Türkiye'de Perseid Göktaşı Yağmurunu İzleyebileceğiniz En İyi 8 Yer

Türkiye'de Perseid Göktaşı Yağmurunu İzleyebileceğiniz En İyi 8 Yer

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 09 Ağustos 2017
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Türkiye'de Perseid Göktaşı Yağmurunu İzleyebileceğiniz En İyi 8 Yer
Öncelikle Perseid göktaşı yağmuru, her yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen bir göktaşı yağmurudur. Daha bilimsel olarak açıklayacak olursak da 109/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızından kopan parçalar, dünyanın kütle çekim etkisine kapılıyor ve bir kısmı gökyüzünde halk arasında yıldız kayması denilen olayın vuku bulmasına sebebiyet veriyor. Çıplak gözle izlenebiliyor olması ise işin en güzel kısmı. Ancak bu müthiş gökyüzü olayına şahit olabilmek için olabildiğince karanlık yerlerde bulunmak gerekiyor. Zira şehir ışıkları ne kadar çok olursa, bu yağmura şahit olma oranı da o kadar azalıyor.

Bu yıl ayın dolunay evresinde olacak olmasının, gözlemi biraz daha zorlaştıracağı ve belli büyüklükteki meteorları izleyebileceğimiz söyleniyor ancak siz yine de hazırlığınızı yapın. Özellikle gece yarısından sonra başlayan görsel şölen, saat 02.00-03.00 sularında zirveye ulaşıyor. Hele ki şu sıralar listedeki yerlerden birindeyseniz, bilin ki oldukça şanslısınız.
1 – Uludağ perseid göktaşı yağmuru türkiye

{ad:0}
Fotoğraf: Tunç Tezel
Dediğimiz gibi, ışık ne kadar az olursa Perseid göktaşı yağmurunu gözlemleme konusunda bir o kadar şanslı oluyoruz. Tunç Tezel tarafından Uludağ’da çekilen bu fotoğraf, bu hafta sonu bizi bekleyen Perseid göktaşı yağmurunun görüntüsünden biri. Gördüğünüz gibi yapmanız gereken tek şey suni ışıklardan olabildiğinizce uzak durmak.
Uludağ ucuz oteller arasından seçiminizi yaparak bu keyfi en ekonomik şekilde yaşayabilirsiniz. 2 – Saroz perseid göktaşı yağmuru türkiye


Fotoğraf: Mesut Birinci
Samanyolunun en güzel halini gözler önüne seren coğrafyalardan biri Saroz. Dolayısıyla açık yaz gecelerinde gökyüzü bizi masalsı görüntülerle buluşturabiliyor çoğu zaman. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda Saroz, Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için en ideal rotalardan biri olarak listemizdeki yerini alıyor.
3 – Nemrut Dağı perseid göktaşı yağmuru türkiye


Fotoğraf: Tunç Tezel
Adıyaman’ın turistik noktalarından biri olan Nemrut Dağı, ülkemizin en güzel gün doğumu ve batımı manzarasına ev sahipliği yapan yerlerden biri olarak biliniyor. Hal böyle olunca ister istemez gökyüzünün burada bir işler çevirdiği geliyor insanın aklına. Böyle hissetmek de haksız değiliz. Zira yıldızların dansını en iyi izleyebileceğiniz yerlerden biri Nemrut Dağı.
4 – Gelidonya Feneri perseid göktaşı yağmuru türkiye


Fotoğraf: Tunç Tezel
Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Gelidonya Feneri, sahip olduğu çarpıcı manzarasıyla hayranlık uyandırıyor. Öyle ki, bu nefes kesen manzara, 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası bile seçildi. Burada Perseid göktaşı yağmurunun nasıl bir görsel şölen oluşturacağı hayal gücümüzün sınırlarını zorlayacak cinsten.
5 – Gümüldür perseid göktaşı yağmuru türkiye


Fotoğraf: Tunç Tezel
Doğanın içinde uyanmak tabirini en iyi şekilde temsil eden yerlerden biri olan Gümüldür, İzmir’in sessiz ve sakin beldelerinden biri. Doğanın sunduğu tüm güzellikleri burada görebilmek mümkün. Buna Perseid göktaşı yağmuru da dahil. Eğer bahsi geçen tarihlerde Gümüldür’deyseniz, yapmanız gerekenler gece yarısını beklemek, soğuk bir bira almak ve kumsaldaki şezlonglardan birine uzanmak. İşte şimdi Perseid göktaşı yağmurunu izlemeye hazırsınız.
6 – Patara Plajı perseid göktaşı yağmuru türkiye


Fotoğraf: Tunç Tezel
Ülkemizin en güzel ilk 15 plajı arasında yer alan Patara Plajı, Kaş ve Kalkan’a oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Bir hayli geniş ve uzun bir plaj olan Patara Plajı, caretta cerattaların yumurtlama alanı aynı zamanda. Ancak bu plajın bir özelliği daha var ki, o da Perseid göktaşı yağmurunun en iyi gözlemlendiği yerlerden biri olması.
7 – Gökçeada perseid göktaşı yağmuru türkiye


Ülkemizin en büyük adası olan ve güneşin en son battığı yer olarak bilinen Gökçeada, Saros Körfezi’nin girişinde yer alıyor. Dolayısıyla samanyolunun en iyi gözlemlendiği yerlerden biri burası. Hava açık olduğu sürece, binlerce yıldızın altında uyumanın nasıl bir his olduğunu anlayabileceğiniz nadir yerlerden biri hatta. Gökçeada, Perseid göktaşı yağmurunun en iyi gözlemlendiği rotalardan. Hatta Gökçeada Yıldızkoy’da her yılın 12-13 Ağustos’unda bu yağmuru izleme etkinlikleri düzenleniyor.
8 – Hasan Dağı perseid göktaşı yağmuru türkiye


Fotoğraf: Zeki Seferoğlu
Aksaray sınırları içerisinde bulunan Hasan Dağı, macera dolu keşiflerin en iyi adreslerinden biri. Torosların bir uzantısı olan bu heybetli dağ, eteklerinde barındırdığı macera kadar, uzaktan da nefes kesici bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. 12-13 Ağustos gecesi Hasan Dağı’nın görkemli manzarasına bakacak olursanız, Perseid göktaşı yağmuru şölenini de izleme şansına erişebilirsiniz.