

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Beyoğlu’nun Galatasaray semtinde bulunan Üç Horan Ermeni Kilisesi, 16. yüzyıldan beri varlığını sürdürmekte. Öncelerinde bir çocuk okulu (Surp Eçmiyadzin) olarak hizmet verirken daha sonrasında alınan izinlerle kilise olarak hizmet vermeye başlamış. 1810 yılında ise geçirdiği yangından dolayı Üç Horan Ermeni Kilisesi, aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı’nın da mimarı olan Garabed Amira Balyan, Hovhannes Amira Serveryan ve Usta Minas Ağa tarafından tekrar inşa edilerek 1838 yılında tekrar ibadete açılmış. İç ve dış tasarımı ile insanı kendine hayran bırakan Üç Horan Ermeni Kilisesi’ni sabah saat 09.00’dan akşam 17.00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne Nasıl Gidilir?

Mimarisi ve tasarımıyla görenleri hayran bırakan diğer bir Beyoğlu kilisesi de Üç Horan Kilisesi. Harita üzerinden konum oluşturabilirsiniz.

İstanbul’un En Büyük Rum Ortodoks Mabeti: Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Beyoğlu

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi’nin kesişiminde bulunan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, neo-barok ve neo-bizans tarzında inşa edilmiş yapılardan biri. Taksim Meydanı’na adım attığınız anda mimarisi ile dikkatlerden kaçmayan Aya Triada’nın ismi Hıristiyan teolojisinin en mühim kavramlarından biri olan Baba-Oğul ve Kutsal Ruh’u temsil ediyor. Günümüzde hala ibadete açık olan bu kilisenin olduğu alanda eskiden Rum Ortodoks Mezarlığı ve Aya Yorgi’ye ithaf edilen bir kilise bulunuyormuş. Daha sonrasında o kilise Rum Ortodoks cemaatine yeterli gelmediği için yerine bu büyüleyici kilise yapılmış. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’ni sabah saat 09.00’dan akşam 18.00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi'ne Nasıl Gidilir?

İstanbul'un en büyük kiliselerinden biri olan Rum Ortodoks Kilisesi Aya Triada'yı ziyaret etmek için aşağıdaki haritayı kullanabilirsiniz.

Nam-ı Diğer Demir Kilise: Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Fener

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Haliç’in kıyısında bulunan Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, tamamen demirden yapılmış dünyanın ilk prefabrik kilisesi unvanına sahip. Haç şeklinde bir planı olan bu büyüleyici kilise neo-gotik ve neo-barok tarzında, mimar Hovsep Aznavur tarafından dizayn edilmiş ve 8 Eylül 1898 tarihinde ibadete açılmış. Eğer Sveti Stefan Kilisesi’ni ziyaret etmek isterseniz, ayinlerin düzenlendiği Pazar günleri dışında her gün saat 09.00 ve saat 17.00 arasında gidebilirsiniz.

Sveti Stefan Bulgar Kilisesi'ne Nasıl Gidilir?

Demir Kilise olarak da geçen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi'ni ziyaret etmek isteyenler aşağıdaki harita üzerinden yol tarifi oluşturabilirler.

Ortodoksluğun Merkezi: Aya Yorgi Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

İstanbul’un Fener semtinde bulunan Aya Yorgi Rum Ortodoks Patrikhane Kilisesi, Hristiyanlık dini için oldukça önemli bir konuma sahip. Kilisenin iç dizaynı bir hayli gösterişli, ayrıca içinde bulunan kutsal emanetlerle de her yıl dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerini mest ediyor. Aya Yorgi Kilisesi’ni sabah saat 8.30 ile akşam saat 16.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Ancak Pazar günleri güvenlik sebebiyle ziyaretçi kabul edilmediğini de şimdiden belirtelim.

Aya Yorgi Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne Nasıl Gidilir?

İstanbul Büyükada'nın tam tepesinde bulunan Aya Yorgi Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne yol tarifi oluşturmak için haritayı kullanabilirsiniz.

Doğu’nun İncisi: Akdamar Kilisesi, Van

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Ortaçağ Ermeni sanatının en gözde mimari eserlerinden biri olan Akdamar Kilisesi, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası’nda bulunmakta. 915 senesinde Ermeni Kral Gagik tarafından yapımına başlanmış ve asıl ismi Surp Haç Ermeni Kilisesi olarak bilinmekte. Hem Akdamar Kilisesi’nin mimari yapısı olsun, hem de Akdamar Adası’nın tepelerine çıktığınızda karşınızda belirecek olan göl ve dağ manzarası olsun, her şeyi ile müthiş bir yapıya sahip. Her insanın mutlaka görmesi gereken yerlerden.

Akdamar Kilisesi'ne Nasıl Gidilir?

Dünya Miraslarından: Noel Baba Kilisesi, Antalya

Mimarisiyle Büyüleyen Türkiye’nin En Güzel Kiliseleri

Aziz (St.) Nicholas Kilisesi olarak da bilinen Noel Baba Kilisesi, Antalya’nın Demre ilçesinde konumlanmakta. Aziz Nicholas’ın ölümünden sonra yapımına başlanan kilisenin günümüze kadar uzanabilmiş ve bazilika stiline sahip. Mimarisiyle insanı büyüleyen Noel Baba Kilisesi’ni dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz ancak restorasyon sebebi el 5 ve 6 etap bölümlerinin geçici olarak kapalı olduğunu da şimdiden belirtelim.

Noel Baba Kilisesi'ne Nasıl Gidilir?

Son olarak Dünya Mirasları listesinde yer alan ve Antalya'ye yer alan Noel Baba Kilisesi'ne gitmek için de aşağıdaki haritayı kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar