Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 22 Eylül 2022 - 08:27
 • Son Güncellenme: 14 Nisan 2024 - 14:05
Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Longoz Ormanları, dünyada oldukça sınırlı sayıda bulunabilen büyüleyici bir doğal ekosistem alanıdır. Tüm özellikleri başka hiçbir şeye benzer olmadığından doğal kaynaklar ve bitki örtüsü bakımından da son derece özel bölgelerdir.Ne şanslıyız ki ülkemizde birden fazla Longoz Ormanı mevcut. Bu durum bile başlı başına Türkiye’nin gerçekten dillere destan bir coğrafyada yer aldığının açıkça kanıtı olabilir aslında. Bilim insanları, araştırmacılar ve doğa severler Longoz Ormanlarını görmek için dünyanın bir ucundan diğerine seyahat ederken bizler, valizlerimizi hazırlayıp bir tatil döneminde bu güzellikleri keşfedebiliriz. Dilerseniz gelin, Longoz Ormanlarının özelliklerine genel olarak bu yazımızda yakından bir bakalım. Eğer ülkemizdeki Longoz Ormanlarını ve özelliklerini daha yakından keşfetmek isterseniz, Türkiye'deki Longoz Ormanları adlı yazımız da dikkatinizi çekebilir.

{ad:0}

Longoz Nedir, Nasıl Oluşmuştur?

Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Longoz Ormanları, diğer adıyla subasar ormanları, dağ tepelerinden eriyen karların veya denize doğru akan derelerin, orman içinden geçerken beraberinde getirdikleri kumların yükselti kazanması ve doğal bir baraj görevi görmesiyle meydana gelirler. Böylelikle akan su kumlara takıldığı için denizle buluşamaz ve orman su altında kalır. Devamında debisi yükselen suları kum tepeleri daha fazla tutamaz ve yıkılırlar. Böylelikle orman içerisindeki su denize akmış, toprak açığa çıkmış olur. Sonrasında dalgalar şiddetlenir ve geri akım yaratarak yine kum tepeleri meydana getirir. Bu şekilde orman içerisinde su birikintileri yani göller oluşur. Mevsimin şiddetine ve yağış oranına göre dalgaların olabildiğince büyüdüğü ve kum tepelerini aştıkları da gözlemlenebilir. Bu durumda göllerin içindeki dere suları, deniz sularıyla yer değiştirir.

Bu döngü, yine yağış oranına ve dalgaların şiddetine göre yılda 6-7 sefer tekrar edebilir ve yüzyıllar boyunca tekrarlanarak, dağlardan ve deniz diplerinden çeşitli alüvyonları ormana taşıyıp benzersiz bir ekosistemin oluşmasını sağlar. Bu ekosistemin devamlılığında en temel şart, döngünün tekrarlanabilmesi için suyun bol olmasıdır. Çünkü sular, bahsettiğimiz alüvyonları yani kil, kum, organik ve inorganik maddeleri, ormana taşıyamazsa ekosistem çökebilir. Su döngüsünün tekrarlanması ve yeterli düzeyde olması, su canlılarının ve longoz ormanlarının ekosisteminin devam etmesi için elzem bir durum.

Sahip olduğu mineral zenginliği sayesinde Longoz Ormanlarında, tıpkı yağmur ormanlarında olduğu gibi sık ve yosunlu ağaçlar yetişir. Yağmur ormanlarından temel farkı; sadece yağmurla değil zemininde biriken sularla da beslenmesi. Doğal yapısı ve çevrelediği ekosistem olarak tropikal bölgelerde gözlemlenen Mangrov ormanlarına daha çok benzer. Zamanla doğada meydana gelen deniz çekilmeleri sonucunda bazı longoz ormanları maalesef işlevlerini yitirdiler. Bazılarında ise mevsimsel değişimlerden kaynaklanan dönemsel kuraklıklar gözlemleniyor. Örneğin bazı longoz ormanlarının zeminleri sürekli olarak su altındayken, bazılarınınki yaz aylarında kuruyup kış ve bahar aylarında tekrar su altında kalabiliyor. {search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Longoz Ormanları Türkiye’de Nerelerde Görülür?

Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Longoz ormanları, ülkemizde ve dünyada sayılı yerlerde bulunuyor. Ülkemizde bulunan İğneada, Acarlar, Karacabey ve Sarıkum Longoz Ormanları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün koruması altına alınmış özel yerler arasındalar. Bilimsel araştırmaların yürütüldüğü, belgesellerin çekildiği ve doğa bilimleri içerisinde önemli bir yere sahip longoz ormanları, günümüzde doğal ve beşeri sebeplerden ötürü işlevlerini yavaş yavaş yitirmekteler. Bunun en büyük nedeni deniz kirliliği ve kimyasal atıklar. Su değiştirme döngüsünde deniz içerisinde bulunan tüm zararlı maddeler longoz ormanlarına da taşınıyor ve hayvanların, ağaçların zarar görmesine neden oluyor. Özel bir ekosisteme sahip olması ve farklı türlerden pek çok bitkiye ve hayvana ev sahipliği yapması sebebiyle, geriye kalan Longoz Ormanlarının sürdürülebilirliği fazlasıyla önemli.

Longoz Ormanlarında Ne Gibi Aktiviteler Yapılır?

Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Longoz Ormanları yıl içerisinde birkaç kez su baskınına uğradıkları için, pek fazla tesis bulabileceğiniz yerler değiller. Ormanın girişinde veya yakın çevrelerinde çay bahçesi veya büfe gibi sayılı tesisler görebilirsiniz fakat ormanın içi tamamen doğal bir alana sahip. Bu yüzden aktiviteler de genellikle doğa aktiviteleri oluyor. Dilerseniz gelin Longoz Ormanları aktivitelerine yakından bir göz atalım.

  • Göl Gezileri: Göl çevresinde geziler yapıp manzaraları seyretmek Longozlarda kesinlikle yapmanız gereken aktivitelerden. Özellikle ormandaki sular çekildikten sonra oluşan göller eşsiz bir güzellikte oluyor. Deniz sularının taşınmasından dolayı içlerinde çeşitli balık türlerine de rastlayabilir, Acarlar Longozu gibi büyük göl oluşumlarının olduğu yerlerde kano aracılığıyla geziler yapabilirsiniz.
  • Doğa Yürüyüşleri: Doğa yürüyüşü özellikle İğneada Longozu gibi sık ağaçların olduğu yerlerde daha keyifli oluyor. Bu aktiviteyi yazın yapmak isterseniz su geçirmez bir ayakkabı tercih etmenizi öneririz çünkü sular bazen tam çekilmiş olmayabilir. Ayrıca İğneada longozunda yürüyüş yapmak isterseniz Saka Gölü, Bulanık Dere ve Hamam Gölü çevrelerini de keşfetmenizi tavsiye ederiz.
  • Kuş Gözlemciliği: Kuş gözlemciliği çoğu kişiye ilgi çekici gelmiyor olabilir. Bu aslında gayet normal çünkü ülkemizde pek yaygın bir aktivite değil. Fakat Longoz Ormanlarındaki kuşları bir kez gördüğünüzde, seslerini duyduğunuzda adeta başınız dönüyor. 230 farklı kuş türünün göç rotası üzerinde bulunan Acarlar longozu bu aktivitenin hakkını fazlasıyla veriyor.
  • Fotoğrafçılık: Belki de Longozlarda yapılabilecek en farklı deneyim sunan aktivite fotoğrafçılık olabilir. Dünyada sayılı bir doğa harikasının fotoğraflarını çekmek adeta tarih yazmak gibi. Özellikle profesyonel fotoğrafçıları da tatmin edecek ışık ve gölge kalitesinin bolca olduğunu da ekleyelim. İğneada Longoz Ormanlarındaki dar yolların ve göllerin manzaraları gerçekten çok güzel.
  • Kamp: Longoz Ormanları kamp yapmaya elverişli alanları sayesinde de oldukça ilgi gören yerler. Mesela Acarlar longozunda ister çadırla ister karavanla kamp yapabilirsiniz. Karacabey Longoz Ormanlarında göl manzaralarına karşı harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. İğneada Longoz Ormanları konaklama seçenekleri içinde de kamp yapabileceğiniz bol yeşillikli alanlar mevcut.
  • Piknik: Eğer Longozlara günübirlik bir ziyaret düşünüyorsanız, piknik yapmak da hoşunuza gidebilir. Acarlar, İğneada ve Karacabey Longozunda piknik alanlarında ahşap masalar da yer alıyor. Longozların eşsiz manzaralarına karşı sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilir, piknik keyfinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Eğer piknik konusunda evden çıkarken bir şeyler unutmuş gibi hissediyorsanız Piknik Malzemeleri Listesi adlı yazımız işinize yarayabilir.

Longoz Ormanlarında Nasıl Konaklanır?

Türkiye'nin Tropikal Güzellikleri: Longoz Ormanları Konaklama ve Aktivite Rehberi

Longoz Ormanları bahsettiğimiz gibi yılın belli zamanlarında su baskınına uğrayan bölgeler. Bu yüzden zemini yapılar için pek müsait değil. Longoz Ormanları bungalov konseptine çok yakışsalar da bu sebepten ötürü hayata geçirilemiyor. Longoz ormanları konaklama bakımından coğrafi şartları yüzünden maalesef biraz sınırlı. Yalnızca güvenli kamp bölgelerinde bungalov tarzı küçük yapılarda işletmeler hizmet vermekte.

Longozlarda yapabileceğiniz en güzel konaklama seçeneği bizce kamp yapmak. Hem Longozlardaki kamp alanlarının da temiz ve tesis bakımından yeterli olduklarını belirtelim. Eğer otellerde konaklamak isterseniz Longozlardan biraz uzaklaşmanız gerekiyor. Acarlar longozunun bulunduğu bölgedeki otelleri keşfetmek için Karasu Otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

İğneada çevresinde bir konaklama arıyorsanız İğneada Otelleri sayfamızdan yakındaki yerlere bakabilirsiniz. Ayrıca İğneada için güzel bir not da düşelim. Daha öncesinde bungalov imkanlarının sınırlı olduğundan bahsetmiştik fakat İğneada’da bir istisna var. Klasik bungalov anlayışıyla kaliteli bir hizmet sunan ve tüm ziyaretçilerini harika bir konaklamayla buluşturan Longosphere Glamping için, Longoz Ormanlarındaki en kaliteli bungalov işletmelerden biri diyebiliriz.

{search:igneada-otelleri,İğneada Otelleri}