Savaşçı Türk Kadınları: Karadenizli Amazonlar Efsanesi

Savaşçı Türk Kadınları: Karadenizli Amazonlar Efsanesi

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 28 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 23 Şubat 2024
Savaşçı Türk Kadınları: Karadenizli Amazonlar Efsanesi

Şehir efsaneleri, çoğunlukla gerçeküstü ögeler içeren anlatılar barındırır. Ancak bu kez anlatacağımız efsane, pek gerçeküstü değil. Aksine, yapılan bazı araştırmalarla da ortaya konulmuş gerçeklere dayanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gelirken hazırsanız, Türkiye’de yaşamış olan bu Amazon Kadınları efsanesine bir ışık tutalım!

{ad:0}

Amazon Kadınları Efsanesi, Efsane Değil mi?

Savaşçı Türk Kadınları: Karadenizli Amazonlar Efsanesi

Kazakistan’ın Rusya sınırlarına gidiyoruz… Pokrovka bölgesindeki bir kazıdayız. Yıllardan 1994. Amerikalı arkeolog Dr. Jeanine Davis Kimball, kişisel tarihinin en büyük keşfini yapıyor: 30 – 40 yaşlarında, genç bir kadın iskeleti buluyor. Ancak bu iskeletin bazı özellikleri dikkat çekici: Göğsünün üzerinde paslı yeşil bir öbek, sağ ayak kemiğinin yanında paslı bir hançer, sol ayak kemiğinin bitişiğinde ise yeşil renkli görünen, ok başları var. Dahası, bölgede bu tarz pek çok iskelet bulunur. Kimisinin üzerinde yaban domuzu dişi olan muska, kimisinde tunçtan aynalar, küpe ve kolyeler, kimisinde ise fosilleşmiş istiridye kabukları vardır. Bazılarının yanında ise at üzerinde savaşırken kullanılabilecek 90 santimetreyi aşkın kılıçlar ve biley taşları bulunmaktadır. Bu iskeletler Amazon kadınlarının yaşadığı varsayılan dönemlerde yaşamış, efsanelerdeki gibi silahlarıyla birlikte gömülmüş savaşçı kadınlardır. Yani, Amazon kadınlarıdır! {product:18908}

Pokrovka’daki kazılarda tapınak benzeri yapılar ve şaman ritüellerinden kalma kalıntılar da bulan Dr. Jeanine Davis Kimball çalışmasını Türkçeye de "Savaşçı Kadınlar Amazonlar" adıyla çevrilen kitabında derler. Bu çalışmanın temelini güçlendiren ise, küçük bir Kazak kızıdır. Bölgede çalışmalarını sürdürürken rastladığı, at süren küçük sarışın kız Meryemgül’den aldığı DNA örneklerini Amazon kadınlarının iskeletlerindeki DNA’larla karşılaştıran Kimball bir efsaneye noktayı koyar: DNA’lar birebir uyuşmaktadır. Yani, Amazon kadınları bir efsaneden çok daha fazlasıdır. Onlar gerçektir, Türk topraklarında yaşamıştır.

Türkiye’nin Amazon Kadınları

Savaşçı Türk Kadınları: Karadenizli Amazonlar Efsanesi

Amazon kadınları, tarihin bir döneminde Karadeniz Bölgesi’nde yaşamıştır. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Sinop – Samsun – Ordu arasında hayatlarını idame ettirdikleri ortaya konulmuştur. Bu bulgulardan hareketle, Samsun Terme’de bir Amazon Köyü bile inşa edilmiştir! Amazon topluluğuna ait bulgular, bu köyde bir araya getirilmiş; 25 Amazon kadını heykeli, Amazonların kullandığı düşünülen toprak kaplar ve aletler ile gündelik hayatları tasvir edilmiştir. Bu köy hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için Samsun Amazon Köyü Hakkında Her Şey adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

{search:samsun-otelleri,Samsun Otelleri}